Универзитетот на Алберта

Универзитетот на Алберта. Студија во Канада. Образование во странство списание.

Универзитетот на Алберта Детали

Се запишат на Универзитетот на Алберта

Преглед


Универзитетот на Алберта е на врвот 5 Канадскиот универзитет и еден од Топ 100 во светот, дом на повеќе од 500 програми за постдипломски студии, 200 програми за додипломски студии и 450 активна студентски групи.

тој Универзитетот на Алберта има визија да биде еден од најголемите универзитети во светот за јавно добро од своето основање. Овој универзитет е посветена на ветувањето со основање претседател Хенри Маршал ториевците дека "... Знаење нема да биде грижа на научници сам. Издигнување на целиот народ ќе биде конечна својата цел. "

Оваа визија опстојува како на Универзитетот се стреми кон подобрување на животот на луѓето во Алберта, во Канада, и во целиот свет.

мотото

Мотото на универзитетот, Без оглед на вистината, значи "она што е вистинито" и е превземена од Посланието на Св. Павле до Филипјаните, Поглавје 4, стих 8, во латинската Вулгата верзија на Библијата.

мисија

Во рамките на секоја силна и поддржувачка средина за учење, Универзитетот на Алберта открива, дисеминира, и се однесува на нови знаења преку настава и учење, истражување и творечка дејност, вклученост на заедницата, и партнерства. U на А дава национални и меѓународни глас за иновации во нашата паланка, преземање на водечката улога во поставување на Канада во глобалната првите редови.

Визија

Да ги инспирира човечкиот дух преку значајни постигнувања во учењето, откритието, и државјанство во креативната заедница, изградба на еден од најголемите универзитети во светот за јавно добро.

Абориџините Признание

Универзитетот на Алберта признава традиционалниот територијата на која се наоѓаме и благодарение на различните Домородните народи чии стапките ја одбележаа оваа територија со векови, како: кри, Saulteaux, BLACKFOOT, Метис, Nakota Sioux.

– Види повеќе на: https://uofa.ualberta.ca/about/facts#sthash.cSUw49fI.dpuf

училишта / колеџи / оддели / курсеви / факултети


 

земјоделска, Животот и животната средина науки

 • Земјоделски храна и исхраната науката
 • Девон ботаничка градина
 • Шумите Наука и менаџмент, Алберта Факултетот за
 • човечки Екологија
 • обновливите извори на енергија
 • Ресурси економија и социологија на животната средина

Алберта школа за бизнис

 • сметководство, Операции и информациони системи
 • Финансии и Статистичка анализа
 • маркетинг, бизнис економија, и Законот
 • Стратешки менаџмент и организација

уметност

 • антропологија
 • Арт и Дизајн
 • Служба на заедницата-Учење
 • Драма
 • Источна Азија студии
 • Економија
 • Англиски и филмски студии
 • Историја и класици
 • интердисциплинарни студии
 • лингвистика
 • Современи јазици и културни студии
 • музика
 • Филозофија
 • политички науки
 • психологија
 • социологија
 • Жените и родови студии

Augustana кампус

 • ликовни уметности
 • хуманистички
 • наука
 • Општествени науки

Студии врз за студентски Saint-Jean

образование

 • Образовни студии Политика
 • образовна психологија
 • основно образование
 • Студии библиотека и информатика, Факултетот за
 • Средно образование

инженеринг

 • биомедицински инженеринг
 • Хемиски и Материјали факултет
 • Граѓански и инженерство на животната средина
 • Електротехника и компјутерско инженерство
 • Механички инжинеринг
 • Факултетот за рударство и нафта Инженеринг

продолжување

 • уметност
 • комуникации
 • образование
 • Англискиот јазик школскиот
 • Владата студии
 • управување со
 • Мајстор на уметноста во комуникации и технологија
 • науки

Постдипломски студии и истражување

Законот

медицина & стоматологија

 • Анестезиологија и болка медицина
 • биохемија
 • биомедицински инженеринг
 • клеточна биологија
 • Стоматологија и дентална хигиена
 • Итна медицина
 • семејна медицина
 • Лабораторија медицина и патологија
 • медицинска генетика
 • Медицинска микробиологија и имунологија
 • медицина
 • Акушерство и Гинекологија
 • онкологија
 • Офталмологија
 • педијатрија
 • фармакологија
 • физиологија
 • психијатрија
 • Радиологија и дијагностички слики
 • хирургија

мајчин јазик студии

медицински сестри

Фармација и фармацевтски науки

Воспитувањето и рекреација

рехабилитација медицина

 • Комуникациски науки и нарушувања
 • Работна терапија
 • Физикална терапија

Школата за јавно здравство

 • Мајстор за јавно здравство
 • Магистер по јавно здравство
 • Д-р во јавното здравство

наука

 • биолошки науки
 • хемија
 • компјутерски науки
 • Земјата и атмосферски науки
 • Математички и статистички науки
 • физика
 • психологија

St. Јосиф колеџ

St. Колеџ Стефан

 

историја


Универзитетот на Алберта, слободно, јавниот провинциски универзитет, беше основана во 1906 во Едмонтон, Алберта со акт на Универзитетот во првата седница на новиот Законодавно собрание, со премиерот Александар C. Rutherford како нејзиниот спонзор. Универзитетот е според моделот на американскиот државен универзитет, со акцент на продолжување работа и применети истражувања. На управување е според моделот на Универзитетот во Торонто акт на на Онтарио 1906: дводомниот систем се состои од Сенатот (факултет) одговорен за академски политика, и одборот на гувернери (граѓани) контрола на финансиската политика и има формален авторитет во сите други работи. Претседателот, назначен од страна на одборот, беше да се обезбеди врска меѓу две тела и изведување на институционално лидерство.

Греење на расправии се одржа помеѓу градовите во Калгари и Едмонтон над локацијата на главниот град на провинцијата и на универзитетот. Беше наведено дека во главниот град ќе биде северно од реката Северна Саскачеван и дека универзитетот ќе биде во град јужно од него. Градот Едмонтон станал главен град и тогашниот посебен град на Strathcona на јужниот брег на реката, каде Премиер Александар Rutherford живееле, беше доделена на Универзитетот. Кога овие два града беа споени во 1912, Едмонтон стана политички и академски град.

Хенри Маршал Тори како нејзин прв претседател, Универзитетот на Алберта започна со работа во 1908. Четириесет и пет студенти кои следат настава на англиски јазик, математика и современи јазици, на горниот кат од основното училиште на кралицата Александра во Strathcona, додека првата зграда на кампусот, Athabasca сала, беше во изградба. Во писмото до Александар Камерон Радерфорд во почетокот на 1906, додека тој беше во процес на поставување на Универзитетот Мекгил колеџ во Ванкувер, Тори пишува, “Ако ги преземат сите чекори во насока на работна Универзитетот и сакаат да се избегнат грешките од минатото, грешки кои имаат уплашено хендикепирани други институции, треба да започне врз основа на учење.”

Под водство на ториевците е, раните години беа одбележани со вработување на професори и изградбата на првата кампусот објекти. Перси Erskine Nobbs & Френк Дарлинг дизајниран мастер план за Универзитетот на Алберта во 1909-1910. Nobbs дизајниран зграда уметностите (1914-15), лаборатории и Моќ куќа (1914). Со Сесил S. Burgess, Nobbs дизајниран Провинцискиот Колеџот за медицина (1920-21). Архитект Херберт Alton Magoon дизајниран неколку објекти на кампусот, вклучувајќи St. Методистичката колеџ Стефан (1910) и престој за професор Руперт C. Ложа (1913).

Универзитетот на Алберта додели своите првите степени во 1912, истата година ја воспостави Министерството за продолжување. На Медицинскиот факултет е основана следната година, и на Факултетот за земјоделство започна во 1915. Но, заедно со овие рани фази дојде на Првата светска војна и на глобалната пандемија на грип 1918, чија патарина на универзитетот резултираше со двомесечна суспензија на настава во падот на 1918. И покрај овие успеси, Универзитетот продолжи да расте. Со 1920, имаше шест факултети (Науките и уметностите, применета наука, земјоделството, медицина, стоматологија, и Законот) и две училишта (Аптека и сметководство). Тоа е награден со број на степени: Диплома за уметности (БА), Диплома за наука (BSc), Диплома на науката во земјоделството (БСА), Диплома на законите (LLB), Диплома за фармација (Fhmb), Диплома за Божество (BD), Мајстор на уметноста (м-р), Магистер на науки (м-р), и доктор на законите (LLD). Имаше 851 машките и 251 ученички, и 171 академскиот кадар, Вклучувајќи 14 жени.

Почвата парцели Бретон беа воспоставени на Факултетот за земјоделство од 1929 - подарок за обезбедување на земјоделско истражување на оплодување, употреба, ротации на култури и земјоделски практики на Греј-Luvisolic почви (Сиво-шумска), кои ги покриваат многу региони во западниот дел на Канада.

Спомен комитет војна нарачано војна Спомен органа да се подигнат од страна на Casavant Frères во U на А свикување собрание во 1925 во сеќавање на 80 Универзитетот на Алберта другари кои ги дадоа своите животи за време на Големата војна.

Во почетокот на 20-от век, професионално образование проширија и надвор од традиционалните области на теологијата, правото и медицината. беше воведен дипломиран обука врз основа на германско-инспириран американскиот модел на специјализирани разбира работа и завршување на истражувачки труд. во 1929, Универзитетот воспоставено колеџ за образование. Овој период на раст беше да се биде краткотрајна, иако, како Големата депресија и Втората светска војна ограничена запишување и проширување до 1945. На универзитетот, исто така, доби нови јавни овластувања. во 1928, Сенатот на универзитетот доби моќ да ги надгледува и да назначат половина на еугеника одбор на Алберта, обвинет за препорачување поединци за стерилизација.

Поттикнати од повоената раст на населението на студентот и на откривањето на нафтата во Leduc во 1947, Универзитетот на Алберта подложен експанзија преку 1950 година, кој продолжи во текот на 1960 година како генерација на бејби-бум порасна за запишување редови. Овие две децении исто така, видов проширување на кампусот објекти, вклучувајќи ги и новите згради на факултетите за физичка култура и образование, и Библиотеката Камерон. Универзитетот на Алберта Прес, концентрирајќи се на западната канадска историја, општо науката и екологија, е основана во 1969.

Политиката на високото образование инициран во 1960 одговори на притисокот на населението и на верувањето дека високото образование е клуч за социјална правда и економската продуктивност за поединците и за општеството. во прилог, политиката на еден универзитет во Западот се промени, како и постојните колеџи на провинциски универзитети доби автономија на универзитетите. во септември 19, 1960, Универзитетот отвори нов кампус 130 хектари во Калгари. Со 1966, Универзитетот во Калгари беше основана како самостојна институција.

Од средината на 1970-тите до крајот на 1980, Универзитетот ужива одржлив развој. во 1970, Колеџот Сен-Жан почна да нуди француски јазик настава на уметноста, науката и образованието. во 1984, е основана на Факултетот за Алјаска студии. Објекти кои биле започнати во 1960 година, како што се биолошки науки и Централна Академски зграда, беа завршени во почетокот на 1970-тите. Широка реновирање врати на преподобниот уметности зграда, како и сали Атабаска и Pembina. Нови згради завршен во почетокот на 1980-тите години се вклучени во деловна зграда и првата фаза на Валтер C. Мекензи здравствени науки центар. Уште една нова зграда, карактеристична Универзијада Pavilion (со прекар “Butterdome”), е завршена како дел од подготовките на универзитетот да биде домаќин на Светскиот универзитетски игри во 1983, прв пат на настанот се одржа во Северна Америка.

1990-тите години беа време на финансиските ограничувања, додека владата Алберта направени буџетски намалувања. но тие, исто така, времето во кое универзитетот корист од филантропски поддршка. Центарот за $ 11 милиони Timms за уметност, која почна изградбата во 1993, беше овозможено од страна на голема донација од својот имењак, Алберт Timms. во 1998, $ 3.5 милиони донација Гледис Јанг на фонд за стипендии на Универзитетот додипломски во меморијата на Роланд Јанг, кои дипломирале од U на А во 1928, беше најголемата приватна донација за додипломски стипендии во историјата на универзитетот.

На почетокот на 2000 година донесе значително зголемување на финансирање. Високите цени на енергија возеше енергија бум Алберта што резултира со повеќе милијарди долари владини вишоци, а потоа и создавање на $4.5 милијарди провинциски пост-средно образовни донација. во 2005, Универзитетот ангажирал Индира Samarasekera како својот 12-ти претседател, да се одлучите на амбициозниот план да се етаблира како еден од светските 's врвот јавниот истражувачки универзитети. Овие планови биле попречувани од страна на 2008 економската криза, и до крајот на март 2008, донација на универзитетот се намали за повеќе од $100 милиони, за малку 14 отсто од својата вредност. На универзитетот предвиде $ 59 милиони буџетскиот дефицит во 2009 пред провинциски намалувања донесе таа бројка да $79 милиони. За да го затворите буџетски јаз, Универзитетот се зголеми не-наставни такси од страна на $290 годишно отпуштени наставниот кадар и поддршка, и дури елиминираат телефони во некои одделенија (како што се на англиски јазик и филмски студии).

на 2013 Алберта буџет намали провинциски пост-средно грантови $147 милиони, вклучувајќи 7.2 отсто се намали на база на оперативниот грант на универзитетот. На Универзитетот се покриваат своите резултира недостаток на намалување на вкупните трошоци во 2013 од $28 милиони, потоа сечење на дополнителни $56 милиони да го балансира буџетот од страна на пролетта 2015.

на април 26, група за проучување на учениците и наставниците од Универзитетот во Алберта дојде во посета BNU-HKBU Обединетите Меѓународниот колеџ и учествуваа на студиската програма краткорочни која траеше две недели.

на 2015 Алберта Буџетот објавен во октомври 2015 реставриран 1.4 отсто се намали на U на оперативните средства А, и се предвидени за дополнително зголемување на два проценти во 2015-16 фискална година. Буџетот, исто така вклучени двегодишна школарина замрзнување. Октомври, исто така видов на промоцијата на институционалните стратешки процес на планирање за цел да поттикне дискусија и да се соберат повратни информации за стратешките приоритети на универзитетот, со цел за преземање на национално лидерство улога во пост-средно образование.


Дали сакаш разговараат Универзитетот на Алберта ? Секое прашање, коментари или критика


Универзитетот на Алберта на сајтот


Фото


слики: Универзитетот на Алберта официјалната Фејсбук

Видео

Сподели ја оваа корисни информации со вашите пријатели

Универзитетот на Алберта коментарите

Зачлени се за да разговараат на Универзитетот на Алберта.
ТЕ МОЛАМ ЗАБЕЛЕЖИ: EducationBro списание ви дава можност да го прочитате информации за универзитети 96 јазици, но бараме од вас да ги почитуваат другите членови и да ја напушти коментари на англиски јазик.