Клод Бернард Универзитетот во Лион 1

Université Клод Бернард Лион 1. Студија во Франција.

Клод Бернард Универзитетот во Лион 1 детали за

Се запишат на Универзитетот Клод Бернард Лион 1

Преглед


Клод Бернард Лион 1 е универзитетски кој обезбедува настава за 40,000 студенти годишно во областа на науката и технологијата, здравје и спорт. Клод Бернард Лион 1 est учеството на Универзитетот во Лион, најважните француски универзитет сајт надвор од регионот на Париз.
Има воспоставено силна интелектуална репутација и во Франција и во целиот свет, Клод Бернард Лион 1 Универзитетот постојано се поместуваат границите на знаење,промовирање на образованието, преку истражување и постојано поттикнување дијалог меѓу науката и општеството.

Клод Бернард Лион 1 е Универзитетот за живеење животот со полни гради. својата кампуси, се наоѓа во срцето на одличен регион, се живи места со многу активности, овозможувајќи им на студентите да се развие и да се постигне чувство на лична исполнетост. На Универзитетот во Лион 1 се наоѓа на 13 различни места во четири од главните центри на активност на регионот Рона-Алпи од Франција : градовите на Лион, Saint-Etienne и Bourg-en-Bresse и градот Роан. На Универзитетот во голема мера придонесува за развојот на овој регион преку партнерства со локалните и националните компании и регионалните власти.

Лион 1 вработува 2900 професор / истражувачи и наставници, од кои 700 Исто така, постојат болница лекари, како и технички и административен персонал на 1800. Лион 1 стана автономна установа на 1 јануари 2009 и со вкупен буџет од 405 m € Лион 1 е еден од најголемите работодавци во регионот.

Добредојде универзитет, со студии кои одговараат на потребите на општеството

студентска популација Лион 1 е скоро 40.000. 54% на ова население се жени и 18% добијат грант на студентот. Лион 1 исто така е горд да се брои голем број на странски студенти (10,5% на своите ученици, на 134 националности).

Близу 80% од учениците се одлучат за стручни програми : Лион 1 не произведува помалку од 9250 дипломирани студенти годишно.

 • Студиските програми се нудат на факултетите на здравството и науката даде пристап во целокупноста на медицински професии (доктор на медицина, фармацевт, стоматолог, акушерка) и парамедицински професии (audioprosthesist, ergotherapist, физиотерапевт, логопед, orthoptist, физиотерапевт специјализирана за психомоторен интеграција).
 • научен сектор Лион 1, исто така, нуди широк избор на предмети: диплома на ДУТ обезбедува обука во 17 области на експертиза за идните технички менаџери. 57 степени стручна диплома ги подготви студентите за среден менаџерски позиции. 111 магистерски (стручно, истражувачки или комбинација стручни и истражувачки) ги подготви студентите за високи менаџерски позиции или за работа во истражување и развој. Лион 1 исто така, нуди многу висок стандард на специјализирана стручна обука во областа на инженерството (Политехничкиот факултет Лион) и статистички науки (Isfara).
 • L'ESPE, воспоставување на обука на наставници специјализирани во стручната подготовка на основните и средните (на сите субјекти).

Лион 1 награди 300 докторати од една година на студентите на исходот на нивните студии resarch, спроведени во лабораториите на Универзитетот, во соработка со партнерските индустрии или други образовни институции.

Како и обезбедување на почетен програма за додипломски студии широк, Лион 1 придружува независни или компанија поддржана студенти во континуирана обука за професионален развој.

Активната поттикнување на иновации

Лион 1 е мултидисциплинарна универзитет специјализирана во двете фундаментални и применети истражувања и како таква може да се пофали повеќе од 4415 меѓународно објавени статии и 44 патенти годишно. Универзитетот има 68 финансирани од државата истражувачки единици кои работат во три области; здравје, технологија на животната средина и материјали. Одреден број од овие единици се резултат на здружението на неколку лаборатории во истражувачки кластери. Ова им овозможува на овие колективни структури да има многу пошироко поле на експертиза и пристап до, или купување на, повисоки истражување перформанси алатки отколку што би било можно како индивидуални структури.

приватниот сектор индустрија посредници на Универзитетот, EZUS Lyon1 и Лион инженеринг проект (ЗИС) помогне лаборатории Лион 1 е успешно да одговори на повиците за учество на тендер за национални и меѓународни истражувачки договори.

На национално и на меѓународно признати

Универзитетот е посветена на повеќе од 80 проекти на Европската унија и активно учествува во Седмата рамковна програма за истражување и технолошки развој (ФП7).
На меѓународниот статус на Лион 1 како центар на совршеност за истражување неодамна е докажано:

 • со финансиска поддршка на Универзитетот Доделени наградите од страна на Националната агенција за истражување,
 • со учество на Универзитетот во тематската мрежа за напредно истражување наречен Терапевтски иновации и Infectiology,
 • како и тематски центри за истражување и здравство: Neurocap (невронски мрежи), Centaure (трансплантација на органи) и ракот Synergie Лион
 • и Институтот CarnotI @ L: транспорт и материјали науката.
 • Додај во овој 6 истражувачки кластери во областа на здравствени науки (Lyonbiopole), нанотехнологијата (Minalogic), хемија и животната средина (axelera), plasturgy (Plastipolis), текстил (Techtera), Спорт (Sporaltec) и јавниот транспорт (Лион Урбани камион и автобус 2015).

училишта / колеџи / оддели / курсеви / факултети


ЗДРАВЈЕ

 • Медицински факултет Лион Исток
 • Факултетот за медицина и Maieutic Лион Sud – Чарлс Mérieux
 • Факултет за одонтологија
 • Министерството за хумани биологија
 • Институтот за фармацевтски и биолошки науки
 • Завод за рехабилитација на науки и техники

НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

 • Факултетот за наука и технологија
 • Факултетот за наука и техники за просторно и спортски активности
 • Институт за технологија Лион 1
 • Политехничкиот факултет Лион
 • Лион опсерваторија
 • Институт за финансиски наука и осигурување
 • Училиште на настава и образование


Дали сакаш разговараат Клод Бернард Универзитетот во Лион 1 ? Секое прашање, коментари или критика


Клод Бернард Универзитетот во Лион 1 на картата


Фото


слики: Клод Бернард Универзитетот во Лион 1 официјалната Фејсбук

Видео

Сподели ја оваа корисни информации со вашите пријатели

Клод Бернард Универзитетот во Лион 1 коментари

Зачлени се за да разговараат на Клод Бернард Универзитетот во Лион 1.
ТЕ МОЛАМ ЗАБЕЛЕЖИ: EducationBro списание ви дава можност да го прочитате информации за универзитети 96 јазици, но бараме од вас да ги почитуваат другите членови и да ја напушти коментари на англиски јазик.