Пантеон-Сорбона универзитет

Универзитетот Париз 1 Пантеон-Сорбона

Пантеон-Сорбона универзитет Детали

Се запишат на Пантеон-Сорбона универзитет

Преглед


Пантеон-Сорбона универзитет , исто така познато како Париз 1, е јавна истражувачки универзитет во Париз, Франција. Таа е основана во 1971 како еден од главните наследници на историски Универзитетот во Париз (Сорбона)по поделбата на втората најстара академска институција во светот. седиштето Пантеон-Сорбона се наоѓа на местото du Пантеон во Латинскиот кварт, област во 5-ти и 6-ти окрузи на Париз. На универзитетот зазема дел од Сорбона и над 25 згради во Париз, како што се центар Пјер Мендес Франс, Домот за економија. Сега е еден од основачите на Алијансата се нарекува Hautes етиди-Сорбона уметности и занаети.

Нејзиниот фокус е мултидисциплинарен, и има три главни области: Економски и менаџмент науки, хуманистичките науки, правни и политички науки; се состои од неколку предмети, како што: Економија, Законот, Филозофија, географија, хуманистички, кино, пластика, историја на уметност, Политички науки, математика, управување со, и општествени науки.

училишта / колеџи / оддели / курсеви / факултети


оддели

 • Економија.
 • Историја на уметност и археологија.
 • уметност.
 • менаџмент школа.
 • географија.
 • историја.
 • Филозофија.
 • политички науки
 • Математика и информатика.
 • Законот

институти

 • Сорбона Додипломски Бизнис школа
 • Институтот за проучување на економски и социјален развој (IEDES)
 • Париз Институтот Демографија (живеело)
 • Институтот за истражување и напредни студии во туризмот (IREST)
 • Институт за труд студии (јаде)
 • Институтот за филозофија на науки и техники (IHPST).

историја


По студентските протести во мај и јуни 1968, тринаесет универзитети успеа на Универзитетот во Париз (Сорбона универзитет), која престанала да постои.

Додека Париз-Сорбона универзитет успеала само на Факултетот за општествени науки на Сорбона универзитет, Assas Универзитетот Пантеон-само на Факултетот за право и економија и Универзитетот Пјер и Марија Кири само на Факултетот за науки, Пантеон-Сорбона универзитет е основана на желба за интердисциплинарност со спојување на дисциплини. Навистина, повеќето од професори по право на Факултетот за право и економија на Универзитетот во Париз посака само да се преструктурира своите факултет во универзитет. Сепак, повеќето економисти на факултетот и политички научници и некои јавни професори по право бара да се создаде универзитет, кој ќе се прошири надвор од дисциплински compartmentalisation; побрзале понапред од своите колеги и воспоставени Париз јас-која подоцна ќе се нарече “Пантеон-Сорбона”-Со професори на општествените науки. Името на универзитетот прикажете интердисциплинарност: theSorbonne зграда е традиционалната седиште на хуманистички студии во Париз (Значи тоа е исто така се користи од страна на Париз III и Универзитетот Париз-Сорбона), и зградата Пантеон е, со изградба Assas, традиционалните седиштето на студии законот (Значи тоа е исто така се користи од страна на Универзитетот Пантеон-Assas).


Дали сакаш разговараат Пантеон-Сорбона универзитет ? Секое прашање, коментари или критика


Пантеон-Сорбона универзитет на сајтот


Фото


слики: Пантеон-Сорбона универзитет официјалната Фејсбук

Видео

Сподели ја оваа корисни информации со вашите пријатели

осврти Пантеон-Сорбона универзитет

Зачлени се за да разговараат на Пантеон-Сорбона универзитет.
ТЕ МОЛАМ ЗАБЕЛЕЖИ: EducationBro списание ви дава можност да го прочитате информации за универзитети 96 јазици, но бараме од вас да ги почитуваат другите членови и да ја напушти коментари на англиски јазик.