Универзитетот Пјер и Марија Кири

Универзитетот Пјер и Марија Кири

Пјер и Марија Кири Универзитетот Детали

Се запишат на Универзитетот Пјер и Марија Кири

Преглед


UPMC претставува француски извонредност во науката и медицината. А директен потомок на историскиот Сорбона, UPMC е на врвот француски универзитет од светски ранг Шангај, 7ти во Европа и 36 во светот. UPMC ги вклучува сите главни науки, како што се математиката (5ти во светот); хемија; физика; електроника; Компјутерски науки; механика; земјата, морските и животната средина науки; животот науки; и медицината.

со 8,500 публикации годишно, околу 11% од националното производство, UPMC е главен играч во меѓународната знаење и иновации економија, како што е прикажано од страна на многу од нејзините меѓународни награди. На Универзитетот има повеќе од 3,750 истражувачи и професор-истражувачи во 100 лаборатории и дополнителни 2,800 истражувачите кои работат како партнери од четири францускиот национален истражувачки организации: на CNRS (науката), Inserm (здравствени и медицински), на ИРД (развој) и Inria (компјутери и автоматизација). UPMC поднесе повеќе од 20 патенти секоја година и има договори за соработка со престижни универзитети во светот. партнерства со своите големи француски и меѓународни истражувачки организации и учество во различни меѓународни мрежи се сведоштво за меѓународна инволвираност на Универзитетот.

Најголем центар научна и медицинска едукација во Франција, UPMC нуди на своите 34,000 студентите (од кои 20 отсто се странски) барајќи и разновидна програма организирана во 10 диплома програми, 11 магистерски и 16 докторски училишта и најголемата библиотека центарот на Франција. UPMC промовира студии во странство програми како вредни образовни и културни средства преку своите четири меѓународни диплома, 16 меѓународни магистерски и четири меѓународни докторати во соработка со универзитети во светот.

UPMC, еден од основачите на Сорбона универзитет. Ова повторно воспоставување на историскиот Сорбона универзитет е сеопфатна група на претпријатија-сите на врвот во своите области, нудејќи им на студентите проширен избор на големи-мали курсеви и степени наменета за новите професии. Како дел од групата на Сорбона универзитет, UPMC истражување опфаќа не само на науки и медицината, но исто така и технологија, Економија, хуманитарни науки и уметности. истражување својата во пресекот на голем број на домени и трансверзални теми е поддржано од кластерот за вработување. Сорбона универзитет, исто така, беше избран како "извонредност Иницијатива" од француската влада, и се состои од четири национални истражувачки организации како членови: на CNRS, Inserm, на ИРД и Inria.

историја


денес, Универзитетот Пјер и Марија Кири залага за францускиот совршеност во науката и медицината. Тоа е 8-европски универзитет во академската Пласман на светски универзитети и 41th во светот.

UPMC учествува во развојот на високо ниво истражување, како што е докажано од страна на неговиот голем број меѓународни награди и медали и нејзината соработка со повеќе од сто меѓународни универзитети. На Универзитетот има седум UFRs (Обука и Единицата за истражување; настава и истражување одделенијата) во хемија; инженеринг; математика; медицина; физика; и животот, земјата, животната средина и биодиверзитетот науки. Таа, исто така ги опфаќа Политехничкиот универзитет, на Институтот за астрофизика на Париз, на Институт Анри Поенкаре и три морски станици, во Roscoff, Banyuls и Villefranche-sur-Mer на бреговите на Франција.
Своите лаборатории соработуваат со големи истражувачки организации и реномирани партнери како што се CNRS (Националниот центар за истражување Научни; Францускиот национален центар за научни истражувања), INSERM (Националниот институт за здравје и медицински истражувања; Францускиот Национален институт за здравје и медицински истражувања), ИНРА (Националниот институт за истражување на агрономски; Францускиот национален институт за земјоделско истражување), на ИРД (Институт де Recherche pour le développement; Францускиот Институт за истражување за развој), Ifremer (Барај во францускиот Институт за експлоатација на морето; Францускиот истражувачки институт за експлоатација на морето), ЦЕА (Комесарот за атомска енергија; Француската комисија за атомска енергија) и CNES (Националниот центар на Слоновата етиди Spatiales; Францускиот национален центар за вселенски истражувања).

Изградена во 50-тите и 60-тите години, кампусот Jussieu, според декан Marc Zamanski, мора да биде “опиплива симбол на научната мисла во срцето на Париз,” со Факултетот за наука, право во средината на Латинскиот кварт, игра својата улога во “интелектуални и духовни континуум на долга историја на Универзитетот во Париз.”

во 1968, Париз Факултетот за наука е поделена на голем број на различни универзитети. создадени во 1971, Универзитетот Париз 6, главниот наследник, сподели Jussieu кампус со Универзитетот Париз 7 и физика на Институтот за Земјата.

во 1974, Универзитетот Париз 6 избра престижниот патрон со усвојување на официјалното име Универзитетот Пјер и Марија Кири. Тоа постојано се стреми да го зачува научно наследство на своите славни предци.

денес, најголемите научни и медицински комплекс во Франција е активен во сите полиња на истражување и има постигнато извонредна репутација.


Дали сакаш разговараат Пјер и Марија Кири универзитет ? Секое прашање, коментари или критика


Универзитетот Пјер и Марија Кири на сајтот


Фото


слики: Универзитетот Пјер и Марија Кири официјалната Фејсбук

Видео

Сподели ја оваа корисни информации со вашите пријатели

Универзитетот Пјер и Марија Кири коментарите

Зачлени се за да разговараат на Универзитетот Пјер и Марија Кири.
ТЕ МОЛАМ ЗАБЕЛЕЖИ: EducationBro списание ви дава можност да го прочитате информации за универзитети 96 јазици, но бараме од вас да ги почитуваат другите членови и да ја напушти коментари на англиски јазик.