Универзитетот во Бордо

Универзитетот во Бордо. Студија во Франција.

Универзитетот во Бордо Детали

Се запишат на Универзитетот во Бордо

Преглед


Рангиран меѓу првите универзитети во Франција, Универзитетот во Бордо е познат по квалитетот на своите академски курсеви и истражување.

На Универзитетот во Бордо понуди 245 наставната програма води кон национално степени, организиран околу четири главни научни области:

 • Наука и технологија
 • Законот, политички науки, економија, управување со
 • Животот и здравјето на науките
 • Општествените и хуманистичките науки

Голем спектар на квалификации се е можно, вклучувајќи: 180 господар специјалитети, 115 националните дипломи во здравството, национална диплома во енологија…

приближно 13% на студенти на Универзитетот во Бордо се меѓународни. Универзитетот има развиено голем број на меѓународни студиски програми кои се изучуваат на англиски јазик (или други јазици како шпански) и кои нудат на студентите можност за завршување на заедничка или двојно степени.

Во текот 40 постојат меѓународни студиски програми на диплома, Магистерски и докторски нивоа, вклучувајќи 11 ЕУ-етикетирани програми. На Универзитетот во Бордо е првиот универзитет во Франција за учество во програмата Еразмус Мундус.

На универзитетот, вработува околу 5,600 членови на персоналот, од кои речиси 3,000 се академски и истражувачки кадар. Тие се признати за квалитетот на своите научни и наставни квалификации. Сите тие имаат докторати и докторски степени и медицински предавачи се активни болница практичари на Универзитетската болница во Бордо.

 

училишта / Colleges / Departments / курсеви / факултети


 • Колеџот на Законот, политички науки, Економија и менаџмент
 • Колеџот за здравствени науки
 • Колеџот за хумани науки
 • Колеџ за наука & технологија =
 • Министерството за наука и технологија
 • Одделот за животот и здравјето на науките
 • Одделение за општествени и хуманистички науки

историја


 • 1441: На Универзитетот во Бордо е создадена од страна на папата Јуџин IV и се состои од четири главни факултети – уметност, медицина, право и теологија.
 • 1793: Сите универзитети во Франција, вклучувајќи го и Универзитетот во Бордо, се укинати од страна на француските револуционери.
 • 1808: Наполеон Бонапарт реорганизира универзитетот во три факултети кои се фокусираат на теологија, уметност и наука.
 • 1896: На универзитетите во Франција се реорганизира според новиот закон. На Универзитетот во Бордо е повторно воспоставена со факултетите за уметност, науката, закон, медицината и фармацијата.
 • 1950s – крајот на 1960 година: Бројот на студентите кои се запишале напредува од 8,000 до 25,000.
 • 1960s: Постојано расте универзитет проширува својата страница на глобално ниво Talence-Песак-Gradignan.
 • 1966: Алфред Кастлер, Професор по физика на Универзитетот во Бордо, е добитник на Нобеловата награда за физика.
 • 1968: На Универзитетот во Бордо е поделена во три одделни универзитети – Бордо 1 (закон, економија, науката), Бордо 2 (живот, социјални и здравствени науки), Бордо 3 Мишел де Монтењ (уметноста и хуманитарните науки).
 • 1995: Универзитетот во Бордо 1 станува две одделни универзитети. Бордо 1 нуди академски области на науката и технологијата, и Бордо IV Монтескје нуди закон, социјалните и политички науки, економија и менаџмент.
 • 1997: На Универзитетот во Бордо "Поле" е создадена, прегрупирање на четири одделни субјекти универзитет.
 • 2004: Претседателите на четирите универзитети потпише Повелбата за основање на унифицирана Универзитетот во Бордо.
 • 2007: истражување и високото образование столб на Универзитетот во Бордо се креира во чии рамки на високото образование институти и училишта на сајтот (Бордо Универзитетот 1, Бордо Segalen Универзитетот, Мишел де Монтењ Бордо 3, Université Монтескје Бордо IV, Институт за Polytechnique де Бордо, Бордо науки Агро, Науки Po Бордо).
 • 2010: Бордо 1, Бордо Segalen и Бордо IV Монтескје потпишат заеднички стратешки договор за проектот што се отворањето на процесот на создавањето на еден уникатен воспоставување, новиот "Универзитетот во Бордо".
 • 1јануари 2014: токму 573 години по датумот на основање, новиот универзитет во Бордо е повторно да се воспостави.


Дали сакаш разговараат Универзитетот во Бордо ? Секое прашање, коментари или критика


Универзитетот во Бордо на сајтот


Фото


слики: Универзитетот во Бордо официјалната Фејсбук

Видео

Сподели ја оваа корисни информации со вашите пријатели

Универзитетот на коментарите во Бордо

Зачлени се за да разговараат на Универзитетот во Бордо.
ТЕ МОЛАМ ЗАБЕЛЕЖИ: EducationBro списание ви дава можност да го прочитате информации за универзитети 96 јазици, но бараме од вас да ги почитуваат другите членови и да ја напушти коментари на англиски јазик.