Универзитетот во Бургундија

Универзитетот во Бургундија. Студија во Франција. Образование во Европа.

Универзитетот во Бургундија Детали

Се запишат на Универзитетот во Бургундија

Преглед


Универзитетот во Бургундија исполнува двојна мисија на образование и истражување во сите научни области, меѓу кои и општествени науки, хуманистички, физичките науки, и Животот науки.

Се наоѓа во Бургундија, меѓу Париз и Лион, УБ има негова главна кампус во Дижон, а неколку други се шири низ Бургундија.

тоа се брои 10 факултети, 4 инженерските училишта, 3 институти на додипломски студии технологија придонес, и 2 професионални институти обезбедување на пост-дипломски програми.

УБ запишува 27,000 студентите, меѓу кои 3,000 меѓународни студенти, секоја година.

Целосно вклучени во Болоњскиот процес, УБ понуди 70 диплома програми, 95 магистерски програми, 16 додипломски технолошки програми, 4 постдипломски инженеринг програми, како и д-р програми во секое поле.

Повеќето програми се изучуваат на француски, но сé поголем број се предава на англиски јазик.

УБ е единствен универзитет во регионот на Бургундија, но во последниве години има работено рака под рака со својата сестра универзитет во соседниот регион Франш-Комте.

Двата универзитета се надеваат дека ќе бидат во првите редови на академското образование и истражување во Франција со здружување на знаење, истражувачки проекти и наставни програми.

Универзитетот

 • Проценетиот буџет на 230 милиони евра во 2010
 • 300.000 м2 површина во текот на 6 географски локации низ регионот Бургундија
 • Во кампусот Дижон самиот зазема 115 хектари земјиште

програми

 • 400 академски програми
 • 27000 Студентите запишани во 2008-2009
 • 4000 студентите запишани во континуираното образование или учење на далечина
 • 2500 локалните жители се регистрирани со Програмата за UTB Отворениот Универзитет
 • 12 000 дипломите стекнати во 2007-2008

Истражување и развој

 • Годишниот буџет на 17 милиони евра
 • 36 истражувачки единици
 • 200 истражување договори во партнерство со корпорации набљудувани од страна на единица на истражување валоризација.
 • 200 Доктори на науки доделени во 2007
 • 600 популарни истражувачки семинари науката предложени од страна на Expérimentarium
 • 23 договори ANR
 • 11 европските договори
 • 163 активно европско соработка во рамките на проектот PCRD
 • Годишно финансирање од 2.4 милиони евра од страна на ANR- агенција Европа

меѓународен

 • 3,000 Меѓународните студенти Вклучувајќи 500 од програмата Сократ / Еразмо Европската Размена
 • 126 националности
 • 200 партнерските универзитети
 • 830 студентите во странските програми
 • Меѓународен центар за француски студии
 • Францускиот јазик како втор јазик курсеви за странски студенти

професионална интеграција

 • 400 професионални дипломи
 • Повеќе од 1000 понуди за работа по дипломирањето на Универзитетот во Бургундија

Студии врз за студентски живот

16 Универзитети, библиотеки со пристап до :

 • 800000 печатени документи
 • 15 000 електронски документи (Е-документи)
 • 698000 публикации
 • 6500 списанија & коментари
 • 10200 електронски претплата
 • 4600 дневен патрони со библиотечната мрежа.
 • 130 емисии, настани и изложби организирани од Atheneum
 • 130 здруженија
 • 4 Универзитетот Ресторани, 7 кафетерии, повеќе 4000 станбени решенија со кои управува CROUS ( Регионалниот центар на Универзитетот и социјална работа)
 • Дневен центар за 30 бебиња & 40 деца

култура

 • 130 емисии, настани и изложби се организирани од страна Atheneum

Спорт

 • 50 спорт , сите предложени од страна на SUAPS
 • 1600 носителите спортски лиценца
 • 12 Универзитетот спортски здруженија
 • 10.000 м2 затворен спортски сали
 • Атлетски стадион (фаза Колет Бесон)
 • Олимписки базен, во близина на кампусот Дижон

училишта / колеџи / оддели / курсеви / факултети


 • aculty на право и политички науки
 • Факултетот за јазик и комуникација
 • Факултетот за уметност и филозофија
 • Медицински факултет
 • Факултет за економски науки
 • Факултет за спорт
 • Факултетот за наука и технологија
 • Факултетот за општествени науки
 • Факултет за фармацевтски и биолошки науки
 • Факултетот за Земјата & науки за животна средина
 • Инженеринг училиште на материјали за истражување (ESIREM)
 • Шпедиција и автомобилски завод (ISAT)
 • Жил Guyot Институтот за лозарство & вино (IUVV)
 • Институт за обука за општи администрација (IPAG)
 • Универзитетот во Бургундија институт за обука на наставници (IUFM)
 • Институтот за технологија во Дижон-Оксер
 • Институтот за технологија во Chalon-sur-Saône
 • Институтот за технологија во Le Creusot
 • Корпоративни документација мрежи & слика Инжинерство
 • Дени Дидро култура, обука & Институтот за управување со образование

историја


На Универзитетот во Бургундија (УБ) тоне своите корени длабоко во историјата на Франција. Потеклото на УБ се врати во времето на француската монархија, со основањето на Дижон на Правниот факултет во 1722, по наредба на кралот Луј XV од Франција.

По Француската револуција, меѓу 1805 и 1809, Император Наполеон I од Франција основана факултетите за наука, Уметност и медицина, во срцето на Дижон.

150 години подоцна, во 1950-тите, на целиот Универзитет, заедно со своите нови факултети, се населиле на убава тековната кампусот, пред вратите на центарот на градот.

Преку минатото 20 години, пет други кампуси се создадени сите низ Бургундија. Секој еден од нив придонесува за правење УБ водечките образование и истражување високообразовна институција во регионот.


Дали сакаш разговараат Универзитетот во Бургундија ? Секое прашање, коментари или критика


Универзитетот во Бургундија на сајтот


Фото


слики: Универзитетот во Бургундија официјалната Фејсбук

Видео

Сподели ја оваа корисни информации со вашите пријатели

Универзитетот во Бургундија коментарите

Зачлени се за да разговараат на Универзитетот во Бургундија.
ТЕ МОЛАМ ЗАБЕЛЕЖИ: EducationBro списание ви дава можност да го прочитате информации за универзитети 96 јазици, но бараме од вас да ги почитуваат другите членови и да ја напушти коментари на англиски јазик.