Еберхард Karls универзитетот Тибинген

Еберхард Karls универзитетот Тибинген

Еберхард Karls универзитетот Тибинген Детали

Се запишат на Еберхард Karls универзитетот Тибинген

Преглед


Универзитети Тибинген на Еберхард Karls е еден од најстарите универзитети во Европа. Неколку стотици години од историјата на науки се напишани тука.
историја на Универзитетот започна во 1477, кога бројот Еберхард "Брадест" на Виртемберг основана на Универзитетот. Во историскиот центар Тибинген, таму е тешко на зградата или на плоштад кој не е поврзан со познатиот научник. Тибинген угледни вклучуваат Хегел, Хелдерлин и Шелинг, Mörike и Uhland, Јоханес Кеплер и Вилхелм Schickard.
Тибинген денес останува место на истражување и настава. Во прилог на речиси 85,500 жители, постојат некои 28,300 Германски и меѓународни студенти. некои 450 професори и 4.400 други академскиот кадар учат во седум факултети на Универзитетот.
Во последното поглавје од историјата на Универзитетот е обележана со својот успех во извонредност иницијатива на германската федералните и државните влади ". Еден Факултетот, еден извонредност Кластерот и институционална стратегија на Универзитетот беа успешни во голема програма за финансирање - исто така прави и Тибинген еден од Германија Единаесет универзитети во првите "Одлично" класа. Тибинген е исто така дом на шест заеднички истражувачки центри, е вклучен во пет transregional соработка истражувачки центри, и е домаќин на пет истражувачки групи за обука - сите спонзорирана од страна на Германската фондација за истражувања. Универзитетот специјализира во голем број на иновативни области на истражување: невронски мрежи, клиничка обработка на слика, Имунологија и translational истражување на ракот, Микробиологија и Инфекција истражување, Молекуларна биологија на растенијата, Животната средина и Geoscience, Астро- и основното физиката на честички, Квантната физика и нанотехнологијата, Археологија и антропологија, Јазик и когниција, Образованието и медиумите. Совршеност на нашето истражување помага да се создаде оптимални услови за студентите од целиот свет. Истражувачки-ориентирани учење е особено силата на програми Тибинген студија, благодарение на блиските врски меѓу истражувањето и наставата.

Настава на Универзитетот во Тибинген се одразува на широк, интердисциплинарен спектар на своите истражувања. Повеќе од 280 курсеви се нудат. Универзитетот е отворена за меѓународна размена на академици и студенти.

На Универзитетот има партнерства со повеќе од 150 образовните институции во 62 земји, особено во Северна Америка, Азија и Латинска Америка, како и со сите земји во Европа. некои 18.9 проценти од учениците во Тибинген доаѓаат од странство, и многу од германски студенти на Универзитетот извршуваат дел од нивните студии во друга земја.

"Меѓународен од 1477" - совршен начин да се резимира на Универзитетот во Тибинген.

училишта / колеџи / оддели / курсеви / факултети


 • протестантска теологија
 • католичка теологија
 • Законот
 • Економија и бизнис администрација
 • медицина
 • Филозофија и историја
 • Социјални и однесувањето науки
 • современи јазици
 • културни науки
 • Математика и физика
 • Хемија и фармација
 • биологија
 • науки за земјата
 • Информации и когнитивните науки

историја


 • 1477 Основањето на оригиналниот четири факултети: теологија, Законот, медицина, Филозофија
 • 1535/36 Основањето на Evangelische Stift училиште на божественоста поради протестантската теологија
 • 1817 Основањето на Економскиот факултет и Факултетот за католичка теологија
 • 1863 Основањето на првиот Факултетот за наука во германски универзитет
 • 1979 Бројот на ученици е на врвот 20,000 за прв пат
 • 1990 Основањето на информатика факултет
 • 1990 Основањето на Меѓународниот центар за етика во науката и општествени науки (IZEW)
 • 1999 Основањето на Центарот за молекуларна биологија на растенијата (МБП)
 • 2000 Основањето на Институтот за клиничка Hertie истражување на мозокот
 • 2007 Совршеност кластер во извонредност иницијатива: Вернер Рајхарт Центарот за интегративна невронски мрежи (C)
 • 2012 Успехот во извонредност иницијатива на германската влада со нови Факултетот за учење, образовни постигнувања, и развој на Животот на курсот (ОЛОВО), Институционална стратегија на Универзитетот, Истражување - Релевантност - Одговорност, и продолжи покровителство на Центарот за интегративна невронски мрежи (C) совршеност Кластерот.

Како универзитет е основана и е именувана

Еберхард Брадест, Број и подоцна војводата од Виртемберг, поставите тон кога го основал Универзитетот во Тибинген 1477 - Прикажување на далекувидост, кој се карактеризира Универзитетот до денешен ден. Еберхард Karls Universität помага да ја креира интелектуалниот живот на државата и придонесува за нејзиниот понатамошен развој со меѓународно признати достигнувања.

Универзитетот го доби официјалното име го носи и денес - Еберхард Karls Universität Тибинген - во 1769, кога војводата Карл Еуген додаде своето име на онаа на основачот.

историја на Универзитетот е тесно поврзана со Evangelische Stift, основана во 1536 како училиште на божественоста, настава протестантската теологија. Голем број на познати имиња студирал на Evangelische Stift - Јоханес Кеплер запишани во 1587; други студенти тука вклучуваат поети и писатели Хелдерлин, Hauff и Mörike и филозофите Хегел и Шелинг.

На почетокот на 19-от век, Универзитетот доживеа извонреден раст; поради своите реномирани професори, неговата репутација се шири надвор од границите на Виртемберг. во 1817, факултети од католичка теологија и економија беа додадени на оригиналниот четири, и во 1863 Тибинген стана првиот германски универзитет да има свој Природно-математичкиот факултет. Првиот Универзитетската болница е формирана во 1805 во други стипендии. таа зграда, изграден во 1478, е најстариот уште се користи од страна на Универзитетот.


Дали сакаш разговараат Еберхард Karls универзитетот Тибинген ? Секое прашање, коментари или критика


Еберхард Karls универзитетот Тибинген на сајтот


Фото


слики: Еберхард Karls универзитетот Тибинген официјалната Фејсбук
Сподели ја оваа корисни информации со вашите пријатели

осврти Еберхард Karls универзитетот Тибинген

Зачлени се за да разговараат на Еберхард Karls универзитетот Тибинген.
ТЕ МОЛАМ ЗАБЕЛЕЖИ: EducationBro списание ви дава можност да го прочитате информации за универзитети 96 јазици, но бараме од вас да ги почитуваат другите членови и да ја напушти коментари на англиски јазик.