Хумболт Универзитетот во Берлин

Хумболт Универзитетот во Берлин

Хумболт Универзитетот во Берлин Детали

Се запишат на Хумболт Универзитетот во Берлин

Преглед


на Хумболт Универзитетот во Берлин е еден од најстарите универзитети во Берлин, основана на 15 октомври 1810 како Универзитет во Берлин (Universität zu Berlin) од либералните пруски образовен реформатор и linguistWilhelm фон Хумболт, чии универзитетски модел е под силно влијание од другите европски и западните универзитети. од 1828 тоа беше познат како Фридрих Вилхелм Универзитетот (Фридрих Wilhelms-институции, Универзитети), а подоцна (неофицијално) исто така, како на Универзитетот Unter den Linden по нејзината локација во поранешната палата на принцот Хенри Прусија (1726-1802) која неговиот брат, Кралот Фредерик II, беше изградена за него меѓу 1748 и 1753 на булевар Unter den Linden на. во 1949, го промени своето име Универзитетот Хумболт во чест на двете нејзиниот основач Вилхелм и неговиот брат, географ Александар фон Хумболт. во 2012, Хумболт Универзитетот во Берлин беше една од единаесетте германските универзитети да се победи во извонредност иницијатива германските универзитети, национален конкурс за универзитетите во организација на германската федерална влада. Универзитетот има образовани 29 добитници на Нобелова награда и се смета за еден од најпрестижните универзитети во Европа целокупната како и еден од најпрестижните универзитети во светот за уметност и општествени науки.

Ние сме среќни што сте заинтересирани во проучувањето на Humboldt-Universität за еден семестар или една година. Разновидност на знаења и варијации во учејќи се клучни за Хумболтскиот идејата за образование,. Меѓународни студенти кои сакаат да поминат дел од курсот во Humboldt-Университет или се запишани за еден степен, тука се особено добредојдени. Тие придонесуваат нивната академска стручност и меѓународни перспективи на академски форум, давајќи им можност да ги знаете за другите видови на знаење и други култури во високото образование Хумболт студенти. Ние сме убедени дека ќе бидете во можност да се постигне резултати од учењето ќе се постави за да се постигне и двете академски и културно додека апсорпција на знаење Хумболт начин.

Ве молиме да се напомене дека меѓународните студенти кои не се дел од програмата за размена и не поседуваат стипендија од страна на одобрен финансиер, можат да се запишат само како не-степен студент во исклучителни случаи.

Следните веб страни ќе одговори на многу прашања и да се истакне правци да се истражуваат. За оние кои се заинтересирани за добивање на преглед за курсеви по англиски јазик во тековниот семестар, слика може да се најде тука.

 

училишта / колеџи / оддели / курсеви / факултети


  • Правен факултет
  • Факултетот за математика и природни науки (географија, Компјутерски науки, математика, хемија, физика)
  • Факултетот за живот науки (Земјоделство и хортикултура, биологија, психологија)
  • Charité - Берлинскиот универзитет медицина
  • Филозофскиот факултет јас (Филозофија, историја, Европската Етнологија, Одделот за библиотека и информатика)
  • Филозофскиот факултет II (Литература, лингвистика, скандинавистика, Романтичен литератури, Англиски и американски студии, славистика, класична филологија)
  • Факултетот за хуманистички и општествени науки (Општествени науки, Културни студии / Arts, Азија / африкански студии (вклучува Археологија), родови студии, спортски науки, RehabilitationStudies, образование, За управување со квалитет во образованието)
  • На Богословскиот факултет
  • Факултетот за економија и бизнис администрација

историја


тој прв семестар на новоформираната Берлинскиот универзитет се случи во 1810 со 256 студенти и 52 предавачи на факултетите на правото, медицина, теологијата и филозофијата според ректорот Теодор Schmalz. Универзитетот е дом на многу од најголемите мислители на изминатите два века Германија, меѓу нив и субјективниот идеалист филозоф Јохан Готлиб Фихте, теологот Фридрих Шлајермахер, апсолутната идеалист филозоф G.W.F. Хегел, Романтични правен теоретичар Фридрих Карл фон Savigny, на песимист филозоф Артур Шопенхауер, Целта идеалист филозоф Фридрих Шелинг, културен критичар Валтер Бенјамин, и познатиот физичар Алберт Ајнштајн и Макс Планк. Основачите на марксистичката теорија на Карл Маркс и Фридрих Енгелс се запишал на Универзитетот, како и поетот Хајнрих Хајне, романсиер Алфред Döblin, основач на структурализмот Фердинанд де Сосир, Германски обединувач Ото фон Бизмарк, Комунистичката партија на Германија основач Карл Либкнехт, Афроамериканец Пан Africanist W. Е. B. Du Bois и обединување на Европа, Роберт Шуман,, како и влијателниот хирург Јохан Фридрих Dieffenbach во почетокот на половина на 1800 година. На универзитетот е дом на 29 добитници на Нобеловата награда.

Структурата на Германскиот истражувачки-интензивна универзитети, како што се Хумболт, служи како модел за институции како Универзитетот Џонс Хопкинс. понатаму, тоа се тврди дека “на "Хумболтскиот’ Универзитетот стана модел за остатокот од Европа со својот централен принцип се унијата на наставата и истражувањата во работата на поединецот научник или научник.”

Во прилог на силна закотвување на традиционалните предмети, како што се науката, закон, филозофија, историја, теологијата и медицина, Берлинскиот универзитет развиена за да ги опфати многу нови научни дисциплини. Александар фон Хумболт, брат на основачот Вилијам, го промовираше новото учење. Со изградбата на модерна истражувачки капацитети во втората половина на 19 век учење на природните науки почна. познати научници, како хемичар Август Вилхелм Хофман, физичарот Херман фон Хелмхолц, математичарите Ернст Едуард Кумер, Леополд на децимални,Карл Вајерштрас, лекарите Јохан Петер Милер, Албрехт фон Graefe, Рудолф Virchow andRobert Кох, придонесе за научни слава Берлин Универзитетот.

Во овој период на проширување, Берлинскиот универзитет постепено се прошири и да се вклучат и други претходно одделни факултети во Берлин. Еден пример би бил Шарите, на Pépinière и Колегиумот Медицинско-chirurgicum. во 1717, Кралот Фридрих I изградил куќа за карантин Чума пред портите на градот, која во 1727 беше rechristened од страна на “војник на кралот” Фридрих: “Тоа ќе се нарече Шарите куќата” (Ќе се вика Charité [француски за добротворни цели]). Со 1829 на времето местото медицински кампусот Берлинскиот универзитет и остана така до 1927 кога помодерен Универзитетската болница е изградена.

Берлинскиот универзитет започна собирање на природна историја во 1810, кои, од 1889 потребна посебна зграда и стана музеј für Naturkunde. На претходно постоечка Ветеринарна Медицина, основана во 1790 и се апсорбира од страна на универзитетот, во 1934 биле основа на Единицата за ветеринарна медицина (Акции на Ветеринарниот факултет). Значи Земјоделски Универзитет во Берлин (Земјоделски Универзитет во Берлин), основана во 1881 беше поврзан со земјоделските факултети на Универзитетот.

по 1933, како и сите германски универзитети, тоа беше погодена од нацистичкиот режим. Ректорот во овој период е Еуген Фишер. Тоа беше од библиотеката на универзитетот дека некои 20,000 книги од “дегенерира” и биле однесени противниците на режимот да се согорува на мај 10 истата година во Opernplatz (сега Bebelplatz) за демонстрација заштитени од страна на СА, кој исто така опремен со говорот на Јозеф Гебелс. Споменик на ова сега може да се најде во центарот на плоштадот, се состои од отворањето на стакло панел излез подземен бела соба со празни рок на простор за 20,000 тома и плакета, лого на епиграф од 1820 работа од страна на Хајнрих Хајне: “Тоа беше само увертира, каде што ќе горат книги, тие горат на крајот луѓето” (“Ова беше само увертира; каде што ќе горат книги, тие на крајот горат луѓе”).

Законот за реставрација на професионална државна служба (германски “Законот за реставрација на професионална државна служба”) резултираше со 250 Еврејски професори и вработени се отпуштени во текот на 1933/1934 и бројни докторати се повлечени. Студентите и научните и политичките противници на нацистите беа исфрлени од универзитетот и често депортирани. Во тоа време речиси една третина од сите вработени беа отпуштени од страна на нацистите.

Советската воена администрација во Германија (Smad) наредено (број команда. 4) отворањето на универзитетот во јануари 1946. На Smad сакаше редизајниран Берлинскиот универзитет врз основа на советскиот модел, но тие инсистираат на изразувањето “новоотворениот” и не “повторно отворен” од политички причини. Претседателот на германската централна администрација за национално образование (DZVV), Павле Wandel, во своето обраќање во јануари 29, 1946, свеченото отворање, кажа: “Зборував на отворањето, а не на повторно отворање на универзитетот. Универзитетот во Берлин мора ефикасно да се започне одново во речиси секој начин. Вие имате пред вас оваа слика на стариот универзитет. Она што останува за тоа е ништо, но урнатини.” Наставата е ограничена само на седум одделенија кои работат во отворени, војната на оштетените објекти, со голем број на наставници загинати или исчезнати. Сепак, од зимскиот семестар 1946, Економски и образовни науки Факултет имаше повторно отворен.

Работничката и селанска факултет (германски: Работничката и селанска факултет) (ABF), образовна програма наменета за млади мажи кои, поради политички причини или расна, биле во неповолна положба во рамките на нацистите, е основана на Универзитетот во ова време. Оваа програма постоеле во Берлин Универзитетот до 1962.


Дали сакаш разговараат Хумболт Универзитетот во Берлин ? Секое прашање, коментари или критика


Хумболт Универзитетот во Берлин на сајтот


Фото


слики: Хумболт Универзитетот во Берлин официјалната Фејсбук

Видео

Сподели ја оваа корисни информации со вашите пријатели

Хумболт Универзитетот во Берлин коментарите

Зачлени се за да разговараат на Хумболт Универзитетот во Берлин.
ТЕ МОЛАМ ЗАБЕЛЕЖИ: EducationBro списание ви дава можност да го прочитате информации за универзитети 96 јазици, но бараме од вас да ги почитуваат другите членови и да ја напушти коментари на англиски јазик.