Филипс Универзитетот во Марбург

Филипс Универзитетот во Марбург

Филипс Универзитетот во Марбург Детали

Филипс се запишат на Универзитетот во Марбург

Преглед


hilipps-Universität не е само еден германски универзитет базирани на традиција, тоа е исто така најстариот универзитет во светот, која е основана како институција протестант во 1527. Тоа е место на истражување и настава за речиси пет века. Повеќе информации за профилот на Филипс-Universität, нејзината историја и виртуелна турнеја на место може да се најде под профил.

Денес постојат околу 25,700 студенти кои студираат во Марбург – 12 проценти од целиот свет. Ако сте заинтересирани во проучувањето на Филипс-Universität информации што ви треба е достапен под условите на Студентски живот. Ако сте во посета на академските, ќе најдете информации во Меѓународниот.

Речиси сите научни дисциплини, со исклучок на инженерските науки, се претставени на Филипс-Universität Марбург. На различни дисциплини се доделени на различни факултети, кои можат да се најдат под Факултети.

Бројни организации се надополнуваат и збогатуваат спектар на услуги на универзитетот. на пример,, овие организации можат да вршат посебни истражувачки активности или поддршка на Филипс-Universität Марбург во областа на комуникациите, ИТ и странски јазици

10 Добар Причини да студира на универзитет во Марбург

Од археологијата на Tibetology, ќе можат да учат речиси ништо во Марбург: 16 факултети нудат околу 20,000 студентите и традиционалните и иновативни можности за студии. Од бројните причини зошто треба да изберат да учат во-Universität Филипс во Марбург, ние ќе се листа на првиот 10 за вас тука:

1. Нашите студенти дипломираат во навремено

Најновите наука студија потврди уште еднаш дека Марбург студенти ги завршат нивните дипломи многу побрзо од другите студенти на други германски универзитети.
2. Висок квалитет во наставата
Од медицината и биологијата за мир и конфликт истражувања, настава на Уни Марбург ставени во прв и втор.
3. Најдобри услови за водење студии
Уни Марбург не е успешен само поради фактот дека главната универзитетска библиотека е отворен до полноќ: во тековната “Центар за високото образование” универзитет рангови, услови за студирање во Марбург, особено во природните науки, добиено највисоките ознаки. Географија беше дури рангиран #1.
4. Секогаш добро советувани
Во Марбург не е само поука за студии на општо ниво,, но исто така и дополнителна поддршка на почетокот на вашата академска кариера: ориентација недели со улиците метач лови, Новак партии и свечена студенти од прва година вечера, сите дел од пакет Добредојдовте на Универзитетот.
5. Професори кои напреднат во истражувањето
Заинтересирани сте за да се инволвира со истражувачки проекти, додека извршуваат вашите студии? Вие ќе бидете во добри раце со Марбург е голем, меѓународно признати научници и истражувачи: Наградата Лајбниц, германскиот добитник на Нобеловата награда, така да се каже, често се отиде во Марбург.
6. Дома во целиот свет
со 120 партнерства, Марбург им нуди најдобрите можности за трошење на еден семестар на партнер универзитет било каде во светот! Марбург па дури и доби Европскиот печат за квалитет “Е-квалитет” во 2005 за неговата особено забележлива успех во меѓународната размена на студенти. Патем: 2,600 студенти од 100 држави даваат студираат во Марбург меѓународна допир.
7. Типични универзитетски град
За разлика од универзитетите во големите градови или урбани центри, Марбург студенти доаѓаат од цела Германија и се насели во Марбург: така што во овој “главниот град на заеднички станови,” се што е центриран околу универзитет: се карактеризира со кратки растојанија помеѓу места, Брзи контакти меѓу студентите и научниците, и жив студент сцена.
8. Човекот не живее на студирањето сами ...
Јадење и пиење, Излегувам и да се забавувате: цените во Марбург се разумни – и она што пабовите, алтернативна култура сцена и кината имаат да понудат сите поразновидна. Згора на тоа, има еден отворен фестивалот филм по друг во текот на летните месеци.
9. Спорт и слободно време активности
Постојат голем број на културни активности за промена на брзината од секојдневниот студентски живот: како додаток на 130 интрамурален спортови опции и музички куќа, оркестар, голем бенд и хор Универзитетот, има околу 50 студентски иницијативи, кои се движат од клубот на дебатата на клиника на мечето и на глобално ниво ТВ.
10. Успешно речиси 500 години и пребројување на гласовите
Луѓето се школуваат и прават истражувања во Марбург за речиси 500 години. На секој чекор ќе се среќаваме претходници како браќата Грим, првиот добитник на Нобеловата награда Беринг, хемичарот Bunsen, физичарот Браун, географот Вегенер, и стотина други notorieties.

училишта / колеџи / оддели / курсеви / факултети


 • Правен факултет
 • Факултет за бизнис администрација и економија
 • Факултетот за општествени науки и филозофија
  Европската етнологија / хуманистичките; филозофија вклучувајќи етика; политички науки, вклучувајќи социјални студии, политиката и економијата; верска наука; социологија; културни и социјалната антропологија; мир и конфликт истражувања.
 • Факултет за психологија
  Методологија и ИТ; општи и биолошки психологија; педагошката психологија и развој; диференцијална психологија и психолошка дијагностика; клиничка психологија и психотерапија; социјална, работа и организациска психологија
 • Факултет за протестантската теологија
  стариот Завет; новиот Завет; историјата на црквата (вклучувајќи христијанската археологија и византиска историја на уметност; историја на Црквата од Исток); систематска теологија, социјална етика, историја на религијата; практична теологија (вклучувајќи го и Институтот за црква градежништво и современата црковна уметност).
 • Факултетот за историја и културни студии
  Праисторијата и раната историја; класична археологија; античка историја; средновековна историја; поновата историја; Источна Европа историја; социјални и економски историја; помошни историски науки и науката архива; јапонски студии; китаистика.
 • Факултет за германски студии и историја на уметност
  студии по германски јазик во средниот век; модерна германска литература и медиумите; германската лингвистика; Лингвистички атлас на Германија; музикологија; Историја на уметност; Фото Марбург графички архива; графички дизајн и сликарство.
 • Факултетот за странски јазици и култури
  Англиски и американски студии јазик; студии класичен јазик; ориентални студии и лингвистика (антички ориентални студии, Indology и Tibetology; семитски студии; компаративна лингвистика); студии романскиот јазик.
 • Факултетот за математика и информатика
  чиста математика; применета математика; Компјутерски науки
 • ФзФ
  астрономијата; Biophotonics; биофизика; комплексни системи; Експериментални Апокрифни; Многу физиката на честички; Молекуларна тврдото физика; Neurophysics; оптика; квантитативна биологија; квантната хаос; површински физика; Теоретски Апокрифни
 • Факултет за хемија
  аналитичка хемија; неорганска хемија; биохемија; хемија за настава професии и науки; макромолекуларни хемија; органската хемија; физичка хемија и радиохемиска; теоретски хемија / компјутерски апликации во хемија.
 • Фармацевтски факултет
  Историја на фармацијата; фармакологија и токсикологија; фармацевтски биологија; фармацевтска хемија; фармацевтска технологија.
 • Факултетот за биологија
  клеточна биологија; микробиологија; генетика; заштита на животната средина; екологија; специјални ботаниката и микологија; Физиологија на растенијата и Фотобиологија; физиологија на животните; специјални зоологијата и еволуцијата на животните; развојни биологија и паразитологија.
 • Географски факултет
  картографија; културна географија; физичката географија; геологијата
 • Медицински факултет
  од областа на медицината; стоматологијата; човечката биологија; физиотерапија.
 • Факултет за образование
  образование; теоријата и методологијата на образование во училиштата; спортски науки; motology.

историја


На Универзитетот во Марбург е една од најпознатите историски на германските универзитети. Таа е основана во 1527 во текот на Реформацијата од страна на 23-годишниот Филип Landgrave Магнанимусниот како втор протестантска универзитет (најстарата протестантска универзитет постои од 1526 до 1530 во Liegnitz во Шлезија). во јули 1, 1527, на universale Studium Marburgense започна со 11 професори и 84 студентите во поранешна манастири на градот. Целта на оваа институција беше да се едуцираат “научиле, можност, и богобојазливи лица, проповедници, и официјални лица за христијанските корист и за доброто на заедничката земја.” Во прилог на водечките теолошкиот факултет, факултети за правосудство, медицина, и филозофија, исто така, беа воспоставени од самиот почеток.

Во текот на првите три векови на changeful историја на универзитетот, на бројот на студенти помеѓу vacillated 30 и 300. во 1866, и на Универзитетот и градот Марбург доживеа ренесанса кога провинцијата Хесен бил анексиран од Прусија и Филипс-Врвни "Т стана кралски пруската универзитет. Во рок од дваесет години, бројот на ученици во Марбург четири пати, додека просториите на универзитетот се прошири и на клиниките и институтите за природните науки и медицина во северниот кварт на градот. Т.н. Alte Врвни "Т (Аватарот на Универзитетот) на Rudolphsplatz, дизајниран во нео-готски стил, беше завршен во 1879 на местото на поранешниот манастир Доминиканската. Една деценија подоцна, аулата беше додадена со своите ѕидни слики со ликот на историјата на градот и универзитет. Во текот 1000 студенти се регистрирани во 1887, 2000 во 1909, и 3000 веднаш по Првата светска војна.

Како и повеќето универзитети во Германија, на Филипс Универзитетот подложен одлучувачки експанзија по 1960 како што е зголемување на бројот на дипломирани студенти во средно училиште бара да продолжи со високо образование. Во исто време, ако не и во иста пропорција-наставниот кадар е дополнета и нови згради подигната, вклучувајќи и изградба на публиката и аула, комплексот хуманистичките на реката Лан, и универзитетска библиотека, како и централната Менса (Кафетерија), интернатот Studentendorf, и Фондацијата Конрад Biesalski-Хаус како прв дом за ученици со посебни потреби во Сојузна Република Германија. во прилог, новиот комплекс на ридовите над Марбург (на Lahnberge), можат да примат поголем дел од природните науки институти и универзитетската клиника, е основана како втор центар за универзитетот.

Долгата листа на значајни научници и научниците поврзани со Универзитетот во Марбург во текот на својата 500-годишна историја вклучува следните:

 • Denis Papin, францускиот натуралист и пронаоѓач,
 • Кристијан Вулф, просветителството, мислителот просветителството чии предавања во сите гранки на знаење привлече голем број студенти да Марбург дури и од странство,
 • ренесансата човек Јохан Хајнрих Јунг,наречен Stilling, основач и член на Институтот за политички науки,
 • правната историчар Фридрих Карл фон Savigny,
 • Роберт хемичар Bunsen,
 • нео-Кантовска philospher Херман Коен,
 • физичар Карл Фердинанд Браун, изумител на цевката за Braun (осцилоскоп),
 • дер геофизичар Алфред Вегенер, кој го развил теоријата на continetal лебдат време на неговиот престој во Марбург,
 • Емил фон Беринг, основач на серологија и добитник на првата Нобелова награда за медицина (1901),
 • егзистенцијалните филозоф Мартин Хајдегер и
 • научник Новиот Завет Рудолф Bultmann, водечки поборник на демитологизација на христијанството.

Меѓу бројните студентите кој го достигна озлогласеност се следниве:

 • композиторот Хајнрих Schutz,
 • Михаил Lomonossow, Руската ренесансен човек и основач на универзитет во Москва, кој се оженил со жена од Марбург во 1740,
 • на браќата Грим,
 • шпанскиот филозоф Ортега и Гасет,
 • поетите Борис Пастернак и Готфрид Бен,
 • на филолог Конрад Duden, пионер на германскиот единствен правопис,
 • хемичарот Ото Хан,
 • хирургот Фердинанд Sauerbruch,
 • Богослов Карл Барт, како и
 • државник Вилхелм Либкнехт,
 • Рудолф Breitscheid и
 • во Густав. Хајнеман, пријател на подоцна многу почитуван политички економист Вилхелм Röpke.
 • Еден од првите жени примен на универзитетот во 1908 беше Гертруд фон Ле Форт. денес, повеќе 56 % од учениците во Марбург се жени.

“Должам Марбург ан дер Лан најмалку половина од моите надежи, а можеби и сите мои интелектуална дисциплина,” напиша Ортега и Гасет во врска со неговите студии на Универзитетот Филипс. денес, неговите зборови продолжи да ги мотивира Алма Матер philippina за да се развие и да ги подобри своите научни и академски профил.


Дали сакаш разговараат Филипс Универзитетот во Марбург ? Секое прашање, коментари или критика


Филипс Универзитетот во Марбург на сајтот


Фото


слики: Филипс Универзитетот во Марбург официјалната Фејсбук

Видео

Сподели ја оваа корисни информации со вашите пријатели

Или бизнис на коментарите во Марбург

Зачлени се за да разговараат на Филипс Универзитетот во Марбург.
ТЕ МОЛАМ ЗАБЕЛЕЖИ: EducationBro списание ви дава можност да го прочитате информации за универзитети 96 јазици, но бараме од вас да ги почитуваат другите членови и да ја напушти коментари на англиски јазик.