Ахен универзитет

Ахен универзитет

Ахен универзитет Детали

Се запишат на Ахен универзитет

Преглед


Извонредност иницијатива на германската федералните и државните влади обезбеди голем поттик за понатамошен
развој на Ахен универзитет. Институционална стратегија за кој се базира на успешна примена извонредност иницијатива, во меѓувреме, се прошири и да се формира долгорочна стратегија за зајакнување на сите области на Универзитетот, како и подобрување на нивните профили. Во тој процес таа се здоби со голема динамика, кои може да се види, меѓу другото, во голема активности за градење на.

Видлив доказ за ова е Ахен кампус што е развиена во тесна соработка со индустријата и кој е за да се формира една од најголемите истражувачки кампуси во Европа. Студентите и вработените на Ахен ќе имаат еднакви придобивки од овие настани и да се експлицитно поканети да бидат вклучени во обликувањето на индивидуални иницијативи.

многу стимулирање идеи веќе има влијание врз целиот урбан регион на поединец и на целата три-граничната област на Германија, Белгија и Холандија. Заедницата на нови знаења се развива, кој е тесно вмрежени со некои од водечките светски истражувачки и индустријата партнери.

Ахен е главна движечка сила зад овој развој. и Ахен, како сносен и обичен град на крстосницата на три култури, обезбедува идеална средина за овој креативен процес на развој.

со своите 260 институти во девет факултети, Ахен е меѓу водечките Европски научно истражувачки институции,. 43,721 студентите во 152 курсеви за обука се регистрирани за зимскиот семестар 2015/16, Вклучувајќи 7,904 меѓународни студенти од 125 земји. Настава во Ахен е прво и основно примена-ориентирана. Затоа Нејзините дипломци се баран како помлади менаџери и лидери во бизнисот и индустријата.

националниот ВТА (на) и меѓународни оценувања потврдат означени способноста на дипломираните студенти RWTH "за да се справи со сложените задачи, да ги реши проблемите на конструктивен начин во тимската работа и да го преземе раководството на улоги. Затоа, не е чудно што многу членови на одборот на германски корпорации групи студирал во Ахен.

Ахен има поставено за себе јасно дефинирани цели. Од страна на годината 2020, има за цел да биде најдобар германски универзитет за технологија и еден од првите пет во Европа како што се мери од страна на академскиот излез, од страна на квалитетот на своите дипломци, и од надворешно финансирање. Таа се стреми да биде една од водечките играч во истражувачки проекти интердисциплинарна големи. Таа има за цел да биде меѓународно признат универзитет со траен совршеност во истражување и настава која обучува извонредна академици и добро квалификувани млади лидери за индустријата и општеството и во национален и меѓународен контекст.

Во овој радикален и сложен процес на пренасочување, Ахен се гледа себеси како еден универзитет во која сите групи активно да придонесе за траен и културата на отворена комуникација. Сите членови на универзитетот, вклучувајќи ги и студентите, се заложи за поддршка на заедничката култура со високи перформанси: конкуренција се смета за конструктивен аспект од академскиот живот. Ахен смета дека оваа креативна култура на промени основен принцип за иновации и општествен напредок.

училишта / колеџи / оддели / курсеви / факултети


  • математика, Компјутерски науки и природни науки
  • архитектура
  • Градежништвото
  • Механички инжинеринг
  • Georesources и Материјали факултет
  • Електротехника и информациски технологии
  • Уметност и општествени науки
  • Школата за Бизнис и економија
  • медицина

историја


На 25 јануари 1858, принц Фридрих Вилхелм од Прусија (подоцна германскиот цар), беше презентиран со донација на 5,000 talers за добротворни цели, покренати од страна на Aachener und Münchener пожар осигурителната компанија, претходник на AachenMünchenerinsurance компанијата. Во март, принцот одбрале да го користите донација да ја основа првата пруската институт за технологија некаде во провинцијата theRhine. Седиштето на институцијата останаа неопределени со текот на годините; додека принцот првично фаворизира Кобленц, градовите ofAachen, Бон, Келн и Диселдорф применуваат и, со Ахен и Келн се главните конкуренти. Ахен, конечно, победи со концептот за финансирање поддржани од страна на друштво за осигурување и од страна на локалните банки. Револуционерен за новата Polytechnikum се одржа на 15 мај 1865 и предавања започна за време на Француско-пруската војна на 10 октомври 1870 со 223 студенти и 32 наставниците. Новата институција имаше како нејзина примарна цел за образование на инженери, особено за рударската индустрија во областа Рур; имало училишта на хемијата, електрични и механички инженеринг, како и воведната општи училиште кој предава mathematicsand природните науки и некои социјални науки.

Нејасната позиција на новата пруска polytechnika (која официјално не беа универзитети) под влијание на првите години. Политехника недостигаше престиж во општеството и бројот на ученици се намалил. Оваа почнала да се менува 1880 кога на почетокот на RWTH, меѓу другото, беше реорганизирана како Кралската Техничкиот универзитет, се стекна со седиште во пруската Домот на лордовите и, конечно, доби право да даруваат р (1898) степени и диплом наслови (воведени во 1902). Во истата година,, повеќе 800 машки студентите запишани. во 1909 првите жени беа примени и уметникот Август фон Brandis успеа Александар Frenz на Факултетот за архитектура како “професор на ликот и пејзажно сликарство”, Brandis стана деканот 1929.

Првата светска војна, сепак, се покажа како сериозна пречка за универзитетот. Многу од студентите доброволно се приклучија и починал во војната, и делови на универзитетот биле кратко време окупиран или конфискувани.

Додека (тогаш не повеќе кралското) TH Ахен (Ахен универзитет) цветаше во 1920 година, со воведувањето на повеќе независни факултети, на нови институти и на општата студенти’ Комитетот, првите знаци на националистичките радикализација, исто така, стана видлив во рамките на универзитетот. Gleichschaltung на ТИ во Третиот рајх 1933 се сретна со релативно низок отпор од страна на двете студентите и факултетот. Со почеток во септември 1933, еврејски и (наводна) Комунистичката професори (и од 1937 на студентите, исто така,) беа систематски прогонувани и исклучени од универзитетот. Слободните Столици се повеќе се дава на НСДАП партиски членови или симпатизери. Слободата на истражување и настава стана строго ограничен, и институти важно за плановите на режимот биле систематски воспоставена, и постоечките столици промовиран. Накратко затворени во 1939, на ТИ продолжи курсеви во 1940, иако со мал број на студенти. На 21 октомври 1944, кога Ахен капитулираше, повеќе од 70% на сите објекти на универзитетот биле уништени или многу оштетени.

По Втората светска војна во 1945 универзитетот обнови и прошири брзо. Во 1950-тите, многу професори кои биле отстранети поради нивната наводна поврзаност со нацистичката партија им беше дозволено да се вратат и мноштво на нови институции се основани. До крајот на 1960 година, та имаше 10,000 студентите, правејќи го најголемиот од сите германски технички универзитети. Со основањето на филозофски и медицински факултети во 1965 и 1966, односно, на Универзитетот стана повеќе “универзална”. Новоформираниот факултети особено почнале да привлекуваат нови студенти, и бројот на студенти речиси двојно се зголеми двапати од 1970 (10,000) до 1980 (повеќе од 25,000) и од 1980 до 1990 (повеќе од 37,000). сега, просечниот број на ученици е околу 42,000, со околу една третина од сите студенти се жени. Со релативна смисла, најпопуларните студија-програми се инженерство (57%), природна наука (23%), економијата и општествените науки (13%) и медицината (7%).

во декември 2006, Ахен и Султанат Оман потпишаа договор за формирање на приватни германски универзитет за технологија во Мускат. Професори од Ахен помош во развојот на наставните програми за тековно-пет студиски програми и научен кадар презеде некои од првите курсеви.

во 2007, Ахен беше избран како еден од девет германски универзитети на извонредност за иднината на својот концепт проширени 2020: Средба глобалните предизвици, заработуваат тоа конотација на се елитен универзитет. Сепак, иако листа на универзитети наградени за нивните идни концепти главно се состои од големи и веќе почитувани институции, Сојузното министерство за образование и истражување тврди дека иницијативата во насока на промовирање на универзитети со посветен на концептот иднина, така што тие може да продолжи истражување на меѓународно level.Having доби средства во сите три линии на финансирање, процесот донесе Ахен универзитет дополнителни вкупните финансиски средства во износ од € 180 милиони евра од 2007-2011. Другите две линии на финансирање беа дипломиран училишта, каде што Ахен Институтот за напредни студии во компјутерската наука Инженеринг доби средства и т.н. “јата на совршеност”, каде Ахен успеа да победи на средства за три кластери: Ултра брз мобилен информатички и комуникациски (UMIC), Интегративен технологија на производство за земјите со високи плати и Наменска горива од биомаса


Дали сакаш разговараат Ахен универзитет ? Секое прашање, коментари или критика


Ахен универзитет на сајтот


Фото


слики: Ахен универзитет официјалната Фејсбук

Видео

Сподели ја оваа корисни информации со вашите пријатели

осврти Ахен универзитет

Зачлени се за да разговараат на Ахен универзитет.
ТЕ МОЛАМ ЗАБЕЛЕЖИ: EducationBro списание ви дава можност да го прочитате информации за универзитети 96 јазици, но бараме од вас да ги почитуваат другите членови и да ја напушти коментари на англиски јазик.