Универзитетот Hohenheim

Универзитетот Hohenheim

Универзитетот Hohenheim Детали

Се запишат на Универзитетот во Hohenheim

Преглед


основана во 1818, по катастрофалниот глад, Универзитетот во Hohenheim не само што се занимава со основните истражувања, но, исто така, традиционално во развојот на иновативни решенија за итните социјални прашања.

денес, Hohenheim Универзитетот има уникатен профил, широка меѓународна мрежа, и работи со истакнати експерти од сите области. Историјата, мисијата, и дефинирана стратегија за води патот за понатамошен развој на Универзитетот.

на Универзитетот во Hohenheim е универзитетскиот кампус се наоѓа во јужниот дел на Штутгарт, Германија. основана во 1818 тоа е најстариот универзитет Штутгарт. Нејзината примарна области на специјализација се традиционално земјоделските и природните науки, денес, сепак, поголемиот дел од неговите студенти се запишуваат во една од многуте студиски програми понудени од страна на Факултетот за бизнис, економијата и општествените науки. На Факултетот има редовно се рангирани меѓу најдобрите во државата, со што на Универзитетот во Hohenheim еден од врвни универзитети во Германија во овие области. На универзитетот одржува академски сојузи со голем број на универзитети партнер и е вклучен во голем број на заеднички истражувачки проекти.

училишта / колеџи / оддели / курсеви / факултети


 • Институт за земјоделска политика и пазари
 • Институтот за Земјоделски факултет
 • Институтот за применета математика и статистика
 • Институтот за Биолошки хемија и исхраната науката
 • Институтот за науката за почвата и земјиштето евалуација
 • Институтот за Ботаника
 • Институтот за хемија
 • Институт за клиничка исхрана
 • Институт за Финансиски менаџмент
 • Институтот за генетика
 • Институтот за здравствена заштита & управување со јавноста
 • Институтот за управување со Interorganizational & перформанси
 • Институтот за комуникациски науки
 • Институтот за наука за посевите
 • Институт за Пејзаж и растенијата Екологија
 • Институт за менаџмент на фарма
 • Институтот за храна хемија
 • Институтот за храна наука и биотехнологија
 • Институтот за маркетинг & управување со
 • Институтот за микробиологија
 • Институт за сточарство
 • Институтот за растенијата Производство и Agroecology во тропските и суптропските
 • Институт за растенијата Одгледување, Семе Наука и популациска генетика
 • Институт за физика и уметностите
 • Институт за физиологија
 • Институт за физиологија на растенијата и биотехнологија
 • Институт за Phytomedicine
 • Институт за право и социјални науки
 • Институтот за општествени науки во земјоделството
 • Институт за животните производство во тропските и суптропските
 • Институтот за земјоделски науки во тропските (Ханс-Ruthenberg-институт)
 • Економскиот институт
 • Институтот за економски и бизнис образование
 • Институтот за Зоологија

историја


Првите документирани повикување на Hohenheim беше во 1100. семејниот имот на Bombasts од Hohenheim падна на Виртенберг Војводата Карл Еуген на Виртемберг во 1768 како завршена феуд по историја исполнета со настани.

меѓу 1771-1793, Војводата мораше експанзивна објекти палата и парк во Hohenheim изградена под раководство на својот двор архитект Рајнхард F. H. Фишер за подоцна неговата сопруга, Франциска фон Hohenheim и се. Сите делови од палатата, резиденција на војводата од 1776-1793, се одржува и го сочинуваат локацијата на денешната Универзитетот.

Потеклото на денот на универзитетот врати на годината 1818. Кралот Вилхелм I. на Виртемберг создаде земјоделска академија во Hohenheim. Тоа беше отворена на 20. ноември. 1818.
На почетокот беше многу скромен: Покрај прв директор Јохан Непомук Хуберт Schwerz (1759-1844), кој е одговорен за земјоделството, две други учители биле вработени, еден за математика и физика, Од друга за хемија, Минералогија и Ботаника. Секако, На почетокот само што беа 16 ученици кои се потребни за настава.

Од почеток, Манор која порасна од државата доменот на Hohenheim, исто така, бил поврзан со институтот. со текот на времето, на manorial економија со својата организација и сметководствените практики развиени врз околните земји и во различни области на Палатата.

во 1957, Манор Hohenheim беше поделена на три експериментални фарми и предводена од страна на раководството на Институтот за менаџмент на фарма.

Поранешниот нето Манор на успех, заедно со експериментални операции (експериментални својства Eckartsweier, Heidfeldhof, Ihinger Хоф, Oberer Lindenhof, Unterer Lindenhof, Хоф Enzmad, и Schuchmacherhof) која била формирана во почетокот на 20-от век, на тој начин се претворија во земјоделски лаборатории.

Од самиот почеток, училиштата кои биле поврзани со Институтот, исто така биле потчинети на директор / претседател: од 1818 сиропиталиштето, подоцна земјоделско училиште , и од 1842 училиштето на хортикултурата.

Менаџмент на инаку независен училиште на хортикултуратабил префрлен во 1949 од претседателот на Универзитетот на директорот на новоформираниот Институт за овоштарството и зеленчук Градинарство. До крајот на 1960 година, земјоделско училиште беше искористена за да се обучуваат земјоделски приправници и стажанти. од 1973 тоа веќе не запишува студенти.

Во текот на 19-от век, основно училиште и еден латински училиште развиена од основно училиште кои биле привремено ставена на земјоделско училиште. На почетокот на минатиот век, тогаш основно училиште беше ставена на основното училиште Plieningen; во средината на овој век латинскиот училиште стана средно училиште, денешна Парацелзус средно училиште (од 1966).

Поради краткотрајноста на овој член,, развојот на високото образование може да се опише само во неколку одлучувачки пресвртна поени за организациската структура на Универзитетот:

во 1847 Земјоделски институт промовирана во земјоделски академија со декрет на царот Вилхелм I. на Виртемберг. во 1847 наставни тело на Hohenheim состои од седум професори: две за земјоделство, еден од нив бил и директор, две за шумарство, еден за технологија, природни науки, Математика и физика.

Покрај седум професори, девет нови наставници асистент, исто така, учат субјектите ветеринарна наука, Овоштарството и зеленчук Градинарство, Пчеларството, сметководство, Законот и земјоделски градежништво. Навистина, на бројот на студентите се релативно ниски во 1848 со CA. 100 обука на студентите да бидат земјоделци.

Шумарство образование е особено важно во Hohenheim. основана во 1820 како основен шумарство училиште и да се унапреди во 1825 за целите на академска обука шумарството, шумарите наскоро прикажани тенденции ведне автономија, кои може да имаат крајна линија е причината за трансферот на шумарството образование од Hohenheim на регионалните Универзитетот во Тубинген во 1881.

На субјектите воведен во втората половина на 19-от век, тука само најважните, земјоделски хемија (1854) и економија (1875) се наведени. меѓу 1880-1900, голем број експериментални станици и тестирање станици беа основани кои подоцна биле направени во универзитетски и државни институции.

Од почетокот на 20-от век, одделенијата во Hohenheim се споени во институти. На Универзитетот институтот структура беше развиена постепено до околу 1920. во 1918/19, Земјоделскиот универзитет во Hohenheim (нова титула од 1904) доби право на награда докторати и habilitations, и во 1922 претседателските устав е поведена: желба дека манастирот т.н. предавачот имале повеќе од половина век.

Новиот устав кој стапи на сила на 1 октомври 1922 заменија “нови органски одредби” на 1883, која на Колеџот самата доделени по распадот на шумарскиот сектор. Претседателот, избрани на годишна основа од серијата редовни професори сега се заменети на директорот и на Сенатот заменува наставниците’ тело.

Сенатот сега тело за донесување одлуки на колеџ, Сепак, претседателот поседува големи овластувања што значи дека тој видливо доминираше ова тело. Бројот на ученици порасна убаво, на нешто повеќе 1000 во 1922 но се уште податлив.

Периодот од 1900 – 1933 се карактеризира со постојана експанзија на истражување и настава: неколку столици и институти се новоформираниот.

годината 1934 ковано нов амандман на уставот. Повеќе права беа доделени на претседателот: во текот на консолидација на институционалните надлежности на универзитетскиот систем на претседателот стана т.н. “Лидерот на Земјоделски колеџ”, кои одговориле на министерот за образование во име на целата администрација. Тој беше избран од страна на гувернерот на полковник од голем број на редовни професори за период од две години. Сите одговорности пресметана од страна на Сенатот беа пренесени на претседателот. Сенатот само врши советодавна улога.

во 1942 Hohenheim беше ставена на градот Штутгарт кој, сепак, едвај под влијание на академскиот живот на Универзитетот. во 1945 Универзитетот мораше да биде затворен.

во 1967, Универзитетот го доби името "Universität Hohenheim (земјоделски колеџ)" (Универзитетот во Hohenheim (земјоделски универзитет)). Прво, ова се промени малку во структурите и настава, како што беше случајот со нови имиња во 1847 и 1904. Додавањето во загради оттогаш е избришан со Законот за Универзитетот.

во 1968, на третиот факултет е основана: на Факултет за бизнис, Економски и социјални науки развиена од применетата бизнис и економски науки на Факултетот за земјоделски науки.

Основните ре-дизајн на објектите универзитетот и статутот беше изведен со Законот за државна високото образование на Баден-Виртемберг 1968 и Законот за Универзитетот од 1978. Со акт на Универзитетот, уставот 1922 беше укинато. На местото на претседателот (Ректорот) секоја година избира од редот на редовните професори, на претседател (претседател) избрани од страна на голем Сенатот 8 години е поведена.

комисиите на Универзитетот беа тогаш: Велика Сенатот (избор и надзорниот орган, одлуки за измени на статутот), административниот совет (работи финансиски и човечки ресурси), и Сенатот (општа надлежност). Во согласност со Законот на Универзитетот од 2000, во ноември 2011 Сенатот формирапретседателските устав.

денес, за малку 10,000 студенти се запишани на Универзитетот во Hohenheim.

Што одговара на скок на бројот на студенти по Втората светска војна, бројот на професорите и вработените на Универзитетот, исто така, се зголеми брзо: во 1990, имало речиси осум пати повеќе професори, како и во 1946. броеви научниот кадар 950 луѓе денес, 120 од кои се професори. Вкупниот број на вработени од страна на Универзитетот е 2,100.


Дали сакаш разговараат Универзитетот Hohenheim ? Секое прашање, коментари или критика


Hohenheim Универзитетот на сајтот


Фото


слики: Универзитетот Hohenheim официјалната Фејсбук

Видео

Сподели ја оваа корисни информации со вашите пријатели

осврти Универзитетот Hohenheim

Зачлени се за да разговараат на Универзитетот Hohenheim.
ТЕ МОЛАМ ЗАБЕЛЕЖИ: EducationBro списание ви дава можност да го прочитате информации за универзитети 96 јазици, но бараме од вас да ги почитуваат другите членови и да ја напушти коментари на англиски јазик.