Универзитетот во Лајпциг

Универзитетот во Лајпциг

Универзитетот во Лајпциг Детали

Се запишат на Универзитетот во Лајпциг

Преглед


Универзитетот во Лајпциг е основана во 1409 што го прави еден од најстарите универзитети во Германија. Тоа е интердисциплинарна, меѓународен сеопфатна универзитет.

На амбициозниот патот да стане европски универзитет на највисоко ниво и меѓународно признати седиштето на истражување и учење за млади научници на Универзитетот во Лајпциг се базира на широк спектар на предметни области. Премин границите на традиционалните академски дисциплини, меѓународна соработка, вмрежување со не-универзитетски истражувачки институти и бизнис не се само традиции на Универзитетот, но исто така се основа на академски совршеност.

Универзитетот во Лајпциг се состои од 14 факултетите 128 институти. 35,000 истражување лица, учат и студираат на универзитетот, а повеќе од 4,300 лица кои се вработени во Универзитетската болница во Лајпциг. Универзитетот нуди 136 курсеви за обука во 2009/10 зимскиот семестар. 5,686 докторски кандидати се регистрирани на UL (2,439 со лекови), 631 од кои се запишани во 20 програми за обука на постдипломски структурирана (како на крајот на 2009). потенцијалот за истражување во Лајпциг е збогатена со 20 не-универзитетски истражувачки институции и пет други универзитети.

Како универзитетски базирани на традиција, Универзитетот во Leipzighas секогаш да станат посилни кога произлегуваат од тешки транзиции. Фазата по падот на Берлинскиот ѕид во 1989 е доминирана од страна на речиси целосна реконструкција на хуманистичките и општествените науки, а животот науки и природните науки беа прилагодени на нови акценти во истражување и настава. Основните реформа на нејзините структури и курсеви за обука, исто така, во комбинација со можност да се промовира интердисциплинарна соработка од самиот почеток и да ги искористат синергиите кои произлегуваат.

Универзитетот во Лајпциг е поставен како најдобар универзитет во Нови Laender и меѓу првите 25 во Германија во четврта година по ред (од Шангај Пласман).

Градот Лајпциг е вековна трговски центар, како и научни и културен центар кој има наследство на меѓународните односи, космополитски ставови и зачувување на традицијата и толеранција. Главните карактеристики на Лајпциг и Универзитетот се на state-of-the-art инфраструктура со атрактивна околина, каде што сè е само еден чекор подалеку. Едно истражување на Европската комисија покажува дека Лајпциг е меѓу трите големи градови во Европа, каде што животот е најмногу вреди да се живее, додека Њујорк тајмс го нарекува еден од првите десет дестинации.

училишта / колеџи / оддели / курсеви / факултети


 • На Богословскиот факултет
 • Правен факултет
 • Факултетот за историја, Арт и ориентални студии
 • На Филолошкиот факултет
 • Факултет за образование
 • Факултетот за општествени науки и филозофија
 • Факултетот за економија и менаџмент (вклучувајќи ги и градежништво)
 • Факултет за спортски науки
 • Медицински факултет (со Универзитетската болница)
 • Факултетот за математика и информатика
 • Факултетот за, Фармација и психологија
 • Факултетот за физика и Земјата наука
 • Факултет за хемија и минералогија
 • Факултет за ветеринарна медицина

историја


1409
Универзитети Лајпциг е основана од страна на мајсторите и научници од Прага

1519
Лајпциг дебата во замокот Pleissenburg. Спорот меѓу православен теолог Јохан Ек и реформатори Лутер, Karlstadt и Меланхтон
означува зародиш пауза меѓу Рим и лутераните

1539
Со формирањето на Лутеранската реформацијата во Albertine Саксонија, особено по 1543, нов период на историјата универзитет почнува. Работата на ректорот Каспар Borner und почитуваат хуманист Јоаким Camerarius во
изминатите години се еднакво на refounding универзитетот

1543
Воспоставување на универзитетска библиотека, главно од монашкиот стопанства

1544
Војводата Мориц Саксонија трансфери на поранешниот Доминиканската манастир на универзитетот каде што е преименувана во "Колегиум Paulinum." Ова, заедно со други материјална поддршка Лајпциг го прави еден од најбогатите универзитети во Стариот Рајх

1682
Првиот научен весник во Германија, Acta Eruditorum, се објавува во
трговски саем на градот. Бројни последователни периодични зајакне Лајпциг е
позиција како книга за трговија со капитал од Централна Европа

1810
Првиот редовен професор по акушерство, Јохан Кристоф Готфрид Јерг, станува
директор на училиште испорака ("Трир институт") која подоцна се развива во гинеколошка болница на Универзитетот

1879
Институтот за експериментална психологија - првиот во светот - се отвора со Вилхелм Вунд

1897
Инаугурацијата на новиот Augusteum дизајниран од страна на Arwed Roßbach

1906
Жените се конечно призна како студенти - релативно задоцнет развој во Лајпциг - откако беше дозволено да ревизија класи како почетокот 1870

1927
Првиот претседател на истражување на мозокот во Германија

1933
Хајзенберг се доделува на 1932 Нобеловата награда за физика (објави во 1933), особено за "создавање на квантната механика и неговите апликации"

1933-1945

Несреќната реорганизација на Универзитетот тело во системот на верност од диктатура кон нацистичката партија парализира слободно размислување и интелектуалниот живот. професори, студенти и универзитетски работници се отпуштени, прогонувани, затворени или убиени од политички причини или расна. Втората светска војна носи масовна смрт и уништување во Лајпциг. Шеесет проценти од универзитетот
е уништен, професори и студенти загинат во воздух војна или на предната страна, и Лајпциг ја губи својата меѓународни контакти. Надвор од 103 само универзитетските згради 16 се неповредени на крајот на војната. Осумдесет и седум се целосно уништени, или не се употребливи.

1946
Универзитетот е повторно отворен 1946 на поранешното кино "Капитол"

1953
Како симбол на новата идеолошка ориентација на науката и образованието во
ГДР, владејачката партија СЕД преименува Универзитети Лајпциг "Карл Маркс-Universität спротивно на традицијата, Универзитетот има ознака наложени од горе

1968
На Augusteum и - по преживеаните целосно недопрени војната - Сент. Универзитетот црква Павле се уништени по наредба на режимот на СЕД. Советот на град Лајпциг гласа за обнова на универзитет. А конкуренцијата е објавен во пролетта 1968, но не и првата награда е доделена. Мајчин Лајпцигер а шефот на државата Валтер Улбрихт (1893-1973) се залага за усвојување на основните елементи од третото место на дизајн на Герхард Henselmann. Улица на универзитетот, Ректоратот, Кафетерија, семинар и предавање објекти ќе бидат завршени до средината на 1970-тите

1989
Политички настани и улични протести за повеќе 1989 слобода и граѓански права се приклучи во Лајпциг од многу членки на универзитетот. Политичките барања и интензивни дебати наскоро се јавуваат во рамките на универзитетот. совети реформи се состанат и да дискутираат за иднината на ориентација на универзитетот. Студентите се најде на демократски легитимна Студентската унија

1991
По падот на Берлинскиот ѕид и обединувањето на Германија, Универзитетот уште еднаш ја презема својата традиционална ознака: Универзитетот во Лајпциг

1993
Церемонијата на 2 декември се одбележува refounding на институтите елиминирани со реформата на 3 високото образование на 1968 и на Универзитетот се враќа во својата класична структура на факултетите и институтите. А вкупно 14 факултети се основани од 1994, од кои некои никогаш не постоела во универзитет пред. Преподобен
Факултет за земјоделски науки е затворен, сепак

од 2001
Слободната Држава Саксонија, во соработка со Универзитетот и градот Лајпциг, објавува на ниво на ЕУ конкурс за редизајн на урбаните кампусот
на Augustusplatz. Дизајнот на архитекти behet + bondzio од Минстер е избран од страна на жирито. Во друг ширум Европа архитектонски конкурс за обнова на Универзитетот аудиториум и црквата, договорот се доделува на холандската fi РМ Ерик ван egeraat поврзани архитекти, Ротердам. Градежните работи на новиот универзитетски кампус започнува во јули 2005 кога на камен-темелникот е поставен за нов кафетеријата. Во првата фаза од изградбата вклучува и новиот кафетеријата и реконструкција на стариот амфитеатар. во октомври 2008, полнењето надвор церемонијата за Paulinum се слави и зградата на Институтот за Grimmaische штрасе е предаден на универзитетот. Студии врз за студентски згради постепено се подготвени за употреба за летниот семестар на 2009. На свечената церемонија по повод одбележувањето на универзитетот 600 годишно постоење се одвива во
Paulinum декември 2, 2009

2009
600-година јубилеј и отворање на нов кампус во
срцето на градот


Дали сакаш разговараат Универзитетот во Лајпциг ? Секое прашање, коментари или критика


Универзитетот во Лајпциг на сајтот


Фото


слики: Универзитетот во Лајпциг официјалната Фејсбук

Видео





Сподели ја оваа корисни информации со вашите пријатели

Универзитетот на коментарите во Лајпциг

Зачлени се за да разговараат на Универзитетот во Лајпциг.
ТЕ МОЛАМ ЗАБЕЛЕЖИ: EducationBro списание ви дава можност да го прочитате информации за универзитети 96 јазици, но бараме од вас да ги почитуваат другите членови и да ја напушти коментари на англиски јазик.