Универзитетот во Минхен

Универзитетот во Минхен. Студирање во Германија. Високото образование во Европа.

Универзитетот во Минхен Детали

Се запишат на Универзитетот во Минхен

Преглед


Лудвиг Максимилијан универзитетот во Минхен е јавен истражувачки универзитет се наоѓа во Минхен, Германија.

На Универзитетот во Минхен е една од најстарите универзитети во Германија. Првично основана во Инголштад во 1472 од војводата Лудвиг од Баварија IX-Landshut, Универзитетот се пресели во 1800 да Landshut од страна на кралот Максимилијан I од Баварија Инголштад кога е загрозена од страна на француската, пред да се пресели во неговата денешна локација во Минхен 1826 од страна на кралот Лудвиг I од Баварија. во 1802, Универзитетот беше официјално именуван Лудвиг Максимилијан Односи со јавноста од страна на кралот Максимилијан I од Баварија во неговата како и чест оригиналниот основач на универзитетот.

На Универзитетот во Минхен има, особено од 19 век, се смета како еден од Германија, како и еден од најпрестижните универзитети во Европа; со 34 Нобеловите лауреати, асоцирана со Универзитетот, таа е рангирана 13-ти во светот според бројот на нобеловци. Меѓу нив се Вилхелм Рентген, Макс Планк, Вернер Хајзенберг, Ото Хан и Томас Ман. Папата Бенедикт XVIwas исто така студент и професор на универзитетот. На LMU неодамна беше доделена титулата на “елитен универзитет” под извонредност иницијатива германските универзитети.

LMU во моментов е вториот по големина универзитет во Германија во однос на студентска популација; во зимскиот семестар на 2013/2014, Универзитетот имаше вкупно 50,542 запишува студенти. На овие, 8,719 беа бруцоши додека меѓународни студенти изнесува 7,403 или речиси 15% од студентска популација. Што се однесува до оперативниот буџет, евиденција на универзитетот во 2013 вкупно 571.3 милиони евра во финансирање без универзитетска болница; со Универзитетската болница, Универзитетот има вкупно средства во износ од околу 1.5 милијарди евра.

Добиете идеја за тоа кои сме ние – универзитет во срцето на Минхен. Лудвиг Максимилијан Universität Минхен е еден од водечките истражувачки универзитети во Европа, со повеќе од 500 години долга традиција. Универзитетот е посветена на највисоките меѓународни стандарди на совршеност во истражување и настава.

Како еден од водечките истражувачки универзитети во Европа, LMU изгледа грбот на 500 годишна традиција и го очекуваат предизвици и одговорности пред. Својата совршеност во наставата и истражувањата прифаќа широк разновидност на области, од општествените науки и културни студии преку законот, економијата и општествените науки во медицината и природните науки. Интензивна интердисциплинарен пристап поттикнува иновации, така клучно значење за нашата глобална иднина.

факултет-дали LMU, тие се на почетокот професори кариера или меѓународно признати победници, ја формираат основата на истакнати рекорд на Универзитетот во истражување. нивната експертиза, посветеност, и креативност поткрепуваат успех на Универзитетот во извонредност иницијатива Германија-широко, натпревар во кој LMU го доби најголемиот износ на грант доделена на една институција. Овие ресурси се користат да се подобри нашата заедничка извршување на знаење, процес на постојано се развива.

LMU е дом за студентите од сите делови на Германија, а повеќе од 130 земји од целиот свет. Тие имаат корист од уникатно широк спектар на студиските програми на Универзитетот и својата силна фокусира на истражување. Во сите фази на академска обука ние се нагласи врските помеѓу истражувањето и содржината на курсот. Нашите студенти видите на нивните студии како отскочна за наградување кариера, не барем затоа Минхен е еден од Германија големи центри за технологија и медиумите.

Академски разновидност успева во средина која ги опфаќа социјалните вештини заедно со критичка свест за вредности и историја. Ова ја вклучува и Минхен наследство на Вајсе Роуз, на студентот со седиште во група на отпор кои се противат на нацизмот.

Кога ќе дојде до LMU, ќе се приклучат на заедница посветена на правење на најголем дел од своите таленти, љубопитност, и можности. Чест ми е и се смири да бидат дел од оваа заедница.

Д-р. д-р. Бернд Хубер
претседател, Лудвиг Максимилијан универзитетот во Минхен

училишта / колеџи / оддели / курсеви / факултети


 • Факултет за католичка теологија
 • Факултет за протестантската теологија
 • Правен факултет
 • Факултет за бизнис администрација
 • Факултет за економски науки
 • Медицински факултет
 • Факултет за ветеринарна медицина
 • Факултет за историја и уметност
 • На Филозофскиот факултет, Философијата на науката и студии на религијата
 • Факултет за психологија и образовни науки
 • Факултет за студии на културата
 • Факултет за јазици и книжевности
 • Факултетот за општествени науки
 • Факултетот за математика, Компјутерски науки и статистика
 • ФзФ
 • Факултет за хемија и фармација
 • Факултетот за биологија
 • Факултетот за науки за земјата и животната средина науки

историја


Универзитетот е основан со папската одобрение 1472 како на Универзитетот во Инголштад (Фондацијата правото на Луј IX на богатите), со факултетите по филозофија, медицина, судска практика и теологијата. Неговиот прв ректор беше Кристофер Мендел на Steinfels, кој подоцна станал епископ на Chiemsee.

Во периодот на германски хуманизам, научници на универзитетот вклучува имиња како што Конрад Celtes и Петрус Apianus. Теологот Јохан Ек, исто така, предава на Универзитетот. од 1549 до 1773, На Универзитетот е под влијание од страна на Језуитите и стана еден од центрите на контра-реформацијата. Лицемер Петрус Canisius служи како ректор на универзитетот.

На крајот на 18-от век, Универзитетот беше под влијание на просветителството, што доведе до поголем акцент се става на природните науки.

во 1800, Принц-изборниот Maximilianv IV Јосиф (подоцна Максимилијан I, Кралот на Баварија) се пресели на Универзитетот да Landshut, поради француската агресија која се закануваше Инголштад за време на Наполеоновите војни. во 1802, Универзитетот беше преименувана во Универзитетот Лудвиг Максимилијан во чест на две основачите, Луј IX, Војводата од Баварија и Максимилијан I, Електорот на Баварија. Министерот за образование и наука, Максимилијан Montgelas, иницираше голем број на реформи кои се бараат да се модернизира прилично конзервативна и лицемер под влијание на универзитетот. во 1826, тоа беше се пресели во Минхен, главниот град на Кралството Баварија. Универзитетот е сместен во стариот академија до нова зграда во Ludwigstraße е завршена. Локалните жители беа малку критичен во однос на износот на протестантски професори Максимилијан, а подоцна и Лудвиг I поканети во Минхен. Тие ги нарекуваат “поларната светлина” (поларната светлина) а особено лекар Јохан Непомук фон Ringseis беше доста лут за нив.

Во втората половина на 19 век, Универзитетот се искачи на голема важност во европската научна заедница, привлекување на многу од водечките научници во светот. Тоа беше и период на голема експанзија. од 1903, жените им беше дозволено да се студира на баварската универзитети, и од 1918, женскиот дел од студентите на LMU стигнал 18%. во 1918, Хартман Адел стана првата жена во Германија за да заработите theHabilitation (повисоки докторат), на LMU.

За време на Вајмарската Република, Универзитетот продолжува да биде еден од водечките универзитети во светот, со професори, како што Вилхелм Рентген,Вилхелм Виена, Ричард Willstätter, Арнолд Зомерфелд и Фердинанд Sauerbruch.

На универзитетот продолжува да биде еден од водечките универзитети во Западна Германија во текот на Студената војна и во времето на пост-обединување. Во доцните 1960-, Универзитетот беше сцената на протести од страна на радикалните студенти.

Денес на Универзитетот во Минхен е дел од 24 Колаборативни истражувачки центри финансирани од страна на Германската фондација за истражувања (DFG) и е домаќин на универзитетот 13 од нив. Таа, исто така е домаќин на 12 DFG Истражувања Обука групи и три меѓународни програми за докторски како дел од елитните мрежа на Баварија. Таа привлекува дополнителни 120 милиони евра годишно во надворешна финансирање и е интензивно вклучена во национални и меѓународни иницијативи финансирање.

LMU Минхен има широк спектар на програми, со 150 предмети на располагање во многу комбинации. 15% од 45,000 учениците кои посетуваат настава на Универзитетот доаѓаат од странство.

во 2005, државните и федералните влади во Германија започна извонредност иницијатива германските универзитети, натпревар меѓу своите универзитети. Со вкупно 1.9 милијарди евра, 75 проценти од која доаѓа од сојузната држава, неговите архитекти имаат за цел да се промовира стратешки истражувања andscholarship највисоко ниво. Парите се дадени на повеќе од 30 истражувачки универзитети во Германија.

Иницијативата ќе финансира три проекти ориентирани области: дипломиран училишта за промовирање на следната генерација на научници, јата на совршеност за промоција на врвни истражувања и “идните концепти” за проширување на проекти базирани на академски совршеност на универзитетите во целина. За да се квалификува за оваа трета област, универзитетски мораше да има најмалку една меѓународно признати академски центар на квалитет и нова Факултетот.

По првиот круг на избори, LMU Минхен беше поканет да поднесат апликации за сите три линии за финансирање: Таа влезе во конкуренција со предлози за двете дипломиран училишта и четири групи на совршеност.

Во петок 13 октомври 2006, сино-лента панел објави резултатите од-Германија широк извонредност иницијатива за промоција на врвот универзитет истражување и образование. панелот, составен од Фондацијата за истражување на германски и наука германскиот Совет, одлучи дека LMU Минхен ќе добијат финансиски средства за сите три области опфатени со иницијативата: еден дипломиран училиште, три “совршеност кластери” и општи средства за финансирање на универзитетот “иднина концепт”.


Дали сакаш разговараат Универзитетот во Минхен ? Секое прашање, коментари или критика


Универзитетот во Минхен на сајтот


Фото


слики: Универзитетот во Минхен официјалната Фејсбук

Видео

Сподели ја оваа корисни информации со вашите пријатели

Универзитетот на коментарите во Минхен

Зачлени се за да разговараат на Универзитетот во Минхен.
ТЕ МОЛАМ ЗАБЕЛЕЖИ: EducationBro списание ви дава можност да го прочитате информации за универзитети 96 јазици, но бараме од вас да ги почитуваат другите членови и да ја напушти коментари на англиски јазик.