Васеда универзитетот

Васеда универзитетот

Васеда универзитетот Детали

Се запишат на Универзитетот Васеда

Преглед


Васеда универзитетот држи за своите основни принципи за зачувување на независноста на стипендија, унапредување на практичната примена на науката, и негување на добри граѓани.

Одржување на независноста на стипендија, како централен принцип, Васеда универзитетот ветува дека ќе се придонесе за стипендија на светот со поглед на слободата на истражување, како од суштинско значење и се посвети постојано да се оригинални истражувања.

Одржување на практична примена на науката, како централен принцип, Васеда универзитетот вети дека ќе придонесе за напредокот на времето, преку воспоставување на пат за практична употреба на стипендија, како и спроведувањето на теоретски истражувања за себе.

Одржување на негување на добри граѓани како централен принцип, Васеда универзитетот ветува дека ќе се посветам на луѓето од ликот кој го почитуваат индивидуалноста, развој на себе и за своите семејства, во корист на државата и општеството, и да бидат активни во светот во целост.

Трансформацијата на глобално и на светот без граници е стекнување на импулсот секоја година, допирање сите сфери на општеството, и универзитети не се исклучок. Етикети, како што се домашни и странски губат своето значење, што се универзитети низ целиот свет се соочуваат со повеќе жестоката конкуренција во извршување на нивните образованието највисок квалитет и истражување.

Од своето основање, Васеда универзитетот е осетлива на промените во општеството, додека одржувањето на нејзините основни принципи. Имаме бестрашно донесена на различни предизвици и неуморно ги иновации. Васеда е изградена од страна на нашите многу претходници и нивните храбри потфати вградувајќи основање дух. Сепак, како што се соочуваме со оваа време на огромни промени, Јас на тоа гледам како на мисијата и должноста на денешната Васеда да се оди понатаму зграда на оваа традиција.

Нашата визија е да се доведе во глобалната едукација и истражување. Мотото најдоброто образование, најдобар истражувачки, најдобрите Заедницата, претставува нашата колективна цел да се постигнат резултати од светска класа во сите наши стремежи. Верувам дека сега е време да притиснете напред со традиционалните претприемнички дух Васеда да одговори на многу предизвици во светот сега се соочува со.

Секако, преземање на глобалните предизвици бара темелно подготовките, и ние мора да се изгради нашата сила пред да направите голем скок.

основач Васеда Shigenobu Okuma сфати ова, велејќи: "Ако сакате да летаат високо, мора да учат длабоко,"И јас се почувствував остро во раните денови на мојот прв мандат како претседател. Во последните четири години навистина е за студирање во рамките на подготовките за летање. Првата фаза се состоеше од три главни цели:

1. Формулира јасна визија и план за огромен скок

2. Изградба на систематско рамка врз основа на глобалните стандарди

3. Се зацврсти на финансиски основи потребни за да се натпреваруваат со други институции од светска класа

Планот за оваа програма е Васеда Визија 150 стратешки план, која се поставува цели и иницијативи за периодот до 150-годишнината Васеда во 2032. Во областа на образованието, ние веќе имаат воспоставено систем за четвртина и образовни центри на глобалната и Центарот за студии високото образование; во сферата на истражувањето имаме воспоставено Ura (Универзитетот истражување Администратор) позиција на Центарот за истражување стратегија; во финансии, ние сме поттикнати повисоко ниво на донации и дадоа поздрав финансиски резултати целокупната.

Овие напори се признати и појачан со избор Васеда како врвна класа институција во националната програма Супер глобален универзитет. Во услови на меѓународниот тренд на отворањето на универзитети во светот и истакнување динамичен размислување, оваа програма обезбедува грантови и друга поддршка за нашата цел да се пробие во врвот 100 на универзитетски ранг во светот и производство 100,000 глобални лидери во текот на десет години.

На целиот универзитет работел како тим за да се постигне овие резултати во првата фаза од нашето друштво. сега, гледа напред, Имам утврдени следниве мерки за втората фаза, со цел за Васеда, најдобар.

Спроведувањето на реформите од перспектива на студентот

Главните актери на универзитетот, се на своите студенти, и неговата вредност се проценува од страна на квалитетот на студентите тоа го негуваат и ги испраќа надвор во светот. Во текот на последните четири години, слушавме нашите ученици и утврдува потребите за едукација на кадри за наредните години. Ние се обидовме да ги спроведе реформите од перспектива на студентот, вклучувајќи го и развојот на капацитети за дискусии-базирани и решавање на проблемите класи, проширување на можностите за надворешни учење, како што се програмите за размена и практиканти, и ремонт на нашата стипендија систем. Нашите студенти и дипломирани студенти, вклучувајќи ги и меѓународните студенти, се мерило со кое се измери постигнувањето на "најдобар,"И така ние се направи огромен скок во наредните години ќе биде управувано од страна на проекти за нашите студенти.

Кршење со Конвенцијата, преземање на новите предизвици

Прогресивното став прифатен од Васеда не значи решавање за состојбата на статус кво, но оди подалеку од Конвенцијата за поголема висина. Тој став ќе биде најважните поттик за постигнување на светска класа Васеда на која се гледа.

Секое училиште и истражувачка организација развива иновативни одговори на трендови на глобализација и интердисциплинарни студии. Нашиот факултет и персоналот, исто така, имаат произведено револуционерни истражувања концепти, пионерска образовни содржини и методи, и иновативни идеи за институционално управување. Подготвеност и ентузијазам за справување со предизвиците е од суштинско значење за постигнување на нашата цел за "Васеда, најдобар. "Сите ние треба да се создадат можности и да работат заедно за да се постигне своите цели во текот на втората фаза.

Придонес кон светот преку истражување Васеда е, култура и дух

во 1913, како дел од својата мисија прогласена од страна Shigenobu Okuma, Васеда универзитетот посветени на "придонесе за унапредување на знаењето ... и да се прошири своето влијание и активност на светот во целина." Еден век подоцна, сегашната возраст бара нова декларација на светот. Како што ние се справи со предизвиците кои претстојат, ние мора да се ре-заложат за остварување на првичната мисија на Универзитетот.

За среќа, Васеда универзитетот е поддржан од страна на многу талентирани наставници, најинтересните и студенти. Ние, исто така, се благословени со наследство и традиција одгледува од 1882. Во втората фаза ќе се движи на неуморни напори да се прошири предности Васеда е, да го води светот во иновации, со решителен желба да се придонесе за светот.

По карта на Визија 150 план, со факултет, најинтересните и студенти работат во тесна соработка во насока на Васеда, најдобар, Сигурен сум дека тоа ќе стане универзитетски која сите ние може да потрае уште гордост во.

Претседателот Каору Kamata

училишта / колеџи / оддели / курсеви / факултети


додипломски училишта :

 • Факултет за политички науки и економија
 • На Правниот факултет
 • Училиште за култура, Медиуми и општество
 • Факултетот за хуманистички и општествени науки
 • Факултетот за образование
 • Факултетот за трговија
 • Училиште за фундаментални науки и инженерство
 • Факултетот за Криејтив наука и инженерство
 • Школата за напредни науки и компјутерско инженерство
 • Факултетот за општествени науки
 • Факултетот за хумани науки
 • Факултетот за спортски науки
 • Школата за меѓународни Либералната студии

дипломиран училишта:

 • Дипломирал на Факултетот за политички науки
 • Факултетот за економија
 • Факултетот за Законот
 • Факултетот за писма, Науките и уметностите
 • Факултетот за трговија
 • Факултетот за фундаментални науки и инженерство
 • Факултетот за Криејтив наука и инженерство
 • Факултетот за напредни науки и компјутерско инженерство
 • Факултетот за образование
 • Факултетот за хумани науки
 • Факултетот за општествени науки
 • Факултетот за студии Азија-Пацифик
 • Факултетот за Глобална информатичка и телекомуникациска студии
 • Факултетот за јапонската применета лингвистика
 • Факултетот за информатички, Производство и системи
 • Факултетот за спортски науки
 • бизнис школа
 • На Okuma Школата за јавно управување
 • Правниот факултет
 • Факултетот за финансии, Сметководство и закон
 • Факултетот за Сметководство
 • Факултетот за животна средина и енергија Инжинерство
 • Факултетот за новинарство

историја


Универзитетот е основан од страна на самурај научник и Меиџи ера политичар и поранешен премиер Okuma Shigenobu во 1882, и донесе титула универзитет во 1902. Се започна како колеџ со три одделенија во рамките на стариот јапонскиот систем на високото образование.

во 1882, Универзитетот има одделот за политички науки и економија, закон, и физички науки. Заедно со овие сектори, курс по англиски јазик е основана, каде што студентите на сите одделенија може да учат англиски јазик.[5]

Три години подоцна, одделот за физички науки беше затворен поради тоа што имаше премалку кандидати. На одделот за науката и инженеринг е основана во 1908.

На одделот за литература е основана во 1890.

Иако Васеда формално го усвои мандат универзитет во неговиот наслов, во 1902 тоа не беше до 1920 дека, заеднички со другите јапонски училишта и колеџи, го добиле формално признавање Владата како универзитетски под условите на основање декрет на Универзитетот.

Министерството за образование е основана во 1903, и Министерството за трговија, во 1904.

Голем дел од кампусот беше уништен во бомбашките напади во огнот на Токио за време на Втората светска војна, но на универзитетот бил обновен и повторно отворен од страна 1949. Тоа се зголеми за да стане сеопфатна универзитет со двајца високи средни училишта и на Факултетот за уметност и архитектура.

Во јуни 12, 1950, Шеесет полицијата упадна во Васеда универзитетот и запленети примероци од Комунистичката инспирирани отворено писмо до генералниот Мекартур. Во отворено писмо до Мекартур беше еден читање на Комунистичката спонзориран митинг една недела порано. Во писмото се бара мировен договор за Јапонија, кој ќе вклучува Русија и комунистичка Кина, повлекување на окупациските сили, и ослободување на 8 Јапонски испратен во затвор за напад 5 U.S војници на Комунистичката митинг. Официјален претставник на полицијата изјави дека повеќето средби на Васеда ќе бидат забранети во иднина, бидејќи “политичките елементи” може да се обиде да ги користат. Yuichi Eshima, Заменик-претседателот на студентите автономија општество, рече дека акцијата на полицијата “stupified” студентите и професорите, и тоа “Ова е полошо од мерките на предвоените зачувување на мирот.”


Дали сакаш разговараат Васеда универзитетот ? Секое прашање, коментари или критика


Васеда универзитетот на сајтот


Фото


слики: Васеда универзитетот официјалната Фејсбук

Видео

Сподели ја оваа корисни информации со вашите пријатели

осврти Васеда универзитетот

Зачлени се за да разговараат на Универзитетот Васеда.
ТЕ МОЛАМ ЗАБЕЛЕЖИ: EducationBro списание ви дава можност да го прочитате информации за универзитети 96 јазици, но бараме од вас да ги почитуваат другите членови и да ја напушти коментари на англиски јазик.