Белгород Државниот универзитет

Белгород SBelgorod Државниот универзитет. Higher Education in Russia. Студија MBBS во Russiatate Високото образование во Русија Higher Education in Russia. Студија MBBS во Русија

Belgorod State University Details

 • земја : Руска Федерација
 • Сити : Белгород
 • Акроним : BSU
 • основана : 1876
 • студентите (прибл.) : 24000
 • Не заборавајте да го discuss Belgorod State University
Enroll at Belgorod State University

Преглед


Белгород Државниот универзитет нуди на своите студенти на сите предности на модерен универзитет: лични атмосфера, поединечни менторство од обврски наставниот кадар и современа опрема во предавални и лаборатории. Високиот квалитет на академска обука со силен акцент на практично искуство и применливост доведе до највисоките позиции во сите релевантни руски универзитет рангови.

Домување е договорено за странски студенти на студентите сместување. Кампусот на нашиот универзитет со своите модерни згради и зелена површина се наоѓа во близина на центарот на градот и сите објекти се во рамките на одење.

Мисијата на Белгород држава Националниот универзитет за истражување е да се реши истражувачки проблеми на меѓународно и на национално ниво и, хармонично интегрирање на образованието, истражување, социјални и културни функции на Универзитетот, да ги обучи високо квалификувани професионалци способни за обезбедување на конкурентноста на Русија и Белгород регионот на глобалните социоекономски арена, зачувување и развивање на културни и морални наследство на земјата и регионот.

 • 24 илјади студенти од 85 региони на Русија;
 • Повеќе од 2200 странски студенти од 79 земји;
 • 15 Заеднички образовни проекти со врвни универзитети во Европа, Азиско-пацифичкиот регион и во САД;
 • Диплома 's и мајстор' s програми за образование на англиски јазик;
 • Во текот 140 договори за меѓународна соработка;
 • 11 Соработници и членови на Руската академија на науките,
 • Во текот 1,200 Лекарите и кандидатите за наука,
 • 7 Institutes, 3 факултети, медицински колеџ, 2 гранки;
 • 19 основни сектори и 102 под-сектори;
 • 278 лиценцирани специјалитети од програми диплома 's и мајстор';
 • 14 Кандидати и докторска дисертација совети;
 • 50 научни насоки на основни и применети истражувања
 • 1 наука училиште;
 • 55 истражувачки центри и лаборатории ;
 • 3 општа употреба центри на научни опрема;
 • 38 истражување, научни и образовни центри;
 • 6 научни центри;
 • BSU технолошки Кластер "Високи Технологии" со бизнис инкубаторот;
 • IP Регионален центар;
 • 26 Постдипломски програми за обука во 80 специјалитети;
 • студентите’ монтажа унија 19 студентите’ здруженија;
 • Младински културен центар, кој вклучува 16 студентите по уметност клубови;
 • Систем BelSU библиотека:
  • 6 читање сали,
  • 5 клупи испорака,
  • 1,2 милиони. изданија;
 • Повеќе од 4000 компјутери (вклучувајќи филијали и Медицинскиот колеџ).
 • 72 компјутерски училници (вклучувајќи филијали и Медицинскиот колеџ);
 • 20 академски згради;
 • 6 домови;
 • "Белгород" издавачката куќа;
 • St. Гаврил Црква BelSU;
 • Аптека лиценцирани да се подготви соединение лекови;
 • "Nezhegol" рекреација комплекс;
 • Музејскиот комплекс (Музеј Универзитетот, зоолошки музеј, минералошки музеј, N. Strakhov библиотека музеј);
 • BelSU здравство центар;
 • Јавање училиште;
 • Светлана Khorkina спортски комплекс.

училишта / колеџи / оддели / курсеви / факултети


 • Институт за Законот
 • Institute of Pedagogy
  • Факултет за физичка култура
  • Faculty of Preschool, Primary and Special education
  • Факултет за историја и филологија
  • Faculty of Mathematics and Science Education
  • Факултетот за странски јазици
  • Факултет за психологија
 • Институт за медицина
  • Faculty of medical Affairs and Pediatrics
  • Dental faculty
  • Фармацевтски факултет
  • медицински колеџ
 • The Institute of Cross-cultural Communications and International Relations
  • The Preparatory Faculty
 • Institute of Management
 • Institute of Economy
 • Institute of Engineering Technology and Natural Science
 • Faculty of Mining and Natural Resource Management
 • Факултетот за новинарство
 • Faculty of Theology and Social Sciences
 • Alexeyevka branch
 • Stary Oskol branch

историја


The history of our University is closely connected with the history of pedagogic education in Russia. The reforms of 1860s promoted the speeding-up of economy, trade and military science development and brought about the increase of educational establishments. од 1872 special educational institutions – teaching institutes – were established.

во септември 26, 1876 in a district town Belgorod the Teacher’s Training Institutethe ninth one in Russiawas founded by the order of the Ministry of Public Education. Since that time the difficult but interesting way of our University has begun.

јуни 4, 1919 Belgorod Teacher’s Training Institute was reorganized into Belgorod Pedagogical Institute by the order of the People’s Commissariat for Education of the RSFSR, и во 1920 it was reorganized into Belgorod Institute of Public Education.

во 1922 Belgorod Institute of Public Education was reorganized into Belgorod Practical Institute of Public Education, which was reordered into the Pedagogical Secondary School in September, 1923.

во 1939 it became the Teacher’s Training Institute again.

во 1941, when World War II began, the Institute stopped functioning. In1944, when the fascists invaders were driven out from the territory of the USSR, the Institute resumed its work in Stary Oskol town as Belgorod was destroyed during the war. After the war the Institute successfully developed its activity.

јуни 21, 1954 the Teacher’s Training Institute was reorganized into the Pedagogical Institute.

во 1957 the Institute was removed to Belgorod and placed in a building in Kommunisticheskaya street (today it’s the building of the Social-Theological Faculty, 78 Preobrazhenskaya street).

во 1966 the Institute moved into a new building in Stydencheskaya street.

во 1967 Belgorod State Pedagogical Institute was named after М.S. Olminsky (Decision of the Council of Ministers of the RSFSR No.411 of June 6, 1967, Decree of the Minister of Education of the RSFSR No.142 of June 29, 1967).

во 1994 Belgorod State Pedagogical Institute named after М.S. Olminsky was renamed as Belgorod State Pedagogical University named after М.S. Olminsky (Decree of the National Council’s Higher Education of the Russian Federation No.1005 of October 13, 1994 On renaming of higher educational establishments).

Во јули, 1996 on the base of Belgorod State Pedagogical Institute named after М.S. Olminsky of the Ministry of Education of the Russian Federation, Belgorod Territorial Faculty of Russian Distance Learning Finance and Economics Institute of the National Council’s Higher Education of the Russian Federation and Belgorod Medical College of Belgorod Region Administration, Белгород Државниот универзитет of National Council’s Higher Education of the Russian Federation was founded, which is a successor of the above listed institutes (Decree of the President of the Russian Federation No.1030 of July 12, 1996, Decision of the Government of the Russian Federation No.880 of July 23, 1996, Decree of the National Council’s Higher Education of the Russian Federation No.1410 of August 14, 1996).

Legal succession of Belgorod State University to Belgorod Pedagogical Institute, основана во 1876, is stated by Decision of Belgorod Region Arbitration Court of August 1, 2001 with regard to case А08-2793/01-6.

декември 5, 2002 Belgorod State University was added to the Unified State Register of Legal Entities as the State Educational Institution of Higher Professional Education Belgorod State University.

во јануари 17, 2005 the State Educational Institution of Higher Professional Education Belgorod State University was added to the Unified State Register of Legal Entities as the State Educational Institution of Higher Professional Education “Belgorod State University”.

во 2010 the State University (“BelSU”) was the only academic institution of the Belgorod region, as well as of the Central Federal District (except universities of the capital of Russia), to be granted the “National Research University” status (Decree of the Government of the Russian Federation No.812-r of May 20, 2010).

во 2011, on the basis of changing of the existent type of the State Educational Institution of Higher Professional Education “Belgorod State University”, на Federal State Autonomous Educational Institution of Higher Professional Education “Belgorod State National Research University”(the National Research University “BelSU”)е основана (Decree of the Ministry of Education and Science of the Russian Federation No.129 of February 1, 2011).

The Russian Federation is a founder of the National Research University “BelSU. Powers and authority of the founder of the University are exercised by the Ministry of Education and Science of the Russian Federation.


Дали сакаш discuss Belgorod State University ? Секое прашање, коментари или критика


Belgorod State University on Map


Фото


слики: Белгород Државниот универзитет официјалната Фејсбук
Сподели ја оваа корисни информации со вашите пријатели

Belgorod State University reviews

Join to discuss of Belgorod State University.
ТЕ МОЛАМ ЗАБЕЛЕЖИ: EducationBro списание ви дава можност да го прочитате информации за универзитети 96 јазици, но бараме од вас да ги почитуваат другите членови и да ја напушти коментари на англиски јазик.