Московскиот институт за физика и технологија

Московскиот институт за физика и технологија. Студија факултет во Русија

Московскиот институт за физика и технологија Детали

Се запишат на Московскиот институт за физика и технологија

Преглед


Московскиот институт за физика и технологија е водечки руски универзитет кој возови студенти во различни области на модерната наука и технологија.

MIPT беше формирана во септември 17, 1951 со Резолуцијата # 3517-1635 на Советскиот Кабинетот на министри врз основа на Катедрата за физика и технологија на Ломоносов Државниот универзитет во Москва. Одделот започна со работа во ноември 25, 1946. во октомври 1, 1951, Резолуцијата беше approvedby извршен налог на Министерството за образование на Советскиот. во ноември 2, 2009, MIPT беше доделен статус на Националниот универзитет за истражување на руската влада.

MIPT има многу богата историја. Меѓу основачите академици Пјотр Kapitsa, Николај Семенов и Сергеј Khristianovich. својата прва професори беа добитници на Нобелова награда Kapitsa, Семенов и Лев Ландау, и својот прв ректор беше Иван Петров. Постојат добитници на Нобелова награда меѓу дипломираните студенти MIPT, како и. Многу MIPT професори се водечки руски научници, вклучувајќи и над 80 припадници на Руската академија на науките.

Од самиот почеток, MIPT го користи единствен систем за обука на специјалисти, познат како Phystech систем, кој ги комбинира основните науката, инженерски дисциплини и истражување на студентите.

Со историја изобилува со големи настани и долгогодишната традиција, MIPT плаќа добро заслуженото внимание на своите симболи. MIPT има оригинален амблем, која го отелотворува својата посветеност на науката.

секој 5 години MIPT одбележува две годишнини, слави создавањето на Катедрата за физика и технологија на Државниот универзитет во Москва во ноември 25, 1946 и создавање на Московскиот институт за физика и технологија, што се одржа пет години подоцна.

училишта / колеџи / оддели / курсеви / факултети


Одделот за радио инженерство и кибернетика

од 1952 ние сме концентрирани на студии во електротехниката и cybertechnology. Нашите студенти се комбинираат основни студии со истражувачки активности во врска со современите прашања во областа на безжични системи, солидна држава уреди, контрола на теоријата, учење системи, процесирање на сигналот, паралелни и дистрибуирани компјутерски, вина-толерантни компјутерски, и компјутерска визија.

Катедрата за општа и применета физика

Тука е еден од најдобрите места за да се вклучат во најубавото и најсложените области на знаењето. Ние воз нашите студенти да им помогнам на границите на човечкото разбирање на просторот и времето, на материјата и енергијата од нуклеарниот на космолошки. Ние нудиме истражување на универзалната природа на оние кои се осмелуваат да знаете.

Одделот за Aerophysics и истражување на вселената

Програмата за обука на Одделот се фокусира на практичен пристап за можностите кои ги нуди просторот индустрија и вклучува воздушната инженеринг, простор науката и вселенска технологија. Нашето истражување се фокусира на биосистеми инженеринг, земјата дистанционните, и експлоатација на природните ресурси. Алумни вклучуваат астронаутите, креаторите на политиките, висок службеник и истражувачи кои работат на сечење на работ на Земјата и вселената науки во најреномираните истражувачки центри и компании и во Русија и во странство.

Одделот за Молекуларна и хемиски физика

Комбинирање на традиционална програма MIPT во чиста физика и математика со длабоко студии по хемија, Одделот поттикнува единствена специјалисти, кои се спроведе истражување во хемиската динамика и механизми за реакција, материјали и плазма хемија и физика на живите системи. Нашата заедница се состои од луѓе кои се испита радиохемиска и однесување експерименти со користење ласерска технологија.

Одделение за просторно и Квантна електроника

Конвергенција ригорозни чиста науки, со моќта на нашите индустријата академски партнерства, Одделот нуди програми за обука за студентите кои сакаат да станат исклучително на истражувачи во областа на електрониката. Ние се истражуваат нови материјали и креирање на нови методи во цврста состојба електронски уреди, како и во ласерски и оптички системи за обезбедување на наострен ефикасност за современи решенија во телекомуникациите, системи за контрола на, суперкомпјутери и воздушната индустрија. Ние се осмелуваат да го промени светот..

Одделот за aeromechanics и лет инженерство

Одделот подготвува студентите за професионална позиции во воздушната индустрија, владата, и бизнис, нудејќи им на интензивна програма се спои со врвни истражувања на реномирани Aviaindustry кластер на Русија. Нашата програма се фокусира на aeromechanics, контрола, погон и инженерски проблеми на авионите. На одделот се наоѓа во градот Жуковски, Москва регионот.

Секторот за контрола и применета математика

Одделот обезбедува обука на ниво на диплома 's и мајстор во применета математика. Образовни програми се фокусирани на математичко моделирање на фундаментални и применети физика, механика и економија. Ние нудиме уникатни предмети во супер, вештачка интелигенција, системот за анализа и софтверски инженеринг. .

Одделот за Проблемите на физика и Енергетика

Одделот се фокусира на производство на научниците обучени да се соочи со широк спектар на предизвици предизвикани од страна на брзиот раст на човековата цивилизација во 21 век. Ние нудиме програми поврзани со квантната оптика, екстремни состојби на материјата, нуклеарна физика, астрофизиката и космологија, основните односи и плазма Енергетика. Ние настојуваме да се спроведе експерименти и надвор од границите на денешна наука и ние сме горди на нашите дипломирани студенти, кои се вклучени во истрагата на најспектакуларните феномени на универзумот.

Одделот за иновации и висока технологија

Компјутери и информатичките технологии станаа неопходни за модерниот живот. Одделот подготви нашите студенти да доведат до нови иновации, дека се желни да студираат компјутерски науки, да се истражуваат на сајбер-универзумот и да се имплементираат своите идеи во реалниот свет со помош на нашите индустријата академски партнерства со најголемите светски софтверски компании и високо-технолошки компании.

Одделението за биолошки и медицински физика

Благодарение на MIPT е единствена настава стил и структура на Секторот се спојуваат медицина, биологија и хемија со основните физика и математика, со цел да се создадат нови методи за медицинска индустрија и технологии за фармацевтски производство. Нашите дипломци вклучува и претприемачи, едукатори и истражувачи поместување на границите на животот науки.

Одделот за Нано, био-, Информатичка технологија и когнитивните науки

конвергенција нанотехнологијата, биотехнологијата, информатичка технологија и когнитивните науки во холистички уметноста на познанието, го има стекнато со нов инструмент за разбирање на нашиот свет и тоа што го направи подобро место. На одделот NBIC е основана во тесна соработка со реномирани НРЦ "Курчатов институт", која е центар на врвни науката од советската ера. На одделот се наоѓа во Москва.

Одделот за високото школа за системи Инженеринг е оддел Interfaculty спроведување на обука за студентите господар во 222300, “Висока технологија и економија на иновации.” Главната цел на програмата е обука на лидери во технолошки полиња.

историја


Кон крајот на 1945 и почетокот на 1946, група на истакнати советските научници, вклучувајќи ги особено иднина добитник на Нобелова награда Пјотр Kapitsa, лобирала кај владата за создавање на високообразовна институција радикално различни од видот основана во советскиот систем на високото образование. Applicants, внимателно избрани од страна предизвик испитувања и лични интервјуа, ќе се предава од страна на, и да работат заедно со, истакнати научници. Секој студент ќе го следат персоналните програма создадена за да одговараат на неговите или нејзините одредени области на интерес и специјализација. Овој систем подоцна ќе стане познат како Phystech систем.

Во писмото до Сталин во февруари 1946, Kapitsa расправаше за потребата за такво училиште, која привремено се нарекува Московскиот институт за физика и технологија, подобро да се одржува и развива одбрана потенцијал на земјата. Институтот ќе ги следат принципите наведени погоре, и требаше да се регулира од страна на одборот на директори на водечки истражувачки институти на СССР академија на науките. во март 10, 1946, Владата издаде декрет налага воспоставување на “Колеџот за физика и технологија”

Од непознати причини, првичниот план дојде до застој во текот на летото 1946. Точните околности не се документирани, но заедничка претпоставка е дека одбивањето Kapitsa да учествува во проектот атомска бомба, и немилост неговата со владата и комунистичката партија што следеше, фрли сенка врз независна училиште базира главно на неговите идеи. наместо, нова влада декрет беше издаден во ноември 25, 1946 за основање на ново училиште како Катедрата за физика и технологија во рамките на Државниот универзитет во Москва. ноември 25 се слави како ден на основањето MIPT е.

Kapitsa предвиде дека во рамките на традиционалните образовна институција, новото училиште ќе се судрите со бирократски пречки, но и покрај оригиналниот план Kapitsa е да се создаде новата учебна како независна организација не дојде до реализација токму онака како што предвидуваше, најважните принципи преживеа недопрена. Новиот Одделот ужива значителна автономија во рамките на Државниот универзитет во Москва. Објектите беа во Dolgoprudny (две згради го окупираа се уште е дел од денешен ден кампусот), далеку од кампусот на МСУ. Таа имаше своја независна приеми и образовниот систем, различна од онаа централно мандат за сите други универзитети. Тоа беше предводена од страна на МСУ “Проректорот за посебни прашања”-А позиција создадени специјално за да се заштити од одделот за управување на Универзитетот.

Како што се очекуваше Kapitsa, специјалниот статус на ново училиште со своите различни “Правила на Ангажирање” предизвика многу вчудоневиденост и отпор во рамките на универзитетот. статус непосредна култ кој Phystech стекнато меѓу талентирани млади луѓе, изготвен од страна на предизвик и романтизмот на работа во првите редови на науката и технологијата, и на проекти од “владата значење,” многу од нив се класифицирани, направи недопирливи ривал на секој друг училиште во земјата, вклучувајќи ги и Одделот за физика на МСУ е. Во исто време, зголемување на немилост на Kapitsa со владата (во 1950 тој во суштина беше во домашен притвор), и анти-семитски репресии на доцните 1940-ти направи Phystech лесна цел на интриги и обвинувања за “елитизам” и “без корен космополитизам.” Во летото 1951, одделот Phystech во МСУ беше исклучен.[4]

А група на академици, поддржани од страна на Генералниот воздухопловната Иван Fedorovich Петров, кој бил Phystech поддржувач доволно влијателни за да се обезбеди лични одобрување на Сталин за ова прашање, успеа во повторно воспоставување Phystech како независен институт. во септември 17, 1951, со уредба на Владата повторно да се воспостави Phystech како Московскиот институт за физика и технологија.

Освен Kapitsa, други истакнати научници кои се учи на MIPT во годините што следеа вклучени добитници на Нобелова награда Николај Semyonov, Лав Ландау, Александар Прохоров, Виталиј Гинзбург; и Академијата на науките членови Сергеј Khristianovich, Михаил Lavrentiev, Мстислав Keldysh, Сергеј Королјов, и Борис Rauschenbach. MIPT алумни вклучуваат Андре Geim и Константин Новоселов, на 2010 добитници на Нобеловата награда за физика.


Дали сакаш разговараат Московскиот институт за физика и технологија ? Секое прашање, коментари или критика


Московскиот институт за физика и технологија на сајтот


Фото


слики: Московскиот институт за физика и технологија официјалната Фејсбук

Видео

Сподели ја оваа корисни информации со вашите пријатели

Московскиот институт за физика и технологија коментарите

Зачлени се за да разговараат на Московскиот институт за физика и технологија.
ТЕ МОЛАМ ЗАБЕЛЕЖИ: EducationBro списание ви дава можност да го прочитате информации за универзитети 96 јазици, но бараме од вас да ги почитуваат другите членови и да ја напушти коментари на англиски јазик.