Санкт Петербург на Државниот универзитет

Санкт Петербург на Државниот универзитет . Студија во Русија

Санкт Петербург на Државниот универзитет Детали

Се запишат во Санкт Петербург на Државниот универзитет

Преглед


За повеќе од 290 години, St. Петербург универзитет е посветена на унапредување на науката, генерирање на знаење и обука исклучителни професионалци. Универзитетот е богата со историја - тоа датира 1724, кога Петар Велики ја основал академија на науките и уметностите, како и прв универзитет Академик во Русија.

Познатиот SPbU најинтересните ни се извор на гордост и достоинство, која нè инспирира да ексел и да го зголеми нашиот потенцијал во истражување и образование. Меѓу најинтересните и вработените, таму е извонреден број на светски познати личности, особено, добитници на Нобеловата награда: психолог Иван Павлов, биологот Илија Mechnikov, физички хемичар Николај Semyonov, физичари Лав Ландау и Александар Прохоров, филозоф и економист Леонид Kantorovich. SPbU е исто така Алма Матер за истакнати истражувачи, научници, академици, политички и општествени лидери: Дмитриј Менделеев, Владимир Vernadsky, и Дмитриј Likhachev за името, туку неколку. Светот им должи нашиот универзитет најистакнатите културни лидери, писатели и уметници: Иван Тургењев, Павел Bryullov, Александар Блок, Александар Benois, Сергеј Диагилев и Игор Стравински. Меѓу најинтересните Универзитетот, ние сме горди да се спомене лидерите на руската влада: Борис напред, Александар Керенски, Владимир Илич Ленин, Претседателите на Руската Федерација Владимир Путин и Дмитриј Медведев.

денес, три века откако било утврдено, Бензинска станица се стреми, како и досега, да го води истражувањето и образованието на национално и на глобално ниво. Со спојување на традициите и иновации, St. Петербург универзитет поставува темпо за развој на науката, образование и култура во Русија и во светот.

SPbU целосно подготвува своите ученици и вработени за најдобар на разновиден спектар на можности за образование, истражување и развој на личноста: најбогатите истражувачка библиотека именувана по M. Горки, научен парк на state-of-the-art, лаборатории предводена од водечките научници, музеи, издавачка куќа, спортски клубови, хор Универзитетот, оркестри, драма и танц студиа и така натаму.

во ноември 2009, Претседателот на Руската Федерација Дмитриј Медведев потпиша закон доделување St. Петербург универзитет и Државниот универзитет во Москва специјален статус на 'уникатна научни и образовни установи, од најстарите институции од високото образование во Русија се од големо значење за развојот на руското општество ". SPbU доби привилегија да ги постави своите образовни стандарди и сопствен доделување дипломи.

Откријте првиот руски универзитет сега.

Добредојдовте на бензински пумпи!

Со почит,
бензинска пумпа ректор
Николај Kropachev

основана во 1724 Петар Велики, Санкт Петербург универзитет е да стане првата институција за високо образование во Русија. SPbU е една од водечките руски универзитет со настава и истражување совршеност рангирана меѓу првите универзитети во светот. Ние сме отворени за соработка и да уживате силни врски со меѓународни истражувачки и академската заедница. SPbU научници работат во речиси сите области на знаењето, обезбедување на експертиза и консултации во тесна соработка со руски и меѓународни партнери. Многу извонредни научници биле дел од заедницата SPbU, вклучувајќи девет добитници на Нобелова награда: на психолог Иван Павлов, биологот Илија Mechnikov, физичар и хемичар Николај Semyonov, физичари Лав Ландау и Александар Прохоров, филозоф и економист Василиј Leontief како и математичар и економист Леонид Kantorovich.

Меѓу Универзитетот најинтересните се претседателот на Руската Федерација Владимир Путин, Премиерот Дмитриј Медведев, Директорот на Ермитаж Михаил Piotrovskiy, Претседателот на Руската академија за образование Лудмила Verbitskaya, математичари Grigoriy Перелман и Сергеј Смирнов, како и многу други.

St. Петербург универзитет Денес

 • 30,000 студентите
 • 6,000 членови на персоналот
 • 106 програми за додипломски студии
 • 205 господар програми и области на специјализација
 • 263 докторски степен програми
 • 29 клинички програми престој
 • меѓународни студенти од повеќе 70 земји
 • повеќе 3 000 странски студенти на степен и не-степен програми
 • 350 партнерските универзитети
 • најдобар универзитет за истражување парк во Русија
 • 7,000,000 книги во колекцијата на истражување универзитетска библиотека
 • диплома издадени од руски и англиски јазик
 • 12,800 места во сали на живеење

образование Предности

 • активно учество на студентите во образовниот процес;
 • најдобрите реализацијата на индивидуалниот потенцијал на студентот;
 • ЕКТС - Европски кредит трансфер систем;
 • академски дисциплини се дизајнирани во согласност со модуларен принцип;
 • програми за студентска размена со партнерските универзитети
 • Практикантска работа и работа пласмани во водечките руски и меѓународни компании;
 • пристап до единствена истражувачки капацитети, технологија и полн текст електронски бази на податоци;
 • современи образовни технологии;
 • на state-of-the-art опрема за истражување;
 • државни стипендии за најдобрите избрани меѓународни кандидати (бесплатно образование и намалена сместување);
 • можност да го совладате Русија во Институтот за рускиот јазик и култура.

училишта / колеџи / оддели / курсеви / факултети


 • Факултет за применета математика и контрола на процеси
 • Факултетот за биологија
 • Институтот за хемија
 • Стоматолошки факултет и медицинската технологија
 • Факултет за економски науки
 • Институтот за Земјата науки
 • Институтот за историја
 • Факултетот за меѓународни односи
 • Правен факултет
 • Факултетот за Либералната науките и уметностите
 • Факултетот за математика и механика
 • Медицински факултет
 • Факултет за ориентални студии
 • Факултетот за уметности
 • На Филолошкиот факултет
 • Институт за филозофија
 • ФзФ
 • Факултет за политички науки
 • Факултет за психологија
 • Факултетот за социологија
 • Факултетот за менаџмент
 • воени факултет
 • Висока школа за новинарство и масовни комуникации
  • Факултетот за применета комуникации
  • Факултетот за новинарство

историја


Тоа е спорен од страна на администрацијата универзитет дали Санкт Петербург на Државниот универзитет или Државниот универзитет во Москва е најстарата високообразовна институција во Русија. Додека вториот е основана во 1755, поранешниот, кој е во континуирано работење од 1819, тврди дека е наследник на универзитетот основана заедно со академскиот гимназија и Санкт Петербург академија на науките на јануари 24, 1724 со декрет на Петар Велики.

Во периодот од 1804 и 1819, Санкт Петербург универзитет официјално не постои; институција основана од страна на Петар Велики, Санкт Петербург академија, веќе расформирана, затоа што новите 1803 статутот на Академијата на науките утврдено дека не треба да има образовни институции поврзани со него.

Педагошки институт Петербург, преименуван во Главен Педагошкиот институт во 1814, е основана во 1804 и окупирана дел од зградата на Дванаесет Collegia. во февруари 8, 1819 (O.S.), Александар I на Русија реорганизира главната Педагошкиот институт во Санкт Петербург универзитет, кој во тоа време се состоеше од три факултети: Факултетот за филозофија и закон, Факултетот за историја и Филолошкиот факултет и Факултетот за физика и математика. Педагошки завод на главната (каде што студирал Димитриј Менделеев) е обновен во 1828 како образовна институција, независно од Санкт Петербург универзитет, и обучени наставници, додека таа беше конечно затворена во 1859.

во 1821 Универзитетот беше преименувана во Санкт Петербург Кралскиот универзитет. во 1823 поголемиот дел од Универзитетот се пресели од дванаесетте Collegia во јужниот дел на градот надвор од Fontanka. во 1824 модифицирана верзија на Повелбата на Московскиот универзитет беше усвоен како првиот чартер на Санкт Петербург Кралскиот универзитет. во 1829 имаше 19 редовни професори и 169 со полно работно време и со скратено работно време на студентите на универзитетот. во 1830 Цар Николај врати целата зграда на Дванаесетте Collegia врати на универзитетот, и курсеви продолжи таму. во 1835 нова Повелбата на Кралскиот универзитети на Русија беше одобрен. Со него се предвидува формирање на Факултетот за правни науки, Факултетот за историја и филологија, и факултетите за физика и математика беа споени во Филозофскиот факултет како на 1-ви и 2-ри Оддели, односно.

во 1849 по Пролетен на народите на Сенатот на Руската империја решена дека Ректорот треба да бидат назначени од страна на министерот за национална просветителството, отколку што ги избира Собранието на универзитетот. Сепак, Петар Pletnyov беше назначен Ректорот и на крајот стана најдолг стаж ректор на Универзитетот во Санкт Петербург (1840-1861).

во 1855 Ориентални студии биле одвоени од Факултетот за историја и филологија, и четвртиот факултет, Факултет за ориентални јазици, беше официјално отворен во август 27, 1855.

Во 1859-1861 женски вонредни студенти може да присуствуваат на предавањата на универзитетот. во 1861 имаше 1,270 со полно работно време и 167 вонредни студенти на универзитетот, од нив 498 беа во на Правниот факултет, најголемиот поделба. Но, оваа поделба имаше оддел камерален студии, каде што учениците научиле за безбедност, здравјето и управување со животната средина инженеринг и наука, вклучувајќи хемија, биологија, агрономија, заедно со право и филозофија. Голем број руски, Грузискиот итн. менаџери, инженери и научници се изучува на Факултетот за закон со тоа. Во текот на 1861-1862 имаше студентски протести во универзитет, и тоа беше привремено затворен два пати во текот на годината. Студентите негирање на слободата на собирање и ставени под полициски надзор, и јавни предавања беа забранети. Многу од студентите биле протерани. По немирите, во 1865, само 524 студенти остана.

Декретот на царот Александар II од Русија донесен на 18 февруари 1863 врати правото на собирање на универзитетот за избор на ректор. Тоа, исто така, формира нов факултет на теоријата и историјата на уметноста, како дел од Факултетот за историја и филологија.

Во март 1869, студентски протести потресе универзитет повторно, но во помал обем. Со 1869, 2,588 студентите дипломирале од Универзитетот.

во 1880 Министерството за национална просветителството им забранувала на студентите да се ожени и да не може да се примени во брак лица. во 1882 друг студент немири се одржа на универзитетот. во 1884 беше донесен нов Повелбата на Царскиот руски универзитети, која дава право да го назначи ректор на министерот за национална просветителството повторно. во март 1, 1887 (O.S.) група на студенти на универзитетот беше уапсен додека се планира обид за животот на Александар III на Русија. Како резултат, нови правила за прием во гимназиите и универзитети беа одобрени од страна на Министерството за национална просветителството Иван Delyanov во 1887, кои забрането лица на долна потекло од прием на универзитет, освен ако тие беа неверојатно талентирани.

Со 1894, 9,212 студентите дипломирале од Универзитетот. Меѓу реномирани научници од втората половина на 19 век поврзани со универзитетот беа математичар Pafnuty Chebyshev, физичар Хајнрих Lenz, хемичари Димитриј Менделеев andAleksandr Butlerov, ембриолог Александар Kovalevsky, психолог Иван Sechenov, pedologist Василиј Dokuchaev. во март 24, 1896 (O.S.), во кампусот на универзитетот Александар Попов јавно демонстрираа пренос на радио бранови за прв пат во историјата.

Почнувајќи од јануари 1, 1900 (O.S.), имаше 2,099 студентите запишани во на Правниот факултет, 1,149 студентите на Факултетот за физика и математика, 212 студентите на Факултетот за ориентални јазици и 171 студентите на Факултетот за историја и филологија. во 1902 првиот студент мензата во Русија беше отворен во универзитет.

од околу 1897 редовни штрајкови и студентски протести потресе универзитет и се шири во другите институции на високото образование во Русија. За време на Револуцијата на 1905 Повелбата на руските универзитети беше изменет уште еднаш, автономијата на универзитетите беше делумно обновен и правото да се избира ректор беше вратен во академскиот одбор, за прв пат од 1884. Во 1905-1906 универзитетот беше привремено затворен поради студентски протести. Чија автономија беше отповикан повторно во 1911. Во истата година на Универзитетот уште еднаш беше привремено затворен.

во 1914 со почетокот на Првата светска војна, Универзитетот беше преименувана во Петроград Кралскиот универзитет по истоимениот град. За време на војната на Универзитетот беше важен центар на мобилизација на руската интелектуални ресурси и стипендија за победа. во 1915 гранка на универзитет беше отворен во Перм, која подоцна стана Пермскиот државен универзитет. Собранието на Петроград Кралскиот универзитет отворено го поздрави Февруарската револуција на 1917, со кој беше ставен крај на руската монархија, и универзитетот дојде да биде познат како само Петроградскиот универзитет. Сепак, По Октомвриската револуција 1917, вработените и администрацијата на универзитетот биле првично вокално наспроти болшевичката преземање на власта и не сакаат да соработуваат со Narkompros. Подоцна во 1917-1922 за време на Руската граѓанска војна, некои од вработените осомничени за контра-револуционерна симпатии претрпе затвор (на пример,, Лев Shcherba во 1919), извршување, или егзил во странство за т.н. Филозофите’ бродови во 1922 (на пример,, Николај Лоски). Исто така, целиот персонал мачеа со глад и екстремната сиромаштија во текот на тие години.

во 1918 Универзитетот беше преименувана 1 Петроград Државниот универзитет, и во 1919 на Narkompros се спои со 2 PSU (поранешниот Институт Psychoneurological) и 3 PSU (Поранешниот Bestuzhev високото Курсеви за жени) во Петроград Државниот универзитет. во 1919 на Факултетот за општествени науки е основана од страна на Narkompros наместо на Факултетот за историја и филологија, Факултет за ориентални јазици и Факултетот за правни науки. Никола Marr стана првиот декан на новиот Факултет. Хемичар Алексеј Favorsky стана декан на Факултетот за физика и математика. Rabfaks и слободни универзитетски курсеви се отвори врз основа на Универзитетот да се обезбеди масовно образование. Во есента 1920, како што е забележано од страна на Новак студент Алис Rosenbaum, уписот е отворен и поголемиот дел од учениците беа антикомунистички вклучувајќи, се додека не се отстранат, неколку гласни противници на режимот. Се види дека тие се едуцираат “класните непријатели”, чистка беше спроведено во 1922 врз основа на класата позадина на студентите и сите студенти, освен постарите, со буржоаско потекло беа протерани.

во 1924 Универзитетот беше преименувана во Ленинград Државниот универзитет по истоимениот град. Со цел да се потисне интелектуална опозиција на советската власт, голем број историчари кои работат во универзитет, вклучувајќи Сергеј Платонов, Евгениј Тарле и Борис Греков, биле затворени во т.н. академски аферата на 1929-1930 на фабрикувани обвиненија за учество во заговор контрареволуционерна чија цел беше соборување на владата. Некои други членови на персоналот беа потиснати во 1937-1938 за време на Големата чистка.

Во текот на 1941-1944 Опсадата на Ленинград во Втората светска војна, голем број на ученици и вработени починале од глад, во битки или од репресии. Сепак, Универзитетот работи континуирано, евакуирани во Саратов во 1942-1944. Филијала на универзитет беше домаќин во Yelabuga за време на војната. во 1944 Президиумот на Врховниот совет на СССР додели на Универзитетот со Орден на Ленин по повод својата 125-годишнина, а за нејзиниот придонес во науката и културата.

во 1948 Советот на министри именуван за универзитет по Андреј Zhdanov, на неодамна починатиот истакнат комунистички официјален. Оваа одлука беше укината 1989 за време на перестројка.

Во 1949-1950 неколку професори почина во затвор во текот на истрагата на Ленинград аферата фабрикувани од страна на централната советското раководство, и министерот за образование на РСФСР, поранешен ректор Александар Вознесенски, бил погубен.

во 1966 Советот на министри одлучи да изгради нови приградски кампус во Petrodvorets за поголемиот дел од математиката и природните науки факултети. Релокација на факултетите се завршени од страна на 1990-тите.

во 1969 Президиумот на Врховниот совет на СССР доделена на универзитет со Орден на Црвениот Банер за труд.

во 1991 Универзитетот беше преименувана врати на Санкт Петербург на Државниот универзитет по истоимениот град.


Дали сакаш разговараат за Санкт Петербург на Државниот универзитет ? Секое прашање, коментари или критика


Санкт Петербург на Државниот универзитет на сајтот


Фото


слики: Санкт Петербург на Државниот универзитет официјалната Фејсбук

Видео

Сподели ја оваа корисни информации со вашите пријатели

осврти Санкт Петербург на Државниот универзитет

Зачлени се за да разговараат на Санкт Петербург на Државниот универзитет.
ТЕ МОЛАМ ЗАБЕЛЕЖИ: EducationBro списание ви дава можност да го прочитате информации за универзитети 96 јазици, но бараме од вас да ги почитуваат другите членови и да ја напушти коментари на англиски јазик.