Саратов Државниот универзитет

Саратов Државниот универзитет

Saratov State University Details

 • земја : Руска Федерација
 • Сити : Саратов
 • Акроним : SGU
 • основана : 1909
 • студентите (прибл.) : 27000
 • Не заборавајте да го discuss Saratov State University
Enroll at Saratov State University

Преглед


Саратов Државниот универзитет е основана во 1909. Таа е една од најстарите и водечки научни и едукативни центри во Русија.
SSU има значајно научно-истражувачки и креативни потенцијал, игра стратешка улога во социо-економскиот и културниот развој на регионот (универзитет е еден од главните програмери и изведувачи на Програмата за развој на висока технологија "во Саратов регион, Универзитетот се вклучени во меѓународниот наставно-научната област (Универзитетот има договори за соработка со универзитетите од Европа, Азија и Америка).
На универзитетот се состои од 15 одделенија (Одделот биологија, географија Одделот, геологија департментот, социологија оддел, механика & математика Одделот, Компјутерски науки и информациски технологии оддел, Нано&- Биомедицински Одделот технологии, Одделот нелинеарни процеси, Одделот психологија, Одделот за физика, Philosophy Department, Економски факултет, Одделот закон, Одделот за странски јазици и linguodidactics, Педагошки и Одделот дефектологија, 6 образовни институции (Институт за дополнителни професионално образование, историја & Меѓународниот институт односи, Филолошкиот & Институтот за новинарство, Институт за хемија, Институтот за уметности, Физичко образование институт). Постои SSU ќерка во Балашов - најголемиот универзитет ќерка во Русија, која има 9 одделенија (педагошки оддел, Екологија & Одделот биологија, Одделот за странски јазици, математика & Економски факултет, Одделот за социјална работа, Одделот психологија, Физичка култура и Министерството за безбедност на животот, Филолошкиот Одделот. Две стручни училишта - Геологија колеџ и Radionics Колеџ - се дел од Саратов Државниот универзитет.
во 2010 Саратов Државниот универзитет стана Националниот истражувачки универзитет, се приклучи на водечка група на високо професионално образовни институции во Русија.
Како резултат на Програмата за развој на Националниот универзитет за истражување SSU ќе се појавуваат во Русија на високообразовна институција не само споредливи по своите образовни, истражување и креативни карактеристики на главните странски универзитети, но, исто така, држи водечката позиција во областа, connected with the priority trends of the University’s development.
Особеноста на Програмата за развој на Националниот универзитет за истражување SSU е обука на специјалисти со истражување и креативни надлежности врз основа на фундаментални интердисциплинарни образование.
Во Саратов Државниот универзитет има се создадени поволни услови кои им овозможуваат на студентите да се добие стручно образование, направи фундаментални и применети истражувања и создавање на високо-технолошки производи. комплекс на универзитетот вклучува сите потребни структури: голема научна библиотека, добро опремени лаборатории, научни центри и институции (вклучувајќи го и filials на Руската академија на науките), нови образовни објекти, удобен дом за меѓународни студенти и професори, центри за проучување на националните култури.
Сите студенти имаат пристап до научна библиотека на SSU. Таа е една од најголемите библиотеки во Русија. Таа е основана заедно со Универзитетот, во 1909. Во библиотеката има 9-етажната архиви, неговата површина е 10 000 квадратни метри.
Во моментов има речиси три милиони книги и други печатени публикации во архивата на библиотеката, кои вклучуваат повеќе од 50 илјади примероци на ретки книги, збирките на ракопис книги, Западна Европа ракописи и palaeotypes, the first exemplars of Slavic printing, публикациите на 18 век и книги со автограми големи писатели.

училишта / колеџи / оддели / курсеви / факултети


 • Balashov Institute
 • Факултетот за биологија
 • Географски факултет
 • Geology College
 • Факултетот за геологија
 • Institute of Pre-University Education
 • Институтот за уметности
 • Institute of History and International Relations
 • Institute of Sports and Physical Training
 • Institute of Philology and Journalism
 • Институтот за хемија
 • College of Radioelectronics
 • Факултетот за математика и механика
 • Факултетот за социологија
 • Faculty of Foreign Languages and Language Teaching Methods
 • Faculty of Computer Science and Information Technologies
 • Faculty of Nano- and Biomedical technologies
 • Faculty of Nonlinear Processes
 • Факултет за психологија
 • Faculty of Pedagogical and Special Needs Education
 • ФзФ
 • На Филозофскиот факултет
 • Факултет за економски науки
 • Правен факултет

историја


Saratov State University was founded in June, 1909 and named after Emperor of Russia Nicholas II. First university buildings were designed by architect Karl L. Miufke. Vasiliy I. Razumovsky, a famous scientist, doctor and public person became the first rector of Saratov University.

првично, the University consisted of just one school – Факултетот за медицина. Faculties of Physics and Mathematics, History and Philology, as well as the Law School were founded in 1917. Leading scientists worked at the university. на пример, philosopher Semen L. Frank, one of the outstanding XX-century scholars, was the Dean of the Faculty of History and Philology. Soon other Faculties were opened. исто така,, the founder of Russian genetics Nikolai I. Vavilov worked at the Faculty of Agronomics.

In the 1920-1930s, several faculties broke away from the university. They gave rise to separate institutes, namely the Institute of Medicine, образование, земјоделството, Економија, и Законот. During the Great Patriotic War, SSU accommodated Leningrad State University that was evacuated to Saratov.

Many famous scientists and outstanding academicians worked at Saratov State University. Among them were the Nobel Prize winner N.N. Semyonov, President of the USSR Academy of Medical Sciences A.N. Bakulev, Rector of Moscow State University I.G. Petrovsky, literary critic V.M Zhirmunsky, plant physiologists N.A. Maksimov, corresponding member of the RAS, Obninsk Atomic Power Station founder and director D.I. Blokhintsev, и други.

Преку годините, Saratov State University has become one of the largest universities in Russia. во 1998 Saratov Pedagogical Institute, Balashov Pedagogical Institute, College of Radioelectronics, and Polytechnicum were merged with Saratov State University. Being one of the oldest universities in Russia, today it is a large and quickly growing university complex that has great educational, research and innovation potential. SSU has a long tradition of research and a wide range of international contacts.

во мај 20, 2010 Saratov State University got the status of National Research University.

The University encompasses 15 факултети, 6 образовни институции и 2 колеџи. They embrace 166 одделенија, Вклучувајќи 12 corporate chairs. Saratov State University offers continuous education: pre-university trainingvocational secondary education – higher professional education – postgraduate studies – advanced training.

 

Saratov State University is a large information center. It includes regional Scientific Library named after V.A. Artisevich; Volga Region Center of New Information Technologies; Computer Center; SSU Publishing House. Saratov State University is a member of the Federal network of universities having supercomputers. The University is on the list of 42 nano-industrial centers included in the National nano-technological network.

Research and Education institutions, centers and laboratories, museums and innovation departments form an important part of the University. They include Research Institute of Nanostructures and Biosystems, Natural Science Research Institute, Institute of Archeology and Cultural Heritage, Botanical Garden, Regional Center of Computer Technologies in Industry, Technopark innovation Center, 3 Technology Transfer Centers, Multi-access Centers, and a Business Incubator.

Saratov State University implements projects under prestigious grants and scholarships of the Ministry of Education and Science of the Russian Federation, as well as large foundations (Carnegie Corporation, MacArthur Foundation, ЦРДФ). The University works in cooperation with Saratov Research Center of RAS and other academic organizations. The University has established 12 corporate chairs, opened branches of RAS Institutes in the departments, joint laboratories and centers.

Saratov State University pursues the mission of fundamental and applied research in 38 research areas, including all priority research areas named by the Russian Government Commission. The developments of university scientists are implementedin defense, електроника, инженеринг, транспорт, chemical and oil-refining industries, in agriculture, geology and other areas.

SSU students are well-known in the world. Over the last ten years, the University student team won World and European Championships in IT Programming. во 2006, Saratov University team became the all-round champion of World Championship in programming in the USA; во 2007, they were the second in World Championship in Japan. во 2008, the team of student programmers won the Russian Championship, во 2009 – the World Championship in Stockholm.

Saratov State University has long-established relations with foreign universities in Europe, Азија и Америка. од 2006, the Center for the Turkish language and Culture, the largest of its kind in Russia, has been operating at SSU. во 2008, University of Colorado (САД) and SSU signed an agreement of strategic partnership with SSU. Under this agreement, Saratov University opened its representative office in Colorado University, which allowed SSU the opportunity to take part in joined research programs in alternative energy, екологија, genetic engineering and other research areas.

исто така,, the Joint Research Center for Technology and Nanostructures Measurement has been working since 2007 under the agreement between SSU and Queen Mary University of London. In cooperation with Brunel University (Лондон), the Institute of Risks was founded in 2009. Apart from risk studies, the Institute offers Master’s educational programs.

во 2008, Saratov State University signed a contract with “MI SWAKO”. The University is also part of the Oxford-Russian Foundation scholarship program. SSU professors give lectures at universities of Germany, Велика Британија, САД, Франција, Холандија, Австрија, Словенија, Бугарија, Унгарија, Хонг Конг, тајван, Турција, Chile and other countries. исто така,, they take part in international conferences. Their research is well-known all over the world.

As a National Research University, SSU has a special mission: to contribute to increasing national security, human potential development, to preserve Russian spiritual and cultural values by development of students’ professional, social and cultural skills. Saratov State University has established its priority research areas. They include Mathematics and Information Technologies, Fundamental and Applied Research in High-Tech Industry, Living Systems, and Social Systems Risks.


Дали сакаш discuss Saratov State University ? Секое прашање, коментари или критика


Saratov State University on Map

Сподели ја оваа корисни информации со вашите пријатели

Saratov State University reviews

Join to discuss of Saratov State University.
ТЕ МОЛАМ ЗАБЕЛЕЖИ: EducationBro списание ви дава можност да го прочитате информации за универзитети 96 јазици, но бараме од вас да ги почитуваат другите членови и да ја напушти коментари на англиски јазик.