Сибирски Сојузна Универзитетот

Сибирски Сојузна Универзитетот

Сибирски Сојузна Универзитетот Детали

Се запишат на сибирски Сојузна Универзитетот

Преглед


Еден тешко може да се најде место во Русија со таков импресивен број на спроведени национални проекти, како на територијата Краснојарск. Нашите најмногу се фокусираше на "точки развој" се утврдени во индустријата, енергија и енергија, истражување и образование. Сибирски Сојузна Универзитетот, како одговор на регионални развојни предизвици, е основана во 2006 да ги обучи високо квалификувани стручњаци способни за работа во било кој регион на нашата земја, вклучувајќи тешки услови на северните области.

Универзитетот беше основан со спојување 5 Краснојарск главните институции на високото образование. Меѓу членовите на Одборот на доверители има претставници на големи компании, политичари и научници. Претседателот на Управниот одбор е Дмитриј Медведев, Премиерот на Русија.

мисија

Мисијата на Универзитетот е да се создаде напредна едукација, истражување и иновации инфраструктура и да се промовираат нови знаења и технологии за да се одговори на предизвиците на социјалниот и економскиот развој на сибирскиот федерален округ, како и да формираат човечки потенцијал - конкурентни експерти во приоритетните области на развој на сибирскиот и Руската Федерација, што одговара на современите интелектуални барања и исполнувањето на меѓународните стандарди.

SibFU во бројки

 • 19 училиштата и 3 регионални ограноци.
 • Во текот 31,000 студентите (половина од нив доаѓаат од сите делови на Русија, Вклучувајќи 380 студенти во странство).
 • Во текот 700 пост-дипломски студентите.
 • 7 860 вработени, 3 450 наставниците, 420 Професори и доктори ст.
 • 151 студиски програми (диплома & Господар).
 • 121 докторски програми во 18 области на студии.
 • 29 домови на кампусот.
 • 7 400 милиони RUR Универзитетот добивка во 2014.
 • за 50 спортски клубови во текот на 31 видови на спорт.
 • за 100 креативни и уметнички друштва студент.
 • 70% на дипломирани студенти се вработени во оваа област од нивните главни.

Позиции во ранг

 • Во рангирањето на руските универзитети одржана од страна на “експерт РА” рангирање агенција во 2015 SibFU беше ставен на 14-та позиција, зголемувањето во еден момент во споредба со годината 2014.
 • Во согласност со “експерт РА” рангирање агенција SibFU рангирана 6-ти меѓу најдобрите руски универзитети на побарувачката за дипломирани студенти.
 • Националниот рангирање на универзитети во согласност со “Интерфакс” и “Ехо на Москва” за 2015 на SibFU дели 16-17th место со рускиот претседателски Академијата за национална економија и јавна администрација.
 • Во рангирањето на Владимир Potanin Фондацијата на руските универзитети, проценка на учество на студентите и на наставниците во образовните проекти на Фондацијата, на SibFU е ставен во 17 2014 (25ти во 2013).
 • во 2014 SibFU доби 3 надвор од 5 ѕвезди во рангирањето на QS-Ѕвездите на Quacquarelli Сајмондс компанијата.
 • Во Webometrics рангирање на 2015 SibFU го 10-то место меѓу сите руски универзитети.

кампусот

кампусот на Универзитетот во Краснојарск вклучува 29 домови, 24 студија објекти, зграда се сместени библиотека и канцеларии на универзитетската администрација. А Hall University Собранието треба да се стави во употреба во 2015.

Краснојарск е номиниран како град-домаќин на Зимската универзијада во 2019. Селото Универзијада ќе се наоѓа во кампусот на Универзитетот што е позитивно во близина на главниот зимски спортови место академија на Зимските места. инфраструктура на Универзијадата е делумно во место, додека објекти се уште не се изградени од страна на 2018:

 • мултифункционален спортски центар;
 • прва помош медицински центар за спортисти;
 • комплекс на домови "Universitetsky" (три 18-ката и згради);
 • комплекс на домови "Perya" ("Пердуви") (четири 17-ката и згради).

училишта / колеџи / оддели / курсеви / факултети


Институт за општествени науки

 • Катедрата за филозофија
 • Катедрата за Историја на Русија
 • Катедрата за Општа историја
 • Катедрата за информациски технологии во културните и креативните индустрии
 • Катедрата за културологијата
 • Катедрата за изучување на уметноста
 • Катедрата за рекламирање и социјална реклама областа на културата

Институтот за инженерство и градежништво

 • Одделот за индустриско и градежништво
 • Одделот за градежништво на инженеринг инфраструктура и патишта
 • Катедрата за патишта и градски структури
 • Катедрата за инженерство системи за градење и конструкции
 • Катедрата за градење дизајн и истражување на имот
 • Катедрата за градежни конструкции и контролирани системи
 • Катедрата за градежни материјали и градежна технологија

Институт за архитектура и дизајн

 • Катедрата за урбан развој
 • Катедрата за Град конструкции и фондации
 • Катедрата за Основи на Архитектонски факултет
 • Катедрата за Инженерска графика
 • Катедрата за влечење, Сликарство и скулптура
 • Мала академија за архитектура

Институт за рударство, Геологија и Geotechnology

 • Катедрата за депозит геологијата и истражување Методологија
 • Катедра за геологија, Минералогија и петрографски
 • Катедрата за рудникот Анкетирање
 • Катедрата за технологија и техники на минерални истражувања
 • Катедрата за отворено ролите рударство
 • Чаир за подземна експлоатација
 • Катедрата за изградба на мини и подземни Ископувањата
 • Катедрата за рударство и рударски комплекс
 • Катедрата за електрификација на руди и топење инженеринг
 • Катедра за техничка механика
 • Катедрата за Инженерска графика

Институтот за инженерство физика и Радио електроника

 • Катедрата за теоретска физика
 • Катедрата за физика на кондензираната материјал
 • Катедрата за фотоника и ласерска технологија
 • Катедрата за Nanophase Материјали и Нанотехнологија
 • Катедрата за топлинска физика
 • Катедрата за Радио Инженеринг
 • Катедрата за инструмент инженерство и наноелектрониката
 • Катедрата за Infocommunications
 • Катедрата за радио-електронски системи

Институтот за вселенски и информатичка технологија

 • Катедрата за вештачката интелигенција системи
 • Катедрата за компјутерско инженерство
 • Катедрата за информациски системи
 • Катедрата за андроидите дизајн
 • Катедрата за применета математика и компјутерска безбедност
 • Катедрата за системи за автоматика, Компјутерски потпомогнати од контрола и дизајн
 • Катедрата за компјутерски науки
 • Катедрата за геоинформационните системи
 • Катедрата за еколошко информациски технологии

Институт за математика и информатика

 • Катедрата за Математичка анализа и диференцијални равенки
 • Катедрата за Алгебра и Математичка логика
 • Катедрата за теорија на функции
 • Основни Катедрата за Математичка симулација и контрола на процеси
 • Основни Катедрата за Компјутерска и информатичка технологија

Институт за Core Додипломски

 • Катедрата за физика
 • Чаир за модерни природни науки
 • Катедрата за високото математика
 • Катедрата за Дискретни уред и систем софтвер
 • Катедрата за хемија
 • Катедрата за Општа и неорганска хемија
 • Катедрата за политички науки
 • Катедрата за филозофија
 • Катедрата за филозофија и историја
 • Катедрата за етика, Естетика и култура
 • Катедрата за културологијата
 • Катедрата за културолошки и општествени науки
 • Катедрата за физичка култура
 • Катедрата за физичка култура

Институт за нафта и природен гас инженерство

 • Катедрата за развојот и работењето на нафта и гас полиња
 • Катедрата за машини и опрема во нафта и гас полиња
 • Катедрата за лифтинг-и-менувањето Машини и роботи
 • Катедрата за воздух горива и мазива
 • Катедрата за пожар
 • Катедрата за Хемиски факултет за природни извори на енергија и јаглерод материјали

Институт за образование, Психологија и социологија

 • Катедрата за Развојна психологија
 • Катедрата за ментално здравје
 • Катедрата за високото образование педагогија
 • Катедрата за Општа и социјална едукација
 • Чаир за информатички технологии во образованието
 • Катедрата за социологија
 • Катедрата за инженерство и компјутерска графика
 • Катедрата за социјална технологии
 • Катедрата за Описни Геометрија и чертожничество
 • Катедрата за професионално образование педагогија

Институт за бизнис менаџмент и економија

 • Катедрата за економија и организација на претпријатијата во енергија и транспортниот сектор
 • Катедрата за економија и менаџмент во градежниот сектор
 • Катедрата за економија и менаџмент
 • Катедрата за Основи на економија
 • Катедрата за маркетинг
 • Катедрата за економија и меѓународен бизнис во секторот рударство и метали Производство сектор
 • Катедрата за менаџмент на производство и социјални технологии
 • Катедрата за економија и информатичка технологија за управување со
 • Катедрата за менаџмент и информатичка технологија
 • Катедрата за управување со проекти
 • Катедрата за економија и организација на нафта и гас комплекс
 • Катедрата за економија и организација на Секторот за енергетика

Институтот за филологија и јазик на комуникација

 • Катедрата за новинарство
 • Катедрата за општа лингвистика и реторика
 • Катедрата за руски јазик
 • Катедрата за руски и странска литература
 • Катедрата за лингвистика и крос-културна комуникација
 • Катедрата за источно-азиски јазици
 • Катедрата за преведување и толкување студии
 • Катедрата за руски јазик како странски јазик

Институт за основните биологија и биотехнологија

 • Катедрата за биофизика
 • Катедрата за водните екосистеми и земјиште
 • Катедрата за медицински биологија
 • Катедрата за биотехнологија

Економскиот институт, Управување и животна средина и студии

 • Катедрата за сметководство и статистика
 • Катедрата за бизнис странски јазик
 • Катедрата за индустриска економија и труд економија
 • Катедрата за Корпоративни развој и менаџмент на организација
 • Катедрата за меѓународни економски односи
 • Катедрата за за Статистика Анкети
 • Катедрата за социјална и политичка теорија
 • Чаир за економски и социјални планирање
 • Катедрата за Управување со Производството
 • Катедрата за Финансии и кредит
 • Катедрата за хартии од вредност и осигурување
 • Катедрата за економски теории
 • Катедрата за шумарство
 • Катедрата за Ecotoxicology и микробиологија
 • Катедрата за проучување Лов ресурси и управување со резерви
 • Катедрата за еволуциски Пејзаж Наука и историски Екологија
 • Катедрата за економија на животната средина

Институтот за обоени метали и материјали науката

 • Катедрата за компјутерски потпомогната производство
 • Катедрата за обоени метали
 • Катедрата за просторно и неорганска хемија
 • Катедрата за аналитички и Органска хемија
 • Катедрата за минерални суровини
 • Катедрата за топлина инженеринг и technosphere безбедност во рударски и металуршки производство
 • Катедрата за леење инженерство
 • Катедрата за метал формирање
 • Катедрата за композитни материјали и физичка хемија во металуршки процеси
 • Катедрата за просторно металургија и висока температура обработка

Политехничкиот институт

 • Катедрата за Електрани и енергетски системи
 • Катедрата за електротехничка комплекс и систем
 • Катедрата за роботика и инженерство кибернетика
 • Катедрата за Електротехника и електрични инженеринг
 • Катедрата за стандардизација и контрола на квалитетот
 • Катедрата за Објекти и технологија на заварување инженерство
 • Катедрата за хидраулични побудувачкиот и hydropneumatic автоматизација
 • Катедрата за леење инженерство и метал формирање
 • Катедра за Теорија и дизајн на механички системи
 • Катедрата за материјали во науката и технологија на градежни материјали
 • Чаир за машини Динамика и Сила
 • Катедрата за теоретска механика и Triboengineering
 • Чаир за машини Проектирање и експериментални Механика
 • Катедрата за инженерство технологија
 • Катедрата за дијагностицирање и безбедност на техничките системи
 • Чаир за термичка станици
 • Катедрата за Екологија и безбедноста на животот
 • Катедрата за топлина инженеринг и хидраулични гас Динамика
 • Стол за транспорт и технолошки машини
 • Катедрата за транспорт

правен институт

 • Одделот за компаративно право
 • Катедрата за теорија на државата и правото
 • Катедрата за историја на државата и правото
 • Катедрата за надворешни работи и компаративно право
 • Катедрата за криминалистика
 • Катедрата за граѓанско право
 • Катедрата за парнична постапка
 • Катедрата за кривично право
 • Катедрата за кривична постапка
 • Катедрата за труд и Законот за животна средина
 • Катедрата за економски, Претприемачки и финансиски закон
 • Чаир за уставни, Административни и општински закон
 • Катедрата за Delictology и криминологија
 • Катедрата за компаративна закон
 • Катедрата за правна практика (господар на програмата)
 • Катедрата за судска пракса (господар на програмата)
 • Катедрата за Procuracy Надзор (господар на програмата)
 • Одделот за меѓународна политика
 • Одделение за царински постапки
 • Одделот ofSocial-правни процедури
 • Катедра за Теорија и методологија на социјална работа

Институт за воена обука

Институтот за физичка култура, Спорт и туризам

 • Катедрата за теорија и методологија за физичка култура
 • Катедра за Теорија и методологија на Спорт
 • Катедрата за спорт и рекреација технологии и Valeology
 • Катедрата за физичка култура

историја


Федералната држава автономна образовна институција на високото образование "сибирски Сојузна Универзитетот" е основана во рамките на "Образование" Национален проект со Резолуцијата на руската влада No.1518-р издаден во ноември 4, 2006. Целите на новиот универзитет деловна единица за поддршка на модернизација на рускиот систем на високото образование, да се зголеми конкурентноста на сибирски економија, да ги обучи високо квалификувани професионалци и да се развие меѓународна соработка во истражување, образование, технологијата и културата.

Сибирски Сојузна Универзитетот е основан со спојување на четири големи универзитети: Краснојарск Државниот универзитет, Краснојарск Државниот технички универзитет, Краснојарск Државната академија за архитектура и градежништво и Краснојарск Државниот универзитет на обоени метали и злато. SibFU е мултидисциплинарна институција која е комбинација на основни и применети истражувања и настава.

 • партнерски односи се формираат со универзитети од Русија, Европа, Азија и САД (SibFU Одделот за меѓународни односи);
 • Особено традиции да се појави (ексклузивни фестивалот «Universinale»);
 • се утврдени повеќе и повеќе студент заедници (Младите лидери на SibFU), студентски живот е секогаш во движење.

SibFU се обврзува да соработува со големите корпорации се наоѓа во Krasnoyarsk Krai како MMC Норилск Никел, «Vankorneft»,РУСАЛ, итн. со изградба на заеднички лаборатории и организирање на студентски истражувачки групи. згора на тоа, збир на мерки за борба против рецесијата неодамна беше разработена во сибирски Сојузна Универзитетот. ќе бидат преземени сите мерки за минимизирање на последиците од економската криза за студентите, факултет и кадар на SibFU.

Сибирски Сојузна Универзитетот се издвојува од многу руски високообразовни институции со разновиден спектар на можности кои се однесуваат не само пред-високото образование, но, исто така, повисоки, пост-дипломски и понатамошно стручно образование. Во сегашно време, Сибирски Сојузна Универзитетот вклучува 35 R&D поделби како што се истражувачките институти, дизајн биро, центри за опрема за заедничко користење, катастар на недвижности, лаборатории, иновативни центри, технолошки паркови, центри за трансфер на технологија, пилот фабрики, итн.

Бројот на ученици со полно работно време во SibFU - 41,000 people.

Бројот на факултетот - повеќе од 3,000 people.

Вкупната количина на факултет и кадар - повеќе од 8,000 people.


Дали сакаш разговараат сибирски Сојузна Универзитетот ? Секое прашање, коментари или критика


Сибирски Сојузна Универзитетот на сајтот


Фото


слики: Сибирски Сојузна Универзитетот официјалната Фејсбук

Видео

Сподели ја оваа корисни информации со вашите пријатели

Сибирски коментарите Сојузна Универзитетот

Зачлени се за да разговараат на сибирски Сојузна Универзитетот.
ТЕ МОЛАМ ЗАБЕЛЕЖИ: EducationBro списание ви дава можност да го прочитате информации за универзитети 96 јазици, но бараме од вас да ги почитуваат другите членови и да ја напушти коментари на англиски јазик.