Државниот универзитет во Нижни Новгород

Државниот универзитет во Нижни Новгород

Државниот универзитет во Нижни Новгород Детали

Се запишат на Државниот универзитет во Нижни Новгород

Преглед


Државниот универзитет во Нижни НовгородДржавниот универзитет во Нижни Новгород е еден од најдобрите класични универзитети во Русија. Како иновативна универзитет, Универзитетот во Nizhni Новгород обезбедува висок квалитет на истражувања базирани на едукација во широк спектар на академски дисциплини.

Комбинацијата на високо образовниот квалитет и достапност на образованието се должи на голем спектар на академски програми и форми на обука е карактеристична црта на Универзитетот. Со одлука на руската влада, UNN ја доби престижната статус на Националниот истражувачки универзитет во 2009.

тој Универзитетот има над 30,000 студентите, вклучувајќи околу 1000 постдипломски (Д-р) и постдокторски студенти. На Универзитетот во Nizhni Новгород, академско образование е базирана на истражување.

UNN е регионален интегратор знаење. Државниот универзитет во Нижни Новгород е член на Европската асоцијација на универзитети (САД).

Факултетот за Меѓународни студенти од Државниот универзитет на Нижни Новгород беше отворен во 2005.

Повеќе од 1,000 UNN студентите и вработените се обучени во најдобрите универзитети во Европа во текот на спроведувањето на 21 проекти Темпус.

Државниот универзитет во Nizhni Новгород спроведува 7 иновативни научни проекти поддржани од Владата на Руската Федерација да се воспостави светска класа истражувачки лаборатории, развој на ветувачки научни области, се вклучат учениците во научни истражувања и да ги поттикне да се развијат проекти од идеја до бизнис.

во 2014 UNN инсталиран моќен суперкомпјутер наречен Лобачевски на Институтот за истражување на применета математика и Cybernatics. изведба на врвот на Лобачевски е 570 Tflops: Ова го прави третиот најмоќните суперкомпјутери во Русија и еден од најмоќните суперкомпјутери во светот.

Lobachevsky Државниот универзитет во Nizhni Новгород вклучува основните библиотека (своите збирки број 2,200,000 тома), Технологија иновативен центар, University Press и печатница и 5 музеи: зоолошки музеј (вклучени во првите 5 Универзитетот зоолошки музеи во Русија), археолошкиот музеј, Етнографскиот музеј, UNN музеј со Галерија на уметност, и Nizhni Новгород лабораторија Музејот Радио.

UNN создаде мрежа на универзитети да се развие соработка меѓу Европската унија и Волга федерален округ на Русија во широк спектар на области. 100 универзитети на Волга федерален округ на Русија се вклучат во соработка во областа на информатичките и комуникациските технологии. 11 универзитети се приклучија на развој на заеднички образовна средина. 10 универзитети се вклучени во соработката со ЕУ за да се обезбеди инфраструктурна поддршка за иновации.

Државниот универзитет во Нижни Новгород 2Lobachevsky Државниот универзитет во Nizhni Новгород сковал успешни партнерства со 95 универзитети и образовни центри во светот од 1991, кога затворен град беше отворен до. Меѓународна соработка резултираше со уникатни програми - руско-француски универзитет и руско-италијански универзитет. Втората програма на два пати беше вклучен во Русија и Италија Заедничкиот акционен план. Студенти дипломираат со дипломи од две образовни институции во двете земји.

Д-р. Роман G. Strongin е претседател на UNN и шеф на Одделот на софтвер. Доктор на науки во физиката & математика, Роман G. Strongin е чест научник на Руската Федерација и носител на награди од претседателот на Руската Федерација и Владата на Нижни Новгород.

Д-р. Роман G. Strongin е на чело на Советот на ректорот на високообразовните институции од федерален округ на Волга и дека на Нижни Новгород регионот. Тој е доктор на науки Honoris Causa на лондонскиот универзитет Метрополитен.

Д-р. Евгениј V. Chuprunov, Доктор на науки во физиката & математика, е моменталниот Лобачевски ректорот на Државниот универзитет во Nizhni Новгород.

училишта / колеџи / оддели / курсеви / факултети


 • Факултетот за биологија
 • Факултет за хемија
 • На Филолошкиот факултет
 • Факултет за економски науки
 • Факултет за финансии
 • Факултетот за општествени науки
 • Правен факултет
 • Факултет за менаџмент и бизнис
 • Факултет за меѓународни студенти
 • На Машинскиот факултет и математика
 • Факултет за компјутерската математика и кибернетика
 • Факултет за физичка култура и спорт
 • ФзФ
 • Факултет за Радиофизика
 • Институтот за меѓународни односи и светската историја
 • Високата школа за општа и применета физика
 • Институт за воено образование
 • Институт за докторски студии

историја


Lobachevsky Државниот универзитет во Nizhni Новгород (UNN) е основана во 1916 како народ Универзитетот на Русија. во јануари 30 (јануари 17 во стариот календар) ја славиме нашата Денот на основањето.

Нашиот универзитет е првата институција за високо образование во Нижни Новгород. По спојувањето со Политехничкиот институт евакуирани од Варшава, Универзитетот доби статус на "Државниот универзитет. Така UNN стана првиот универзитет основана во советската држава.

Првиот универзитет на Нижни Новгород се поставија темелите за развој на системот на високо образовните институции во градот. во 1930, шест институти како резултат на трансформацијата на некои од факултетите на Државниот универзитет во Nizhni Новгород. Тие беа Институтот за Машински факултет, хемиски институт, Наставниците Институт за обука ("Педагошкиот институт"), земјоделски институт, Градежниот институт и Здравствен дом. во 1932, UNN составен факултети за физика, механика, зоологија, Ботаника, Хемија и математика.

До средината – 20-от век, Лобачевски Државен универзитет за истражување и образовен центар, се состои од светски реномирани научни училишта на теоријата на осцилации, кристалографија, физика радио, Метал-Органска хемија, Хемија на висока чистота супстанции, Теорија на функции, Теорија на динамички системи, и популациска генетика. Лабораториите UNN служи како почетна основа за основање на Нижни Новгород институт на Руската академија на науките.

Од тоа време, имало значајни достигнувања во економијата - UNN филолози беа активно вклучени во истражување во јазикот стилови и начини на говор и фолклор и литературни дела на познатиот руски поет Александар Пушкин, кои се создадени за време на престојот во Нижни Новгород регионот.

Тоа е традиција UNN да даде приоритет на иновации и истражување пионер. во 1945, го постави на Факултетот за физика Радио, прв во СССР. во 1963, UNN, исто така, беше прв во земјата да се воспостави на Факултетот за компјутерската математика и кибернетика. Така на универзитетот се користи како основа за електронски и информатичката технологија индустрии.

UNN основан голем истражувачки институти: Истражувачкиот институт за физика и технологија, Истражувачкиот институт за хемија, Истражувачкиот институт за Радиофизика, Истражувачкиот институт за механика, Институтот за истражување на применета математика и кибернетика, Истражувачкиот институт за молекуларна биологија и регионални Екологија, Институт за истражување на живите системи, Истражување ботаничката градина, и Истражувачкиот институт за стратешки студии.

Lobachevsky Државниот универзитет во Nizhni Новгород постави првиот Факултетот за менаџмент и бизнис (во денешно време тоа се претвора во Институтот за економија и претприемништво) и првиот оддел за трансфер на технологија и претприемништво во наука и технологија во Русија. Вториот возови менаџери на мали наука базирана на претпријатија.

во 1998, UNN физика на солидна држава наноструктури истражување и образование е основан Центарот за следниве научни случувања во оваа област. Посебноста на овој центар е неговата единствена опремата што се наоѓа во 4 лаборатории. во 2007, Нанотехнологија истражување и образовен центар е создаден. Два центри овозможи нови технологии и истражување UNN пронајдоци да се воведе во сериско производство, со што се развивање на иновативни економија во регионот.

во 1999, UNN Typhloinformation центар - прв специјализиран центар за компјутери во Русија за лицата со оштетен вид - е формирана.

n 2004, UNN стана првиот универзитет во Русија за воведување на Wi-Fi технологија за безжичен пристап до интернет на својот универзитет.

во 2006, UNN, заедно со 16 други водечки руски универзитети, победи на натпреварот за учество во приоритетните национални проектот "образование".

во 2009, Lobachevsky Државниот универзитет во Nizhni Новгород (UNN) ја доби престижната статус на "Националниот универзитет за истражување", со одлука на руската влада.

во 2010, UNN и нејзиниот партнер, Волга челик градежна компанија, започна со реализација на проектот за хај-тек "Воспоставување на мобилни високо-технолошки фабрика за обработка за рециклирање рафинерии отпад (катрани киселина) и производство на нова генерација на врзивни средства за асфалтни смеси (битумен)". Овој проект доби грант од руската влада (Владата Регулатива № 208 На државната поддршка за воспоставување на високо-технолошки индустрии).

во 2010, Lobachevsky Државниот универзитет во Nizhni Новгород (UNN) беше избран и поканет да учествува во САД-Русија програма EURECA (Подобрување на Универзитетот истражување и Претприемачки програма капацитет), која е насочена кон создавање на инфраструктура за успешна комерцијализација на резултатите од истражувањето преку соработка помеѓу Рускиот национален истражувачки универзитети и U.S. универзитети. UNN спроведува заеднички проект со Универзитетот во Мериленд и Пурдју универзитет.

во 2010, Lobachevsky Државниот универзитет во Nizhni Новгород (UNN) започна со проектот "Патот до наука" да се привлечат талентирани млади.

во 2011, Lobachevsky Државниот универзитет во Nizhni Новгород (UNN) учествуваа во руската Федералната програма "Развој на фармацевтски и медицински индустрија на Руската Федерација за период до 2020 и пошироко". UNN е создавање на зона на раст за производство на медицинска опрема и биомедицински високата технологија. зоната на раст се очекува да ја зголеми својата компетентност и конкурентност и да го зачува својот удел на пазарот.

Во текот на 2011-2013, UNN поддржува воспоставувањето на 20 мали иновативни претпријатија под федералниот закон № 217 во насока на подобрување на комерцијализација на интелектуална производи.

во 2012 Институт за истражување на живите системи е отворена.

во 2013 Lobachevsky Државниот универзитет во Nizhni Новгород (UNN), заедно со 14 руските универзитети, беше избран од страна на руската влада да биде учесник во 5/100 Проект (5-100 Иницијатива) наменета за поддршка на глобалната за подобрување на конкурентноста programmes.The Целта на UNN на универзитетите во согласност со овој проект треба да биде една од водечките истражувачки и образовни центри во светот.

Кон крајот на 2013 - почетокот 2014, UNN институт за меѓународни односи и светската историја е основана како резултат на спојувањето на Факултетот за меѓународни односи и на Факултетот за историја. На Факултетот за економија, Факултет за финансии и Факултетот за менаџмент и бизнис спои заедно за да формираат на Институтот за економија и претприемништво.

во 2013 Валери V. Фокин, економист на Факултетот за хемија на Лобачевски Државниот универзитет во Nizhni Новгород, беше номиниран за Нобелова награда за хемија.

во 2014, Lobachevsky Државниот универзитет во Nizhni Новгород (UNN) инсталиран суперкомпјутер наречен Лобачевски во своето истражување на Институтот за применета математика и кибернетика. Лобачевски, со врвот на ефикасноста на 570 Tflops, е третиот најмоќните суперкомпјутери во Русија и еден од најмоќните суперкомпјутери во светот.


Дали сакаш разговараат за Државниот универзитет во Нижни Новгород ? Секое прашање, коментари или критика


Државниот универзитет во Нижни Новгород на сајтот


Видео





Сподели ја оваа корисни информации со вашите пријатели

Државниот универзитет на коментарите во Нижни Новгород

Зачлени се за да разговараат на Државниот универзитет во Нижни Новгород.
ТЕ МОЛАМ ЗАБЕЛЕЖИ: EducationBro списание ви дава можност да го прочитате информации за универзитети 96 јазици, но бараме од вас да ги почитуваат другите членови и да ја напушти коментари на англиски јазик.