Рускиот национален истражувачки Медицински универзитет

Рускиот национален истражувачки Медицински универзитет. Студира медицина во Русија. Студија MBBS во Русија

Рускиот национален истражувачки Медицински универзитет Детали

Се запишат на Руската Националниот истражувачки Медицински универзитет

Преглед


во 2006 медицински и образовни заедница на Русија го прослави 100th годишнината од руската држава Медицински универзитет (RSMU). Историјата на RSMU започна во 1906 кога медицинскиот факултет е отворена како дел од курсеви Москва високото жените. подоцна, во 1918, Москва високото жените курсеви се реорганизира и стана вториот Државниот универзитет во Москва (2ри USC) со медицинскиот факултет. во 1930, како резултат на реорганизација на 2ри USC, своите медицински факултет стана независна повисоки медицински образовната институција - 2ри Московскиот државен медицински институт (2ри MSMI) – the 2ри Москва Орден на Ленин држава Медицинскиот институт именувана по N.I. Pirogov (2ри MOLSMI). од 1991 Руската државна Медицински универзитет е наследник на 2ри MOLSMI именувана по N.I. Pirogov.

Дозволете ни да се обрне внимание на датумите. Тоа беше историски период, се карактеризира со најголемите настани на светското значење, концентрирани во времето и да влијае на главните аспекти на човечкиот живот. Овие аспекти вклучуваат идеологија, темелните вредности на човештвото, принципите на државна организација и многу други. Во исто време, the 20thвек беше период на невиден развој на науката и појавата на новите трендови и полиња на знаење. Научниот напредок револуција во многу сфери на инженерството и технологијата (вклучувајќи и медицински технологии), промена на менталитетот на луѓето. Сето тоа придонесе за односот на општеството и владата на образование. Нашата земја е историски подготвени да биде активен учесник, а понекогаш и пионер и лидер, на сите значајни настани, во кој минатиот век беше толку богати.

Горенаведените услови не може да не успее да го поставите специфични барања на националните образовни системи во целина и повисоки медицинска едукација во одредени. на 20thвек е и со промена од водечките принципи на организацијата на јавните системи за здравствена заштита.

Во дадените околности, медицинска едукација и медицински образовни институции имаа динамично да се развива и да поседува определени материјални и кадровски ресурси, што ќе им се даде можност брзо да одговорат на барањата на практични здравствена заштита.

Водечката позиција на RSMU во националниот систем на медицинска едукација е убедлив доказ дека Универзитетот го потврдува овие квалитети во текот на својата историја. Уште еден доказ се поголем број на ученици и наставници, како и зголемување на бројот на факултети и одделенија. згора на тоа, Карактеристична особина на Универзитетот отсекогаш била негов up-to-date став од витално значење барањата на практични лекови и биомедицински науки. во 1963, за време на периодот на активно истражување на вселената и развој на нови филијалите на науката, the 2ри MSMI отвори првата Медицинско-Биолошки факултет во светот, која почна да се обучуваат истражувачи во областа на биофизика, биохемија и медицински кибернетиката. Вистинските барања на време претпочиташе формирање на нови факултети, вклучувајќи ги и оние, кои немаат аналози во светот ( педијатриски, Medicobiologic); организацијата на факултетите, како одговор на политичката ситуација (воени факултет), за менување на приоритетите во јавното здравство (Psychologico-социјалниот факултет ) или со воведување на нов концепт на континуирано професионално образование (Факултет за обука Дополнителна наставниците , Факултет за напредна обука на лекарите, Факултет за обука Preinstitutional). Самата идеја за организирање на Медицинскиот факултет во Москва високото Курсеви жените отвори нови можности за зголемување на бројот на лекари во Русија од регрутира жени во ситуација, кога земјата има потреба во медицинските специјалисти.

Важен настан се случи во 1991 кога 2ри MSMI доби статус на првата гранка универзитет во историјата на националните медицина. На Универзитетот се потврдува овој статус за повеќе од 17 години. Во текот на својата 100-годишната историја на Универзитетот е ефикасно решавање на задачите поставени пред неа од страна на constitutor и владата.

Во текот на своето постоење Универзитетот има обучени повеќе од 70,000 лекарите кои се исполнети и продолжи да ги исполнува своите професионални должност во сите делови на земјата и во странство. во 1966 Универзитетот беше доделена највисоката цел на земјата – Орден на Ленин – за неговите достигнувања во обука на специјалисти по медицина и по повод неговата 60thгодишнината.

Достигнувањата на RSMU се придонес на неколку генерации на професори, предавачи, истражувачи, студентите, административни и управување со персонал. Целта на Универзитетот, сега и во иднина е да се биде достоен наследник на чест и слава на претходните генерации и да продолжи и да се зајакне добрите традиции на Универзитетот.

Главната задача на RSMU е да се обучуваат лекари, специјалисти чија должност е да се заштити, се зачува и да се размножуваат на здравјето на нацијата.

Структурно Универзитетот вклучува 4 научно-истражувачки институти, меѓу кои и на Институтот за геронтологија вклучени во 2008 во согласност со одлуката на Владата на Руската Федерација; 24 програма и самохрани лаборатории како дел од 6 научни одделенија; 8 образовните факултети (медицински, педијатриски, Москва, Medicobiologic, Psychologico-социјалниот, Фармацевтски и Стоматолошкиот факултет) и на Факултетот за напредна обука на лекарите со вкупно 140 одделенија. 50 на овие сектори учествуваат во обука на англиски јазик на странски студенти.

Исто така, постојат некои големи оддели на Универзитетот обезбедува настава и научната дејност: Оддел за последипломски и докторски студии, Одделот за информации и образовни системи, Одделот настава, Одделот за Упатство методи, Одделот за медицинска пракса и стажирање, Одделот за странски студенти настава и други. Комплексот куќи настава и лабораториски теоретски одделенија на факултетите, опремени со повеќето up-to-date објекти за обука и истражување. Универзитетската библиотека содржи повеќе од 700,000 книги и има читалиштата за студии и научни трудови. Комплекс на настава и лабораториски, главната зграда на Универзитетот и хотел се наоѓа во близина на едни со други; тоа е погодно за додипломски и постдипломски студенти, Практиканти и жителите, кои учат во RSMU и живеат во хотел "Медицински работник". На Универзитетот, исто така, има спортски објект "Konakovo", спортски комплекс и диспанзер за студентите.

На RSMU е тесно поврзана со практичната здравствена заштита. Универзитетот има бази во 38 големина град болници, некои стационари и породилиштата, меѓу кои е и републиканците Детски Клиничка болница опремена со модерните медицински установи и компјутерски центар. Во овие болници иднина лекарите имаат клиничка пракса под надзор на искусни наставници. Наставниот кадар на RSMU се состои од 1500 професори и предавачи вклучувајќи 2 академици на Руската академија на науките, 1 дописен член на Руската академија на науките, 30 академици на Руската академија на медицински науки, 20 соодветните членови на Руската академија за медицински науки, 334 професори и 575 вонредни професори.

Еден од најпознатите актуелните проблеми на модерната здравствена заштита е проблемот на специјалисти. Медицинската образовните институции на Москва - RSMU, МЛД именувана по I.M. Sechenov, Московскиот државен Медицинско-стоматолошката универзитет - секоја година да излезе голем број на млади специјалисти. но, за жал,, само неколку од нив работат во амбулантите клиники во главниот град. Имајќи го ова предвид, Москва Владата тестира квалитетот на обуката на лекарите во медицинските установи во главниот град и, оценување на многу параметри, избра RSMU. Според Редот № 645 of 29.06.1998 "За мерките за обезбедување на здравствени услуги на Москва со медицински персонал", издадена од Yu.M. Лужков, Градоначалникот на Москва, Москва факултет е основана во RSMU да се подготви медицински специјалисти да работат во Москва амбулантите клиники. Потоа, на Одделот за медицинска пракса и стаж на RSMU заедно со Министерството за здравство на Москва Влада избра болниците за организација на клинички бази за медицинска пракса на студентите на факултетот и именувани персоналот одговорен за овој вид на работа. Сега Москва добива многу добро обучени специјалисти, кои доаѓаат да работат на примарно ниво на здравствена услуга.

Сега има околу 9000 студентите на додипломски студии, 583 студенти на постдипломски студии, 798 жители, 400 практиканти, 89 надворешни истражувачи. Among them there are 950 луѓе од странство.

Во согласност со правилата за прием на странски државјани на RSMU прием во прва година се остварува врз основа на потврда од завршуваат средно образование. Легализација на документи (доказ за нивната автентичност) и нивната кореспонденција на рускиот образовни стандарди се бара при поднесување на документи за прием. Соодносот на сертификатите на средно образование на стандардите на рускиот образование се остварува во Русија од страна на Комисијата за образование надзор на Министерството за образование на Руската Федерација.

Граѓаните кои имаат намера да се применува на RSMU се должни да се заврши една година се разбира на медицинско-биолошки ориентација во подготвителната оддел на RSMU или други образовни институции. На подготвителната оддел што студираат рускиот јазик, биологија, физика, математика и хемија.

На студентите на студии од областа на уметноста на Универзитетот и социо-економски дисциплини, математика, природни и медицинско-биолошки науки, како и посебни клинички предмети во согласност со наставната програма. Наставната програма вклучува 11718 академски часови, а студентите можат да изберат дополнителни (изборни) курсеви. На изборни предмети се на 78 теми со вкупно траење од 144 академски часови. Студентите на медицинско-биолошки факултет студираат специјален курс за обука на 18 теми на 14 одделенија со вкупно траење од 500 академски часови. Евалуација на знаењето на учениците користи скала од 5-точка. Државната комисија за сертификација на кој, според редоследот на Министерството за здравство и социјален развој на RF може да се состои од претставници на наставниот кадар на други медицински институции од земјата и ја организира својата работа во три фази (контрола тест на знаење, контрола на практични вештини и интервју за основните посебни дисциплини), дава на дипломиран од степенот на доктор на медицина (за странски студенти).

На Универзитетот се одржува блиски врски со многу странски организации: Универзитетот именувана по Poincare, Центарот Voutren во Нанси, Франција; Институтот за Биолошки физика во Лајпциг; Клиниката за Рајн-Вестфалија Висока медицинска школа во Ахен (во однос на активноста на Русија, Германија Институт за хируршки истражување); Берлинскиот универзитет (Германија): Универзитетот во Базел (Швајцарија); Фокс-Чејс Онколошкиот центар во Филаделфија (со учество на учениците); Универзитетот во Ајова (САД); Универзитетите Оксфорд и во Лондон (Велика Британија) and others.

Големиот напредок во лекувањето на многу болести се поврзани со активноста на научниците на нашиот универзитет. Можеме да зборуваме за кардиоваскуларни и заразни болести, напредок во хирургијата, педијатрија и во други области на медицината. Федералната агенција за наука и иновации и Советот на претседателот на Руската Федерација Грант објави резултатите од 2008 година натпреварот за државна поддршка на научно-истражувачката дејност, кој се одржува од страна на водечките научни училишта на Русија: на листата на победниците во областа на медицината постојат 31 научни училишта. На RSMU има најголем број на победниците - постигнувањата на 6 научни училишта на нашиот универзитет се признаваат како заслужува поддршката од државата.

Овие се училиштата на академик на овни, професорот N.N. Володин (Комплексен пристап за превенција и третман на хронични белодробни заболувања кај недоносените); училиштето на академик на овни, професорот A.P. Nesterov (Оптимизација на медицински надзор и следење на пациентите глауком); училиштето на академик на овни, професорот G.M. Savelyeva (Оптимизација на управување со бременоста и породувањето - здравјето на идните генерации): училиштето на академик на овни, професорот P.N. Сергеева (Пребарај за нови соединенија на стероиди структура и изградба на стероиди содржат nanocomplexes со хормонални и антихормонални активност за зголемување на ефикасноста и безбедноста на хормонска терапија; лидерот на темата е дописен член на овена, професорот N.L. Shimanovsky); училиштето на академик на овни, професор Ју. К. Skripkin (Подобрување на дијагностиката и третманот на везикуларен дерматози врз основа на патогенезата на болеста );училиштето на академик на овни, професорот G.I. Storozhakov (Хронична срцева слабост: проучување на механизми за напредување, начините да се подобри квалитетот на животот и зголемување на животниот век).

На RSMU секогаш ја презема водечката позиција во областа на медицината. во 1997, по долг интервал, Студентскиот научно здружение ја обнови својата работа, и конференции годишните Pirigov беа reinitiated. во 2005 овие конференции доби статус на меѓународни конференции. сега, Покрај учесниците од Русија и други земји на УИС, на RSMU поздрави гостите од Германија, Бугарија, Македонија, Србија, Полска, Албанија, Романија и други земји. Интерес за конференции се зголемува од година во година, за што сведочат и бројките: во 2004 во врска со 380 дела беа испратени на конференцијата; во 2005 - за 500; во 2006 - за 1000, и во 2007 - за 1400. Сите работи се целосно избрани и објавени во посебно издание на "Vestnik на RSMU", копија од која се испраќа на авторите по конференцијата, и во електронска верзија е ставен на конференцијата сајт на интернет: www.pirigovka.ru.

Конференцијата се одржува за многу години и е еден од научни настани на годината најзначајните студентите. Секоја година учеството на конференцијата се зголемува, нејзината географија проширува, и следниве факти го потврдите.

На 2007 Меѓународниот Годишен научна конференција "матични клетки и перспективи на нивната употреба во медицина" се одржа гостите дојдоа од Велика Британија (Епископот), Македонија (Скопје), Босна и Херцеговина (Сараево), Србија (Белград), Романија (Клуј-Напока), Австрија (Виена), Полска (Варшава), Казахстан (Алма-Ата, Астана), Украина (Киев), Белорусија (Минск). Странските студенти поднесени 36 апстракти, учесниците направени 33 извештаи и 51 извадоци беа објавени во збирка на дела на основните и клинички истражувања во областа на мобилни технологии; а исто така и дискусија "Тркалезна маса" е спроведена со учество на компании за производство на опрема и материјали за мобилни технологии.

На 20 март 2008 Третата меѓународна (12th Сите-Русија) Пирогов конференција се одржа , на кој учествуваа повеќе од 1500 студентите и младите научници (помлади од 35 години стар) од 45 градови на Русија, од 112 медицински образовните институции и од 12 земји, вклучувајќи ја и Германија, Полска, Србија, Узбекистан, Украина и други. Имаше усни извештаи и стојат презентации на 8 делови: гинекологија и акушерство, внатрешни болести, детски хирургија, медицинско-биолошки проблеми, организација на здравствени услуги, педијатрија, психијатрија и клиничка психологија, хирургија. Деловите беа предводени од познати специјалисти на националната здравствена заштита и медицински науки. Материјалите беа објавени во посебно издание на "Vestnik на RSMU", која е вклучена во листата на списанија препорачува од страна на Комисијата за сертификација на сите-Русија на Министерството за образование на RF за објавување научни трудови за степени на кандидат и доктор на науки.

Странските студенти да земат активно учество во спортски настани не само во Универзитетот, туку и во меѓународни натпревари во Москва и во други градови на Русија. Секоја година има спортски натпревари меѓу студентите од Малезија студирање во различни медицински универзитети. Последните натпревари се одржаа во Нижни Новгород во мај 2008. Тимот на RSMU зеде второто место. во 2007 на RSMU доби екипите на Малезија студенти од Курск, Волгоград, Нижни Новгород, Москва.

Пред две години на бадминтон тим беше организиран натпреваруваат со екипи од други институции од Москва. Според правилата, тимот почна да се натпреварува во најниската лига. На крајот на годината тим го освои првото место и го донесе на повисоко поделба. Секоја поделба има 10 тимови и натпревари се одржи во два циклуса - на сопствените простории и во просториите на противничката екипа. Секој тим има 18 состаноци заедно (9 во пролет и 9 во есен). Нивото на тимот се покажа доволно професионално да се стигне до највисоката лига во овие две години. Оваа година тимот игра во дивизија А2. членови на тимот имаат практики за обука секоја недела. Членовите на тимот ја бранат честа на нашиот универзитет во различни натпревари со голем ентузијазам. Администрацијата на RSMU прави се што е потребно за поддршка на тимот на Универзитетот: тие купиле нето, пердув shuttlecocks, обучувачи, униформа. Исто така, постојат фудбалски натпревари.

Во врска со лет во вселената на првиот космонаут од Малезија, во 2008 екскурзија беше организиран за Малезија студенти со обука на Центарот за космонавтите именувана по Ју. А. Гагарин, кој се случува да стане добра традиција во иднина.

Уште една добра традиција се и средби на сите Малезија студенти кои студираат во RSMU. Амбасадорот на Малезија и претставници на Амбасадата и администрацијата на RSMU се поканети на овие состаноци.

училишта / колеџи / оддели / курсеви / факултети


 

  • терапевтски факултет
  • педијатриски факултет
  • Medicobiologic факултет
  • меѓународен факултет
  • факултет стоматолози "
  • фармацевтски факултет
  • Psychologico-социјалниот факултет

 

историја


Рускиот национален истражувачки Медицински универзитет именувана по N.I. Pirogov (RNRMU),порано RSMU – е одраз на сите комплицирани процеси кои се одвиваат во коритото на руското општество и кон крајот на 19th, 20th и почетокот на 21ул век.

Првото предавање беше дадено на нашиот универзитет (тогаш наречена Висока медицинска курс за жени (HMCW)) септември 26, 1906 (documentally потврди), првиот “medichki” дипломирањето (слушателите на курсот се нарекува како што) беше во пролет 1912.

Курсот е многу популарна. Thus, во 1906 Медицинскиот факултет публика нумерирани да 206 луѓе, во 1907 – 1908 години на студии нивниот број беше 285 луѓе. Со тоа, 2128 кандидати за студии на Медицинскиот факултет беа отфрлени. така, конкуренција на влезот изнесува 8,5 луѓе за една позиција.

Од HMCW медицински оддел беше формирана и до Февруарската револуција на 1917 имаше 1060 студенти обучени.

Револуционерните настани од 1917 даде поттик за новиот бран во историјата на средно училиште во целина, како и високото медицински разбира, особено за жените. “Vestnik Vremennogo Pravitelstva” официјалната верзија (“Привремената влада Хералд” информирани за трансформација на жените во текот на жените универзитети нацрт-закони. Но, без практична имплементација на законодавството проследено. згора на тоа, 1917-1918 години на студии започна со големи проблеми и во ноември студии беа отпуштени од работа. октомври 16, 1918 Народна комесаријатот одбор одлучил “… да се трансформира Висока медицинска Курс за жените во 2ри Државниот универзитет (2ри USC), со што ги обединува во една образовна институција од мешан карактер, без оглед на поранешниот нова образовна институција”.

2ри МСУ постоеле до 1930. Потоа како резултат на реорганизација на своите 3 независни институти, вклучувајќи 2ри Москва Медицинскиот институт (2ри ММИ) се појави. Период на интензивен развој започна и траел до почетокот на Првата светска војна. беа формирани нови одделенија; процес на студирање се врши врз принципот на факултет, практично секој оддел создадена научни студентско друштво,. Со првите денови војна, веднаш по пролетта и државни испити беа повеќе, практично сите дипломирани студенти биле испратени на Црвената армија сили. Но, во текот на сите воени години 2ри ММИ чуваат на обука на специјалисти. СССР Президиумот на Врховниот Совет декрет од ноември 23, 1946 одлучи “… во чест на Институтот со името на I.V.Stalin како на сметка на 40 години од своето постоење”. Од сега па натаму до 1957 Институтот е официјално се нарекува “2ри MSMI именувана по I.V.Stalin”.

На РСФСР Президиумот на Врховниот Совет декрет од мај 30, 1957 чита “…Во чест 2ри MSMI со името на рускиот хирург и анатом N.I.Pirogov како посветен на своите 50th основа и во 1966 на својата 60th годишнината беше одликуван со Орден на Ленин и се стекна со ново име 2ри MOLSMI именувана по N.I.Pirogov. сегашното име ден институтот доби во 1991. Во согласност со регулативата на РСФСР Советот на министри од ноември 5, 1991 се трансформира во руската држава Медицински универзитет.

Ние треба да знаеме нашата историја и да се запамети околу титански напори на нашите истакнати предавачи и нашиот универзитет вработените од различни години, кои работеле и да продолжиме да работиме за доброто име на универзитетот. Ова се крие зад кисело официјални податоци, но треба да се има на ум.


Дали сакаш разговараат Рускиот Национален истражувачки Медицински универзитет ? Секое прашање, коментари или критика


Рускиот национален истражувачки Медицински универзитет на сајтот


Фото


слики: Рускиот национален истражувачки Медицински универзитет официјалната Фејсбук

Видео

Сподели ја оваа корисни информации со вашите пријатели

Руската коментарите на Националниот истражувачки Медицински универзитет

Зачлени се за да разговараат на Руската Националниот истражувачки Медицински универзитет.
ТЕ МОЛАМ ЗАБЕЛЕЖИ: EducationBro списание ви дава можност да го прочитате информации за универзитети 96 јазици, но бараме од вас да ги почитуваат другите членови и да ја напушти коментари на англиски јазик.