Националниот универзитет во Днепропетровск

Националниот универзитет во Днепропетровск

Днепропетровск Националниот универзитет Детали

Се однесуваат на Днепропетровск Националниот универзитет
Украина прием Центар

Преглед


Олес Хончар Днепропетровск Националниот универзитет е претпријатија на високото образование во Украина. Таа е основана во 1918. Првите четири факултети беа историја и лингвистика, закон, медицина и физика и математика.

Денес Универзитетот има акредитација ниво IV, со 20 факултети и 1,300 професори, 850 од нив се доктори на науки. Универзитетот има за 22,000 Украински студенти и нуди 87 специјалност. Таа има околу 3,000 меѓународни студенти од 20 земји.

Таа има силни врски со една од најголемите светски центри простор ракета, Yuzhnoye Бирото дизајн, и други индустриски и научни организации во областа на Донецк-Pridneprovsk со население од повеќе од 15 милиони луѓе.

Што е голема образовни и истражувачки центар, ДНУ обезбедува обука на сите нивоа на квалификации: Магистратура, степен специјалист, Универзитетска диплома. Се подготвува истражувачи и универзитетски професори во пост-дипломски и доктор на науки курсеви. може да се добијат вториот високото образование.

Според одлуката на меѓусекторски акредитација Колегиумот и редоследот на Министерството за наука и образование на Украина Днепропетровск Националниот универзитет е акредитирана како високообразовна институција за акредитација на 4-то ниво. Според анкетата на УНЕСКО ДНУ зема 6-тото место на сите украински високообразовни институции поради своите академски и истражувачки индекси.

дното 63 договори со високо образование институти и истражувачки центри од многу земји на Европа, Азија, САД, Канада. ДНУ се приклучи на работата на програмата Темпус во Украина. Првиот проект за реформа на економијата беше освоен во 1993. Од тогаш ДНУ има освоено 14 проекти (вклучувајќи и повеќе од три проекти на ТЕМПУС од 2009) за условите на 1 до 3 години во сектори на науката и образованието, како што се економијата, за управување со, Универзитетот на управувањето со, социјалната информатика и меѓународна економија.

Во библиотеката има 2,600,000 тома библиотека и компјутерски соби.

од 2007 ДНУ се учествува во "Прозорец за надворешна соработка" Еразмус Мундус проектот. Во планот постои став во врска со развојот на блиски односи со универзитетите во ЕУ, и зајакнување на програми за размена. Учеството треба зголемување на вештините на ДНУ наставниците и подобрување на стилот на учење. Проектот може да се даде можност за напредок во спроведувањето на стандардите на Болоњската, вклучувајќи ЕКТС и обезбедување на квалитет.

процесот на прием во Dnipropetrovsk Националниот универзитет


од 2016 процесот на прием во украинскиот универзитети за странски студенти aviable преку Украина прием Центар.
За однесуваат на Днепропетровск Националниот универзитет за странски студенти треба да се применуваат на интернет преку Украина за прием Центар.
По проверка на сите детали во прием Центар, тие ќе испрати покана за студентите.
Со покана студентите ќе можат да одат во најблиската амбасада на Украина и се добие студентска виза.
Не испити, ТОЕФЛ, ИЕЛТС е потребно ако се направи апликација преку Украина за прием Центар.

училишта / колеџи / оддели / курсеви / факултети


 • Факултет за Украина и странски Филолошкиот и проучување на уметностите
 • Факултетот за општествени науки и меѓународни односи
 • историски факултет
 • Psycological факултет
 • Геолошки-Географски факултет
 • На Факултетот за применета математика
 • Одделот закон
 • Катедрата за физика, Electronis и компјутерски системи
 • Факултет за економски науки
 • Факултет за меѓународна економија
 • Факултет за системи и средство за масовна комуникација
 • Физички и Техничкиот факултет
 • Факултет за механика и математика
 • Машински Факултет за хемија
 • Факултетот за биологија, Екологија и медицина

историја


Првиот обид да се воспостави универзитет во Katerynoslav (поранешното име на Днепропетровск) беше донесена на крајот на XIX век, кога е издаден декрет на царот е. Но, практично оваа идеја беше олицетворена само во август 1918 што се должи на истрајни напори на домашните интелектуалци и поддршка на познатиот украински научници V. Vernads'kyi, D. Bagli, M. Vasylenko, L. Pysarzhevs'kyi, во согласност со примената на кого одлуката за отворање на универзитет беше донесен во рамки на четири факултети: историско-филолошка, правни, медицински и физичко-математички.

Затоа, во есента 2008 Универзитетот ги свечено го прослави деведесеттиот годишнината од моментот на нејзиното основање. Официјален статус на националната образовна институција е даден на универзитетот со декрет на претседателот на Украина во 2000, и на 25 јуни, 2008 Според декретот на Кабинетот на министри на Украина N 884-p, Универзитетот е именуван по познатиот украински писател, научник, јавна фигура - Олес Terentiovych Хончар.

Универзитетот е горд на плејадата истакнати научници, академици и дописен член на Националната академија на науките на Украина, Русија и други земји, професори, кои се збогатени потенцијалот на мајчин јазик на науката, стекнати национално и меѓународно признание, со помош на своите оригинални идеи и истражувања. Тие се како научници, како G.V. Kurdyumov, V.I. Danylov, I.Ye. Ogievets'kyi, S.M. Nikol'skyi, D.O. Svirenko, O.M. Dynnyk, L.V. Pysarzhevs'kyi, D.I. Yavornyts'kyi, V.S. Budnyk, T.F. Herasyuta, V.I. Mossakovs'kyi, O.L. Bel'gard, A.P. Travleyev, I.F. Koval'ova, V.P. Motornyi и многу други.

Благодарение на напорите на водечки научници и целиот персонал на професорите и наставниците, познати научни училишта во областа на математиката, механика, радио физика и радио електроника, ракетни простор техника, neurocybernetics, биотехнологиите, неорганска хемија, историографијата и извор студија, историјата на Украина, археологијата, германски студии, проучување на литература и лингвистиката итн. беа воспоставени и се успешни. Постигнувања на универзитетски научници се со голем број на национални и филијали награди означени, награди, грантови од странски научно-образовни установи,.

целосно, повеќе 120000 специјалисти дипломирал на Универзитетот за време на своето постоење, без кого било која сфера на нашиот социјален живот ќе биде тешко да се замисли.

На дипломирани студенти на Днепропетровск Националниот универзитет работат во различни сфери на украинската економија, земјите од ЗНД. Тие се шефови на држави институти, образовни и научни структури, производство здруженија, културни центри, и масовните медиуми. Најпознат меѓу нив се L.D. Кучма (Претседателот на Украина во 1994 - 2004), Премиерот на Украина Yu.V. Тимошенко, Херои на Украина O.T. Хончар и P.A. Zahrebel'nyi, генерален директор на Националната вселенска агенција на Украина, Херојот на Украина Yu.S. Alikseyev, главен дизајнер на SCB "Pivdenne", Херојот на Украина, академик на Украина NAS S.M. Koniukhov, дизајнерите на системите за ракетни простор Yu.P. Семенов, A.K. Nedaivoda, Херои на Украина V.A. Sichovyi и V.G. Komanov, Академик NAS на Украина, ректор на Донецк Националниот универзитет, Херојот на Украина V.P. Шевченко, академици V.P. Gorbulin, P.P. Shyrshov (Херојот на Советскиот Сојуз), g.m. Савин, I.M. Khalatnykov, O.M. Trubachov, V.V. Pylypenko и многу други.

Денес на Универзитетот е повисока образовна институција на ниво на VI од multibranch акредитација наставно-научно комплекс каде 20 факултети, пост-дипломски курс и институција на докторски кандидатура, 3 научни истражувања, вклучувајќи 150 доктори на науки, професори и речиси 700 кандидати на науката, настава. Во структурата на универзитетот, се исто така високо образовни педагошки факултет, техничко училиште на машината за градење ракетни простор, Zhovti Vody индустриски техничко училиште), подготвителен оддел (вклучувајќи и Одделението за странци), Регионален центар за истражување во светот "Prydniprovia" (во структурата на Центарот се колеџи и технички училишта, lyceums, гимназии, училишта, производство здруженија), центар на хуманитарна проблемите во образованието, Регионален центар за мониторинг на образованието и друго.

Во текот 15000 Студентите учат на Универзитетот во 87 специјалитети со лиценциран износот на прифаќање над 3000 луѓе, така и за странските студенти и постдипломци повеќе отколку од 20 земји во светот. Воспитно-педагошки и научниот процес на Универзитетот е обезбедена на ниво на најдобрите домашни и светски стандарди.

А спектар на научни истражувања на Dnipropetrovs'k национален универзитет (ДНОТО) како класичен универзитет опфаќа сите седум приоритетни правци за наука и техника развој на Украина. беа формирани научни училишта, кои се познати во Украина и преку своите граници, кои имаат неопходно peopleware и влијателни потенцијалните можности за развој.

Научниците на универзитетот објави во текот на 20 монографии секоја година, за малку 2000 научни прирачници. Патент фонд на пронаоѓачи брои речиси 1600 патенти и сертификати за авторство и тоа се зголемува со нови пронајдоци секоја година.

За малку 5000 студентите учествуваат во различни форми на научни напори. Тие објавуваат повеќе од 600 статии секоја година; тие исто така се бројни награди на разни натпревари, Натпревари.

Dnipropetrovs'k национален универзитет развива меѓународна соработка во контекст на речиси 50 двострани договори со водечките странски универзитети и научни центри. Таа е лидер во регионот во врска со учеството во програмата "Темпус / TACIS" под покровителство на Европската унија. Вкупно помош грант на ДНУ од почетокот на учеството во оваа програма (1994) е готово 2 милиони САД долари. Така, во 2004 во ДНУ успешно го заврши проектот "меѓународни односи и европски студија: нова образовна програма и специјалитети ", како резултат на што е отворањето на нов специјалитет "Меѓународни односи". во 2005 Новиот проект на ТЕМПУС започна "Систем за модернизација на управувањето со Универзитетот" и "одделенија модернизација на меѓународните односи". Членовите на конзорциумот (Покрај ДНОТО) се Универзитетот во Кордоба (Шпанија), Универзитетот за применети науки (Германија), Киев Меѓународниот универзитет, Zaporizhzhia нација Ал инженеринг академија, Одеса националниот економски универзитет, Министерството за образование и наука на Украина.

Dnipropetrovs'k национален универзитет е член на Магна повелба на европските универзитети (Магна повелба опсерваторија) на Евроазиската асоцијација на универзитети што ги обединува 69 водечките образовни институции на земјите на ЗНД и балтичките држави. Постои интензивна размена на студенти, научници и наставници во согласност со насоките на работата на универзитетот и неговите странски претпријатија партнери. Во текот 100 наставници и колеги на научно-истражувачкиот дел се наоѓаат во странски патувања бизнисот секоја година. приближно 30 странски предавачи и научници учествуваат во образовниот процес на универзитетот секоја година.

само за време на 2004-2008 повеќе 60 делегации посети ДНУ, особено, од Shandun текстил институт (бран, Кина), Блискиот Исток Техничкиот универзитет (Анкара, Турција), Appararus САД Конгресот на чело на Џери Комбиња, група на консултанти од Eurocomission на чело на Лорен Drotti, Амбасадорот на Франција во Украина Жан-Пол Vesian и други.

Научната библиотека на универзитетот е еден од најголемите меѓу библиотеките на Prydniprovia образовни установи,. Постојат повеќе 2 милиони копии во своите фондови, 1 милиони 400000 на која е научни публикации од различни области на знаењето, 460000 копии се образовни методски литература, 165000 --Belles Lettres, 300000 - Периодични публикации, повеќе 100000 - Странски публикации.

Dnipropetrovs'k национален универзитет има Prysamars'kyi меѓународни биосферата постојана деловна единица, ботанички градини, комплекс на слатководни фауна "Akvarium", на зоолошки музеј.

Бисерот на универзитетот е палатата на студентите, кој е назначен да биде историско-архитектонски споменик од национално значење со декрет на владата. 24 колективи на аматерски уметнички активности работат во Палатата на студенти на универзитетот, 13 од нив имаат почесни титули "Национален" или "пример".

Универзитетот има модерни спортски база - на стадионот, спортски терени, Палата на спортот, каде 7 спортски сали се, на базен 25×50 m, на базен за деца, сала за мечување, Постојат, исто така работат делови 15 видови на спорт.

Постои синдикат на универзитетот. Таа го промовира решавање на различни прашања од животот на студентите, организирање на културно-маса мерки, социјална заштита и унапредување на здравјето на учениците. Студентите им се дава можност да добијат третман во санаториум-preventorium на ДНУ, да учествува во работата на Универзитетот преку синдикалната организација.

А спортски здравјето камп "Sosnovy Бир", која се наоѓа во еден од најживописните делови Dnipropetrovs'k, истовремено може да добие 240 кампери. приближно 800 луѓето се одморат во спортски здравје камп на универзитетот секоја година.

ДНУ ректор Полјаков Микола Viktorovych, доктор на физичко-математички науки, професор, вистински член на Академијата на науките на Украина во Институтот за учење, почестен човек на науката и техниката на Украина, роден во 1946, Дипломирал на механичко-математички факултет на државниот универзитет во Днепропетровск 1971. Тој работел како декан на механичко-математички факултет од 1989, како про-ректорот на воспитно-образовната работа од 1996. Тој е ректор од ноември 1998. Тој е награден со наредби "За заслуги" на сите три степени.


Дали сакаш разговараат Днепропетровск Националниот универзитет ? Секое прашање, коментари или критика


Днепропетровск Националниот универзитет на сајтот


Фото


слики: Националниот универзитет во Днепропетровск официјалната Фејсбук
Сподели ја оваа корисни информации со вашите пријатели

осврти Днепропетровск Националниот универзитет

Зачлени се за да разговараат Днепропетровск Националниот универзитет.
ТЕ МОЛАМ ЗАБЕЛЕЖИ: EducationBro списание ви дава можност да го прочитате информации за универзитети 96 јазици, но бараме од вас да ги почитуваат другите членови и да ја напушти коментари на англиски јазик.