Житомир Државниот универзитет

Житомир Државниот универзитет

Житомир Државниот универзитет Детали

Се однесуваат на Житомир Државниот универзитет
Украина прием Центар

Преглед


Житомир Државниот универзитет има долга и славна традиција со која се зачува и множете се и денес. Тоа помина тежок и трнлив патот, патот означени со научни и образовни ловорики, истакнати личности како неосновани обвинувања и политичката репресија. Сепак, и покрај сите пречки, од најстарите во регионот Житомир институција за високо образование продолжува да работи и се развиваат во различни форми наметнати од страна на властите и заслужено идејата на науката и просветленост отсекогаш била доминантна во него.

На моќни потенцијал на наставниот кадар, надградени материјално-технички снабдување, модерен иновативни технологии за учење, се додава во нејзината растечка во една од најпрестижните образовни институции на Украина. Нејзините повеќе од 80 илјади војска на дипломирани студенти функционира во сите делови на Украина, како и во странство. Меѓу нив има и познати научници - математичари, физичари, биолози, геолози, лингвисти, историчарите, писатели, менаџери на образованието, дипломати, политичари и државни фигури. Како резултат на нивните активности, истражување и настава достигнувања Житомир Државниот универзитет е високо ценет не само во Украина, но, исто така, далеку од нејзините граници.

Меѓународниот академски рејтинг на популарност и квалитет призна Универзитетот како “Симболот на класичната образование”. ZSU се пофали со сребрен медал “Слава на верност на татковината”, тоа е носител на сребрен Стела и диплома за квалитет. Постигнувања на универзитетот, се наградени со почесен награди на престижни рејтингот на “Софија Kyivska”, “Собранието на бизнис кругови на Украина”, Меѓународниот фонд за висок квалитет во бизнис (Женева), Клуб на ректорите на Европа и Изборен комитет на Европската бизнис собрание (Оксфорд).

Нашите дипломци имаат длабока основните знаења, се флексибилни и брзо да се адаптираат на промените, способни да работат во повеќе од една работна позиција, одржување на смиреност во неизвесност и апсолутна конфузија -employers се борат за такви професионалци висока класа.

Нашите студенти се сите што ги исполнува барањата на модерниот професионален модел: длабоко професионално знаење, компјутер со користење на вештини, вештини во еден или два странски јазици. Ако сакате, тие можат да добијат неколку занаети (учител, секретар, компјутерски оператор, фризер, возачот, итн). Од првите денови на студентите се вклучени во истражувачката работа, тие го продолжат своето образование на магистерски и постдипломски курсеви за да се добие докторат и ст / DLett степени во перспектива. Научни истражувања од нашите дипломирани студенти се високо ценети во своите сфери. Тие се победници на престижни натпревари и награди на претседателот на Украина и Кабинетот на министри на Украина.

Во последните децении 17 научни училишта, 20 научно-истражувачки центри, 30 Истражувачки и истражување методолошки лаборатории појави. Научниците од Универзитетот во текот на само 2009-2013 објавено повеќе од 15 илјади научни и методолошки дела, освои повеќе од дваесет грантови за научни истражувања во лингвистиката, психологија, физика, биологија и хемија, сето тоа сведочи за интензивна истражувачка работа на сите 41 одделенија. На универзитетот, објавува 6 научни списанија кои имаат високи позиции меѓу Украина публикации.

Треба да се затвори научни и образовни врски со универзитетски центри во САД, Германија, Велика Британија, Италија, Франција, Австрија, Мексико, Полска, Словачка, Унгарија, Русија и други земји факултет и студентите можат да учествуваат во разни натпревари, спроведуваат заеднички академски истражувања, пракса, учат и да го продолжат своето образование во странство.

Житомир Државниот универзитет не само што дава основните знаења, развива љубов за научни и едукативни активности, но, исто така, укажува на тоа ниво на цивилизацијата на регионот и државата како целина. Една од неговите карактеристики е демократизација и хуманизација на односите меѓу наставниците и учениците. Универзитетот има награди систем (“Најдобар студент на ZSU”, “Слава на ZSU”, “Почесен вработен ZSU”, “Почесен доктор на ZSU”, “Почитувани професор по ZSU”), која му овозможува на промоција на било конструктивна работа на учениците и наставниците во корист на Универзитетот, регионот и државата во целина.

Основана на Државниот универзитет во Житомир за студентски стипендии заедно со администрацијата организира животот на начин на кој никој не повеќе од десет стотинки универзитет семејство стои настрана културниот и социјалниот живот на колективното. тука, во центарот на владата на студентот, културни и образовни центри од најдобрите карактеристики на карактер, вештини за управување со, се формираат културни и естетски вредности. Нашите студенти се уредниците и новинарите на весници и студент радио и телевизија, членови на уметнички друштва, аматерски уметнички активности, младите на социјални услуги, правни клиники, центар за кариера, KVN тимови, клубови, бројни спортски клубови и други лица кои се познати не само во регионот Житомир, но, исто така, далеку од нејзините граници.

Денес Житомир Државниот универзитет е еден комплексен неколкугодишен структурни систем кој вклучува голем број на образовни, научни и индустриски комплекси, истражувачки центри и институти меѓууниверзитетска, многу библиотеки, локална компјутерска мрежа, опсерваторија, agrobiostation, Трпезарија, кафе, buffets, издавачкиот центар, 5 домови и модерен спортски комплекс.

Далеку не секој универзитет има за следните можности:. Но посериозни се нашите планови во врска со движењето на европскиот образовен простор, особено, како резултат на универзитетот систем за управување со informatization, воспоставување на ефикасен Е-библиотека, широк пристап до интернет, пристап до меѓународниот систем на библиотеки, далечни образование, Наука и технологија кластерот, и уште повеќе.

Нашите наставниот кадар се состои од професионалци држи ст / DLett, д-р степени, кои работат како професори, вонредни професори, предавачи и инструктори. Во рамките на 95-годишно извршување на Житомир Државниот универзитет еминентни култура учител беше формирана. Тоа е зошто моравме, имаат и секогаш ќе има Korolenkos, десетици, Bondarchuks, Kasymenkos ...

Житомир Иван Франко Државниот универзитет е самоуверено се движи кон иднината. Со заеднички напори на факултет, студентите и вработените продолжуваат да создаваат историја на Универзитетот. Наставниот кадар е оптимист за иднината, затоа што постојат сите причини за доверба дека наредните години и децении ќе биде времето на нови креативни победи и достигнувања. Денес нашиот универзитет е престижна, утре ќе биде една од најпрестижните, како и правото да работат и учат таму ќе биде голема чест.

процесот на прием во Житомир Државниот универзитет


од 2016 процесот на прием во украинскиот универзитети за странски студенти aviable преку Украина прием Центар.
За однесуваат на Житомир Државниот универзитет странски студенти треба да се применуваат на интернет преку Украина за прием Центар.
По проверка на сите детали во прием Центар, тие ќе испрати покана за студентите.
Со покана студентите ќе можат да одат во најблиската амбасада на Украина и се добие студентска виза.
Не испити, ТОЕФЛ, ИЕЛТС е потребно ако се направи апликација преку Украина за прием Центар.

училишта / колеџи / оддели / курсеви / факултети


институти

 • Образовни и истражувачки институт за надворешни Филолошкиот
 • Образовни и Институтот за истражување на Педагошки
 • Образовни и Институтот за истражување на Филолошкиот и новинарство

факултети

 • Факултетот за историја
 • Факултетот за математика и физика
 • Факултет за природни науки
 • Факултет за физичка култура и спорт
 • Факултет за социјална психологија

центри

 • Центар за постдипломски образование и предуниверзитетското Почетен курс

оддели

 • Одделот за Ботаника, Биолошките ресурси и зачувување на биолошката разновидност
 • Одделот за хемија
 • Секторот за екологија, Управувањето со природата и човечка биологија
 • Одделот за Зоологија, Биолошки мониторинг и заштита на природата
 • Одделот за крос-културна комуникација и применета лингвистика
 • Одделот за англиски јазик
 • Катедрата за англиски Филолошкиот и превод
 • Одделот за странски јазици и модерни наставни техники
 • Одделот за германски филологија и странска литература
 • Оддел на Светската историја
 • Одделот за историја на Украина
 • Катедрата за филозофија
 • Одделот на посебен историски дисциплини и Законот студии
 • Одделот за применета математика и информатика
 • Одделот за алгебра и геометрија
 • Катедрата за физика
 • Одделот за Математичка анализа
 • Одделот за заштита на трудот и граѓански безбедност
 • Одделот за естетика, Етика и ликовна уметност
 • Одделот за Методологија на англиски јазик и основно ELT
 • Одделот за јазични техники и култура на стручниот јазик
 • Одделот за музика и кореографија Методи на настава
 • Одделот за педагогија
 • Одделот за педагогија, Психологија и управување со образовните институции
 • Одделот за предучилишно образование и педагошки иновации
 • Одделението за лингвистика и литературна Дидактички студии
 • Одделот за објавување, уредување, Основи за новинарство и Филолошкиот
 • Одделот на словенските и германските јазици
 • Одделението за теорија и историја на светската книжевност
 • Одделот за украинскиот јазик
 • Одделот за украинскиот литература и компаративни студии
 • Одделот за физичка култура и рекреација
 • Одделот за медицински и биолошки основи на физичко образование и спорт
 • Одделението за теорија и методи за физичка култура
 • Одделот за олимписки и професионални спортови
 • Одделот за социјална педагогија и педагошки вештини

историја


На почетокот на XX век беше обележан со раст на националната свест на Украинците и нивното настојување на образование, култура и самоспознание. Фондацијата на Централниот совет во Киев, март, 1917 доведе до процесот на демократизација на општествениот живот, кои се занимаваат со итни социјални и културни проблеми.

Локалните власти почнаа да ги реши социјалните проблеми приоритет. На почетокот на 1918 Volyn "Влада во соработка со училишниот совет се обрати до Министерството за образование и наука на Украина да се најде на наставниците институт за обука во Житомир. Во огласот не бил сослушан поради нестабилната политичка ситуација.

Во текот на Hetman режим во Житомир се дозна дека институт за обука на наставниците се преместени од Кишињев на еден од украински градови. во 1918 локалната власт се обрати до Министерството за образование за пренос на Институтот за Житомир. Локалната власт вети дека ќе ги исполни сите барања на Министерството во врска финансии, земјиште за нова зграда, стан изнајмување. Овој обид не премногу.

А зграда на Заводот е лесно да се најде. Тоа беше една зграда изградена во 1862 за Житомир човек гимназија, која беше затворена во 1918. Комплексот се состои од проучување зграда, две камени крила, додаток згради и голема градина. Имаше еден мал пред градината со уникатен дрвја и фонтана во центарот. Комплексот преживеале до нашите денови, но тоа беше реконструирана во лабораторија во троспратен и образовниот комплекс № 1. Во нашите денови, канцеларијата на универзитетската администрација, објект услуги и на Факултетот за физика и математика се наоѓа таму. Во тоа време на комплексот поседува 9 предавање соби и 23 соби за практични и лабораториски класи со општата област на 920 квадратни километри.

Педагошкиот институт - првиот институт во регионот Polesia беше отворен токму во таа зграда на 16 на октомври 1919. Тој го наследи гимназија база, нејзината библиотека, музеј, метеоролошка станица. Тоа беше именуван Volynskyi, подоцна Житомир педагошки институт.

Петро Nikadirovich Абрамович, активен јавна личност, софистицирани учител, познат специјалист во фолклорот, етнографија и украински јазик, е одговорен за организација на педагошки совет - највисокиот административен орган на Институтот. Тој беше на чело на советот и беше избран за прв претседател на институтот. Педагошките работи е направено од научниците, членови на истражувачи "општество на Volyn". Меѓу нив беа O.O. Fotinskyi - историчар, автор на дела во украинскиот историја, Ye.O. Nenadkevich - познат специјалист за јазици и литература, тој направи различни истражувања на работите Шевченко; Ye.S. Brazhnikov, I.Yu. Смирнов, M.V. Yanevich - софистицирани научници во областа на Педагошки, уметност и јазици. M.P. Kudritskyi беше една од првите предавачи на Институтот. Тој е познат истражувач на природата Polesia, физичар и метеоролог. Тој работел во Korostishiv наставниците богословија до 1901 година (тука ја напишал книгата "Korostishiv климата", кој го зазема третото место на меѓународната изложба во Париз 1900). 14 предавачи работел во тоа време. За неколку дена 9 повеќе специјалисти се вклучени во работата. Тие беа S.V. Bilskyi - истражувач на минералните наоѓалишта на Polisia, геолог; M.O. Puchkovskyi - специјалист на педагошките психологија, Yu.Yu. Bruher - зоолог, O.H. Pozdnjakov - хемичар и биолог. Подоцна предавачите на педагошките курсеви за две години се приклучи: историчар M.P. Ljatoshinskyi, татко на композиторот Борис Ljatoshinskyi, математичари S, S. Oliynik, A.Ye Oliynichenko, специјалист во литературата - O.O. Richkov.

Педагошкиот институт имаше историски и јазикот, физика и математика, географски предучилишна факултети, студирање траеше 4 години. Советот на Институтот ратификуваше директорот на electivity на работи предавачите; смета и одобри студирање и работа планови и програми, барања жалителите.

Без оглед на тешкотиите на локалната одделот за образование и граѓаните на Житомир помогна и ја поддржа основана институција. Имаше финансиска одржливост, книги за библиотеката, уреди, музички инструменти беа собрани од различни извори.

Кратко предавач M.P. Kudritskyi, награден за неговите достигнувања во метеорологија од страна на рускиот географско друштво во 1895, организирани физика, а започна метеоролошки набљудувања. О, О. Fotinskyi - првиот шеф на јазик и историја на факултет, формира кабинет за историја Украина и Volyn ".

Постепено кабинети и лаборатории за математика, географија, зоологија, археологија, етнографија, Јазик, и литература беа опремени.

На 16 на октомври 1919 Студијата започна во таквите факултети: Јазик и историја факултет, Физика и математика, Факултет за природата и географија.

53 студенти од педагошките курсеви на 2-годишно, многу наставници од околните села, 5 дипломирани студенти гимназија и студенти од други универзитети, особено од Киев Универзитетот беа првите студенти на Житомир институт. Во тоа време тоа беше можно да се примени без диплома за завршено средно образование,. Имаше интервјуа за да дознаете на нивото на знаење. рок на апликација траеше неколку месеци, на почетокот на 1920 350 луѓето станаа студенти, но само 180 се всушност проучување.

Институтот функционираат како педагошки, но на 10 на јуни 1920 бил префрлен во Институт на наставниците по наредба на комесарот на Република влада Украинците Народна. Подоцна сите универзитети, институти наставниците, особено Житомир институт се реорганизира во образовните институти народи ".

во 1920 Министерството за образование на Република одобри статутот на педагошки институт Volyn ", која беше преименувана образование институт Volyn "народи" истата година. Нејзината цел е да ги подготви специјалисти за сите нивоа, особено предучилишна, училиштето и надвор од училиштето образование. Според статутот процесот на студирање траеше четири години, но имаше специјализација во рамките на основните и посебните одделенија.

студентите од прва година студирал на основните, потоа - посебен оддел. Основната оддел имаше за цел да ги подготви работниците и селанец кој имал празнините во нивното знаење или нецелосно средно образование. Студирање во основните одделот за општа; го даде можност да се најдат вештини и таленти учениците за одредена специјализација.

Имаше постојани промени на работи Раководител на Институтот. На крајот на 1920 Советот отстрани P.N. Абрамович од стол на чело според неговата волја. математичар M.A. Mihajlevich беше назначен за нов шеф на 5та Декември истата година. Тој работел до 15 март 1922. Името на главата за време на 1922-1923 е непознат. M.V. Yanevich - познат учител и филозоф - на чело образование институт Volyn "народи" во 1924-1925 години. во 1925-1928 Институтот е предводена од Y.K. poppet, Дипломирал на Правниот факултет, Лавов универзитет. Дипломирал на Филолошкиот факултет на истиот универзитет V.P. Hotsa раководител на Институтот во февруари 1928-1933. Тој беше еден софистициран човек со големо познавање на мајчин јазик и историја и работел за многу години во областа на образованието.

Првите пет години се посветени на пребарување на нови организациони форми и образовни методи. Таа е предизвикана од фактот дека основен степен на образование беше седумгодишен училиште. Тоа е причината зошто украинската влада го донесе пропис за образование факултет социјална со тригодишен мандат студирањето да се подготват наставниците за седум години училишта и детски градинки. Имаше промени во образовниот содржината и формата: брзо намалување на предавања и поголем број на лабораториска работа, семинари, и екскурзии. Големо внимание беше посветено на практична настава. Еден ден во неделата беше посветена на практична настава. Овие иновации зајакнат институт училиште линкови. Од друга страна, намалување на теоретски курсеви, спроведување на лабораториски и методи на истражување на оштетените општи и теоретска основа на дипломирани студенти. Едно од достигнувањата беше дека објектите како што се Украина Историја, Јазик и литература се задолжителни на сите факултети.

Житомир Октомвриската револуција вечер факултет за работниците е основана во 1922; имаше за цел да го подготви народот за универзитетите. Таа имаше два факултети: подготвителна за образовен институт и индустриски луѓето - за три години индустриски технички колеџ. 341 учениците изучуваат на Факултетот за 1 на јануари 1924. За четири години на факултет беше под надлежност на образовен институт на луѓето.

Партија и Komsomol центри беа организирани во институтот во 1923-1924. извршен орган на учениците (реорганизира во Унијата на студентите) дистрибуирани стипендии, дом места, организираше волонтерска расчистување, летен одмор вработување, занимаваа со дисциплина и слободно време.

Првите дипломирани студенти од Институтот во 1922, на млади специјалисти беа испратени во училиштата. Имаше O.F. Lyakhovsky, O.Ya. Teodorovich, k.D. Prishchenko кој стана познат наставниците, и M.V. Homichevskyi, гордост на Житомир Универзитетот.

Годината на 1926 беше белег во историјата на институтот. општество на Украинците и светот го прослави 70 I.Ya. годишнината Франко. Со цел да го слават неговото име беше даден на образовен институт Житомир луѓето. во 1926 I.Ya. Франко стипендија е основана, му била дадена на најдобрите студенти. S. Албер, студент по математика факултет, беше првиот кој доби стипендија.

Во тоа време на институтот стана научен центар на Volyn ". Тоа беше големо образовна и материјална база, голем ботаничката градина, метеоролошка станица, лаборатории, музеј и библиотека со 120 илјада книги. од 1926 што се одржа научни конференции и симпозиуми на меѓу-институти и републиканските нивоа.

Во јубилејната година "ја подготви и објави првиот том на персоналот" Volyn "предавачите Иван Франко образовен институт на луѓето забележува", тоа е резиме на Франко творештво. P.N Обемот содржани. Абрамович статија за историја Фондацијата Институт, "Франко и проблем на општеството читателите" од Ye.O. Nenadkevich, "Флора на радиоактивни слоеви" од V.H. SKOROHOD, целосно базирани на регионот Житомир материјали, "Од Рефлексологијата да Psychophysiology" од M.O. Puchkivskyi итн. Институтот објави три тома на научна ноти во првата деценија.

На најдобрите студенти учествуваа на научната работа. Во извештајот на времето "Времето во Европа, Украина и регионот Житомир ", бил издаден редовно. Тоа е важно за земјоделство од регионот. Членовите на литературен општество студирал I.Franko, Т. Шевченко, Lesia Ukrainka работи, анализирани креативниот процес и проблеми на Украина и светската литература.

во 1926 имаше петтата генерација на дипломирани студенти. Бројот на ученици е во пораст, но се уште постои недостаток на наставници.

во декември 1927 пописот-анализи на наставниците се одржа во Украина. Се покажа дека само 22.9 % од наставниците имаат повисоки или средно специјално образование. Другите завршено само средно или дури и основно училиште. Проблемот на квалификациите на наставниците беше итно. Зголемувањето на бројот на учениците и намалување на мандатот на студија имаше за цел да го реши.

Материјалната основа и бројот на студентите на образовен институт Житомир луѓето зголемува секоја година. во 1920 имаше 180 студентите, 1924 - 258, 1927 - 519.

Житомир педагошки колеџ се приклучи на институтот како факултет. Го подготвува наставниците за основно училиште.

во 1927 таму се воведе воена обука, годишен камп, и обука во единицата на Армијата.

Институтот го прослави својот јубилеј 1929. Бројот на дипломирани студенти "беше најдоброто достигнување - 300 специјалисти со високо образование. Многу од нив станаа извонредни научници, писатели, и наставниците.

Институтот беше реорганизирана во Институтот за социјална едукација; стана комплекс од образовните тела: педагошки институт, две педагошките факултети, педагошко училиште и курсеви за обука. Основната факултети беа образование факултет социјални и комплекс факултетот што го подготви наставници со високо образование во основните училишта. Имаше курсеви за обука за комплексни факултет. образование, факултет социјална научи наставници за средно училиште. Бројот на студентите се зголеми: 850 луѓето студирал во 1929/30.

беа воведени на длабоки промени на образовна организација на процесот и администрација. Одделенија заменуваат комисии циклус. Првиот одделенија беа на математиката и технички предмети, јазик и литература, социјално-економски и природни дисциплини. Кратко генерирани други сектори.

персоналот на Институтот стана поискусна. Најсофистицираните предавачи и научници од институтот беа доделени дипломи професорот. Првиот кој беше избран за позицијата за која се филолог P.N. Абрамович, психолог M.O. Puchkivskyi, математичар M.A. Mihalevich, педагог I.I. afanaseva, зоолог Yu.Yu. Bruher, хемичар L.K. Kulbitskyi. 10 предавачи стана високи предавачи. Меѓу нив беа и географ P.H. Postojev, историчар L.I. руралните, лингвист Ye.S. Brazhnikov. Нивната улога во научниот живот на институтот беше истакната. Но, иднината подготвени искушенија и пречки за нив.

предвоените години (1930-1941)

 

Индустрискиот развој во 1930-тите години и промени во општествената структура бара повисоко ниво на образование на работниците, и да се зајакне спроведувањето на задолжителната, бесплатно основно и седум години образование. Проширувањето на училишната мрежа потребни за натамошно проширување и унапредување на образованието на персоналот на наставниците. Бројот на студентите се зголеми.

233 студентите беа прифатени за Житомир социјална едукација институт во 1930/31. 159 студенти се запишани на факултет дневниот работниците, и 90 - за курсевите за вечер. Новите одделенија беа создадени во 1931: геологија департментот, хемија, Филозофија, политичка економија, земјоделството, Јазик и книжевност. на ниво на факултет (43 членови) е подобрена. 18 дипломирани студенти биле оставени да работат во Институтот во 1931. Тие беа Y.F. Matkivskyi, подоцна доцент на Катедрата за хемија; I.S. Ljah, подоцна и шеф на одделот за политички економија, S.P. Албер, професор по математика. од 1933 тој беше на чело на одделот за физика и економија.

1930-es беа полни со пречки за вработените во Житомир институт. 379 студентите напушти институт во 1932, 286 - во 1933. Причината беше глад. Поради тоа бројот на учениците е намален. Како резултат, бројот на специјалисти беше на ниско ниво. 183 дипломирани студенти на институтот во 1931, 106 - во 1932, и 96 - во 1933.

прогони, чистки и репресии се одржи против наставниците и учениците. 50 студентите беа испратен од Институтот за криење на нивната социјална класа и т.н. контрареволуција активности. во 1932/33 33 студентите, се третираат како непријателски елементи, беа испратени надолу, наставниците Zhukov, лента, Posuvalov беа обвинети за националистички активности и шут. предавачи S.V. гаража, M.A. Mihailevich, M.A. Buinitskyi, L.K. Kulbitskyi се запишани во листата на непријател група, исто така,. Неразумно репресии се одржа во Институтот во следните години. Најсериозен штета е направена на предавач и персоналот на професорите. Шефот на Институтот K.M. Tabakmaher беше уапсен во 1936, 18 Лектори - во 1937. 15 доби смртна казна: раководителите на Институтот K.Ye. poppet, V.P. звук, O.S. Panteljeev, шеф на Педагошкиот оддел L.M. на Hinkivsky, професор P.H. Postojev, доцент S.K. Kovalevskyi, наставниците на украинскиот јазик H.M. Holovatyi, V.K. Omelchenko, I.D. Suhan, Хемија A.O учител. музика, Украина литература A.P учител. Suprunovich, наставниците по германски јазик R.I. Павле.

1930-es беа години на реорганизација. Според одлуката на Министерството за образование на Институтот Република Житомир стана педагошки во 1934, и од 1ул септември 1935 тоа беше наречен институт на наставниците со два факултети: хуманитарна факултет со литература и јазик оддел и одделот за историски и природни факултет со географски и природен одделенија. Институтот подготви наставници во средно училиште отсек во украинскиот јазик и литература, историја, биологија, Хемија и географија. Едукација на наставникот беше високо социјално во 1930-тите. орган на Институтот се стреми да се привлечат децата на работниците и селските семејства. За таа цел беа создадени подружница колеџи во Малин и Cherniahiv со 240 студентите.

Општи софистицираност и јазична компетенција се најитните проблеми во тоа време. Со цел да ги реши украински јазик настава се спроведува на сите факултети.

Имаше направено промени на планови и програми за историја и географија, по правило "за студирање на историја и географија во основно, нецелосно средно и средните училишта " (1934).

Во 1930-тите тоа беше можно да се применува на Институтот два пати - во пролет и во есен. во 1936 вкупниот број на студенти 1938 застанувајќи повторно реорганизација. Институтот, конечно, стана Државниот педагошки со четири години студирање. Таа соработуваше со Институтот наставниците две години "до 1952. Имаше специјалисти за нецелосни средните училишта подготвени. Секој институт имаше Историја, Јазик и книжевност, Природни и географски Факултети. во 1938 Житомир педагошки институт испрати 700 наставниците со високо образование да работат во училиштата во регионот. Се уште постои недостаток на кадар на наставниците во училиштата во регионот. Бројот на студентите на скратено работно време и студенти растеше. курсевите (1 година или 6 месец) подготви кандидати за институтот. Според податоците на Министерството за образование на Институтот Република Житомир имаше најголем број на студенти со скратено работно време.

85 предавачи работел во двата универзитети истата година: двајца професори S.V. гаража, S.M. Smolinskyi, три асистенти и двајца кандидати на науката. Од друга предавачи не поседуваат било степен. По повторното обединување на Западна Украина со Украинската Советска Социјалистичка Република in1939 предавачи на Институтот беа испратени да работат во Бесарабија (имаше недостаток на кадар на наставниците во регионот): V. Dobrianskyi, O.M. Popadenko, P.I. Chernjavskyi, професор S.M. Smolinskyi кој беше на чело на Министерството за педагогија во Лавов институт. Тој беше назначен за шеф на Институтот по војната.

Бројот на студенти и дипломирани студенти се зголеми во предвоените години. 1170 студентите студирал на дневна основа во 1940/41: во педагошки институт - 490; на наставниците - 680; на основа на скратено работно време - 2300. Воведувањето на проучувањето на основа на плаќање (Регулатива на Советот на народните комесари на Украинската ССР) намалување на бројот на студенти (428 студентите беа испратени надолу). Во текот на 22 години Житомир институт подготвени 5.5 илјади квалификувани наставници.

Во текот на 1930-es персоналот институт и студенти во комбинација образовната работа со учество во општествениот и политичкиот живот на градот. во 1930 "Писменост комитет" беше во организација на Институтот. Имаше 345 членови, главно студенти.

персоналот на Институтот е окупирана со научна работа; на студентите, исто така, учествуваше. 17 тома на научни трудови се објавени во 1935-1940.

Институтот научни конференции стана традиција. Учениците учествуваа во научната работа. во 1930 одделенијата за физика и математика, геологија, хемија, политичка економија, историја, Филозофија, Украинскиот јазик и литература создадена кругови, каде што студентите се вклучени во научно дело,.

Напнатата политичка ситуација, опасност од воениот конфликт поттикнат патриотски и военото образование. Воени дисциплини беа вклучени во образовните програми.

во 1934 одделот за воени и класа се создадени. се формирани кругови - снимање, едрилица пилоти, мотоцикли, и прва медицинска помош. Предавачите и студентите проучувале снимање, , да се користи средни митралез и светлина митралез. Во предвоена години интензивира работата таму.

во ноември 1940 воена група, која се состои од 254people, беше организиран од резервисти. од февруари 1941 беше воведен ден на одбраната (го зеде 12 часа месечно). резервистите формирана 13 групи да учат воена дисциплини: радио оператори, мотоцикли, автоматска пушка, падобранец, самоодбрана, медицински уреден. Предавачите формираат група одбрана.

На внимание беше посветено на културни и спортски активности премногу. 155 студенти учествуваа во хор, театар, ветер и балет кругови. Morozova, актерка на локалниот театар, на чело на театарот круг. Студентите организираат културни настани за жителите на Barishivka и Stanishivka, војници.

Пет спортски клубови функционирале во институтот: гимнастика, кревање тежина, атлетика, одбојка и фудбал. 120 студенти учествуваа таму.

Материјалната основа на институтот прошири секоја година. Институтот е лоциран во град блок наречен студентски град. Таа се состоеше од два главни и помошни објекти со проучување класа соби, лаборатории, работилници, собранието сали и спортска сала, музеј, библиотека со повеќе од 150 илјади книги. А спортски терен беше направен во институтот, четири ката дом е изградена (1932) и пет куќи за предавачи. Ботаничка градина со уникатна дрвја опкружен институтот.

Војната уништи креативни планови и мисли на наставниците и учениците.

Годините на мака (1941-1959)

Во лето 1941 Институтот беше завршувањето на редовните академска година. Но војна добро формиран темпото на оригиналниот живот. на бел ден, јуни 22, Првиот бомби падна на Житомир, како и во многу други градови на земјата.

Истиот ден се одржа состанок на Институтот. Демонстрантите ја обвини инвазија на нацизмот и се заколна да им даде на своите енергии, па дури и живее за татковината. Огромен број на побарувања од професорите и студентите да ги испрати на поле сили почнаа да доаѓаат во. Стотици educatees на Институтот се приклучи на редовите на Црвената армија и флота во првите денови, се регистрираа за граѓаните по оружје; брза помош и mopping-up чети биле формирани од нивното тело.

Последните државни испити беа донесени под прснува на непријателот бомби. И дипломирани студенти со дипломи Наставник не направи нивните начини да училниците, но застана на раце и sallied да помине најдостоинствено и тежок испит, навивањето за домашна еден. Многу од нив се приклучи mopping-up одред кој призна и се пресели на непријателски емисари и субверзивни. O.O.Pavlovskyi, професор, лидерот ескадрила, бил задолжен. седиштето на персоналот на четата била сместена во хотел (сега Хостел на универзитетот #1).

зграда на универзитетот беше итно refurnished во болница армија со дипломирани студенти, како болничари.

јули, 5, маса непријателски бомбардирањето на Житомир почна. Многу студенти, заедно со граѓаните на градот направија својот пат пеш кон исток да избега фашистичките поробување и потоа се приклучи поле сили. Армија болница бил испратен од страна на сериски. I.V.Perchuk, професор, Командантот на медицински услуги, работел во болница во тешка средина за евакуација. Последен пат да ја напушти Житомир беа O.K.Kasymenko, професор, подоцна познат научник-историчар на Украина, директорот на институтот NAS на историјата на СССР, B.D.Surkis и S.L.Blyzniuk.

За време на Големата патриотска војна би можело да се сретнете професори, студентите, соработници и студенти на Педагошкиот институт на линии, во герилска полкови, заговори и подземните групи во привремено окупирана територија.

O.P.Boiarko, Проректор на Институтот, предводена Черновци тајни комитет регионална партија, Y.O.Kovmir, Вториот заменик-ректорот, беше комесар на командата герилска, дипломирани H.P.Mishchenko - Лидерот на субверзивни нападнале сила, Володимир Plotnyts'kyi - Житомир регионот член младите заговор.

Фактот дека на трети години на Факултетот за историја сам доби 68 наредби и повеќе од 150 воени медали зборува за големи дела на студентите од Педагошкиот институт за време на војната. Упорност и храброст, исто така, може да се поткрепи со борба рекорд на студентските на писмата училиште, замена агент на Житомир тајни комитет регионална партија Марија Tyshkevych. Девојката заедно со нејзината сестра фалсификувани документи, и фалсификувани потписи мајсторски фашистички службеници со што се зачувани многу млади луѓе од принудна работа во нацистичка Германија. Таа е фатен во фашистички комори тортура, но не и тортура ја натера да открие подземјето. Марија се сретна нејзината смрт како срцето целиот патриот. Таа е погребан во креветот на честа при Bohynia.

Стотици студенти, десетици професори и соработници на Институтот почина како херои на честа и независноста на нивната татковина. A.V.Pavlovskyi, Ректор на Институтот, O.P.Boiarko, V.P.Vynohradov, Проректорите, и H.P.Yemsenko, S.T.Parkhomchuk, директор на Факултетот за работници, професори B.D.Surkis, V.D.Dobryvechir и други починале. Семејството на Институтот чува свето се негува споменот за нив. Споменикот знак во чест на професори, студенти и соработници падна пред непријателот за родна земја во 1941-1945 е основана во близина на главната зграда.

јануарска ноќ, 1, 1944 градот бил ослободен од нацистичката освојувачи. M.S.Bovsunivskyi (подоцна вонреден професор на Катедрата за историја и политичка економија), P.K.Serbin (професор на Одделот за Светската историја), O.O.Boiko (вонреден професор на украинскиот книжевност), I.T.Yarosh (постар професор на Катедрата за педагогија) беа меѓу своите releasers.

По издавањето Житомир беше во хаос. Студии врз за студентски згради на Институтот со своите кабинети, лаборатории, библиотека, живеалишта на професорите, и хотел беа уништени. Но, од самиот првата влада на Украина и локалните власти презедоа чекори да се врати на високообразовна институција. Уште во текот на летото 1944, професори и соработници биле ангажирани; прием на студенти се донесе во акција.

септември, 1, 1944, Институтот отвори новата академска година, прва по ослободувањето. тоа се состои 9 одделенија со 31 професори. Два факултети беа отворени. Тие беа на Факултетот за историја и јазик, литература факултет вклучувајќи украински и руски со литература Канцеларија. Се поврзани со Педагошкиот институт за обука училиште работел со истите факултети под посебна програма. V.V.Chupryna беше назначен за ректор на Институтот, Y.A.Kovmir и I.I.Shaniuk - како проректорите. Исто време новите професори пристигна на Институтот. Овие беа M.I.Petrovskyi, вонреден професор, подоцна шеф на Одделот на марксизмот-ленинизмот, D.A.Kolomiiets, Раководител на Одделот за украинскиот литература, O.M.Semenova, Раководител на Одделот за странски јазици, M.M.Lapshyn, Раководител на Одделот за воено образование, професори S.I.Losiev, M.P.Bershii, T.M.Rybakov, N.M.Baryshpol "и други.

Ова беше година на второто раѓање на Институтот. На прво на високообразовна институција се стационирани во подрумот на земјоделски колеџ, тогаш - во зградата на Житомир Училиште #20. Вработените вклучени еден професор и четири асистенти, другите не поседуваат академски дипломи и титули. Имаше 168 Студентите присуствуваа образование со полно работно време и 545 - студија кореспонденција.

Институтот се стрча во исклучително тешки услови во почетокот на порта-воените години. Без светлина и греење, таму во училници со прикован-up прозорци предавања, вежби, аранжман тези се одржа, научни извештаи се доставени. Студентите слушав предавања и направи белешки седи на земјениот под. Имаше недостаток на 16 професори, опрема за вежбање, училници, и станови за вработените, хостели за студентите. Професорите и студентите направи маси и клупи, постави врати и прозорци сите од себе. Многу работа е направено од страна на персоналот за да се врати на чело со библиотека N.V.Kozlovska.

По победничкиот крајот на Големата патриотска војна во земјата бележи поголема потреба во наставниот кадар. Оваа постави нови задачи за педагошки високообразовни институции за да се реши. Според Y.Y.Fialko, новиот директор известување до Министерството за образование и наука на Украина (1945), 453 Студентите присуствуваа полно работно време образование, вклучувајќи 46 воени инвалиди. Како да има големи достигнувања во извештајот е наведено дека сите прозорци се веќе paned и постојат навистина двојно рамки; студентите имаат листови иако немаше перници. Од страна на нивните сопствени напори, професори и студенти ремонтирани академски зграда, чуваат до дрва за зимата, се собраа на жетвата во земјоделството со скратено работно време, и учествуваше во чистење и шумарство на градот.

во 1946, Y.O.Kovmir беше назначен директорот на Институтот, P.T.Markushevskyi - како заменик-директор за студии и истражувања работа, S.T.Radchuk-Pavlenko беше ставен како директор на Филолошкиот факултет, K.O.Kyseliov - како директор на Факултетот за историја. во 1947, Одделот за рускиот јазик беше предводена од M.B.Khramoi, Одделот за Педагошки - со N.I.Mykhailova, Одделот за модерна историја - со L.A.Kovalenko, Кандидат на историски науки, и на Катедрата за руската и светската историја - со S.T. Radchuk-Pavlenko. постепено, живеење, работа и средина за учење во Институтот подобрена.

во 1948, Факултетот за математика и физика, вклучи и Катедрата за физика и Одделението за математика продолжи својата работа по 16-годишен прекин. V.M.Kostarchuk беше нејзин прв Главен. во 1949, на Факултетот за странски јазици започна со работа, а наскоро и одвоен да стане независен институт.

во 1950, контингент од учениците надмината 2 илјади луѓе. Имаше 770 присуствуваа ден-смена образование и 1262 - студија кореспонденција. Педагог класа се зголеми соодветно. Високообразовната установа ги даде на земјата 472 специјалисти; 60% од нив доби состаноци во западниот дел на Украина.

Образовни и научно-методи на работа се подобри. во 1958, IXта волумен (првиот повоен) на научни белешки (физичко-математички линија) е издадена. L.A.Kovalenko, вонреден професор, V.M.Prylypko, V.I.Pivtoradnia и B.I.Khatset беа доста корисни во тоа време. Нивните постапки го привлече вниманието на широка научна јавност. Професорите се организира голем број на методолошки учебници за учениците. Меѓу другите, се следниве, Драма учење O.Korniichuk во средно училиште од V.I.Pivtoradnia, скратена предавања старословенски јазик од страна на T.V.Baimut, вонреден професор. Одделот за украинскиот јазик заедно со постарите оствари експедиција за да дознаете регионот Житомир дијалекти.

Историјата на студии Polissia стана посебност на научни истражувања професорите. научни белешки (1957) е посветен на оваа и беше составен од научни статии за регионалните прашања.

Во текот на повоениот период, до 1957 инклузивно, Институтот издадени 7 количини на научна Забелешки покажува истражувањето на педагошкиот тим зголеми. во 1955-1957, 109 истражувачки и научно-методи документи беа објавени од страна на професори.

Во текот на целиот повоен период на Факултетот за историја се состојат главно од екс-лица и герилски членови доби приоритет за академски напредок и воннаставни. во 1948-1950, имаше 39 одлични ученици ја дипломирал на Институтот со почести. Во период од 14 години по војната, 1.6 илјади студенти се школувал во off-работно време.

во 1956, Факултетот за историја бил префрлен во Lutsk Педагошкиот институт.

Младите мажи и жени зеде активно учество во општествениот живот и домашна активност. Речиси секоја година тие им помогнаа на колективни фарми да се соберат жетвата, отиде во newground, работел во детски игралишта и милиција соби, обновени централни Бартон на Институтот, кампусот објекти, библиотека и кантина.

условите за живот на учениците подобрена. во 1954, Првиот хотел за 250 места беше подготвен да одвои студенти. Книга колекција на библиотеката на Институтот полнат. Морална поддршка на активности развиена.

постепено, главната зграда на Институтот се зголеми од пропаст. во 1959 сам, професори и студенти разработени 48 илјади човек-денови. Што е повеќе, автопат патишта, Рекреација и забава парк и спортски терен беа организирани од напорите на идните наставници.

Персоналот на Институтот прошири научни и конструктивни контакти со научници од различни високообразовни институции од земјата. Научниците од Москва, Ленинград, Киев, Одеса и предавања за нашите студенти. Методологија размена на научни Забелешки беше унапредена со штабови на Педагошкиот институт во Vinnytsia, Измаил, Одеса, Николаев, Kamianets-Podilskyi, Chernihiv. Делегациите на Житомир Државниот педагошки институт посети високо образовни установи Минск, Москва, Ленинград, Homel, Volhohrad.

O.P.Yura-Yuraskyi, Народен артист на Украина, се појави во Институтот за вршење на неговите книжевни рецитали. Публиката со такви писатели како M.Rylskyi, A.Malyshko, V.Kucher, V.Sosiura, L.Pervomaiskyi, M.Nahnybida, V.Kozachenko, S.Oliinyk, H.Boiko, P.Sieverov се одржа тука, како и.

1960-1990

Житомир Државниот педагошки институт започна својот 60-ти во рамките на животната средина на првиот обиди за демократизација на општествениот живот на земјата. највисокото управно тело беше одбор на Институтот, но бидејќи 1972 таа стана Академски одбор, вклучувајќи Ректорот, Проректор, декани, партија и Komsomol секретари, директори на професорите и студентите на синдикатот комитети, раководители на сектори, високи професори, и студенти.

од јануари, 1958, I.F.Osliak, Кандидатот на Филолошки науки, вонреден професор, работел како ректор на Институтот; од декември, 1973, P.S.Hornostai, Кандидатот на Педагошки науки, вонреден професор, бил ректор на Институтот; од октомври, 1986, што ја водеше I.M. Kucheruk, Професор.

Секундарни промени училиште во новата наставна програма во 60-тите, воведување на задолжува образование јавно средно ниво се зголеми педагошки цел далеку. Главниот товар на оваа реорганизација падна на Проректорите во воспитно-образовната работа M.P.Zhurbas, L.M.Kurkcha, и M.M.Osadchyi кои вршат овие должности од 1977.

На почетокот на 60-тите, Институтот квалификувани педагошки кадар во текот на два факултети со дипломи од единаесет специјалитети за полно работно време образование, и во три одделенија за конверзација.

На Филолошкиот факултет нуди можности за добивање на диплома во: Украински јазик и книжевност, Рускиот јазик и книжевност, Руски јазик и книжевност и англиски јазик, Рускиот јазик и книжевност и германски јазик; Рускиот јазик и литература и педагогија за студентите од Узбекистан (време 1959-1973); Рускиот јазик и литература во етички училиште за ученици од Казахстан (во 1971-1993).

Факултетот за физика и математика обучени специјалисти во: Физика и математика, Математика и физика, Физика и англиски јазик, Физика и основните дисциплини, Математика и технички цртеж.

Преписка оддел квалификувани наставници на украинскиот јазик и литература, Рускиот јазик и книжевност, математика. Во текот 1944-1971, на одделот беше оценета како факултет во рамките на одделот за полно работно време образование. Имајќи предвид дека во 60-тите, 42 проценти од наставниците од регионот Житомир, и потоа 36 проценти од нив во 70-тите, не сте го доби високото образование, Огромно мнозинство на запишување на Институтот е во отсуство на студентите. Комплементарни горенаведените специјалитети тие имаа можности да се добие диплома по англиски јазик и француски јазик (1963-1972), по биологија (од 1974), и педагогија и основно образование методи (од 1978).

во 1962-1968, Генералниот научни факултет вклучувајќи Одделението за општествени науки и математика работел во отсуство на студентите. Студентите студирал за да се добие диплома во историјата, библиотека наука, правни науки, Украински јазик и книжевност, Рускиот јазик и книжевност, Англиски јазик, Француски јазик, математика, физика. потоа, студентите отиде кон понатамошни студии добивање специјалитети за избор во високообразовните институции на Украина под кореспонденција одделенија.

во 1963, на Факултетот за странски јазици како посебен факултет потекнува под покровителство на Филолошкиот факултет. На овој факултет се квалификувани специјалисти во англиски и германски јазик, и да се 1972 - по француски јазик. Студентите од Узбекистан може да се добие степен на англиски јазик, како и.

На 70-ти испадна да стане години значително зголемување и диверзификација на Институтот. По Berdychiv Педагошкиот институт беше прекината на Природно-математичкиот факултет бил префрлен во Житомир (1972). На Факултетот се квалификува наставниците за биологија и хемија. во 1976, петти факултет потекнува. Ова беше Факултетот за основно образование со полно работно време образование и конверзација студија. Уште во една година, Факултетот предложи дополнителни специјалитет - Музика.

Бројот на отсеци, студентите, наставниот кадар, и соработници двојно. Поради тоа е потребно да се прераспоредуваат вежби во две смени.

во 1979, Институтот го освои второто најдобар меѓу педагошките институти за труд најдобрите студенти ", живот и слободното време организацијата. Хостел #3 ја освои првата награда. M.O.Lukin беше началник на хотел во времето. Институтот беше награден за неговите достигнувања со дипломи на Републиканската комисии и Министерството за образование и наука на Украина Синдикатот.

Постојан пораст запишување, започнување на нови факултети и специјалитети бара голема предвид во врска со надградба на капацитети.

во 1962, градење на централниот кампус беше целосно реконструирана. во 1979, на стрелиштето и браварска и обработка работилници се изградени. во 1987, нов кампус на Факултетот за странски јазици беше ставен во комисијата. Во текот на 1972-1981 на површина од 15 хектари, обука-лабораториски соби и тренинг-мали фарми за agrobiological станица биле изградени. во 1988, ремонт на кампусот зграда на Факултетот за природни науки е готово. во 1990, нови осум ката тренинг-лабораториски зграда била подигната вклучувајќи ги и нејзините три комплетирање изградена во 1992. Во текот 30 години, областа на Институтот проширија четирикратно.

Студентите добија образование во 217 аудиториуми, за кого 14 беа големи присуства. Таму се изградени 25 специјални лаборатории и 59 студии, за кој најголем дел од нив се опремени со средства за обука.

Студентите можат да ги користат пет хостели (отворена во 1935, 1956, 1972, 1981, 1986); првиот пост помош вклучително и консалтинг и манипулација соби, стоматолошка ординација, и пет изолација одделенија. Таму во хостели 2 илјади ученици и 82 семејства живееја.

Во основа на растечките потреби на средни училишта за наставници на бројот на академскиот кадар се зголеми. во 1960, 73 професори работеле во 12 одделенија, за кого 27 професори поседува академски дипломи во Кандидатите на науките и научни звања на вонредни професори. во 1990, 22 оддели нумерирани 289 професори, вклучувајќи 10 лекарите, професори, 114 Кандидатите на науките, асистенти меѓу нив.

Во текот на 60-тите, околу илјада научни трудови 1.2 илјади печатени листови бруто волумен заедно со 17 количини на научна белешки беа издадени од страна на напорите на научниците од Институтот. 84 монографии, 556 учебници и насоки методологија, 11 собирачи на статии и трудови, 108 брошури, повеќе од 2 илјади статии беа објавени во рамките на следните 20 години. Во текот на 30 години, придонес на Институтот за напредокот на научната мисла постигне 3,750 научни трудови.

постојано, Институтот беше место за републиканска, меѓууниверзитетска, и регионални конференции. Thuswise следните републички научни конференции, како по повод 70та и 75та раѓањето на M.T.Rylskyi, 110та и 115та раѓањето на I.Franko, 150та раѓањето на T.H.Shevchenko, 100та раѓањето на M.M.Kotsiubynskyi, 170та годишнината од смртта на H.S.Skovoroda е, 100та раѓањето на Lesia Ukrainka, и за јазичните и теоријата на литературата прашања се одржа овде.

Механизми на помош на училиште стана една од линиите на водечките Институтот. од 1970, сите области на регионот беа доделени во различни сектори. Во 1970-тите, месечни курсеви на интензивна преквалификација на наставниците во осум специјалитети започна со работа. Во текот 20 години, 14.5 илјадници наставници од регионот завршена преквалификација курсеви. во 1984, Основи на компјутерски науки и компјутерско инженерство курсеви се отворени на Факултетот за физика и математика. Секоја година повеќе од 400 наставниците по математика научи елементи на програмирање и компјутерски систем пракса. На републиканската преглед на Институтот го освои второто најдобро за рендерирање корисна помош за училиштата (1975). Во текот на 1970-1990 сам, 170 текст-книги и над 300 инструкции методологија се издадени за училиштата.

Воведувањето на задолжува образование јавно средно ниво во 60-те постави задача да обезбеди училиштата, обука колеџи, доброволно училишта и технички доброволно училишта со наставниот кадар. Со оглед дека во 1960, запишување на студенти беше 2.4 илјади луѓе, меѓу кои 760 со полно работно време на студентите и 1.7 илјади студенти во отсуство; во 1970, го достигна 1.6 и 1.5 илјади од учениците соодветно. Во уште десет години, уписот на децата 2.4 илјади студенти со полно работно време и 1.1 илјади студенти во отсуство. септември, 1, 1990, запишување на студенти на Институтот беше 2.8 илјади на едукација на студентите со полно работно време и 1.6 илјади студенти во отсуство. Голем број од нив биле медалисти, младите кои живеат во руралните средини. Две третини од полно работно време за прием беше спроведена од страна на лица кои го напуштиле селото училиште, од 1972. Само популарна членови образование, отпуштени од вооружените сили, и дипломирани студенти од обука на наставници колеџи се запишани во преписка студија. во 1990, млади луѓе од оние кои се запишани за полно работно време образование изнесува 50 проценти имаат цел прием. Овие беа дипломирани студенти од подготвителен оддел и Житомир Педагошкиот колеџ.

Професионални вештини на дипломирани студенти во облик поради умешен наставната практика организација. Следните видови на наставни практики беа воведени во системот за обука на студентите во врска со научно-образовната работа: социо-политичка практика, на-академска настава пракса за студентите на 1ул и 2d курсеви, наставна практика во Пионер кампови, вршат дејност во наставата одреди, професионална пракса за студентите на 4та разбира во из-на-образовна дејност на работното место, наставната пракса во училиштата на Житомир и на регионот.

од 1977, пракса за студентите на 1ул-5та се разбира, под училишта даде можност да се сврти наставна практика во континуиран. Студентите на Факултетот за примарната обука на наставници презеде нивната пракса во текот на еден период од три години водат иста класа. Пред нивното училиште пракса, студентите од наведените факултет и на Факултетот за природни науки презеде теренска пракса на agrobiological станица на Институтот. Големо внимание во врска со овој дел од работата беше позитивен. Годишен, 60-62 проценти од учениците помина наставни практики со одличен знак, и до 35 проценти од слушателите доби 'добро' марка.

Експедиции низ места на воени и трудот Глори, претплата концерти за деца без родители, патишта на љубовта на Denyshiv сирачиња азил, вршење на меморија часовници и писмо Кампања на војникот, раководството на младите, математичка, физички, и астрономска училишта, заедно со книжевни студио за деца, собирање на лековити растенија, ремонт на партизанските Fame сала во селото Kopyshchi и слично - сите овие корисни активности изнесува студентите.

Во текот на третиот семестар работи, 282 изградба бригади работеше на нови земјата во Oblast ', Николаев, Керсон, Киев, Tiumen, Орлов, и региони Mahadan. тие спроведуваат 21 милиони рубљи (мерење на цените на 1990) на капиталните инвестиции, реконструирани 51 училишта, Вклучувајќи 5 изградена, изградена 128 игралишта, 78 училници.

Аматерски талент групи беа високо на листата на младите обука на учениците. Yateriv народна песна хор во режија на M.O.Nykorchuk, и Suzir'ia танцување компанија во режија на V.O.Svitelskyi стана широко позната во регионот и надвор и доби титула на Народна (1987). Kalyna народни музичка група во режија на P.I.Antonevskyi и Elehia вокална група во режија на V.V.Sychevska доби оваа титула, како и.

А multipronged пристап за образовна и истражувачка работа во разузнавачките ориентирана способности на идните специјалисти беше сериозно на сите решенија за кои на персоналот на Институтот се најде во години 1960-1980. Нови квантитативни и квалитативни промени, нови искачувања и вежбање требаше да дојде, па наваму. претходните 70 години работа беа основа за оние имплементации.

Првите години на независноста на Украина (1991-2001)

Независноста на Украина во 1991 потребни промени во управувањето со, структурна реорганизација, подобрување на образовните програми, и воспоставување на нови одделенија. Примарна задача во 1990-тите беше да се обезбеди потребното ниво на образование кој може да се сретне на државата карактеристики и стандарди.

до 1999 дипломците доби "специјалист" степен врз основа на целосно средно образование. Од 1 на септември 1999 Универзитетот (статус беше доделена) подготвени мајстори на форма на студијата-за-плаќање, од 1 на септември 2000 - на државна буџетот форма на образование врз основа на степен "специјалист" за. Новиот студирање планови и програми се развиени.

На почетокот на 1990-тите години на Институтот составен 5 факултети, подготвителна оддел и 22 одделенија, каде што 289 предавачи работеше. Меѓу нив беа: 10 лекарите, професори, 114 кандидати на науката, асистенти, три заслужено наставниците од високото образование и култура на Украина. тоа се состои 42.9 % на сите вработени.

307 предавачи работел на Универзитетот во 2001, 176 од нив имале научни степени; го сочинуваат 57.3% на вработените. Меѓу нив е член на Националната академија на науките на Украина, две соодветните членови на Националната академија на науките на Украина, дописен член на земјоделска академија на Украина, 28 лекарите, професори, 148 кандидати на науката, асистенти, 8 заслужено вработени на Украина (образование, високо училиште, култура и физичка подготовка), повеќе од 40 Одлично предавачи на образованието на Украина, младите научници - добитници на грант на Кабинетот на Министрите на Украина и фонд "Vidrodzhenia" ("Преродба"). Бројот на вработените со дипломи се зголеми на 14%.

Бројот на одделенијата се зголеми од 22 до 31 во 1991 - 2001 години, и бројот на главните теми од 13 до 21. Таму беа воведени нови големи предмети: Украински јазик и литература и Студија на Украина, Украински јазик и литература и социјална педагогија, Украинскиот јазик и литература и историја, Историја и украинскиот јазик и литература, Основно училиште настава и практичната психологија, Математика и информатика, Германски и англиски јазик и книжевност, Украинскиот јазик и литература и едукативни материјали за уредување, Хемија и биологија итн.

Новите услови кои се потребни методолошки промени. Имплементацијата на новите технологии и методи за активна настава е од голема важност во the1990-ес. беа воведени системи блок-модуларен и оценка рејтинг, дидактички и улогата игри се стави во пракса.

Технологии за студирање процесот на истражување, соработка и изградба се користи во практична настава педагогија. Работата на одделот за педагогија работа беше основа за педагошка рачно-книга објавена од страна на Институтот на систематско истражување на Министерството за образование и наука на Украина во 1995.

Компјутеризација на образовниот процес е фаќање на. Физика и математика одделот воведе текот на користењето на компјутерите во процесот на студирање. Курсот се одржа на пакети и програми на математика и информатика и физика одделенија. Таквите програми се широко користени од страна на Одделот за психологија да се организира психолошки тестови. Студентите на студентите по магистратура и докторат имале курсеви на компјутерски истражувачка работа. Компјутерите се користат за тестови и сложени тестови.

Кај 1990 имаше 104 компјутери, во 2001 - 230, особено постојат 13 компјутерски часови со 203 работни места. Техничките карактеристики се во напредна фаза. универзитетскиот кадар и студентите имаат пристап до служи Интернет и e-mail. Наскоро корпоративно компјутерска мрежа, ќе биде завршен. На одделот за експлоатација база на податоци, компјутерска мрежа и канцелариска опрема започна со својата работа.

На професор по англиски јазик центар на самообразование промовира имплементацијата на модерните технологии во процесот на учење англиски во Институтот и образовните институции од регионот. Таа е формирана во 1995. Центарот вклучува 5 лаборатории: современи технологии во англиски јазик учење, учење на германскиот јазик, учење на англиски јазик, заеднички училница за странски јазик проучување, англиски училница. студентите и 120 наставници од регионот работа обично во центарот која стана методолошки лабораторија. Тој е опремен со модерна автентични книги, литература, аудио и видео-материјали. Семинари на странски јазик проучување на современи технологии, конференции се одржи таму. Центарот соработува со Британскиот совет, Американскиот центар, Меѓународниот центар, Мировниот корпус, фондот "Vidrodzhenja" ("Преродба"), странски издавачки куќи. Таа е член на меѓународната организација TESOL. Центарот учествуваше во организацијата на сите-украинските конкуренција на странски јазици за средношколци (1996) и на сите-украинските конкуренција за најдобар странски наставник на годината (1997).

Модерните технологии во процесот на студирање се промовираше раст на самостојна работа на учениците, поттикнат нивните истражувања; резултатот е плодна. Студентите победи 40 наградата места на сите-украинските на натпревари по математика, информатика, биологија, хемија, психологија, практични психологија, Англиски, педагогија, Украинскиот јазик и литература, Германски јазик, Социјална педагогија во 1997-2001. Тие се првите места на сите-украинските конкуренција на истражување на студентите во педагогија и психологија во 1998-2001; само во 2001 имаше 12 наградата места на сите-украинските натпревари тема.

Во конкуренција на студентот сите унија Olexandr Sarana дели првото место со студент од Универзитетот Ломоносов во Москва, и Дмитро Stepanchikov дели првото место со студент од Универзитетот во Новосибирск.

студентите, Д-р студенти и предавачи учествуваат во различни натпревари за обука и студирање во странство. Во последните години имаа обуки во Велика Британија, САД, Германија, Австрија, Франција и Полска.

Универзитетот спроведува истражувања во теорија и методологија на учениците учат и образование, подобрување на обуката на наставниците, методологија на Високата стручна школа, историска студија земја, национална свест во украинската литература, речник Polesia дијалекти ", биолошката основа на украинскиот заштита на фауната и неговата репродукција, проблемите на модерното истражување англиски речник, производство на полупроводничка компонента која се супстанции, течни кристали, истражување на нивните физички карактеристики, итн.

На постдипломски студенти да го продолжат своето студирање на универзитет или друга украински универзитети и да се нивните докторски студии. Првиот постдипломски студенти започнаа својата студија на Универзитетот во 1992. Денес постојат 11 големи предмети и 35 студенти се запишуваат. На постдипломски студенти се бранеше 23 тези во украинскиот јазик, Теорија на литература, биологија, педагогија, германски јазици; 13 дела се подготвени за спроведување на постапката за одбрана. Предавачи бранеше 5 Д-р тези и 68 доцент работи во последните 10 години.

А списанието "Visnik на Житомир педагошки универзитет" е објавен во 1998; тој е наследник на "научни белешки", изменето во 1920-тите од страна на Педагошкиот институт. Повеќе од 5.5 илјади научни и методолошки прилози се објавени.

во 1990 имаше обиди да се обезбеди средно и високо училишта со современите образовни и методолошката литература. 126 книги и учебници беа објавени во последните 5 години.

планови за образование биле изменети како резултат на промените во општествениот живот на земјата; на системот на специјални курсеви, семинари и изборни предмети е воведен; го поттикнува подобра подготовка за практична работа. За секоја тема има се дизајнирани тестови за да се провери нивото на знаење и неговиот квалитет. Постојат сложени тестови за дипломирани студенти се разбира. програми за образование, беа развиени за предмети без заеднички програми за образование.

Подобрување на процесот на студирање даде плодна резултати. Просечната напредок во учењето не е 95-96%, квалитет - 56-60. Резултатите обично се докажува врз основа на резултатите од сложени тестови во различни предмети, а во сложени Испит.

9.9 илјади дипломирани студенти на универзитетот во 1990-2001; 6 илјади - на дневна основа и 3.9 - скратено работно време студија. 86-90 % од дипломираните студенти се испратени да работат.

Образовните и материјална база на Универзитетот прерасна во последниве години. Зградата Филолошкиот оддел и зграда за основно настава наставници беа ставени во функција во 1990; во следните години на површина по еден ученик е проширена од 4,5 квадратни метри во 1992 до 9,6 - во 2001. За потребата на учениците постојат 5 домови (2000 места), со трпезарија и кантини (390 места), библиотека со 420 000 тома, земјоделството biostation. 89 лаборатории и училници работат на универзитетот, особено 6 linguaphone училници, phonolaboratory и 13 компјутерски училници (203 индивидуална работа).

во 2000 изградба на спортски комплекс започна на надвор од буџетски средства, тоа е завршена во 2003.

Според регулативата № 761 на Кабинетот на Министрите на Украина Житомир Институтот беше доделен статус на педагошки универзитет.

Државниот инспекторат одбор на образовни установи на Министерството за образование и наука на Украина спроведена потврда вештачење на универзитет. Според резултатите од стручниот испит на универзитетот помина низ атестирање, а особено во главните теми на дневниот и со скратено работно време студија за IV - "Примарна Студија", "Украинскиот јазик и литература", "Руски јазик и литература". "Англиски јазик и литература", "Хемија", а на ниво III - "Музички педагогија и образование", "Етнологија", "Психологија", "Информатика". Подготвителната оддел доби преку атестирање, исто така,.

ентузијазам, способност за работа и творечка сила на вработените на универзитетот е на земјата за нови достигнувања во третиот милениум.

На 24 на март, 2004 Житомир педагошки универзитет беше доделен статус на Житомир Иван Франко Државниот универзитет во согласност со регулативата № 172-р на Кабинетот на министрите на Украина.


Дали сакаш разговараат Житомир Државниот универзитет ? Секое прашање, коментари или критика


Житомир Државниот универзитет на сајтот


Фото


слики: Житомир Државниот универзитет официјалната Фејсбук
Сподели ја оваа корисни информации со вашите пријатели

осврти Житомир Државниот универзитет

Зачлени се за да разговараат на Житомир Државниот универзитет.
ТЕ МОЛАМ ЗАБЕЛЕЖИ: EducationBro списание ви дава можност да го прочитате информации за универзитети 96 јазици, но бараме од вас да ги почитуваат другите членови и да ја напушти коментари на англиски јазик.