Универзитетот во Кембриџ

Универзитетот во Кембриџ. Најдобар универзитет во Обединетото Кралство. Студија во Англија. Образование во Европа. образование Бро - Студираат во странство списание

Универзитетот во Кембриџ Детали

Се запишат на Универзитетот во Кембриџ

Преглед


на Универзитетот во Кембриџ е колегиум јавно истражување universityin Кембриџ, Англија. основана во 1209, Кембриџ е втор најстар универзитет во англиското говорно подрачје и world'sfourth-најстарите универзитет.n На универзитетот произлезе од здружение на научници кои ја напуштиле Универзитетот во Оксфорд по спорот со државјани. Двете антички универзитети делат многу заеднички карактеристики и често се нарекува како заеднички “Оксбриџ”.

Кембриџ е формирана од различни институции кои вклучуваат 31 составен колеџи и над 100 академските оддели организирани во шест училишта. Cambridge University Press, оддел на универзитетот, е најстарите во светот издавачка куќа, а вториот по големина универзитет на печатот во светот. На универзитетот, исто така, работи осум културни и научни музеи, вклучувајќи го и Fitzwilliam музеј, и ботаничката градина. библиотеки Кембриџ одржи вкупно околу 15 милиони книги, осум милиони од нив се во Кембриџ универзитетска библиотека, библиотека задолжителен.

Во годината што завршува 31 јули 2015, Универзитетот има вкупен приход од 1,64 милијарди £, од кои 397 милиони £ беше од истражувачки грантови и договори. Централниот универзитет и колеџи имаат комбиниран донација од околу 5.89 милијарди £, најголем од било universityoutside САД. На Универзитетот се тесно поврзани со развојот на високо-технолошкиот бизнис групата позната како “Силиконската Навивач”. Таа е член на голем број здруженија и е составен дел на “Златен триаголник” на водечките англиски универзитети и Универзитетот во Кембриџ здравство Партнери, академски Компјутери и наука центар.

Кембриџ постојано е рангиран како еден од најдобрите универзитети во светот. Универзитетот има образовани многу значајни алумни, вклучувајќи еминентни математичари, научници, политичари, адвокати, филозофи, писатели, актери, и странски шефови на држави. Деведесет и двајца нобеловци и десет Полињата медал се поврзани со Кембриџ, како и студентите, факултет, вработените или најинтересните. Во текот на својата историја, Универзитетот е употребен во литература и уметнички дела од страна на бројни автори вклучувајќи Џефри Чосер, Е. M. Форстер и C. P. снег.

Со повеќе од 18,000 студенти од сите сфери на животот и сите делови на светот, близу 9,000 вработените, 31 колеџи и 150 оддели, факултети, Училиштата и други институции, Нема два дена се секогаш исти на Универзитетот во Кембриџ.

Во срцето на оваа конфедерација на Оддели, училишта, Факултети и колеџи е тимот на централната администрација. Тоа е мал, бидејќи колеџи се само-регулира и наставниот кадар спроведе многу на дневна администрација во Кембриџ.

Универзитетот е конфедерација на училишта, факултети, Оддели и колеџи. Колеџите се управувани од страна на нивните статути и прописи, но се составен дел на шминка на Универзитетот во Кембриџ.

колеџи

студентите живеат, јадат и да се дружат во една од Универзитетот 31 автономни колеџи. Студенти добијат колеџ надзори - настава сесии мала група - се смета како еден од најдобрите наставни модели во светот.

Секоја колеџ има свои внатрешни процедури. Бираат своите студенти, предмет на правилата на Универзитетот, и повеќето признае двете додипломски и постдипломски студенти. претставници колеџ седат на Комитетот на Советот и финансии на Универзитетот.

училишта

Постојат шест училишта, кои формираат своите административни групирање на факултетите и други институции. Тие се: Уметност и општествени науки, биолошки науки, клиничка медицина, Уметност, хуманистички и општествени науки, физички науки, и технологија.

Постои Советот на секое училиште - вклучувајќи ги и претставниците на своите факултети и одделенија. Во училиштата се претставени на Генералниот Одбор.

Факултети и одделенија

Факултетите организираат наставата и истражувањата во одделни предмети или групи на предмети. Нивната работа е обично организирани во под-поделби наречен Оддели.

Центрите на студии се контролирани од страна на комисиите за управување со, здружување на претставниците од неколку дисциплини.

училишта / колеџи / оддели / курсеви / факултети


 • Уметност и општествени науки

  • Факултет за архитектура и историја на уметност
   • Одделот за Архитектура
   • Одделение за Историја на уметност
  • Факултет за Азија и Блискиот Исток студии
   • Одделот за Источна Азија студии
   • Одделот за Блискиот Исток студии
  • Факултетот за класици
   • Музејот на класична археологија
  • Факултетот за Божество
  • Факултетот за англиски јазик
   • Одделот за англосаксонскиот, Нордиска и Селтик
  • Факултет за модерна и средновековна јазици
   • Одделот на француски
   • Катедра за германски & холандски
   • Одделот на италијански
   • Одделот за славистика
   • Одделот за шпански и португалски
   • Одделот за теоретска и применета лингвистика
   • Современиот грчки
   • Нео-латински
  • Факултетот за музичка уметност
  • На Филозофскиот факултет
  • Центарот за истражување во уметноста, Уметност, хуманистички и општествени науки
  • Јазичниот центар
 • хуманистички & Општествени науки

  • Факултет за човекови, Социјалните и политички науки (HSPS)
   • Одделот за археологија и антропологија:
    • археологија
    • биолошка антропологија
     • Leverhulme Центарот за човечки еволутивен студии
    • социјална антропологија
     • Монголски и внатрешни студии единица Азија
    • Археолошкиот музеј & антропологија
    • Мекдоналдс Институт за археолошки истражувања
   • Одделението за политика и меѓународни студии:
    • Центарот за африкански студии
    • Центарот за развој на студии
    • Центарот за родови студии
    • Центарот на Латинска Америка студии
    • Центарот на Југоисточна азиски студии
   • Катедрата за социологија
  • Факултет за економски науки
  • Факултет за образование
  • Факултетот за историја
  • Историја и филозофија на науката:
   • Whipple Музеј на историјата на науката
  • Правен факултет
   • Lauterpacht Центарот за меѓународно право
  • Институтот за криминологија
  • земјиште економија
 • биолошки науки

  • Факултетот за биологија
   • биохемија
   • Центар за Истражување Семејство
   • генетика
   • патологија
   • фармакологија
   • физиологија, Развој и невронски мрежи
   • фабрика науки
    • ботаничка градина
   • психологија
   • зоологија
    • Музејот на Зоологија
  • Факултет за ветеринарна медицина
   • Одделение за ветеринарна медицина
  • Wellcome Trust центар за матични клетки за истражување
  • Wellcome Trust / истражување на ракот Велика Британија Gurdon институт
  • Биологија центар Кембриџ системи (CSBC)
  • Sainsbury лабораторија
 • физички науки

  • Факултетот за наука за Земјата & географија
   • земјата науки
    • Sedgwick Музејот на Земјата науки
   • географија
    • Скот поларна Институт за истражување
     • Музејот поларна
  • Факултетот за математика
   • Применета математика и теоретска физика
   • Чиста математика и Математичка статистика
    • статистички лабораторија
  • ФзФ & хемија
   • астрономијата
   • хемија
   • Материјали науката и Металуршкиот
   • физика
  • Исак Њутн институт за математички науки
 • клиничка медицина

  • клиничка биохемија
   • Метаболички Истражувања лабараторија
  • клинички невронауките
   • Кембриџ центар за поправка на мозокот
   • Одделение за неврологија
   • неврохирургија
   • Волфсон мозокот центар
  • Хематологија
   • трансфузиона медицина
  • медицинска генетика
  • медицина
   • анестезија
   • Експериментална медицина и Immunotherapeutics (EMIT)
   • бубрежна медицина
  • акушерство & гинекологија
  • онкологија
  • педијатрија
  • психијатрија
   • Мозокот мапирање единица
   • развојна психијатрија
  • Јавното здравство & примарната здравствена заштита
   • општа пракса & Примарната здравствена заштита за истражување
   • клинички Геронтолошки
  • радиологија
  • хирургија
   • Траума и ортопедија
  • Кембриџ Институт за медицински истражувања (CIMR)
 • технологија

  • Факултетот за инженерство
   • Одделот за инженерство:
    • енергија, течност механика, и Turbomachinery
    • електротехниката
    • механика, материјали и дизајн
    • Градежништвото
    • Производство и менаџмент
    • информации инженеринг
  • Факултет за бизнис & управување со
   • Кембриџ судија бизнис школа
    • Центар за бизнис концепт
    • Центарот за psychometrics
  • Факултет за компјутерски науки & технологија
   • компјутерска лабораторија
  • Одделот за Хемиски факултет & биотехнологија
  • Кембриџ Институт за одржлив развој на лидерство
  • Институции, независно од било Училиште

   • Центарот за исламски студии
   • Институтот за континуирана едукација
   • Универзитетот информативен сервис
   • универзитетска библиотека

историја


На Универзитетот во Кембриџ е богата со историја – неговите познати колеџи и универзитети во згради привлекуваат посетители од целиот свет. Но, музеи и збирки на Универзитетот, исто така, имаат многу богатства кои се дава возбудлива увид во некои од научни активности, и минатото и сегашноста, од академици и студенти на Универзитетот.

Универзитетот во Кембриџ е еден од најстарите универзитети во светот и водечките академски центри, и самоуправна заедница на научници. неговата репутација за извонредни академски достигнувања е познат во целиот свет и се одразува на интелектуална остварување на своите студенти, како и оригинални истражувања од светска класа врши од страна на персоналот на Универзитетот и факултетите.

Многу од царинските на Универзитетот и необични терминологија може да се проследи до корени во раните години на долга историја на Универзитетот, и оваа брошура гледа кон минатото за да се изворите на многу што е карактеристична во Универзитетот денес.

Кога првпат дојде во Кембриџ во писмена евиденција, тоа беше веќе значителен град. Мост преку реката камерата или Гранта, од кои градот зеде името, постоеле уште од 875. Градот бил важен трговски центар пред истражувањето Domesday е направена 1086, од кое време замокот застана на зголемувањето на земјата во северниот дел на мостот, и веќе има значителни деловни и станбени својства, како и неколку цркви во главниот населба која лежи јужно од мостот.

Во градот, или многу блиску до тоа, имало и голем број на други верски институции. Имало каноните на Црквата на Свети Giles под замокот пред 1112, кога тие се пресели на нова локација во реката Кам во Barnwell, и манастирот на Свети Radegund постоеше од 1135 на сајт кој на крајот стана Исус колеџ. Исто така, имаше две болници, еден резервирани за лепрозни во Stourbridge, и втор, основана за просјаци и посветен на Свети Јован, кој по 1200 окупирале местото каде што сега колеџ на Свети Јован се издвојува. Седумнаесет милји северно од градот беше голем бенедиктински куќата на Ely кој, по 1109, бил седиште на епископија.

Според тоа, колку да се донесе службеници (свештеници) во градот, Но, трговците, исто така, се привлекува кон неа. по околу 1100 можат да стигнат до Кембриџ лесно со систем на реката кој исцедена на целата територија на East Midlands, и преку Лин и Ely тие имале пристап до морето. Многу богатство акумулирано во градот, и единаесет преживеаните средновековни парохиски цркви и најмалку еден убав стара куќа остане како доказ за ова. Имаше храна пазари пред 1066, и во текот на XII век монахињите на Свети Radegund им беше дозволено да се постави на саемот на нивната сопствена земја на Лук Лејн; каноните на Barnwell имаа одлична во јуни (подоцна летната саем), и болнички лепрозниот се здобива со право да се одржи саемот што се разви во добро познат и долготрајни Stourbridge саем.

Со 1200, Кембриџ беше просперитетна трговски заедница која исто така беше округот град и имаше барем едно училиште на некои разлика. потоа, во 1209, научници засолниште од непријателски граѓанство во Оксфорд се преселила во Кембриџ и се насели таму. На прво тие живееле во конаците во градот, но во времето куќи беа ангажирани како хостели со мајстор задолжен за студенти. Со 1226 научниците беа доволни за да се формира организација бројни, претставени од страна на официјален нарекува канцелар, и се чини дека имаат договорено редовните курсеви на студии, подучени од сопствените членови. Од самиот почеток имаше напнатост меѓу градот и студенти. студентите, обично на возраст од околу четиринаесет или петнаесет, често се предизвикани нарушувања; граѓаните на градот, од друга страна, се знае дека пренаплатат соби и храна. Кралот Хенри III зеде научници под негова заштита како почетокот 1231 и наредени за нив да бидат заштитени од злоупотреба од страна на нивните сопственици. Во исто време, тој се обидел да се осигура дека тие имале монопол на наставата, со цел дека само оние кои се запишани во рамките на школувањето на признати господар требаше да им биде дозволено да остане во градот.

Студентите кои се собраа во Кембриџ наскоро организира нивната шема на студии по моделот, кој стана честа појава во Италија и Франција, и кои тие ќе се знае во Оксфорд. Тие проучувале првиот што сега ќе биде именуван како темел се разбира’ во уметноста – граматика, логика и реторика – проследено подоцна од страна на аритметички, музика, геометријата и астрономијата, што доведува до степен на диплома и магистрирал. Немаше професори; наставата е спроведено од страна на мајсторите кои се помина низ текот и кои биле одобрени или лиценцирана од страна на целото тело на своите колеги (на колеџ или универзитет). Наставата се во форма на читање и објаснување на текстови; испитувањата биле усно disputations во која кандидатите напредни серија на прашања или тези кои се спорни или тврди со противниците малку високи за да се, и конечно со мајстори кои ги научи. Некои од мајсторите, но не сите, отиде за да се напредни студии во божественоста, канон и граѓанското право, и, поретко, медицина, кои се предавал и испитуваат на ист начин од страна на оние кои веќе поминаа низ курсот и да станат лекари. Лекарите се групираат во одредени факултети.

Наскоро стана неопходно, за да се избегне злоупотреба на кралските привилегии доделени на научници, да се идентификуваат и да се идентификувате на лицата на кои им беше доделена степени. Упис со лиценциран господар беше првиот чекор кон тоа; тоа беше наречен матура поради условот дека името на научник треба да биде на matricula или се тркалаат на мајсторот, но подоцна самиот универзитет презеде должноста. Исто така е пожелно да се одбележи на сцената во тек еден научник од страна на церемонијата на прием (дипломирањето) со различни оценки, или степени, од членството. Овие беа доделени од страна на целото тело на мајстори, со канцеларот остварување на власта во нивно име, како негов заменик, Вице-Канцелар, дојде да се направи подоцна. Оценките на научник стана диференцираат од серија на варијации на наметка, хаубата и капа. Потсетници на овие одредби и практики и денес.

Регент мајстори, кои беа наставни тело, наскоро ќе се најде дека во прилог на церемонијален главата им се потребни други претставници да се зборува и да дејствува за нив. Првиот од овие се двата Proctors (буквално претставници) кого го избира секоја година да преговара во нивно име со градот и другите органи лежеше, да се задржи на сметки, да се заштитат нивните богатства и книги, до умерени испитувања, и да ги надгледува сите други церемонии. Овие обврски наскоро треба да се дели со други избраните полицајци: Bedells, на прв прилог на факултетите, претседаваше церемонии; и свештеник го презеде раководењето на богатства и книги. Од шеснаесеттиот век Registrary снимен matriculations, приемните на степени, и одлуките на регент мајстори, додека говорник напиша церемонијална букви и адреси. Повеќето од овие канцеларии се наоѓаат и денес, иако во некои случаи само за церемонијални цели.

Заедница на таква комплексност потребни правила. До овој крај, како што се појавија проблеми, Статутите беа усвоени од страна на целото тело на Универзитетот. Овие не беа во прв средени или кодифициран, но беа забележани несредено во книгите кои се од Proctors. Најстарите верзија на овие решенија е копија направени во средината на XIII век, кој сега е во Библиотека Ангелика во Рим.

Повеќето од научниците на Универзитетот беа во прв службеници или свештеници,во светата наредба на некој вид, и очекуваат кариери во црква или во државната служба (како дипломати, судии или службеници на кралското домаќинство). Да ги поддржи во текот на нивните години на студии, барале preferment во Црквата (корисните, на canonry, дури и достоинство во една катедрална), но се благословени службеници што биле на првиот предмет на локалната црковна власт, тоа е, архиѓакон и Епископот Ely. Пред крајот на XV век, сепак, тие се ослободија од овој, и беа независни од сите црковни власти, освен на папата. Канцеларот станал црковен судија во сопственото право, сослушувањето на сите случаи на моралот или дисциплина на научници, и докажување на волјата на сите кои починале во објектот. Во врска со истиот период, канцеларот исто така се предвидени научници со секуларна судот на кој тие би можеле да се свртат за судење на сите граѓански и кривични предмети, освен оние кои се однесуваат големи злосторства.

Круната додадена на независноста на Универзитетот. Таа воведе мерки за заштита на научници од експлоатација од страна на граѓанство кој имаше стекнато пазарот и патарина права што им овозможи да се подигне цените на храната, гориво и свеќи. За да се спречи ова, Универзитетот се здобива со право да се продолжи на законот против пазарот профитери, и за спроведување на однесувањето на assizes, или тестови, леб и пиво од градот.

Стекнување на овие овластувања продолжува да биде извор на напнатост меѓу градот и наметка (Универзитетот) до деветнаесеттиот век. повеќе веднаш, се смета дека нападите врз универзитетскиот имот во градот во 1381 делумно инспирирани од незадоволство на ова мешање.

Ако е тоа така, нападот е лошо суди, бидејќи како резултат на истрага Кралската во немирите, Универзитетот беше доделена надлежност кој им овозможи на канцеларката не само да ги гони профитери, но исто така и оние фалсификување тежини и мерки, загрозување на здравјето на расипување на храна и пијалоци, прекин на снабдувањето со вода за пиење, или намерно воведување на инфекција за време на епидемија на "чума". Натамошна контрола на трговците и беше дозволено да канцеларот со грант од надлежност над тужби кои произлегуваат во текот пазари и саеми. Последните траги на овие права не исчезне до деветнаесеттиот век, и на Универзитетот задржува дури и денес одредени обврски во врска со полицијата и лиценцирање.

Во најраните денови, Универзитетот немаше просториите на свој: судот се повикал на парохиски цркви, Особено голема Св Богородица и Свети Бенедикт (или "Bene't е") и во просториите на религиозни нарачки, како локации за своите јавни церемонии. Предавања, disputations и конаци се пронајдени во приватни куќи, која често се менувал или излезе од употреба. Наскоро неколку групи на Регент мајстори, адвокати и теолози, почнаа да градат или изнајмување поголеми простории за настава и сместување. Неколку од хостели преживеале до XVI век, кога тие честопати се стекнати, како дел од просториите на училишта. За разлика од колеџи, хостели имаше неколку донации и секогаш се во приватна сопственост.

Во меѓувреме, кон крајот на XIV век и по, Универзитетот почна да се здобијат со сопственост на сајт денес познат како Сенатот куќа Хил, и да се изгради на таа група на згради наречени "училишта’ – од кои некои постојат и денес како "поранешен’ училишта. Тука беа наставни соби на повисоките факултети – првата зграда да се подигнат беше Божество школа – каде што се одржаа предавања и disputations, капелата, библиотека, и Министерството за финансии, со своите гради и muniments. Поголемиот дел од земјата и згради во градот сè уште беше во приватни раце, или кај оние на верските куќи, Иако од крајот на XIII век многу веќе беше донесувањето на новите институции наречен колеџи. Благочестиви донатори обезбедија овие колеџи на прво место за мал број на напредни студенти во закон или божество кој ќе се моли за душите на нивните добродетели. Таа подоцна беше дека колеџи сместен на многу млади студенти кои претходно биле сместени во хостели или приватни куќи.

Најраните колеџ беше Свети Петар или "Peterhouse", основана во 1284 Хју Balsham, Епископот на Ely. Кралот сала, 1317, имаше за цел од страна на нејзиниот основач, Едвард Втори, за да се обезбеди регрути на повисоко државната служба. Michaelhouse, Клер, Pembroke, Gonville сала, Троица сала, cORPUS CHRISTI, Кинг, Квинс’ и Свети Кетрин следеше во текот на следните 100 години. Три крајот фондации, Исус, Христос и Свети Јован, се појавија од распаѓањето на малите верски куќи пред 1520 и, како Кралот сала, предвидено за помладите научници, како и "пост-дипломци".

Пред средината на XVI век, колеџи почна да игра решавачка улога во универзитетскиот живот. Тие сега го номинираа Proctors од редот на своите членови за годишен мандат, и нивните глави често се служи со заменик-канцелар и високи лекари како членови на Советодавниот совет, кој наскоро ќе биде наречен Caput Senatus. Од шеснаесеттиот век до речиси на крајот од дваесеттиот, Шефот на еден од колеџите секогаш се одржа во канцеларијата на заменик-канцелар.

Еден од клучните фигури во Кембриџ во тоа време беше Џон Фишер, кои последователно господар на Michaelhouse, Проктор, Вице-Канцелар, канцеларот (1509-35) и претседателот на Квинс ". Советник на мајката на кралот Хенри VII е, Лејди Маргарет Beaufort, Тој беше инструментална во темелите на Свети Христос и Јован; подеднакво важно тој очигледно инспириран од формирањето на првата обдарени универзитетскиот наставен пост, Лејди Маргарет професорско на Божество. Тој исто така го привлече во Кембриџ голем број на научници – особено Еразмус во Ротердам – кои поттикнуваат на "новото учење’ на грчки и хебрејски, да им помогне да го расчисти патот за половина теолошки, половина филозофски шпекулации, која го произведе реформацијата на црквата и распуштањето на манастирите.

Ефектот на почетокот на академски и верски промени на овој век може да се види во физичкиот изглед на градот: одличен нов колеџ, Троица, е основана од страна на Хенри VIII од две мали куќи на кралот сала и Michaelhouse; Д-р Caius зголемени Gonville сала да се направи тоа е речиси нова основа, наречен Gonville и Caius колеџ, кои го окупираа голем сајт во близина на стариот училишта; Емануел апсорбира сајтот Доминиканската, Сидни Сасекс дека на фрањевците, и Магдалена апсорбира поранешниот бенедиктински куќата на студии познат како Бакингемската колеџ. Овие нови основи се занимава со едукација на жените за свештеници во национална црква, но тие, и Троица особено, привлече за прв пат голем број на студенти лежеше.

Големината на официјалната Универзитетска голема мера се зголеми, но вкупната популација на млади луѓе во градот вклучувајќи ги оние кои дојдоа во Кембриџ, не толку многу со намера за евентуално дипломирањето, но да се профитира од неофицијални контакти и воннаставни активности, и кој потоа продолжи за една година или така во гостилница на суд во Лондон. Овие лежеше студенти, нивните службеници, и кројачи, мечување мајстори, тениски суд-чувари, јава-мајстори и слично, кои дојдоа да профитираат од нив, стави многу голем притисок на живеење сместување и храна резерви во градот и да создаде сериозни проблеми на јавниот ред и мир. Ова е период кога градот наметка односи беа многу сериозно затегнати.

Менување на карактерот на студентите на телото се рефлектира во наставниот план. Хенри VIII издаде серија на судски наредби на Универзитетот во 1536 сузбивање на Факултетот за канонско право и забрана за проучување на сколастичката филозофија. Студијата на канонското право одби, и на грчки и латински класици, математика и библиски студии, сега дојде до израз.

Промените во Универзитетот зафатиле со последователни Кралската интервенции; монарсите се занимава со универзитети како производители на идните лидери на Реформираната црква, и Статутот на 1570 обезбеди ова. Тие концентрирани орган не, како што беше претходно, во Регент мајстори и Proctors, но во вицеканцеларот и раководителите.

Донација од страна на Хенри VIII од пет professorships, на Regius professorships на божественоста, хебрејскиот, грчките, Медицината и граѓанското право, нагласи промени во наставните методи и да даде пример за приватни донатори. Националните пресврти 1640 до 1660, и во помал степен на 1688-89, доведе до нарушувања во состаноци и дисциплина, но Кралската влијание во форма на наредби Советот на Суверениот, и на барањата за диплома за кандидатите на судот (мандатот степени) продолжи до почетокот на осумнаесеттиот век.

Печатење биле спроведени во Кембриџ во 1520s и на Кралската повелба во 1534 даде на Универзитетот моќ да го именува (или лиценца) три принтери (книжари) кои требаше да се печати и објавува дела кои се одобрени. Друга педесет години требаше да поминат пред оваа привилегија редовно се остваруваше и тоа на крајот се разви во University Press. од 1584, редовно објавување почна под привилегија на Универзитетот и продолжи повеќе или помалку постојано, но не се постигне вистинска сила до реорганизација Ричард Бентли во последната деценија на XVII век се предвидени нови простории и видови. Овие подобрувања им овозможи на Универзитетот Прес во догледно време да се искористат во целост на монополот на Библијата печатење кој го дели со Оксфорд и "кралот Принтери", и да се произведе постојан прилив на дела од суштинско значење за развој на студии. На Cambridge University Press продолжува да овој ден како еден од најстарите и најголемите академски издавачи во светот.

Математичката работа на XVII век се развива својот полн цвет во кариерата на Сер Исак Њутн (1643-1727), кој со своите следбеници спроведува научни истражувања од сите видови. Ова се рефлектира во брзото воспоставување на Универзитетот и од приватни донатори од серија на professorships за математика (на Lucasian), хемија, астрономијата (на Plumian), анатомија, ботаниката, геологијата (на Woodwardian), астрономијата и геометријата (на Lowndean), и експериментална филозофија. Професорите охрабруваат обезбедување на наставни средства во рамките на Универзитетот: ова е време кога ботаничка градина и Музејот на фосили Woodwardian беа воспоставени преку приватни донации, и опсерваторија е формирана од страна на Тринити колеџот. Паралелно со ова научна дејност, две professorships на арапски (Сер Томас Адамс и Господ бискуп е), моралната филозофија (на Knightbridge), музика, модерната историја (Regius), божественоста (Norrisian) и со закон (Даунинг) се воспоставени за да се исполнат други потреби.

На disputations и opponencies од минатото се прилагодат на новите студии. На оние завршувањето на првата фаза на нивното дипломирање беа наредени во ред за заслуги, кој беше објавен на Чиста среда. забавни стихови, понекогаш сатиричен, беа прочитани на матурската церемонија на висок БА (или "стар ерген") седи, како лиценциран будала, на триногарник или статив. со текот на времето, листата на дипломирањето дојде да биде отпечатена на задната страна на овие стихови Tripos, и стана познат како листата Tripos.

И покрај одредбата за природни науки и уметности, од крајот на 17 век, математика дојде да доминира студии во Кембриџ, и на крајот "на Tripos’ почна да значи испитот по математика. Ова беше спроведено во Сенатот куќа, каде што кандидатите веројатно да се направи добро се специјални хартии на "проблеми", На прво диктирал на нив од страна на модераторите, но од страна на 1800 појавувајќи се како печатени на хартија.

Универзитетската библиотека се прошири со остатокот од Универзитетот во текот на XVII век подоцна, и по добивање на дарот на Џорџ I од ракописи и книги на владиката Џон Мур, ја надраснува својата оригинална четвртини во старите училишта. Планови веќе се предложени за изградба на Сенатот куќа во предниот дел на старите училишта, и ова конечно беше завршена во 1730. Помеѓу овој датум и 1758 серија на промени и адаптации на старите згради предвидени простор и прекрасен фитинзи за библиотеката, кои се познати од цртежи Rowlandson е: многу од случаите се преживее во сегашната универзитетска библиотека.

Дополнувања на главен математички програма беа само полека се: испитување за LLB во граѓанското право прв пат се појави во 1816, класична Tripos започна во 1824 и, по 1843, ordinands може да се земе доброволно испитување во теологијата која е да се развие во теолошки Tripos.

Овие промени започна во време кога на централната администрација на Универзитетот беше зајакната и проширена со серија на мали реформи кои требаше да се од фундаментално значење за идните промени. Статутите, на пример, за прв пат издадена во печатена верзија во 1785, и систем на постојани или повремени комисии (обично се нарекува синдикати) проширува и надзор на објекти (кој донации на новиот professorships значително се прошири), а исто така и на објекти и институции, како што ботаничка градина, библиотека и на печатот.

И покрај ваквиот развој на настаните, имаше во првата половина на XIX век континуирана повик за промени и реформи на Универзитетот, што делумно е одраз на политичките движења на земјата како целина,. Изборите како канцелар на принцот Алберт принцот-владетел во 1847 е показател за силата на движењето за реформи, и во 1850 Кралската комисија беше назначен да се распрашува во двете антички универзитетите во Оксфорд и Кембриџ. Извештајот на Комисијата резултираше со донесување на нов Закон на Кембриџ во акт на Универзитетот во Кембриџ 1856. Овие закони биле многу ревидирани од својот прв настап, но во форма на влада која отелотворени остана како рамка. Овластувањата на Универзитетот во почетокот на Сенатот, на целото тело на дипломирани студенти, заедно со канцеларот, Вице-Канцелар, и лекарите.

Сите важни овластувања на ова тело дојде време да се врши од страна на оние на неговите членови држи официјални позиции во универзитет или колеџи (Регент куќа), кои за возврат се избере број на членови на работоводниот орган, Советот. Наставниот план и содржината на испитувања беа во надлежност на друг избрано тело, Генералниот Одбор на факултетите (која започна во 1882), додека Финансиски одбор (сега за финансии комитет на Советот) занимаваа со сметководство и управување со имот на Универзитетот. Комисии и одбори се занимава со учење во рамките на одделни дисциплини се развива во систематски факултети во текот на интер-воените години. Секој факултет има свој Управен одбор и степен комитет.

Воведувањето и испитување на нови студии – градежни делумно, по античка сила Кембриџ во математика – напредна многу брзо по Кралската комисија на 1850 пријавил. Природните науки и морална науки (сега филозофски) Triposes беа одобрени уште 1851, и пред 1900 Triposes во законот, историја, теологија, индиски јазици, семитски (подоцна ориентални) јазици, средновековна и модерна (Европската) јазици, и машински науки (подоцна инженеринг) сите беа воспоставени. Да се ​​развијат овие нови филијали на учење на бројот на нови или преобликува professorships беа воспоставени од страна на Универзитетот и од приватни донатори, најрано се на Дизни професорско на археологијата во 1851.

Бројот на други воспоставени настава мислења остана мало, и повеќето додипломски настава беше направено од страна на предавачи, именува и платени од страна на колеџи, или од страна на приватни тренери. Како што бројот на студентите се зголеми во текот на последниот половина на векот (matriculations зголеми од 441 во 1850 до 1,191 во 1910), многу сместување е додадена на постојните колеџи, три целосно нови институции се појави во текот на векот (Даунинг, Селвин и Свети Едмунд), и се направени голем број на обиди да се обезбеди евтини не-колегиум хостели угостителство за посиромашните студенти. Повеќето од овие хостели исчезна пред 1900 (зградите на еден, познат како Кевендиш колеџот, сега се окупирани од страна Homerton), но нов не-колегиум општество презеде својата работа, а подоцна стана Fitzwilliam колеџ.

Ресурси за проучување на уметноста, архитектурата и археологијата, била обезбедена, под волјата на Сер Ричард Fitzwilliam, со формирањето на музејот кој го носи неговото име. Уште богата серија на просториите беше сместен на стариот сајт на ботаничка градина која се префрли во Hills Road, оставајќи слободен значителен просторот зад Бесплатни SCHOOL LANE на местото на нови музеи. Овој сајт дојде во куќата на Кевендиш Лабораторија за експериментална физика, како и Катедрите за медицина, хемија, зоологија, анатомија, и инженеринг. Во меѓувреме другата страна на улицата некои од земјата вишокот првично стекнати за Даунинг колеџ беше продаден на Универзитетот и се дадени на просторот на Даунинг сајтот за лаборатории и музеи за ботаника, геологијата, земјоделството, физиологија и археологија и антропологија, и на Правниот факултет. Универзитетската библиотека, значително зголемени на местото на старите училишта во текот на XIX век, outgrew неговата оригинална дома и се пресели во 1935 на прекрасен нови објекти западно од реката камерата со помош на многу значителен добродетелство од фондацијата Рокфелер.

"Продолжување на предавања’ во провинциски центри беа важна карактеристика на активностите на Универзитетот во крајот на деветнаесеттиот век. Тие често се поврзани со обидите да се обезбеди професионална настава и испити за девојки преку локалните прегледи за училишта обезбедени од страна на Универзитетот во соработка со Оксфорд. курсеви за машки дипломиран обука на наставниците започна во Кембриџ во многу исто време, но можеби најмногу далекусежни ефект на движењето беше воспоставувањето на Кембриџ од два колеџи за студентките (Гиртон во 1869 и во Newnham 1872). Од првиот, овие колеџи кои имаат за цел да ги подготват своите ученици за Tripos, и првите жени, всушност, беа испитани во 1882. Обидите да се направат жените полноправни членки на Универзитетот беа постојано поразен до 1947. Од 1860-тите,, Колеџи почна полека да се овозможи нивните соработници да се омажи. Ова имаше големо влијание врз Кембриџ општество и на топографијата на градот, кога куќите дојде да биде изграден за да се приспособат на новите семејства. Неколку напредни студенти се појави во Универзитетот, особено во лаборатории, во почетокот на дваесеттиот век, но постдипломски степени, главно на д-р, направи бавниот почеток по нивното воведување во 1921.

Организиран спорт дојде да игра забележлива улога во животот на колеџи и универзитети по 1851. На брод трка меѓу Оксфорд и Кембриџ и крикет натпревари на интер-универзитетски веќе почна уште во 1827, и стана годишни настани во 1839. во меѓувреме, клубови брод, други спортски организации и интер-колегиум натпревари (Паричните средства и Мејс – именувана по условите во кои тие се одржа – и Cuppers) стана добро воспоставена карактеристика на под-дипломски живот. На Proctors продолжи, во соработка со Колеџот службеници, да врши надзор на јавниот ред и одржување дисциплина и тоа треба да се напомене дека до 1970 наметки се носи на улиците каде од страна на сите помлади членови, и колеџи затвори своите порти и пред полноќ.

Во Првата светска војна (1914-19), 13,878 членки на Универзитетот служи и 2,470 беа убиени. наставата, и надоместоците што заработил, дојде речиси до крај и сериозни финансиски тешкотии проследено. Како последица на Универзитетот доби првиот систематска државна поддршка во 1919, условено со понатамошна истрага во своите ресурси и организација, и Кралската комисија назначен во 1920 препорачува Универзитетот (но не и колеџи) треба да добијат годишен грант, и треба да се реорганизира за да се преземе одговорност за предавања и практична настава. Колеџите повратија контролата на индивидуалните учењето на нивните ученици и оваа поделба на одговорноста продолжува и денес.

Овој период бележи забрзана стапка на развој во речиси секоја насока. Угледот на Кембриџ научниците веќе беше основана кон крајот на деветнаесеттиот век од страна на Кларк Максвел и Darwins меѓу другите и потоа се одржува од страна на J. J. Томсон, Господ Rayleigh и Господ Радерфорд. Работата на нивните ученици и соработници за време на Втората светска војна, во голема мера се зголеми оваа репутација и голем број на студенти вознемирени да ги користат лабораториите се собраа на Универзитетот и на поголем број на спонзорирани од владата институции основани во градот (кој бил најмен како град во 1951). Факултети и истражувачки институти беа воспоставени како нови области на студијата изработена, а со нив и новите наставни предмети.

1950-тите и 1960-тите години доживеа невидено проширување на Универзитетот во наставата сместување. Некои постари одделенски факултет и објекти беа заменети – на пример,, оние за хемија и инженеринг – и факултети растечката уметност доби постојано сместување за прв пат, особено во комплекс на згради на Сиџвик камери сајт. Развојот на голем број на нови регионални општата болница во јужниот дел на градот, на крајот на местото болница античкиот Addenbrooke е во центарот на градот, предвидени во јадрото за широк спектар на медицински поврзани сектори и институции, вклучувајќи го и новиот школа за клиничка медицина. Потребата за повеќе простор отколку што може да се направи достапни на тесна централните места доведе до ширење на други одделенија, особено Кавендиш Лабораторијата на пространа сајт западно од Кембриџ во 1970-тите. На запад Кембриџ проширување продолжува и денес, и од областа сега се сместени многу објекти, вклучувајќи компјутерска лабораторија и Центарот за Nanoscience на.

Социјални и културни активности не се запоставени, и во овој период на постојана парична центар за постдипломски студенти и вработени – Универзитетот центар – е основана со средства обезбедени од страна на Фондацијата Волфсон, цел вграден музичко училиште и концертна сала е изградена, повторно делумно од добродетелства, Универзитетската библиотека повторно беше продолжен, модерната уметничка колекција на двор котел беше купена и зголемени, и најстариот Универзитет театар Англија, на ADC, отворена од страна на аматерски драмски клуб 1855, беше даден од страна на Универзитетот и реновирање како центар за додипломски драма. Ваквиот развој на настаните што се покажаа зголемување на свеста на пошироката одговорности на Универзитетот, и на своите членови и на заедницата во целост.

Подиректно поврзани со клучните дејности беше развојот име "Кембриџ феномен", брзо и успешно раст на наука базирана на индустријата во и околу градот, многу од тоа произлегуваат од истражувањето спроведено на Универзитетот во лаборатории. Од клучно значење во овој процес беше воспоставувањето на наука парк Кембриџ со Тринити колеџот, иновација која сега порасна значително во големина и што е проследено со други слични настани. канцеларија за врски Индустриски Универзитетот започна во 1970 година, со поддршка на Фондацијата Волфсон, и се разви во Канцеларијата за истражување.

Во меѓувреме додипломски броеви се зголеми по војната од страна на прием во полноправно членство од 1947 на студентките, од страна на фондацијата на трета жените колеџ, нова сала (1954, Мареј сега Едвардс колеџ), како и основањето на Черчил (1960) и Робинсон (1977). Повеќе револуционерни чекори беа преземени во 1960 година. Беа основани четири нови колеџи се обезбеди стипендии за некои од поголем број на наставни и истражувачки кадар, како и повеќе места за истражување на студентите (Дарвин, Волфсон, Клер Хол и Луси Кавендиш). Некои постари темели првично се лабаво поврзани со Универзитетот – Хјуз сала, Свети Едмунд и Homerton – беа признати како колеџи. Старешините колеџи сега почна да се признае и жени и именува жени соработници. Сега "ко-престој’ вообичаено е, но три колеџи примаат само студентките – Newnham, нова сала (Мареј сега Едвардс колеџ), и Луси Кавендиш.

во 2009, Универзитетот во Кембриџ постигнат посебен настан - 800 години на луѓето, идеи и достигнувања кои продолжуваат да се трансформира и да имаат корист на светот. Одбележување на најдоброто од богатата историја на Кембриџ и да гледа напред кон иднината, Универзитетот се гледа на огромен број на достигнувања и светот се менува идеи родени рамките на нејзините ѕидови, од воспоставување на основите на физиката на откривањето на структурата на ДНК; од трансформативниот размислување на големите филозофи Кембриџ, поети и уметници; на пионерска работа на многу од нејзините добитници на Нобеловата награда.

На 800-годишнината беше одбележана со голем број на настани и проекти во текот на годината. Ние поканет кадар, алумни, студентите, локалната заедница и нашите колеги универзитети за да го прослават со нас за време 2009.

Преглед

Отворањето на ѕвонење во случај Година привлече повеќе 10,000 посетителите на централната Кембриџ за да се види нарачана lightshow - прва во Кембриџ. Во прилог на ова, улиците на Кембриџ беа украсени со знамиња прикажува слики и избор на датуми од Универзитетот, уште првиот за градот.

Со време на Летната градина партија во јули, воз, бил именуван од страна на канцеларката да ја одбележат годишнината, на lightshow се повтори во Кина, Наука фестивал го прослави 800 години на науката и стотици универзитети од целиот свет, како и деца локалното училиште, беа зафатени со пишување писма кон иднината. Градина партија привлече повеќе 9,000 на вработените и нивните семејства.

Четири дена подоцна, Кембриџ концертот на BBC proms кој Кембриџ композитори, музичари и пејачи од 16 Колеџи се одржа во присуство на Неговото височество Принцот од Велс. До есента, неколку нови настани се случиле. Определување вклучени: специјално нарачани претстава изведена од децата локалното училиште право 0-800 во 60 Минути и посета од НВ Кралицата, за време на кој таа се доделени новиот Regius професорско за Ботаника. Квентин Блејк, познатиот илустратор и економист, придонесе сосема нова серија на дела во кој познати личности од минатото на Универзитетот. во декември, На Empire State Building е осветлена за една ноќ во Кембриџ сина.

На 18 јануари 2010, точно една година од нашиот прв настан, на годишнината беше склучен со поголем lightshow изложен тековните истражувачки универзитет. Шоуто приклучи на Кинг, Клер, и Gonville и Caius колеџи во маршрута за пешачење, која започна во Сенатот куќа и привлече најмалку 20,000 луѓе.

други аспекти

Две главни насоки на помали навој активност во текот на годината. Првиот беше 2009 Фонд, кој беше главниот двигател 42 "Дното-нагоре" партнерски настани. Повеќето од нив биле предводени од студентите; тие се вклучени хорска музика во капели, нови печатење списанија и вебстрани, Новиот театар и на соларна енергија еко-тркачки автомобил кој се натпреваруваше во Австралија.

Втората компонента се извршува во текот на годината беше Кембриџ идеи, серија на аудио и видео подкасти кој Кембриџ академици справување со големи проблеми на денешницата. Ова беше само еден аспект на нови големи присуство во новите медиуми, вклучително и YouTube, развиена специјално за 800-годишнината но продолжува како наследство во иднината.

Во прилог на 800-годишнината, Кембриџ, исто така, е домаќин на Фестивалот на Дарвин, на која животот и делото на Чарлс Дарвин беше славен како 2009 обележан 200 години од неговото раѓање и 150 години од објавувањето на "За потеклото на видовите". фестивалот, која се одржа во текот на летото, Избрана разговори, дискусии, перформанси, работилници, изложби и гостувања.

За да дознаете повеќе за начинот на кој го прослави 800-годишнината од минатото, сегашноста и иднината на Универзитетот, Ве молиме видете го менито на левата рака.

Ве молиме видете на конечниот извештај на 800-годишнината на Управниот комитет подолу.


Дали сакаш разговараат Универзитетот во Кембриџ ? Секое прашање, коментари или критика


Универзитетот во Кембриџ на сајтот


Фото


слики: Универзитетот во Кембриџ официјалната Фејсбук

Видео





Сподели ја оваа корисни информации со вашите пријатели

Универзитетот во Кембриџ коментарите

Зачлени се за да разговараат на Универзитетот во Кембриџ.
ТЕ МОЛАМ ЗАБЕЛЕЖИ: EducationBro списание ви дава можност да го прочитате информации за универзитети 96 јазици, но бараме од вас да ги почитуваат другите членови и да ја напушти коментари на англиски јазик.