Friedrich Schiller University of Jena

Friedrich Schiller University of Jena

Friedrich Schiller University of Jena Details

Regjistrohen në Friedrich Schiller Universitetin e Jena

Përmbledhje


Friedrich Schiller University Jena ndodhet një universitet kërkimor publik në Jena, Thuringia, Gjermani.

Universiteti është themeluar në 1558 dhe llogaritet ndër më të 10 universitetet më të vjetra në Gjermani. Ajo është e lidhur me 6 fitues të çmimit Nobel, më të fundit në 2000 Kur Jena diplomuar Herbert Kroemer fitoi Çmimin Nobel për fizikë. Ajo ishte riemëruar pas poetit Friedrich Schiller i cili po mësonte si profesor i filozofisë, kur Jena tërhequr disa nga mendjet më me ndikim në fillim të shekullit të 19. Me Karl Leonhard Reinhold, Johann Gottlieb Fichte, G. W. F. Hegel, F. W. J. Schelling dhe Friedrich von Schlegel në stafin mësimor, universiteti ka qenë në qendër të shfaqjes së idealizmit gjerman dhe romantizmit të hershëm.

Sa i përket 2014, universiteti ka rreth 19,000 studentë të regjistruar dhe 375 profesorë. presidenti i saj aktual, Walter Rosenthal, u zgjodh në 2014 per nje 6 vjet afat.

Universiteti Friedrich Schiller në Jena, themeluar në 1558, me saj 21,000 Studentët shpërndarë mbi dhjetë fakultete të ndryshme lë gjurmë në imazhin e qytetit. Studentët e as në universitet ose universitetin e shkencave të aplikuara të bëjë një të katërtën e banorëve të Jena. Kështu që, kjo është e gjitha e drejtë të thuhet: Nuk ka universitet në Jena, Jena është një universitet! përafërsisht 340 profesorët dhe 6,400 Anëtarët e punës së personelit në universitet dhe universitar spital, kjo e fundit e cila mban zhvilluar në një nga spitalet më moderne në Gjermani.

Universiteti vë theksin në intensivisht duke u kujdesur për nxënësit e saj, dhe punon në krijimin e një “studentët’ Paradise në Jena. programe të veçanta të mbështetur studentët nga jashtë. Kur vjen puna për të dhënë mësim, Universiteti Jena kombinon traditën dhe inovacionit: Përveç mjekësisë, fizikë, psikologji, Studimet e Biznesit dhe Ekonomisë, ose sportive, bio dhe sociale shkencat – të cilat janë renditur shumë – i ashtuquajturi “subjektet më të vogla”, si për caucasiology shkallës, Studimet rumune ose indo-gjermanike, janë të qëndrueshme. Gamë të gjerë të mundësive për të studiuar në universitet vetëm klasike Turingia e formon pamjen e saj, si dhe qëndrimin e saj: për të vepruar pa kufij – interdisciplinarily dhe ndërkombëtar. prandaj, një profil të qartë hulumtim është krijuar dhe do të zhvillohet më tej. Profili i tanishëm i Universitetit Jena e hulumtimit përbëhet nga pesë fusha kërkimore prioritare:

 • optikë, Photonics dhe Photonic Technologies
 • Materiale të reja dhe Technologies
 • Dinamika e sistemeve komplekse biologjike
 • Laboratori i Iluminizmit
 • Individët dhe Ndryshimi Social

Ato janë të plotësuar nga tre akademikë seksioneve kryq:

 • Analiza dhe menaxhimin e sistemeve komplekse;
 • Kontekstet kulturore të Moshimin;
 • Origjina e Evropës: Kultura dhe Religjioni në botën e lashtë dhe në Mesjetë

Up-dhe-vjen shkencëtarëve të rinj janë të përgatitur mirë për karrierën e tyre pasi që ata janë të mbështetura nga Akademia diplomuar Jena. me këtë, temë e rëndësishme e “kujdesi për fëmijët” shfaqet në axhendën e universitetit. Si një nga themeluesit e “Jena Aleanca për familjen”, Universiteti Jena qëndron për pajtueshmërinë e të pasurit fëmijë dhe studiuar. Për këtë, ajo ka marrë Total E-Quality Award. Schiller Universiteti Friedrich edhe ndërkombëtarisht të njohur: Ajo është e integruar në rrjete të rëndësishme, si Grupi Coimbra, dhe bashkëpunon me më shumë se 100 universitetet apo institucionet akademike në mbarë botën. me pothuajse të 300 Partnerët brenda Evropës një shkëmbim i gjallë i nxënësve dhe mësuesve është duke u zhvilluar.

Në 2008 Jena ka fituar titullin e Gjermanisë “Qyteti i Shkencave”. 2008's ngjarje janë ndikuar fuqimisht nga aktivitetet e universitetit. dhe, në të ardhmen, universiteti dëshiron për të mbështetur një ndikim të fortë në mësimdhënie, Hulumtimi dhe kultura, kombëtare dhe ndërkombëtare.

shkollat / kolegje / departamentet / kurse / fakultetet


 • teologji
 • Fakulteti i Drejtësisë
 • ekonomi
 • filozofi
 • Shkenca shoqërore dhe të sjelljes
 • Matematikë dhe Shkenca Kompjuterike
 • Fizikë dhe Astronomi
 • Kimi dhe Toka Shkenca
 • Biologji dhe Pharmacy
 • mjekësi

histori


Brenda vetëm disa vite të revolucionit politik në Gjermaninë Lindore qytet i vogël Thuringian Universitetin e Jena ka lulëzuar në një qendër të rëndësishme ndërkombëtare e të mësuarit. Një atmosferë e ndryshimit është dominant, por pavarësisht këtij fillimi të ri e shikon përsëri me dashuri mbi traditën e madhe: Goethe, Schiller, Hegeli dhe Fichte lënë gjurmë në jetën intelektuale, Abbe, Zeiss dhe Schott hedhur themelet për prosperitetin ekonomik.

e gati 25 000 studentët e Universitetit të Schiller Friedrich dhe Universiteti i Shkencave të Aplikuara të dhënë një dhunti përjetësisht rinore në qytetin e 100 000, e cila është e rrethuar nga shkëmbinjtë muschelkalk dhe nestled fantastike në luginën e lumit Saale. Pasardhësit e poetëve, filozofët dhe studentët kanë kënduar lavde e saj në këngë dhe poezi, ndoshta më e bukur Gottfried Benn: “Jena para nesh, në luginën lezetshëm“. Kudo shkon kultura është i pashmangshëm — mbi të gjitha, atë të romantizmit, klasicizëm, dhe Gründerzeit. Një mënyrë unike student i jetës gjithashtu ka filluar në Jena dhe vazhdoi të ketë pasoja themelore në politikën e lartë: ky është vendi ku vëllazëria e parë të studentëve formuar, të cilit i zi-kuq-artë banner, sot ngjyrat kombëtare, ka sinjalizuar frymën demokratike e unitetit, drejtësia dhe liria që nga takimi në Wartburg në 1817. Fraternities nuk mund të luajë shumë për një rol në fund të shekullit të 20 Jena, por kujtimi i këtij shfaqjes demokratik është ruajtur jo vetëm nga këto wearers e shirita shumëngjyrëshe dhe kapele.

ndryshime radikale dhe nisje nga e kaluara duket se kanë qenë gjithmonë një specialitet i Jena. Kur dy profesorë e para, Stigel dhe Strigel, dhe të tyre 171 Studentët u zhvendos në të Kolegjiumi Jenense, dikur një manastir Dominikane, në 1548, sovrane e tyre, Johann Friedrich I, ishte ende në paraburgim perandorak. si “kryetar” i aleancës protestante Schmalkaldian Princi Wettin Zgjedhor kishte pësuar një humbje katastrofike ushtarake kundër kurorës katolike dhe kishte për të heqë dorë vendin e tij të vjetër dhe universitetit në Wittenberg të kushëririt të tij urryer Moritz. Në territorin tani nën sundimin e tij, e cila kishte rënë për një të tretën e saj madhësi paraardhëse, ai zgjodhi Weimar si seli e re e qeverisë dhe e themeluar në qytetin fqinj të landholders vogla dhe verës kultivuesve një Hohe Schule (kolegj) për trajnimin e klerikëve protestantë dhe mësuesve. Vetëm vlefshme “Biblioteca Electoralis” i Friedrich i urti u ruajt dhe e solli nga Wittenberg në Jena.

Në ditët e para të ardhurve akademike nuk janë saktësisht të mirëpritur ngrohtësisht, — përjashtimi i profesorëve nga taksa e alkoolit dhe mënyrat përafërt-dhe-gati të nxënësve të tyre, i cili për shkak të një shkallë të gjerë autonomie ligjor zor se do të mund të ndiqet penalisht nga gjykatat vendore, ishin një gjemb në anën e qytetarëve i drejtë. intelektualisht, megjithatë, humaniste, Reforma me orientim institucion arsimor bërë hapa të shpejta në zhvillimin e saj; nga mesi i 1550s Jena konsiderohej tashmë si një qendër kryesor i Reformimit, dhe botimi i veprave Jena Luterit kishte tejkaluar një projekt konkurruese në Wittenberg. Por kjo nuk ishte deri 1558 se Jena Hohe Schule marrë privilegjin perandorake si një universitet.

afërsisht 100 vite më vonë, nga një universitet hershme moderne reformave era me katër fakultete — filozofi, teologji, Law and Medicine — kishte zhvilluar një komunitet kërkimore me interesa shumë të ndryshme. Matematikan dhe astronom Weigel, i cili mësoi Leibniz, ndër të tjera, konsiderohet si një nga themeluesit e mendimit shkencor. Këto janë rrënjët e universitetit të cilat, një herë në lulëzim, do të fitojnë epitetin “grumbullues i njohurive”. Personi i cili doli nga rruga e tij për të shprehur falënderim të tillë të lartë është, si “Superintendent i masave direkte në Shkencave dhe Arteve”, jo më pak të falënderoj për këtë zhvillim: vetmuar këshilltari Johann Wolfgang von Goethe metodike thjeshtë mendimtarë të shquar dhe studiues në Dukatit vogël provincial dhe sistematikisht krijuar kushte ideale për punën e tyre. bibliotekat, kopshte botanike, një arkiv histori natyrore dhe laboratorët ishin nënshtruar për konceptimin e tij fiskal të rendit. Institucione si observator dhe mbledhjen mineralogjik mund të ndiqet në iniciativën e tij. Në të njëjtën kohë ambiciet e vetë Gëtes shkencore përfituar nga kjo infrastrukturë. Ai ka punuar ngushtë me kimisti Doebereiner, themeluesi i sistemit periodik, dhe me anatomist Justus lodër. Kërkimi i tij i suksesshëm për të kockave intermaxillary konsiderohet si një nga shembujt më të hershme të hulumtimit në shënjestër mjekësor në epokën moderne; mostrave përgatitur nga poeti-princit vetë janë ruajtur ende në mbledhjen anatomike të Universitetit të Jena.

vendimtar, megjithëse, për vitet klasike-romantike çudi ishte një fillim “rrjet”, e cila në kushte të shkëlqyer mbledhur mëdhenjtë shquar intelektuale në një vend. Hegel, Fichte dhe Schelling, Voss, vëllezërit Schlegel dhe Friedrich Schiller — si profesor i historisë — të gjitha mësuar në qytet në Saale, ndërsa Novalis, Hölderlin, Brentano, Föbel dhe Arndt u ul në leksionet e tyre.

Në ditët e sotme jo vetëm emrat e rrugëve dhe pllaka, por edhe restauruar me dashuri ndërtesave, dëshmojnë për këtë periudhë: për shtëpi kopsht shkallës Schiller-it, home Fichte-së, qëndrimit Superintendent e Gëtes në kopshtet botanike, ose House Fromann, e cila sot shërben si një institut për dijetarët e gjermane dhe historianët e artit. Përqendrimi befasues i kulturës në ato vite, e cila shënoi fillimin e një ndryshimi rrënjësor të paradigmës në kulturën dhe shkencën në kryeqytetin binjak Dinastinë Ernestine-së, tani është subjekt i DFG (Këshilli i Kërkimeve gjermane) Projekti Research Collaborative “Weimar – Jena. Kultura rreth 1800”.

Por themelet e reputacionit ndërkombëtar të Jena-së si një qendër industriale nuk është krijuar deri rreth 70 vjet më vonë nga një plejadë e rastësishëm të personaliteteve — edhe një herë në universitet. inxhinieri precize Zeiss dhe optikë bimore dhe kimike qelqi punon Schott & Gen. erdhi në jetë praktikisht si ndërmarrje spin-off nga alma mater — shumë në të njëjtën mënyrë si shumë parashikon rigjallërimin e Gjermanisë si një vend të teknologjisë së lartë me një përshtatje të ngushtë të shkencës dhe botës së biznesit. Kjo formë e bashkëpunimit në mes të universitetit dhe industrisë evoluar natyrisht në Jena, si të thuash.

Shtysë për shfaqjen në moshën industrial është dhënë nga Ernst Abe (emërua profesor i asociuar në 1870), Kush, ndërsa ende në '30 e tij të hershme, zhvilluar teorinë e tij të formimit të imazhit mikroskop, i cili ka marrë parasysh fenomenin e njohur e zbërthim, dhe kështu e bëri të brishtë në ndërtimin mikroskop nga gjykimi dhe gabim në projektimin metodike. Ai u dha këtë komision nga një mekanik universitar, Carl Zeiss, i cili kishte qenë vazhdimisht në përsosje ndërtimin e pajisjeve optike në seminaret e tij private. Otto Schott, i cili mori doktoratën e tij në Jena në 1875, ishte e treta për të hyrë në këtë aleancë duke themeluar, në nxitjen Abbé-së, një “Laboratori për Glass Teknologji” në 1884, për të prodhuar lente shumë të pastër të veçanta për mikroskopëve Zeiss-së dhe pajisjeve optike. nxënës Humboldtit Matthias Jakob Schleiden, Profesor i Botanikës dhe i famshëm për teorinë e tij celular, inkurajuar — dhe më vonë kanë përfituar nga — ky proces, e cila ishte për të provuar shembullore në historinë ekonomike të Gjermanisë.

Suksesi i impiantit Zeiss sjellë punëtorë të shumta të kualifikuar në qytet, dhe popullsia u rrit ndjeshëm nga 150% në kohë nga 1870 në fillim të shekullit, për afërsisht 25 000. Kjo begati e re, e cila Zeiss dhe Abbe ndarë me të punësuar nëpërmjet një statuti pioniere sociale dhe transformimin e hershme të ndërmarrjes në një bazë, gjithashtu dha fitime për të qytetit dhe universitetit: për shembull të Volkshaus, një qendër kulturore dhe sallë koncertesh, është ndërtuar me paratë Zeiss, dhe kur profesorët dhe studentët u zhvendos në një ndërtesë të re në 350-vjetorin e universitetit në 1908, Kontributet Fondacioni Zeiss nuk ishin më pak të falënderoj për këtë. Donacioni më i madh privat për strukturën e shkëlqyer Arti i Ri nga kishës njohur dhe arkitekti teatër Theodor Fischer erdhi nga Oto Schott.

Koha-hapësirë ​​midis Gründerzeit dhe Republikës së Vajmarit është, për Jena si një qendër moderne të të mësuarit, ndoshta më e rëndësishme se epoka shpesh-përmendur klasike-romantike. Biologu Ernst Haeckel, teoricieni më e rëndësishme e evolucionit pas Darvinit, mësim në Jena, ashtu si matematikan dhe logician Gottlob Frege, që çon bashkëkohore filozofët Anglo-saksone përmendin si një ndikim. Gjithashtu vlen të përmendet janë Hans Berger, që zbuloi elektroencefalogramë (EEG), psikiatri Otto Binswanger, filozofi Rudolf Eucken, historianët Johann Gustav Droysen dhe Alexander Cartellieri, e filologë Sievers dhe Delbrück, pedagogët e reformës stoy dhe Petersen, juristi Eduard Rosenthal dhe Max Wien, një nga pionierët e telegraphy pa tel. Jena gëzuar kulm të saj në artet e bukura në sajë të avant-gardës rrethit të orientuar të artistëve përqëndruar rreth Eberhard Grisebach dhe Botho GRAEF: pas skandali në Weimar Auguste Rodin mori një doktoratë nderi në 1905, dhe në vitet 1907-09 Ferdinand Hodler krijoi pikturën e famshme monumentale “Studentët gjermanë vendosjen për Luftën Çlirimtare të 1813” për sallën e re leksion universitar. Duke punuar vizita dhe ekspozita nga Ekspresionizmi kryesore dhe lidhja me Weimar Bauhaus lënë gjurmë në jetën artistike të qytetit.

Pavarësisht nga — apo ndoshta pikërisht për shkak të — klima e saj libertarian një rrëmujë ashpër ndodhi inteligjencën Jena në mes të viteve 1920. Nocioni i një modeli universiteti Kombëtare Socialiste shpejt erdhi në ekzistencë, dhe përfaqësuesit kryesorë të teorisë racore dhe eutanazisë ngritur këtu — në afërsi të drejtpërdrejtë me kampin e përqendrimit Buchenwald Weimar-.

Pas një fazë të shkurtër të riorganizimit pas 1945 Alma Mater edhe një herë u kapur në vorbullën e ideologjisë politike, dhe tani pritet të zhvillohen në një “universiteti socialist”. Simboli më i dukshëm i kësaj është “hulumtim të lartë të rritet”, ndërtuar nga 1967-72 sipas planeve nga RDGJ star arkitekti Herbert Henselmann dhe menduar fillimisht për shtetërore VEB Carl Zeiss, në të cilën akademikët kishte për të lëvizur. Në prej 127 milionë ky sinjal i rëndësishëm i socializmit kullave autoritare të arkitekturës mbi qytet në Saale. Megjithatë: në hijen e tij u shfaq një atmosferë të rezistencës subversiv, dhe Jena ishte konsideruar si një fortesë disident në RDGJ.

Në 1989 profesorë dhe studentë demonstruan në rrugë së bashku; kufizimet në lirinë intelektuale ishte ndoshta ndjerë askund në mënyrë shtypëse si në fushat e kërkimit dhe edukimit. Menjëherë pas revolucionit politik në Universitetin e Jena kryer masa të rënda dhe të vështira: çdo mësues është vlerësuar, dhe nga departamentet më parë ekzistuese janë formuar dhjetë fakultetet e një contoured, klasik, universitet gjithëpërfshirës — i vetmi universitet i tillë në Thuringia. Një Kampusi i ri u themelua në ish-vendin e impiantit kryesor Zeiss në zemër të qytetit, dhe projekti ndërtimin miliardë mark “Klinika University 2000” u zhvilluar. Në drejtim të programit të saj mësimor Universiteti gjithashtu mori traditat e vjetra: Fakulteti shumë të larmishëm filozofike, për shembull, në të cilën me sa duket “ekzotike” fusha të tilla si Oriental lashtë, Studimet e Kaukazit dhe indo-gjermanike kanë gjetur një shtëpi. Ose në Fakultetin e Mjekësisë, i cili e ka marrë rolin e kujdestarit të lartë për të gjithë Thuringia me klinikën e saj 1400-krevat. Dhe natyrisht fizikës dhe shkencat biologjike meritojnë përmend.

Accessibility dhe një rrjet hulumtim lidhur ngushtë janë të fshehtat e rilindjen e qytetit në Saale si një qendër të mësimit. Shumë drejtorë dhe shefat e departamenteve e instituteve jo-universitare në Jena të mbajë professorships në universitet. Përtej kësaj, Uni Jena mban një aleancë universitet me Halle dhe Leipzig. përbashkët, në shumë raste projekte ndërdisiplinore, e.g. në pesë DFG Qendrat Kërkimore Bashkëpunuese dhe shtatë Innovationskollegs (seri leksion), janë rezultatet natyrore. Kjo klimë pjellore dhe në pritje është sjellë në lidhje me një varg të tërë të ndërmarrjeve të pazakonshme dhe premtuese në kërkimin, shumë prej të cilave janë duke u ndjekur në një bazë ndërdisiplinore në kuadër të rrjeteve të bashkëpunimit.

Por klima në Jena gjithashtu duket se ka një efekt pozitiv në mësimdhënie: marrëdhënia këshillimor në mes të studentëve dhe ligjëruesve është relativisht e mirë, — në të vërtetë në një masë të tillë që perspektiva e një kurs të shpejtë dhe intensiv të studimeve të bindur një numër sa duket të madh të studentëve për të dhënë Alma Mater shenjat e tyre të lartë në renditjen më të fundit të universitetit nga “Spiegel”, “i ashpër” dhe “Stiftung Warentest”. Ai është qëllimi i përbashkët i atyre që janë përgjegjës në universitet, dhe në qytet dhe shtet nivel që ky zhvillim duhet të vazhdojë pa ndërprerje.


A doni diskutuar Friedrich Schiller Universitetin e Jena ? Ndonjë pyetje, komente apo komente


Friedrich Schiller University of Jena në hartën


Foto


Fotografitë: Friedrich Schiller University of Jena zyrtari Facebook

video

Ndajeni këtë informacion të dobishëm me miqtë tuaj

Friedrich Schiller University of komente Jena

Bashkohen për të diskutuar të Friedrich Schiller Universitetin e Jena.
PLEASE NOTE: EducationBro Magazine ju jep aftësinë për të lexuar informacion rreth universitetet në 96 Gjuhë, por ne ju kërkojmë të respektojnë anëtarët e tjerë dhe të lënë komente në anglisht.