Universiteti i Erlangen Nuremberg

Universiteti i Erlangen Nuremberg

Universiteti i Erlangen Nurembergut Details

Regjistrohen në Universitetin e Erlangen Nuremberg

Përmbledhje


Universiteti i Erlangen Nuremberg është një universitet hulumtim publik në qytetet e Erlangen dhe Nurembergut në Bavari, Gjermani. Emri Friedrich-Alexander vjen nga themeluesit e parë të universitetit Friedrich, Markont e Brandenburgut-Bayreuth, dhe mirëbërës i tij Christian Frederick Charles Alexander, Markont e Brandenburgut-Ansbach.

Ne Gjermani, tradicionale artet liberale universitetet zakonisht nuk kanë një shkollë inxhinieri ose departamenti. megjithatë, FAU ka një fakultet të veçantë inxhinieri.

FAU është universiteti i dytë më i madh i shtetit në shtet Bavaria. ajo ka 5 fakultetet, 23 departamentet / shkolla, 30 departamentet klinike, 19 departamenteve autonome, 656 profesorë, 3,404 anëtarë të stafit akademik dhe afërsisht 13,000 të punësuar.

Në semestrin dimëror 2014/15 rreth 39,085 studentët (duke përfshirë 3,556 studentë të huaj) regjistruar në universitet në 239 Fushat e studimit, me rreth 2/3 studiuar në kampus Erlangen dhe pjesa e mbetur 1/3 në kampus Nurembergut. Këto statistika vënë FAU në listën e lartë 10 universitetet më të mëdha në Gjermani.

Në 2013, 5251 Studentët u diplomua nga universiteti dhe 663 doktorata dhe 50 tezat post-doktoraturës janë regjistruar. për më tepër, FAU marrë 171 milionë Euro (2013) Financimi i jashtëm në të njëjtin vit, duke e bërë atë një nga më të fortë të palës së tretë universitete të financuara në Gjermani.

Në 2006 dhe 2007, si pjesë e iniciativës kombëtare ekselencës, FAU u zgjodh nga Fondacioni i Kërkimeve gjermane si një nga fituesit në Iniciativa Përsosmëri në universitetet gjermane. FAU është gjithashtu një anëtar i DFG (Fondacioni gjerman Research) dhe Menaxherët Top industriale për rrjetin e Evropës.

Në Renditja Akademike të Universiteteve të Botës për vitin 2014, FAU renditet e dyta ndër universitetet gjermane në Inxhinieri / Teknologjia dhe grupit të shkencave kompjuterike për të gjitha katër parametrat rangut TOP, FUN, HiCi dhe PUB.

shkollat / kolegje / departamentet / kurse / fakultetet


  • Fakulteti i Shkencave Humane, Shkencat shoqërore, dhe Teologji
  • Fakulteti i Biznesit, ekonomi, dhe Ligji
  • Fakulteti i Mjeksise
  • Fakulteti i Shkencave
  • Fakulteti i Inxhinierisë

histori


1743 - Universiteti është themeluar nga markont Friedrich e Brandenburgut-Bayreuth

Universiteti në Erlangen është themeluar në frymën e absolutizmit iluminist. Funksioni i universiteteve gjermane në shekullin e tetëmbëdhjetë ishte për të shërbyer nevojave të principatat shumë duke bërë dispozita për edukimin dhe trajnimin e nëpunësve civilë për të rritur reputacionin e princave.

Ky ishte edhe burimi kryesor i motivimit për markont Friedrich e Brandenburgut-Bayreuth cili themeloi Friedrichs-Universität në principatën e tij në 1743 me ndihmën e Margravess Wilhelmine dhe kancelari i parë i Universitetit, Daniel Superville.

Ajo është universiteti i tretë që do të ngrihet në Franconia, pas universitetet e Altdorf dhe Würzburg, dhe ishte i bazuar në qytetin perandorak të Erlangen në akademinë e ish kalorës të vendosura në Hauptstrasse. Hapja zyrtare e Universitetit u zhvillua në 4 nëntor 1743, një ngjarje e cila është ende përkujtohet çdo vit në të vdes e academicus.
1769 - Universiteti është zgjeruar nga markont Aleksandri

Në ditët e para, Universiteti në Erlangen ishte një nga institucionet më të vogla të këtij lloji. Nje total prej 64 studentë janë regjistruar në Universitetin e ri në vitin e themelimit të saj dhe u mësoi nga 16 profesorë; numri mesatar i nxënësve ka mbetur në rreth 200 për disa kohë.

Dekadat e para të ekzistencës së Universitetit u shënuan nga problemet ekonomike që nga margraviate e Brandenburgut-Bayreuth ishte relativisht i vogël dhe jo veçanërisht të pasur. Kjo nuk ishte deri 1769, kur linja Bayreuth shua dhe margraviate e Brandenburgut-Bayreuth ishte bashkuar me atë të Brandenburgut-Ansbach, që Friedrichs-Universität është dhënë një bazë më të fortë financiare. Në nder të Aleksandrit markont, sundimtari i ri, i cili ishte edhe për t'u bërë mbrojtës i parë i madh i Universitetit, Universiteti u riemërua Friedrich-Alexander-Universität në të njëjtin vit.

Gama tradicional i disiplinave ishte mësuar në fakultetet e Teologjisë, ligj, Mjekësi dhe Filozofi. Përveç pallatit Hohenzollern cilat, si shtëpi të Dowager, luajtur vetëm një rol të vogël publik, qyteti i vogël margravial e Erlangen nuk kishte politike e rëndësishme, institucionet ekonomike ose kulturore, dhe profesorët e Universitetit tashmë fituar statusin e konsiderueshme në shoqërinë e qytetit.
1810 - Franconia bëhet pjesë e Bavarisë

Pesëdhjetë vjet pas themelimit të saj, Universiteti ka pësuar ndryshime të mëdha si pasojë e trazirave politike. Transferimi i pushtetit të kurorës Prusiane në 1792, të perandorisë franceze në 1806 dhe më në fund për kurorën bavarez në 1810 transformuar në Universitetin margravial në një institucion shtetëror. Ndërsa kjo do të thotë se ajo ka humbur shumë nga autonomia e saj, të tilla si juridiksionin e vet dhe privilegje të veçanta jepen qytetarit universitar, ajo gjithashtu përmirësuar financat e Universitetit.

Numri i studentëve ishte rritur dhe ka mbetur i qëndrueshëm në rreth 400 ne kete kohe. Planet për të centralizuar arsimim universitar në Universitetin e Landshut, të përcaktuara nga Ministri bavarez të Shtetit, Maximilian Joseph Montgelas, do të thotë se në fillim të shekullit të tetëmbëdhjetë e ardhmja e Universitetit u rrezikuar më shumë se një rast. Ajo i detyrohej mbijetesën e saj në fund të fundit për faktin se ajo kishte vetëm fakultetin e teologjisë protestante në Bavari. Sikur kjo të mos vazhduar të ekzistojë, të gjithë studentët e Bavareze e teologjisë protestante, numri i të cilëve ishte rritur në mënyrë të konsiderueshme si rezultat i integrimit të fundit FRANCONIA-së në Bavari, do të kanë qenë të detyruar për të studiuar jashtë Bavarisë.
1818 - Schloss është dhuruar zyrtarisht Universitetin

Në 1818, Universiteti fituar një numër të konsiderueshëm të ndërtesave të reja. Pas vdekjes së Sophie Caroline, gruaja e dytë e themeluesit të Universitetit, i cili kishte banuar në Erlangen, si zonjë e moshuar i tij që nga 1764, Mbreti Maximilian I Joseph i Bavarisë dhuroi Schloss, Schlossgarten, Kopsht me dru portokalli dhe të tjera ndërtesa në pronësi më parë nga margraves në Universitetin.

Gjysma e parë e shekullit të nëntëmbëdhjetë edhe pa reformë kryesore të konceptit të arsimit universitar Wilhelm von Humboldt-së, në të cilën ai mbrojti kombinimin e hulumtimit dhe mësimdhënies. Ligjëratat e cila kishte përqendruar më parë në një qasje rreptësisht exegetic të veprave standarde tani fokusuar në metodologjinë e studimit akademik dhe udhëzimit drejt hulumtimit të pavarur.
1824 - Universitätsklinikum Erlangen është themeluar
Ndërtimi i Spitalit Erlangen Universitare, spitali në pjesën lindore të Schlossgarten, është projekti i parë i madh ndërtimi ndërmarrë nga Universiteti dhe përfundoi në 1824. Zhvillimi i shpejtë drejt diferencimit në rritje në mes të subjekteve, dhe zonat e reja kërkimore në mjekësi dhe shkencat në gjysmën e dytë të shekullit të nëntëmbëdhjetë të nevojshme ndërtimin e ndërtesave të shumta të reja rreth Schlossgarten dhe përgjatë Universitätsstrasse, i cili erdhi për të formuar thelbin e Universitetit. Ndërtesat më të dallueshëm nga kjo periudhë janë Kollegienhaus (1889), anatomise dhe patologji ndërtesat (1897 dhe 1906) dhe Biblioteka Universitare (1913).
1890 - Universiteti ka një mesatare prej një mijë studentë
Zgjerimi në madhësi shkoi dorë më dorë me krijimin e departamenteve të shumta të reja me institutet brenda tyre të cilat, për dallim nga departamentet, jo vetëm mësoi disiplina akademike, por kryen edhe hulumtime të pavarura. Numri i studentëve të rritur ndjeshëm në gjysmën e dytë të shekullit të nëntëmbëdhjetë. Në semestrin e verës 1890, numri i studentëve të regjistruar në krye të 1000 shenjë për herë të parë,

që do të thotë se Universiteti renditur numër 15 në mesin e 21 universitetet në Perandorinë Gjermane, në aspektin e madhësisë. Ky zhvillim të ndryshuar rrënjësisht marrëdhënien mes Universitetit dhe qytetit. Ndërsa imazhi i Erlangen-it në shekullin e tetëmbëdhjetë ishte përcaktuar nga tregton Huguenot dhe zejtari, në shekullin e nëntëmbëdhjetë Universiteti filloi të luajë një rol gjithnjë e më të rëndësishëm.

Në mesin e profesorëve më të njohur të cilët mësohen në Universitetin ishin teologu Adolf von Harless, avokati i krishterë i fatit, profesor i mjekësisë Franz Penzoldt, Historiani Karl Hegel, filozofi Ludwig Feuerbach, profesor i Gjermanisë Benno von Wiese, profesor i studimeve orientale dhe poet Friedrich Rückert, matematikan Max Noether, fizikanti Eilhard Wiedemann, të kimistë Emil dhe Otto Fischer, botanist Johann Christian Daniel von Schreber, e farmacistët Theodor dhe Ernst Martius, Zoologu Enoku Zander, dhe gjeolog Bruno von Freyberg.

Disa prej nxënësve të famshme Erlangen 's përfshijnë theologist Wilhelm Lohe, avokati dhe shteti prusian Karl Freiherr von Stein për Altenstein, mjeku Samuel Hahnemann, shkrimtarët Heinrich Wackenroder, Ludwig Tieck, Daniel Schubart dhe gusht Graf von Platen, kimisti Justus von Liebig, fizikanti Georg Simon Ohm dhe matematikan Emmi Noether.
1920 - Pro-rektori bëhet Rektori

Shpërthimi i Luftës së Parë Botërore në 1914 kishte një efekt të konsiderueshëm në Universitetin. Në ditën e parë të mobilizimit, Kollegienhaus , Schloss dhe disa departamente në Universitätsklinikum Erlangen janë konvertuar në spitale për të plagosurit. Rreth tre të katërtat e studentëve ishin të prekur nga rekrutimit ose regjistrimin vullnetar. Kjo çoi në një rënie të madhe të numrit të nxënësve që vazhdoi të studimit. Gjatë viteve të luftës ka qenë zakonisht vetëm në lidhje me 300 studentë të pranishëm në Erlangen.

Ngjarjet e Revolucionit bavarez e 1918 dhe 1919 dhe heqja e mëvonshme e monarkisë do të thotë se titulli "Rektori Magnificentissimus 'e cila kishte qenë më parë i lindur nga monarku në pushtet tani zhdukur. Zyra e Pro-rektori për këtë arsye u ndryshua në "Rektorit (Magnificus)' në 1920. në mënyrë të ngjashme, termi "Pro-rektori" zëvendësohet me titullin e mëparshëm '' Exprorektor. Për shumicën e studentëve, vitet e menjëherë pas Luftës së Parë Botërore janë shënuar nga varfëria dhe shumë studentë me prejardhje të varfër erdhi në Universitetin në shpresën e ndërtimit të të ardhmes të reja për veten e tyre, pavarësisht shkollimit të tyre modeste.

Inflacioni dhe falimentimin e organizatave të shumta bursave shtuar në gjendjen e tyre. Komiteti i Përfaqësuesve Student është themeluar në 1919 dhe u pasua në 1922 nga ajo që është tani Studentenwerk (Sherbime Student) që, në 1930, hapi Studentenhaus që ende qëndron në Langemarktplatz sot. Ne pergjithesi, megjithatë, pas rritjes së saj të shpejtë në mes të shekullit të nëntëmbëdhjetë, të 1920 ishin një periudhë e stagnimit për Universitetin.
1928 - Fakulteti i Shkencave është themeluar
Rëndësia në rritje e shkencave natyrore që u bë në mënyrë të dukshme në gjysmën e dytë të shekullit të nëntëmbëdhjetë çoi në një ndryshim në strukturën e Universitetit. Në 1928, shkencat natyrore ishin të ndara nga ajo që ishte atëherë Fakulteti i Shkencave Humane dhe Shkencave Sociale dhe duke pasur parasysh statusin e fakultetit të tyre.
1933 - Autonomia e Universitetit bie pre e socializmit Kombëtare
Një klimë nacionaliste e mendimit ka qenë tashmë në mënyrë të qartë në dëshmi në Universitetin në Erlangen gjatë Republikës së Vajmarit, dhe në nëntor 1929, Shoqata Gjermane Kombëtare Student Socialiste fitoi shumicën absolute të vendeve në zgjedhjet e Komitetit Përfaqësuesit e studentëve për herë të parë në çdo universitet gjerman. Gjatë viteve të diktaturës naziste, Erlangen nuk ishte kursyer asnjë nga ngjarjet që kanë ndodhur edhe në universitete të tjera, të tilla si shkarkimit të profesorëve të gatshëm për këmbët vija e partisë, furra libër të majit 1933, ose përfshirja e subjekteve që ngjashëm me ideologjinë naziste, të tilla si "hulumtimi garë '.

Autonomia akademike e Universitetit u hoq gjatë periudhës naziste dhe parimi Führer është aplikuar edhe për kushtetutën universitar, si rektori nuk është zgjedhur nga organi i profesorëve, por u emërua nga Reichsminister e punëve akademike. Siç ndodhi në universitete në të gjithë Gjermaninë në këtë kohë, Numrat e studentëve në Erlangen rënë në masë të madhe si rezultat i politikës arsimore naziste.
1945 - Universiteti i nënshtrohet rindërtimit

Deri në fund të Luftës së Dytë Botërore, Erlangen ishte vetëm qyteti universiteti në Gjermani, përveç Heidelberg, i cili kishte ikur thuajse tërësisht shkatërrimin. Studentët u grumbulluan në Universitetin kur mësimi rifilloi në semestrin e dimrit 1945/46, dhe ka qenë pesë herë më shumë studentë, si para lufte. Kurse në semestrin e verës 1927 ka pasur 1340 studentët dhe dhjetë vjet më vonë atje kishte qenë 967, nga semestri veror 1947, Universiteti kishte 5316 studentët.

megjithatë, si universitetet e tjera gjermane gradualisht u rihap dyert e tyre, numrat në Erlangen filloi të bjerë përsëri në fund të viteve 1950, në mënyrë që nga semestri dimëror 1956/57, Erlangen ishte universiteti më i vogël në Gjermaninë Perëndimore.

Universiteti tani e nevojshme për të siguruar ndërtesa të mjaftueshme të reja për të strehuar të gjitha departamentet dhe institutet e saj. Në një përpjekje për të ruajtur karakterin e Universitetit me ndërtesat e tij individuale të grumbulluara së bashku në qendër të qytetit, ndërtesat e reja nuk janë ndërtuar në një vend kampus izoluar nga qendra e qytetit, siç ishte rasti në vende të tjera, por janë ndërtuar në vend të kësaj në një shumëllojshmëri të vendeve qëndrore e cila kishte shërbyer më parë për qëllime të tjera.

Ky ishte rasti me kazermat e vjetra në Bismarckstraße, ku një kompleks i ri për ligjin, teologji, shkencat humane dhe sociale u zbulua në 1953. ndërtesa të tjera të reja ndjekur në qendër të qytetit, në veçanti për Fakultetin e Mjekësisë, të tilla si Departamenti i Neurokirurgjisë në 1978, e cila është ndërtuar në Schwabachanlage ku më parë klinikë psikiatrike kishte qëndruar.

Zgjerimi më i dukshëm i cili u zhvillua në Universitetin në vitin 1960 ka qenë në fushën e inxhinierisë. E pasluftës duhet të modernizojnë dha shtytje për të shtuar një departament të inxhinierisë, një dëshirë që ishte shprehur qysh në 1903. Stafi në Fakultetin e Shkencave tani shprehën nevojën për një fakultet të pavarur për inxhinieri elektrike dhe mekanike, i cili i është dhënë mbështetjen e senatit në 1957.
1961 - Fakulteti i Biznesit, Ekonomi dhe Shkenca shoqërore është themeluar

Menjëherë pas këtyre shtesa, Universiteti zgjeruar në një drejtim tjetër duke inkorporuar kolegj komunale të financuara e biznesit, ekonomi dhe sociale shkencat në Nuremberg, themeluar në 1919, në Universitetin për të formuar atë që atëherë ishte fakultet e saj të gjashtë. Që nga ajo kohë Universitetin miratoi emrin nën të cilin ai është i njohur sot, Universiteti i Erlangen-Nuremberg.

Mësimi i ekonomisë dhe administrimit të biznesit, e cila kishte deri në këtë pikë ka luajtur vetëm një rol të vogël në atë që atëherë ishte Fakulteti i Shkencave Humane dhe Shkencave Sociale në Erlangen, tani mund të kryhet në një shkallë shumë më të madhe në faqen e saj në Nuremberg. Kjo shkrirje të përshpejtuar rritjen e numrit të studentëve e cila ka arritur një kulm të ri në fund të viteve 1960.
1966 - Fakulteti i Inxhinierisë është themeluar

Në 1962, pas një debati të gjatë, parlamenti bavarez në fund vendosi për të krijuar një Fakultetin e Inxhinierisë në Erlangen. Në këtë drejtim, Universiteti kishte fituar kundër qytetit të Nurembergut e cila ishte kërkuar që një universiteti teknik të vendosen në Nuremberg për dekada të tëra.

Që nga zonat e shtrirë e ndërtimit të tokës të nevojshme për këtë projekt nuk ishin në dispozicion në qendër të Erlangen, themelet për një kampusi të ri universitar u vendosën në jug lindje të qytetit në 1964. Krijimi formal i Fakultetit të Inxhinierisë, e cila u bë në fakultetin e shtatë në FAU në atë kohë, u zhvillua në 1966. Ne kete kohe, Universiteti ishte i vetmi institucion në Gjermani me fakultetin e inxhinierisë cila u integruar në strukturat ekzistuese të një universiteti hulumtim klasike dhe të mos ngritur si një universitet autonom.
1968 - Lëvizja studentore zhvillon
në FAU, si kudo, vitet në vijim u dominuan nga lëvizja studentore, një lëvizje e cila do të ketë efekte të tilla afatgjata në jetën akademike. Protestat studentore, të cilat preken universitete në të gjithë Gjermaninë, ishin fillimisht një përgjigje për çështje të cilat ishin thjesht universitet lidhura, të tilla si kushte të vështira të studimit. Në 1969, lëvizja studentore u rrit më radikal dhe u bë një instrument të opozitës për sistemin politik në tërësi. Në bashkëpunim me grupet e tjera sociale, kjo u rrit në atë që u bë e njohur si lëvizja opozitare jashtë-parlamentare.

Nuk ishte një përballje e madhe, sidomos në debatin mbi Aktin bavarez Arsimit të Lartë të 1974, seksionet e cila është e ndaluar përfaqësuesit e studentëve për të ushtruar një mandat të përgjithshëm politik, dhe mbi Aktin gjermane e Arsimit të Lartë 1976. Këto vite sjellë edhe shumë ndryshime në imazhin publik të Universitetit, si shumë tradita të gjata të themeluara u shfuqizuan. Nuk ishte një fund të profesorëve veshur gowns dhe, në 1968, festimi i Ditës themeluesit e, e 'vdes academicus', e cila deri atëherë ishte mbajtur në shkëlqimin barok e Redoutensaal, u transferua në ambient jo më pak pompoz të Auditorium Maximus, ku ajo ka ndodhur ndonjëherë që.
1972 - Fakulteti i Edukimit është themeluar
Fakulteti i Edukimit është themeluar në 1972, duke u bërë fakultetin tetë të Universitetit në atë kohë. Ajo u rrit nga Instituti për Trajnim të Mësimdhënësve cila është themeluar në 1956 dhe më vonë në përmirësoi 1958 për t'u bërë në Universitetin e Arsimit Nuremberg, një kolegj trajnimin e mësuesve, para se të bëhej i fakultetit në FAU. nga 2007, Universiteti kishte 11 fakultetet, si Fakulteti i Shkencave Humane dhe Shkencave Sociale u nda në dy fakultete të pavarura dhe Fakulteti i Shkencave u derdhur në tre të tjerët.

FAU arritur një moment të ri në semestrin e dimrit 1991/92 kur, për herë të parë, ajo kishte mbi 30,000 studentët. Deri në mesin e shekullit të nëntëmbëdhjetë, rreth 40 për qind e studentëve janë të regjistruar në fakultetet e Teologjisë dhe Ligji, por duke filluar në gjysmën e dytë të shekullit XX një përqindje e madhe e popullsisë studentore u tërhequr drejt disiplinat e reja të inxhinierisë dhe të administrimit të biznesit, ekonomi dhe sociale shkencat.
2000 - Reformat e reja të zhvillohet

Në fillim të shekullit njëzet e një, Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg është përballur me sfida të reja. Shtrirja e ndërtesave në Südgelände (Kampusi jugore) dhe ngritjen e ndërtesave të reja në qendër të qytetit janë duke ndryshuar pamjen fizike të Universitetit. Në 2000, Qendra Fiebiger Nikolaus i Mjekësisë Molekulare në Glückstraße zëvendësuar ish-ndërtesë e fizikës dhe 2001 pa hapjen e kampusit të ri Röthelheim në vendin e kazermave të vjetra artilerie. Faza e parë e ndërtimit të qendrës së re të jo-kirurgjikale ka filluar në 2002.

Universiteti ishte e shpejtë për implementimin e kalimit në gradë të reja Bachelor dhe Master-it, ashtu siç përcaktohet nga shteti Ministria e Bavarisë së Shkencave, Hulumtime dhe Arteve, dhe këto programe shkallë zëvendësuar ish-programet Diplom dhe Magister deri në fund të dekadës.

gjithashtu, në mënyrë që të mbajë një pozicion konkurrues në shkallë ndërkombëtare dhe për të përmbushur sfidat e së ardhmes, Senati votoi 7 shkurt 2007 për të kryer një reformë të plotë të strukturës së Universitetit. në përputhje me rrethanat, në semestrin e dimrit 2007/08, fakultetet njëmbëdhjetë u riorganizuan në pesë fakultete të cilat Universiteti ka sot. Këto fakultete janë të nën-ndarë në departamente me strukturat e brendshme të cilat janë të dizajnuara për të forcuar bashkëpunimeve ekzistuese dhe për të krijuar mundësi për të reja.


A doni diskutuar Universitetin e Erlangen Nuremberg ? Ndonjë pyetje, komente apo komente


Universiteti i Erlangen Nuremberg në hartën


Foto


Fotografitë: Universiteti i Erlangen Nuremberg zyrtari Facebook

video

Ndajeni këtë informacion të dobishëm me miqtë tuaj

Universiteti i Erlangen komente Nurembergut

Bashkohen për të diskutuar për Universitetin e Erlangen Nuremberg.
PLEASE NOTE: EducationBro Magazine ju jep aftësinë për të lexuar informacion rreth universitetet në 96 Gjuhë, por ne ju kërkojmë të respektojnë anëtarët e tjerë dhe të lënë komente në anglisht.