Universitetin e Göttingen

Universitetin e Göttingen

Universiteti i Göttingen Details

Regjistrohen në Universitetin e Göttingen

Përmbledhje


The Universitetin e Göttingen , njohur jozyrtarisht si georgia Augusta, është një universitet publik hulumtim gjithëpërfshirës në qytetin e Göttingen, Gjermani. themeluar në 1734 nga George II, Mbreti i Britanisë së Madhe dhe zgjedhës të Hanover, dhe duke filluar mësimin në 1737, universiteti është më i vjetër në shtetin e Saksonisë së Poshtme dhe i madh në regjistrimin e studentëve, e cila qëndron në rreth 26,000. Shtëpia e shumë figurave të vërejtura, ajo përfaqëson një nga institucionet historike dhe tradicionale të Gjermanisë. Göttingen është quajtur “qyteti i shkencës”.

Göttingen është një nga universitetet më prestigjioze në Gjermani, mbështetur më parë nga Iniciativa Përsosmëri në universitetet gjermane. Me anëtarësimin në Coimbra Group dhe rreth 45 fitues të çmimit Nobel, Universiteti gëzon famë të madhe ndërkombëtare. Universiteti mban lidhje të forta me institutet kryesore kërkimore të bazuara në Göttingen si dhe, sidomos ato të Shoqërisë Max Planck për Avancimin e Shkencës dhe Gottfried Wilhelm Leibniz Shkencor Komunitetit. me rreth 4.5 milion vëllime, State University dhe Biblioteka Göttingen renditet ndër bibliotekat më të mëdha në Gjermani.

Në bazë të arritjeve të saj në hulumtim dhe mësimdhënie, Georg-August-Universität Göttingen kërkon për të rritur reputacionin e saj ndërkombëtar duke u përqëndruar në pikat e forta të saj të veçanta:

  • internationality – rritjen e aftësinë e saj për të tërhequr shkencëtarët, studiues dhe studentë nga jashtë; zgjerimi i rrjeteve ndërkombëtare dhe partneriteteve për nxitjen e kërkimit dhe të rinj shkencëtarët
  • Mësimdhënia dhe të nxënit Research me bazë në – Zhvillimi i programeve studimore kërkimore të lidhura dhe trajnime profesionale me-orientuar dhe kurse të mëtejshme të arsimit, shkolla pasuniversitare, dhe grupet e vogël kërkimore në të cilën studiuesit e rinj dhe shkencëtarët kryer hulumtime të pavarura
  • Interdisiplinaritetin dhe diversiteti – intensifikimin e bashkëpunimin midis humane dhe sociale, shkencat natyrore dhe jetës, dhe ruajtja e diversitetit subjektit në interes të zgjidhjes së problemeve për të formësuar të ardhmen
  • autonomi – forcimin e vetë-përgjegjësinë e Universitetit si Fondacioni Ligjit Publik, duke përfshirë edhe atë të bordeve të saj, fakultetet dhe institucionet
  • Bashkëpunimi me institucionet jo-universitare – zgjerimin dhe institucionalizimin e bashkëpunimit me institucionet përkatëse kërkimore në shkencë, commerce dhe komuniteti

shkollat / kolegje / departamentet / kurse / fakultetet


histori


Në 1734, Mbreti George II e Britanisë së Madhe, i cili ishte gjithashtu zgjedhës i Hanoverit, dha kryeministrin e tij në Hanover, Gerlach Adolph von Munchausen, urdhri për të krijuar një universitet në Göttingen për të përhapur idetë e lirisë akademike dhe iluminizmit në kohën e Iluminizmit Evropian. fillimisht, vetëm ndërtesat e reja të ndërtuara për hapjen e universitetit ishin një sallë hipur dhe një fencinghouse, ndërsa kurse janë mësuar në manastirin Paulinerkirche dhe të shoqëruara Dominikane, ose në shtëpitë e profesorëve. No auditor universiteti u ndërtua deri edhe në shekullin e 19.

Gjatë gjithë pjesën e mbetur të shekullit të 18 në Universitetin e Göttingen ishte në rangun e lartë të universiteteve gjermane, me shpirtin e tij të lirë dhe atmosferën e eksplorimit dhe hulumtimit shkencor. Famous deri në ditët tona është Georg Christoph Lichtenberg, i pari për të mbajtur një rang profesori (1769-99) dedikuar në mënyrë të qartë për të fizikës eksperimentale në Gjermani. nga 1812, Göttingen ishte bërë një universitet njohur ndërkombëtarisht modern me një bibliotekë prej më shumë se 250,000 vëllime.

Në vitet e para të Universitetit të Göttingen ai u bë i njohur për fakultetin e saj të ligjit. Në shekullin e 18 Johann Stephan lojtar golfi, dijetari më prestigjioze të drejtës publike në atë kohë, mësuar jus publicum këtu për një gjysmë shekulli. Subjekt kishte tërhequr studentët të tilla si: Klemens von Metternich, Diplomati më vonë dhe Kryeministri i Austrisë, dhe Wilhelm von Humboldt, i cili më vonë themeloi Universitetin e Berlinit. Në 1809 Arthur Schopenhauer, filozofi gjerman më i njohur për punën e tij Bota si Vullnetin dhe përfaqësimi, u bë një student në universitet, ku ai ka studiuar metafizikën dhe psikologji në Gottlob Ernst Schulze, i cili e këshilloi atë që të përqëndrohet në Platonit dhe Kantit.

Nga njëqindvjetorin e universitetit në 1837, ai ishte i njohur si “Universiteti i ligjit”, si studentë të regjistruar me Fakultetin Juridik të bëra shpesh më shumë se gjysmën e studentëve të universitetit. Göttingen bë një Mekë për studimin e ligjit publik në Gjermani. Heinrich Heine, poeti i famshëm gjerman, studioi ligj dhe u dha shkallën e Dr.iur..

megjithatë, trazirat politike, në të cilin janë përfshirë dy profesorë dhe studentë, ulur pjesëmarrja në 860 në 1834. Dëbimi në 1837 nga shtatë profesorëve - Göttingen Seven - E Germanist, Wilhelm Eduard Albrecht (1800-1876); historiani Friedrich Christoph DAHLMANN (1785-1860); orientalisti Georg, Heinrich August Ewald (1803-1875); historiani Georg Gottfried Gervinus (1805-1875); Eduard Weber physicistWilhelm (1804-1891); dhe filologë, vëllezërit Jakob (1785-1863) dhe Wilhelm Grimm (1786-1859), për të protestuar kundër revokimit nga Mbreti Ernest Augustit I të Hanoverit të kushtetutës liberale të 1833, zvogëlohet më tej prosperitetin e universitetit. Para kësaj, Brothers Grimm kishte mësuar këtu dhe të hartuar e parë Shqiptar Fjalor.

Në shekullin e 19, Gustav Hugo, paraardhës[sqarime të nevojshme] i shkollës historike të së drejtës, andRudolf e Jhering, një jurist i cili krijoi teorinë e “culpa në kontraktimin” dhe shkroi Beteja për drejta, mësuar këtu dhe ruajtur reputacionin e fakultetit të ligjit. Otto von Bismarck, krijues kryesore dhe kancelari i parë i Perandorisë së dytë gjermane, kishte studiuar edhe ligj në Göttingen në 1833: ai ka jetuar në një shtëpi të vogël në anën “mur”, tani e njohur si “Bismarck Cottage”. Sipas traditës gojore, ai ka jetuar atje për shkak rowdiness tij kishte shkaktuar atë për të ndaluar të jetojnë brenda mureve të qytetit.

Göttingen gjithashtu kishte një fokus në shkencat natyrore, sidomos matematikë. Carl Friedrich Gauss mësuar këtu në shekullin e 19. Bernhard Riemann, Peter Gustav Lejeune Dirichlet dhe një numër të Matematikanë të rëndësishme bërë kontributet e tyre në matematikë këtu. nga 1900, David Hilbert dhe

Në 1903, stafi i saj mësimor numëruara 121 dhe studentët e tij 1529. Ludwig Prandtl bashkua me universitetin në 1904, dhe zhvilluar atë në një lider në mekanikën fluide dhe në Aerodinamika gjatë dy dekadave të ardhshme. Në 1925, Prandtl u emërua si drejtor i Institutit Kaiser Wilhelm për Mekanikë Fluid. Ai paraqiti konceptin e shtresës së kufirit dhe të themeluar Aerodinamika matematikore duke llogaritur rrjedhjen e ajrit në drejtimin e erës poshtë. Shumë nga studentët e Prandtl shkoi për të bërë kontribute themelore në Aerodinamika.

nga 1921 te 1933, grupi teoria fizika udhëhiqej nga Max Born, Kush, gjate kesaj kohe, u bë një nga tre zbuluesve të teorisë jo-relativiste e mekanikës kuantike. Ai po ashtu mund të ketë qenë i pari që të propozojë marrëdhëniet e saj me probabilistic fizikës klasike. Ajo ishte një nga qendrat kryesore të zhvillimit të fizikës moderne.

Deri më sot, 47 laureatë të çmimit Nobel kanë studiuar, Kontributet mësuar ose të bëra këtu. Shumica e këtyre shpërblimeve janë dhënë në gjysmën e parë të shekullit të 20, e cila u quajt “Göttingen Nobel Çmimi çudi”.

Shpikësi gjerman i motor reaktiv, Pabst von Ohain, gjithashtu studioi Aerodinamika në Goettingen nën Ludwig Prandtl.

Studimet shoqërore dhe studimi i humane ka vazhduar të lulëzojë. Edmund Husserl, filozof dhe njohur si e babait të ofphenomenology, mësuar këtu. Max Weber, sociologu studiuar këtu edhe për një mandat.

Gjate kesaj kohe, gjuha gjermane u bë një gjuhë akademike ndërkombëtare. Një numër i disertacioneve në Britani të Madhe dhe SHBA kishin tituj gjermane. Një mund të konsiderohet se kanë pasur një trajnim të plotë akademik vetëm kur kishte studiuar në Gjermani. kështu, shumë studentë amerikanë ishin krenar që ka studiuar në Gjermani, dhe në Universitetin e Göttingen kishte ndikime të thella në SHBA. Një numër i politikanëve amerikanë, avokatët, historianët dhe shkrimtarët marrë arsimin e tyre nga të dy Harvardit dhe Göttingen. Për shembull,Edward Everett, pasi Sekretari i Shtetit dhe Kryetari i Universiteti i Harvardit, qëndroi në Göttingen për dy vjet të studimit. George Ticknor kaloi dy vjet duke studiuar klasiket në Göttingen. John Lothrop Motley, një diplomat dhe historian, edhe kishte miqësi personale me Otto von Bismark, gjatë studimit të tij dy-vjeçare në Göttingen. George Bancroft, një politikan dhe historian, edhe mori doktoraturën e tij në Universitetin e Göttingen në 1820.

Pas Luftës së Dytë Botërore, në Universitetin e Göttingen ishte universiteti i parë në zonat perëndimore të ri-hapur nën kontrollin britanik në 1945. Jürgen Habermas, një filozof gjerman dhe sociologu, ndjekur studimet e tij këtu në Göttingen. Më vonë, Richard von Weizsäcker, ish-President i Gjermanisë, fituar Dr.Jur tij. here.Gerhard Schröder, ish-kancelar i Gjermanisë, edhe u diplomua nga shkolla e ligjit këtu në Göttingen, dhe ai u bë një avokat pas.

Felix Klein kishte tërhequr Matematikanë nga e gjithë bota në Göttingen, i cili bëri Göttingen një botë mecca e matematikës në fillim të shekullit të 20.

Gjatë kësaj periudhe, në Universitetin e Göttingen arritur kulmin e saj akademike.

 


A doni diskutuar Universitetin e Göttingen ? Ndonjë pyetje, komente apo komente


University of Göttingen në hartën


Foto


Fotografitë: Universitetin e Göttingen zyrtari Facebook

video

Ndajeni këtë informacion të dobishëm me miqtë tuaj

Universiteti komente Göttingen

Bashkohen për të diskutuar për Universitetin e Göttingen.
PLEASE NOTE: EducationBro Magazine ju jep aftësinë për të lexuar informacion rreth universitetet në 96 Gjuhë, por ne ju kërkojmë të respektojnë anëtarët e tjerë dhe të lënë komente në anglisht.