Universiteti i Leipzig

Universiteti i Leipzig

Universiteti i Leipzig Details

Regjistrohen në Universitetin e Leipzig

Përmbledhje


Universiteti i Leipzig u themelua në 1409 duke e bërë atë një nga universitetet më të vjetra në Gjermani. Kjo është një ndërdisiplinore, universitet gjithëpërfshirës ndërkombëtar.

Në rrugën e saj ambicioze për t'u bërë një universitet europian të nivelit të lartë dhe vend i njohur ndërkombëtarisht i hulumtimit dhe të mësuarit për studiuesit e rinj të Universitetit të Leipzig mbështetet në një gamë të gjerë të fushave lëndore. Kufijtë e kalimit të disiplinave tradicionale akademike, bashkëpunimi ndërkombëtar, rrjeteve me institutet kërkimore jo-universitare dhe të biznesit nuk janë vetëm tradita të Universitetit, por edhe baza e përsosmërisë së tij akademike.

Universiteti i Leipzig përbëhet nga 14 fakultete me 128 institutet. 35,000 personat kërkimore, mësojnë dhe të studiojnë në universitet dhe më shumë se 4,300 persona janë të punësuar në Spitalin Universitar të Leipzig. Universiteti ofruar 136 kurset e studimit në 2009/10 semestrin e dimrit. 5,686 kandidatët e doktoraturës janë të regjistruar në UL (2,439 në ilaçe), 631 prej të cilëve janë regjistruar në 20 programet e trajnimit pasuniversitare strukturuar (si per fundin e 2009). Potenciali hulumtimi në Leipzig është fortifikuar nga 20 institucionet kërkimore jo-universitare dhe pesë universitete të tjera.

Si një universitet zhytur në traditë, Universiteti i Leipzighas gjithmonë bëhet më e fortë kur del nga tranzicioneve të vështira. Faza pasi ra Muri i Berlinit në 1989 ishte e dominuar nga një ristrukturim pothuajse të plotë të shkencave humane dhe sociale, ndërsa shkencat e jetës dhe shkencave natyrore janë përshtatur për thekse të reja në hulumtim dhe mësimdhënie. Reformimi themelor i strukturave dhe kurset e studimit të saj është e kombinuar edhe me mundësi për të promovuar bashkëpunimin ndërdisiplinore nga fillimi dhe të përfitojnë nga sinergjitë që vijnë.

Universiteti i Leipzig është vendosur si universiteti më i mirë në Laender Re dhe ndër më të lartë 25 në Gjermani, në të katërtin vit radhazi (nga Shanghai Ranking).

Qyteti i Leipzig është një qendër shekullore tregtare, si dhe qendra shkencore dhe kulturore që ka një trashëgimi të marrëdhënieve ndërkombëtare, qëndrimet kozmopolit dhe kultivimin e traditës dhe tolerancës. Tiparet kryesore të Leipzig dhe Universiteti janë një shtet-e-artit-infrastrukturës me një mjedis tërheqës ku çdo gjë është vetëm një hap larg. Një studim i Komisionit Europian tregon se Leipzig është ndër tre qyteteve të mëdha në Evropë, ku jeta është më me vlerë të jetesës, ndërsa New York Times e quan atë një nga dhjetë destinacioneve kryesore.

shkollat / kolegje / departamentet / kurse / fakultetet


 • Fakulteti i Teologjisë
 • Fakulteti i Drejtësisë
 • Fakulteti i Historisë, Art dhe Studime Orientale
 • Fakulteti i Filologjisë
 • Fakulteti i Edukimit
 • Fakulteti i Shkencave Sociale dhe Filozofia
 • Fakulteti i Ekonomisë dhe Menaxhimit (përfshirë Ndërtimtarisë)
 • Fakulteti i Shkencave Sportive
 • Fakulteti i Mjeksise (me Spitalin Universitar)
 • Fakulteti i Matematikës dhe Shkencave Kompjuterike
 • Fakulteti i Biosciences, Pharmacy dhe Psikologji
 • Fakulteti i Fizikë dhe Tokës Shkencës
 • Fakulteti i Kimisë dhe mineralogji
 • Fakulteti i Mjekësisë Veterinare

histori


1409
Universität Leipzig është themeluar nga mjeshtrave dhe studiues nga Praga

1519
Leipzig Debat në Pleissenburg Kalaja. Mosmarrëveshja mes ortodokse teolog Johannes Eck dhe reformatorëve Luther, Karlstadt dhe Melanchthon
shënon pushim sapolindur mes Romës dhe Lutherans

1539
Me themelimin e Lutheran Reformimit në Albertine Saksoni, veçanërisht pas 1543, një periudhë e re e historisë universitar fillon. Puna e Rektori Caspar Borner und respektuar humaniste Joachim Camerarius në
intervenuese vjet janë njëlloj të refounding universitetin

1543
Krijimi i një biblioteke universitare, kryesisht nga pronat e manastirit

1544
Duke Moritz i Saksonisë transferon ish-manastir e Domenikane në universitet ku është riemëruar në "Kolegjiumit Paulinum." Kjo, së bashku me mbështetjen e tjera materiale e bën Leipzig një nga universitetet më të pasura në Rajhun e Vjetër

1682
ditar i parë dijetari në Gjermani, Acta Eruditorum, është publikuar në
tregtisë të drejtë të qytetit. revista të shumta pasuese forcuar Leipzig-së
Pozicioni si kryeqytet book-tregtare të Evropës Qendrore

1810
Profesor i parë i plotë për obstetrikë, Johann Christoph Gottfried Jörg, bëhet
drejtor i një shkolle të ofrimit të ("Instituti Trier") e cila më vonë zhvillohet në spitalin gjinekologjik të universitetit

1879
Instituti i Psikologjisë Eksperimentale - i pari në botë - është e hapur nga Wilhelm Wundt

1897
Inaugurimi i Augusteum ri projektuar nga Arwed Rossbach

1906
Gratë janë pranuar në fund si studentë - një zhvillim relativisht vonë në Leipzig - pasi u lejohet të klasave të auditimit në fillim 1870

1927
kryetar i parë i hulumtimit të trurit në Gjermani

1933
Heisenberg i dha 1932 Çmimi Nobel në Fizikë (shpallur në 1933), në mënyrë të veçantë për "krijimin e mekanikës kuantike dhe aplikimet e saj"

1933-1945

Riorganizimi fatkeq i trupit universitar në një sistem të besnikërisë nga ana e diktaturës Partisë Naziste paralizon mendimin e lirë dhe jetën intelektuale. profesorët, studentët dhe punonjësit e universitetit janë hedhur poshtë, përndjekur, burgosur ose vrarë për arsye politike ose racore. Lufta e Dytë Botërore sjell vdekje në masë dhe shkatërrim në Leipzig. Gjashtëdhjetë për qind e universitetit
është shkatërruar, profesorë dhe studentë të vdesin në luftë ajrore, ose në pjesën e përparme, dhe Leipzig humbet kontaktet e saj ndërkombëtare. Out of 103 ndërtesat e universitetit vetëm 16 janë padëmtuar në fund të luftës. Tetëdhjetë e shtatë janë shkatërruar plotësisht ose nuk i përdorshëm.

1946
Universiteti është rihapur 1946 në ish-kinemanë "Capitol"

1953
Si një simbol i orientimit të ri ideologjik të shkencës dhe diturisë në
RDGJ, partia në pushtet SED renames Universität Leipzig "Karl-Marx-Universität në kundërshtim me traditën, universiteti ka një përcaktim të imponuar nga lart

1968
Augusteum dhe - pas mbijetuar luftës plotësisht të paprekur - St. Kisha universitet Palit janë shkatërruar me urdhër nga regjimi sed. Këshilli i Qytetit Leipzig voton për të rindërtuar në universitet. Një konkurs është shpallur në pranverën e 1968, por jo çmimin e parë është dhënë. Native Leipziger dhe kreu i shtetit Walter Ulbricht (1893-1973) favorizon miratimin e elementeve themelore nga të tretë-vend hartimin e Gerhard Henselmann. Shumëkatësh universitetit, Rektorati, mensë, seminar dhe leksion ndërtesat janë përfunduar nga mesi i 1970

1989
Zhvillimet politike dhe protesta në rrugë për më shumë 1989 lirisë dhe të drejtave civile janë të bashkuar në Lajpcig nga shumë anëtarë të universitetit. kërkesat politike dhe debate intensive shpejt lindin brenda universitetit. Këshillat e reformave të takohen dhe të diskutojnë orientimin e ardhshëm të universitetit. Studentët gjetur një bashkim demokratike legjitime të studentëve

1991
Pas rënies së Murit dhe bashkimit të Gjermanisë, universiteti herë merr emërtimin e saj tradicional: Universiteti i Leipzig

1993
Një ceremoni më 2 dhjetor shënon refounding e instituteve eliminuar nga Reformën e Arsimit të Lartë të 3 1968 dhe universiteti kthehet në strukturën e saj klasik të fakultetet dhe institutet. Nje total prej 14 Fakultetet janë të themeluar nga 1994, disa prej të cilave nuk ka ekzistuar kurrë në universitet para. i nderuari
Fakulteti i Bujqësisë është e mbyllur, megjithatë

që nga 2001
Shteti i lirë i Saksonisë, në bashkëpunim me universitetin dhe qytetin e Leipzig, shpall një konkurs mbarë BE-së për të redesign kampus urbane
në Augustusplatz. Dizajni i arkitektëve behet + bondzio nga Münster është zgjedhur nga juria. Në një konkurrencë Europa-gjerë arkitektonike për të rindërtuar auditor universitar dhe kishën, kontrata jepet Dutch fi rm erick van egeraat lidhur arkitektëve, Rotterdam. Punimet e ndërtimit në kampusin e ri universitar fillon në korrik 2005 kur guri i themelit është hedhur për lokal të ri. Faza e parë e ndërtimit përfshin kafene të reja dhe rikonstruksionin e sallës së vjetër leksionit. në tetor 2008, Ceremonia klasës së parë-out për Paulinum festohet dhe ndërtimin e institutit në Grimmaische Strasse dorëzohet në universitet. Ndërtesat kampus janë gradualisht të gatshme për përdorim për semestrin veror të 2009. Ceremonia zyrtare e shënimit të universitetit 600 Ekzistenca vit zhvillohet në nivel
Paulinum në dhjetor 2, 2009

2009
600-vit festimi vjetorin dhe hapja e kampusit të ri në
zemra e qytetit


A doni diskutuar Universitetin e Leipzig ? Ndonjë pyetje, komente apo komente


Universiteti i Leipzig në hartën


Foto


Fotografitë: Universiteti i Leipzig zyrtari Facebook

video

Ndajeni këtë informacion të dobishëm me miqtë tuaj

Universiteti i Leipzig komente

Bashkohen për të diskutuar të Universitetit të Leipzig.
PLEASE NOTE: EducationBro Magazine ju jep aftësinë për të lexuar informacion rreth universitetet në 96 Gjuhë, por ne ju kërkojmë të respektojnë anëtarët e tjerë dhe të lënë komente në anglisht.