Universitetin e Kembrixhit

Universitetin e Kembrixhit. Universiteti më i mirë në Mbretërinë e Bashkuar. Studimi në Angli. Arsimi në Evropë. Education Bro - Studimi Magazine jashtë vendit

Universiteti i Cambridge Details

Regjistrohen në Universitetin e Kembrixhit

Përmbledhje


The Universitetin e Kembrixhit është kolegjial ​​hulumtim publik universityin Cambridge, Angli. themeluar në 1209, Cambridge është i dyti më i vjetër universitar në botën anglisht-folëse dhe world'sfourth-vjetër mbijetuar universitar.n Universiteti u rrit nga një shoqatë e dijetarëve të cilët u larguan nga Universiteti i Oksfordit pas një mosmarrëveshje me banorë qyteti. Të dy universitetet e lashtë ndajnë shumë karakteristika të përbashkëta dhe janë shpesh të referuara së bashku si “Oxbridge”.

Cambridge është formuar nga një sërë institucionesh të cilat përfshijnë 31 kolegje përbërëse dhe mbi 100 departamentet akademike organizuar në gjashtë shkolla. Cambridge University Press, një departament i universitetit, është shtëpia më i vjetër në botë botuese dhe shtypi dytë më i madh universitar në botë. Universiteti gjithashtu vepron tetë muzeume kulturore dhe shkencore, duke përfshirë Muzeun Fitzwilliam, dhe një kopsht botanik. Bibliotekat e Cambridge-it mbajnë një total prej rreth 15 milion libra, tetë milionë prej të cilave janë në Bibliotekën e Universitetit të Kembrixhit, një bibliotekë ligjore depozitë.

Në vitin e mbyllur 31 korrik 2015, universiteti ka të ardhura të përgjithshme prej 1.64 miliardë £, nga të cilat 397 Milion £ ishte nga grante kërkimore dhe kontratave. Universiteti qendrore dhe kolegje të ketë një përzier të kombinuar prej rreth 5890000000 £, më e madhe e çdo universityoutside Shtetet e Bashkuara. Universiteti është i lidhur ngushtë me zhvillimin e grupimit të teknologjisë së lartë të biznesit të njohur si “Silicon Fen”. Ajo është një anëtar i shoqatave të shumta dhe është pjesë e të “trekëndëshit të artë” e universiteteve angleze dhe Cambridge University Shëndeti Partneret kryesore, një qendër e shkencës shëndetësore akademike.

Cambridge është renditur vazhdimisht si një nga universitetet më të mira në botë. Universiteti ka edukuar shumë alumni dukshëm, duke përfshirë Matematikanë shquar, shkencëtarët, politikanët, avokatët, filozofët, shkrimtarë, aktorët, dhe Kryetarët e jashtëm të shtetit. Nëntëdhjetë e dy laureatë të çmimit Nobel dhe dhjetë medalistët Fushat janë të lidhur me Kembrixh si studentë, fakultet, Stafi ose alumni. Gjatë gjithë historisë së saj, universiteti ka paraqitur në literaturë dhe artistike vepra nga autorë të shumta, duke përfshirë Geoffrey Chaucer, E. M. Forster dhe C. P. borë.

Me më shumë se 18,000 studentë nga të gjitha sferat e jetës dhe të gjitha qoshet e botës, gati 9,000 stafi, 31 kolegje dhe 150 departamentet, fakultetet, Shkollat ​​dhe institucionet e tjera, nuk ka dy ditë janë gjithnjë të njëjta në Universitetin e Kembrixhit.

Në zemër të kësaj konfederate të Departamenteve, shkollat, Fakultetet dhe Kolegjet është një ekip i administratës qendrore. Ajo është e vogël, sepse Colleges janë të vetë-qeverisëse dhe personeli mësimor të kryer pjesa më e madhe e administratës së përditshme në Kembrixh.

Universiteti është një konfederatë e Shkollave, fakultetet, Departamentet dhe Kolegje. Të Kolegjet rregullohen nga statutet dhe rregulloret e tyre, por janë pjesë përbërëse e make-up i Universitetit të Kembrixhit.

kolegje

nxënësit jetojnë, hani dhe të bisedoj në një Universitetin e 31 autonome Kolegje. Studentë marrin mbikëqyrje College - seanca mësimore grup të vogël - konsiderohet si një nga modelet më të mira të mësimdhënies në botë.

Çdo College ka procedurat e veta të brendshme. Ata zgjedhin nxënësit e tyre, subjekt i rregulloreve të Universitetit, dhe më pranojnë si universitare dhe studentët pasuniversitare. Përfaqësuesit College ulen në Komitetin e Këshillit dhe Financave University.

shkollat

Ka gjashtë Schools, të cilën secili formojnë një grupim administrative të fakulteteve dhe institucioneve të tjera. Ata janë: Artet dhe Humane, Shkenca biologjike, Medicine Clinical, Humane dhe Shkencave Sociale, Shkenca fizike, dhe Teknologjisë.

Nuk është një i Këshillit të secilit School - duke përfshirë edhe përfaqësuesit e fakultetet dhe departamentet e saj. Shkollat ​​janë të përfaqësuara në Bord Përgjithshme.

Fakultetet dhe Departamentet

University Fakultetet organizojnë mësimdhënien dhe punën kërkimore në lëndë të veçanta ose grupe të subjekteve. Puna e tyre është e organizuar zakonisht në nënndarjet e quajtur Departamentet.

Qendrat e studimeve janë të kontrolluara nga komisionet e menaxhimit, duke sjellë së bashku përfaqësues nga disa disiplina.

shkollat / kolegje / departamentet / kurse / fakultetet


 • Artet dhe Humane

  • Fakulteti i Arkitekturës dhe Historia e Artit
   • Departamenti i Arkitekturës
   • Departamenti i Historisë së Artit
  • Fakulteti i Studimeve të Azisë dhe Lindjes së Mesme
   • Departamenti i Studimeve të Azisë Lindore
   • Departamenti i Studimeve të Lindjes së Mesme
  • Fakulteti i Classics
   • Muzeu i Arkeologjisë Klasike
  • Fakulteti i Hyjnisë
  • Fakulteti i gjuhës angleze
   • Departamenti i Anglo-Saxon, Norse dhe Celtic
  • Fakulteti i Gjuhëve Moderne dhe Mesjetare
   • Departamenti i frëngjisht
   • Departamenti i gjuhës gjermane & holandez
   • Departamenti i italiane
   • Departamenti i Studimeve sllave
   • Departamenti i spanjisht dhe portugalisht
   • Departamenti i teorike dhe Aplikuara Gjuhësisë
   • Greek moderne
   • Neo-latin
  • Fakulteti i Muzikës
  • Fakulteti Filozofik
  • Qendra për Hulumtime në Arteve, Humane dhe Shkencave Sociale
  • Language Centre
 • shkencat humane & Shkencat shoqërore

  • Fakulteti i njeriut, Shkenca Sociale dhe Politike (HSPS)
   • Departamenti i Arkeologjisë dhe Antropologjisë:
    • Arkeologji
    • Antropologjia biologjike
     • Qendra për Studime Leverhulme njeriut evolucionar
    • Antropologjia sociale
     • Njësia Mongolian dhe Inner Studimet aziatike
    • Muzeu i Arkeologjisë & antropologji
    • Instituti McDonald për hulumtime arkeologjike
   • Departamenti i Studimeve Politike dhe Ndërkombëtare:
    • Qendra e Studimeve Afrikane
    • Qendra e Studimeve për Zhvillim
    • Qendra për Studime Gjinore
    • Qendra e Studimeve Amerikës Latine
    • Qendra e Studimeve të Azisë së Jugut
   • Departamenti i Sociologjisë
  • Fakulteti i Ekonomisë
  • Fakulteti i Edukimit
  • Fakulteti i Historisë
  • Historia dhe Filozofia e Shkencës:
   • Whipple Muzeu i Historisë së Shkencës
  • Fakulteti i Drejtësisë
   • Qendra Lauterpacht për të Drejtën Ndërkombëtare
  • Instituti i Kriminologjisë
  • Land Ekonomi
 • Shkenca biologjike

  • Fakulteti i Biologjisë
   • biokimi
   • Qendra për Kërkime Familjes
   • gjenetikë
   • patologji
   • farmakologji
   • fiziologji, Zhvillimi dhe Neuroscience
   • Shkenca bimëve
    • Botanic Garden
   • psikologji
   • zoologji
    • Muzeu i Zoologji
  • Fakulteti i Mjekësisë Veterinare
   • Departamenti i Mjekësisë Veterinare
  • Qendra Wellcome Trust për Hulumtime Stem Cell
  • Wellcome Trust / Cancer Research UK Institute Gurdon
  • Qendra Biologji Cambridge Systems (CSBC)
  • Laboratori Sainsbury
 • Shkenca fizike

  • Fakulteti i Shkencave të Tokës & gjeografi
   • Shkenca e Tokës
    • Sedgwick Muzeu i Shkencave të Tokës
   • gjeografi
    • Scott Instituti i Kërkimeve polar
     • Muzeu Polar
  • Fakulteti i Shkencave Matematike
   • Matematikë e Aplikuar dhe Fizika teorike
   • Pastra Matematikë dhe Statistikë matematike
    • Laborator statistikore
  • Fakulteti i Fizikës & kimi
   • astronomi
   • kimi
   • Materialet Shkencës dhe Metalurgji
   • fizikë
  • Isaac Newton Instituti për Shkencat matematike
 • Medicine Clinical

  • Biokimi klinike
   • Metabolike Research Laboratories
  • Neurosciences klinike
   • Qendra Cambridge për Brain Riparimi
   • Unit Neurologji
   • Neurokirurgji
   • Wolfson Brain Imaging Centre
  • Hematologjia
   • mjekësi transfuzioni
  • Gjenetika mjekësore
  • mjekësi
   • Anaesthesia
   • Eksperimentale Mjekësia dhe Immunotherapeutics (lëshojnë)
   • mjekësi renal
  • obstetrikë & Gjinekologji
  • onkologji
  • pediatri
  • psikiatri
   • Njësia Brain mapping
   • psikiatria Zhvillimore
  • Shëndeti publik & Kujdesi Primar
   • Praktika e Përgjithshme & Research Kujdesi Primar
   • biomjekësore klinike
  • Radiologjia
  • kirurgji
   • Trauma dhe Kirurgjisë Ortopedike
  • Instituti Cambridge për Hulumtime Mjekësore (CIMR)
 • teknologji

  • Fakulteti i Inxhinierisë
   • Departamenti i Inxhinierisë:
    • energji, mekanika fluide, dhe Turbomachinery
    • inxhinieri elektrike
    • mekanikë, materialeve dhe dizajni
    • inxhinierisë civile
    • Prodhim dhe menaxhimi
    • inxhinieri informacioni
  • Fakulteti i Biznesit & drejtuesit
   • Cambridge Gjyqtari Business School
    • Qendra për Kërkime Biznesit
    • Qendra psikometristë
  • Fakulteti i Shkencave Kompjuterike & teknologji
   • Laboratori kompjuter
  • Departamenti i Inxhinierisë Kimike & Bioteknologji
  • Instituti Cambridge për Lidership Qëndrueshmëria
  • Institucionet e pavarura të çdo Shkollës

   • Qendra e Studimeve Islame
   • Instituti i Edukimit në Vazhdim
   • University Informacione
   • Biblioteka Universitare

histori


Universiteti i Kembrixhit është e pasur në histori – Kolegje dhe Universiteti ndërtesat e saj të famshme të tërhequr vizitorë nga e gjithë bota. Por, muzeume dhe koleksione të Universitetit të mbajë shumë thesare që i japin një pasqyrë të mrekullueshme në disa prej aktiviteteve shkencore, si kaluara dhe e tashmja, e akademikëve të Universitetit dhe studentëve.

Universiteti i Kembrixhit është një nga universitetet më të vjetra të botës dhe qendrat kryesore akademike, dhe një komunitet të vetë-qeveriset e dijetarëve. reputacionin e saj për arritje të shquara akademike është i njohur në mbarë botën dhe pasqyron arritjen intelektuale të studentëve të saj, si dhe hulumtimi i klasit botëror original kryer nga stafi i Universitetit dhe Kolegje.

Shumë prej zakoneve të Universitetit dhe terminologjinë e pazakontë mund të gjurmohen rrënjët në vitet e para të historisë së gjatë të Universitetit, dhe kjo broshurë shikon në të kaluarën për të gjetur origjinën e më shumë që është e veçantë në Universitetin e sotme.

Kur kemi ardhur për herë të parë të gjithë Kembrixhit në të dhënat e shkruara, ajo ishte tashmë një qytet i konsiderueshëm. Ura përtej lumit Cam ose Granta, nga i cili qyteti mori emrin e vet, kishte ekzistuar që së paku 875. Qyteti ishte një qendër e rëndësishme tregtare para sondazhi Domesday është përpiluar në 1086, me të cilën kohë një kështjellë u në terren në rritje në veri të urës, dhe ka pasur tashmë të konsiderueshme prona komerciale dhe banesore, si dhe disa kisha në zgjidhjen kryesore e cila vë në jug të urës.

Brenda qytetit, ose shumë afër saj, ka pasur një numër i institucioneve të tjera fetare. Ka pasur kanunet në Kishën e St Giles nën kështjellë para 1112, kur ata u zhvendos në një faqe të re në të gjithë lumit Cam në Barnwell, dhe Manastiri i Shën Radegund kishte ekzistuar që nga viti 1135 në vend që përfundimisht u bë Jezu College. Ka pasur edhe dy spitale, një rezervuar për lebrozëve në Stourbridge, dhe një të dytë, themeluar për paupers dhe i dedikuar për Shën Gjonit, e cila pas 1200 zënë vendin ku Kolegjin St John tani qëndron. Shtatëmbëdhjetë milje në veri të qytetit ishte shtëpia e madhe benediktine e Ely cilat, pas 1109, ishte vendi i një të Peshkopëve.

Nuk ishte kështu shumë për të sjellë nëpunësit (klerikë) në qytet, por tregtarët janë tërhequr edhe në të. pas rreth 1100 ata mund të arrijnë Cambridge lehtësisht nga sistemet e lumenjve të cilat drenazhuar tërë Midlands Lindore, dhe përmes Lynn dhe Ely kishin qasje në det. Shumë pasuri e akumuluar në qytet, dhe njëmbëdhjetë mbijetuar kishat mesjetare famullisë dhe të paktën një shtëpi të bukur guri qëndrojnë si dëshmi e kësaj. Ka pasur tregjet ushqimore më parë 1066, dhe gjatë shekullit të dymbëdhjetë murgeshat e Shën Radegund u lejuan për të ngritur një panair në vendin e tyre në hudhër Lane; kanonet e Barnwell kishte një panair në qershor (vonë Fair mes i verës), dhe spitali lebroz i është dhënë e drejta për të mbajtur një panair i cili zhvillohet në panairin e njohur dhe të gjatë të qëndrueshme Stourbridge.

nga 1200, Cambridge është një komunitet të lulëzuar tregtare e cila ishte gjithashtu një qytet i qarkut dhe kishte të paktën një shkollë të një dallim. atëherë, në 1209, Dijetarët marrin strehim nga bashkëqytetarët armiqësore në Oksford emigruar në Kembrixh dhe u vendosën atje. Në fillim ata jetonin në banesa në qytetin e, por në kohën e shtëpive ishin të punësuar si hostele me një Master në krye të studentëve. nga 1226 dijetarët ishin të mjaftueshme për të kanë ngritur një organizatë të shumta, përfaqësuar nga një zyrtar quhet Kancelarja, dhe duket se e kanë organizuar kurse të rregullta të studimit, mësuar nga anëtarët e tyre. Që në fillim ka pasur fërkime në mes të qytetit dhe të studentëve. studentët, zakonisht të moshës rreth katërmbëdhjetë ose pesëmbëdhjetë, trazirat e shkaktuara shpesh; Qytetarët e qytetit, ne anen tjeter, ishin të njohur për të mbingarkuar për dhoma dhe ushqim. Mbreti Henry III mori dijetarët nën mbrojtjen e tij sa më shpejt që 1231 dhe të rregulluar për ta për të strehuar nga shfrytëzimi nga pronarët e tyre. Në të njëjtën kohë ai u përpoq për të siguruar se ata kishin një monopol të mësimdhënies, me një mënyrë që vetëm ata të regjistruar nën mësim e një master të njohur do të të lejohet të qëndrojë në qytet.

Studentët të cilët dyndur në Kembrixh shpejti rregulluar skemën e tyre të studimit sipas modelit që i kishte bërë i zakonshëm në Itali dhe Francë, dhe të cilat ata do të kishin njohur në Oksford. Ata studiuan të parë se çfarë tani do të quhet një "kurs fondacion’ në art – gramatikë, logjika dhe retorika – e ndjekur më pas nga aritmetikë, muzikë, gjeometri dhe astronomi, duke çuar në shkallët e bachelor dhe master. Nuk ka pasur profesorë; mësimi është kryer nga mjeshtra të cilët kishin vetë kaluar përmes kursit dhe që ishin miratuar ose licencuar nga të gjithë trupin e kolegëve të tyre (kolegji apo universiteti). Mësimi mori formën e leximit dhe të shpjegojnë tekstet; provimet ishin grindje me gojë në të cilën kandidatët avancuara një seri pyetjesh apo teza të cilat ata kontestuar apo argumentuar me kundërshtarët pak i lartë për veten e tyre, dhe më në fund me zotërit që kishte mësuar ato. Disa prej mjeshtrave, por nuk do të thotë të gjitha, vazhdoi të studimeve të avancuara në hyjninë, canon dhe e drejta civile, dhe, më rrallë, mjekësi, të cilat ishin mësuar dhe të shqyrtohet në të njëjtën mënyrë nga ata që kanë kaluar tashmë nëpër kursin dhe të bëhen doktorë. Mjekët grupoheshin në fakultete të veçanta.

Ajo shpejt u bë e nevojshme, për të shmangur abuzimin e privilegjeve mbretërore e dhëna nga dijetarët, për të identifikuar dhe vërtetuar personat të cilëve gradë ishte dhënë. Regjistrimi me një mjeshtri të licencuar ishte hapi i parë në këtë drejtim; ajo u quajt amë për shkak të gjendjes që emri dijetar duhet të jetë në matricula master ose roll, por më vonë vetë University mori këtë detyrë. Ajo ishte gjithashtu e dëshirueshme për të shënuar në fazën në progres një dijetar duke ceremoninë e pranimit (diplomim) të klasave të ndryshme, ose gradë, e anëtarësimit. Këto janë dhënë nga të gjithë trupin e mjeshtrave, me Kancelari ushtron pushtetin në emër të tyre, si zëvendësin e tij, Zëvendës-kancelari, erdhi për të bërë më vonë. Notat e dijetari u diferencuar nga një seri e variacioneve në fustan, individualitet dhe kapak. Harroni e këtyre termave dhe praktikave të mbijetuar sot.

The Regent Masters, i cili ishte trupi i mësuar, shpejt zbuloi se përveç një kokë ceremonial ata kishin nevojë për përfaqësues të tjerë të flasë dhe të veprojë për to. E para nga këto ishin dy Proctors (fjalë për fjalë përfaqësuesit) të cilin e zgjedhur çdo vit për të negociuar në emër të tyre me qytetin dhe autoritetet e tjera laikë, për të mbajtur llogaritë, për të mbrojtur thesaret dhe librat e tyre, të moderuar në provimet, dhe të mbikëqyrë të gjitha ceremonitë e tjera. Këto detyra janë së shpejti do të ndahet nga zyrtarët e tjerë të zgjedhur: Bedells, në fillim bashkangjitur fakulteteve, kryesuar ceremonive; dhe një kapelan mori përgjegjësinë e thesareve dhe libra. Nga shekulli i gjashtëmbëdhjetë një Registrary regjistruar matriculations, pranimet në gradë, dhe vendimet e mjeshtrave regjent, ndërsa një Orator shkroi letra ceremoniale dhe adresat. Shumica e këtyre zyrave të mbetet sot, edhe pse në disa raste vetëm për qëllime ceremoniale.

Një komunitet i kompleksitetit të nevojshme rregullave. Për këtë qëllim, si problem u ngrit, Statutet u miratuan nga gjithë trupin e Universitetit. Këto nuk janë të rregulluar për herë të parë ose të kodifikuar, por janë vërejtur rastisur në librat mbahen nga Proctors. Versioni më i hershëm i njohur i këtyre vendimeve është një kopje e bërë në mesin e shekullit të trembëdhjetë, e cila është tani në Angelica Biblioteca në Romë.

Shumica e dijetarëve të Universitetit ishin në nëpunësit të parë apo klerikëve,në urdhërat e shenjta të disa lloj, dhe presim karrierën në Kishë apo në Shërbimin Civil (si diplomatë, gjyqtarë apo oficerë të familjes mbretërore). Për të mbështetur ato gjatë viteve të tyre të studimit, ata dukeshin për dhuntia në Kishë (të dobishmen, një kupë, edhe një dinjitet në një katedrale), por si nëpunës të urdhëruara ata ishin në lëndë të parë për autoritetet lokale kishtare, kjo eshte, archdeacon dhe Peshkopi i Ely. Para përfundimit të shekullit të pesëmbëdhjetë, megjithatë, ata kishin liruar veten e tyre nga kjo, dhe ishin të pavarur nga çdo autoritet kishtar përveç Papa-së. Kancelari u bë një gjyqtar kishtar në të drejtën e tij, dëgjuar të gjitha rastet e moralin apo disiplinën e dijetarëve, dhe të provuarit e vullnetet e të gjithë atyre që vdiqën në banesën. Në rreth të njëjtën periudhë, Kancelari dhënë edhe studiues me një gjykate laike të cilat ata mund të përdorë për gjykimin e të gjitha rastet civile dhe penale, përveç atyre që kanë të bëjnë krime të mëdha.

Crown shtuar në pavarësinë e Universitetit. Ai futi masa për mbrojtjen e dijetarëve kundër shfrytëzimit nga bashkëqytetarët të cilët kishin blerë në treg dhe të pagesave të drejtat të cilat u mundësonin të rritur çmimet e ushqimeve, karburantit dhe qirinj. Për kundër kësaj, Universiteti i është dhënë e drejta për të proceduar padi kundër profiterët e tregut, dhe për të zbatuar sjelljen e assizes, ose teste, bukë dhe ale nga qyteti.

Përvetësimi i këtyre fuqive vazhdoi të jetë një burim i fërkimit në mes të qytetit dhe fustan (Universiteti) deri në shekullin e nëntëmbëdhjetë. më menjëherë, mendohet se sulmet mbi pronën e Universitetit në qytetin në 1381 ishin të frymëzuar pjesërisht nga pakënaqësi të kësaj ndërhyrje.

Nëse kjo është kështu, sulmi është gjykuar keq, pasi si rezultat i një hetimi Mbretërore në trazirat, Universiteti i është dhënë një juridiksion të cilat lejohet Kancelaren jo vetëm për të ndjekur penalisht të profiterët, por edhe ato peshat falsifikimi dhe masat, rrezikimi i shëndetit publik nga falsifikimi i ushqimit dhe pijeve, ndërprerë furnizimet e ujit të freskët, ose me qëllim futjen e infeksionit gjatë epidemive të murtajës ''. kontrolli i mëtejshëm i tregtarëve u lejohet të Kancelarit me dhënien e juridiksionit mbi padive që rrjedhin gjatë tregjet dhe panairet. Në gjurmët e fundit të këtyre të drejtave nuk zhduket deri në shekullin e nëntëmbëdhjetë, dhe Universiteti ruan edhe sot caktuar përgjegjësitë në lidhje me policinë dhe licencimin.

Në ditët e tij të hershme, Universiteti nuk kishte ambientet e vet: ajo u mbështet në kishat famullitare, sidomos Great Shën Marisë dhe St Benedict-së (ose 'Bene't s') dhe në mjediset e urdhrave fetare, si vende për ceremonitë e saj publike. leksione, debate dhe banesa u gjetën në shtëpi private të cilat shpesh ndryshuar duart ose dolën jashtë përdorimit. Së shpejti disa grupe të Regent Masters, avokatët dhe teologët, filloi të ndërtojë ose të punësojë lokalet më të mëdha për mësim dhe banim. Disa nga hostele mbijetoi deri në shekullin XVI, kur ato janë marrë shpesh si pjesë e lokalet e Kolegjeve. Ndryshe nga Kolegjeve, hostele kishte disa dhunti dhe gjithmonë janë në pronësi private.

Ndërkohë gjatë fundit të shekullit të katërmbëdhjetë dhe pas, Universiteti filloi të marrë pronën në faqen e internetit sot të njohur si të Senatit-House Hill, dhe për të ndërtuar mbi të një grup i ndërtesave të quajtur "Shkollat’ – disa prej të cilave mbijetojnë sot si "Old’ shkollat. Këtu ishin dhomat mësimore të fakulteteve të larta – ndërtesa e parë që duhet ngritur ishte School Divinity – ku u mbajtën ligjërata dhe debate, kishëz, Libraria, dhe thesari, me zemrat dhe muniments saj. Shumica e tokës dhe ndërtesave në qytet ishte ende në duar private, apo në ato të shtëpive fetare, edhe pse nga fundi i shekullit të trembëdhjetë shumë tashmë po kalonte në institucionet e reja të quajtur Colleges. donatorët e devotshëm dhënë këto kolegje në vend të parë për një numër të vogël të nxënësve të avancuara në të drejtën ose hyjni të cilët do të luten për shpirtrat e bamirësve të tyre. Ishte vonë se Colleges vendosur më studentë shumë të rinj të cilët kishin qenë më parë të parashtruara në hostele apo shtëpi private.

Kolegji hershme ishte ose 'Peterhouse' Shën Pjetrit, themeluar në 1284 nga Hugh Balsham, Peshkopi i Ely. Hall King, 1317, ishte menduar nga themeluesi i saj, Edward II, për të siguruar rekrutët për shërbimin e lartë civil. Michaelhouse, Clare, Pembroke, Gonville Hall, Trinity Hall, corpus Christi, King, Queens’ dhe Shën Catharine së ndjekur gjatë të ardhshëm 100 vjet. Tre themelet vonë, Jezu, Krishtit dhe të Shën Gjonit, doli nga shpërbërja e shtëpive të vogla fetare para 1520 dhe, si Sallën e Mbretit, kusht për studiues të rinj, si dhe "post-diplomuar".

Para mesit të shekullit të gjashtëmbëdhjetë, të Colleges filloi të luajë një rol vendimtar në jetën University. Ata tani nominuar të Proctors nga vetë anëtarët e tyre për një afat vjetor të zyrës, dhe kokat e tyre shpesh ka shërbyer me zëvendës-kancelari dhe mjekët të lartë si anëtarë të një këshilli konsultativ i cili ishte së shpejti do të quhet Caput Senatus. Nga shekulli i gjashtëmbëdhjetë deri gati në fund të njëzetë, Kreu i një prej Kolegjeve gjithmonë ka mbajtur postin e zëvendës-kancelari.

Një nga figurat kryesore në Kembrixh në këtë kohë ishte John Fisher, i cili ishte me sukses Master i Michaelhouse, kujdestar, Zëvendëskancelar, kancelar (1509-35) dhe Presidenti i Queens ". Si këshilltar për nënën e mbretit Henry VII, Lady Margaret Beaufort, Ai ishte i rëndësishëm në themelin e Krishtit dhe të Shën Gjonit; po aq e rëndësishme ai qartë frymëzoi krijimin e parë të pajisur post mësimdhënie në universitet, Zonja Margaret profesori i Hyjnisë. Ai gjithashtu tërhoqi në Kembrixh një numër i dijetarëve – sidomos Erasmus të Roterdamit – i cili inkurajoi 'të mësuarit e ri’ në greqisht dhe hebraisht, duke ndihmuar për të pastruar rrugën për gjysmë Teologjike, spekulime gjysmë-filozofike të cilat prodhohen reformimin e kishës dhe shpërbërjen e manastireve.

Efekti i ndryshimeve të hershme akademike dhe fetare të shekullit mund të shihet në pamjen fizike të qytetit: një College madhe të re, Trini, u themelua nga Henry VIII nga dy shtëpitë e vogla të Hall Mbretit dhe Michaelhouse; Dr Caius zgjeruar Gonville Hall për të bërë atë pothuajse një themel të ri, quajtur Gonville dhe Caius College, të cilat zënë një faqe të ngushtë të madhe në shkollat ​​e Vjetër; Emmanuel zhytur vendin Domenikane, Sidney Sussex atë të françeskanëve, dhe Magdalena zhytur ish shtëpinë benediktine e studimeve të njohur si Buckingham College. Këto fondacione të reja ishin të shqetësuar me edukimin e njerëzve për të priftërisë në kishë kombëtare, por ata, dhe Trinity sidomos, tërhequr për herë të parë një numër të madh të studentëve laikë.

Madhësia e Universitetit zyrtare rritur në masë të madhe, por popullsia e përgjithshme e të rinjve të qytetit të përfshirë ata që erdhën në Kembrixh, jo aq shumë me qëllim të diplomimit të mundshëm, por për të përfituar nga kontaktet jozyrtare dhe aktivitete ekstra-kurrikulare, dhe i cili pastaj vazhdoi për një vit apo më shumë në një han të Gjykatës në Londër. Këta studentë porotë, shërbëtorët e tyre, dhe rrobaqepësit, skermë-mjeshtrave, tenisi-gjykata-roja, hipur-mjeshtrave dhe si, i cili erdhi për të përfituar prej tyre, ushtrojë presion shumë të madhe që jetojnë strehim dhe ushqim-furnizimet në qytet dhe ka krijuar probleme serioze të rendit publik. Kjo ishte një periudhë kur marrëdhëniet qytet-fustan ishin tensionuar shumë të rëndë.

Karakteri ndryshimin e trupit studentor është pasqyruar në programin mësimor. Henry VIII kishte lëshuar një seri të urdhrave të Universitetit në 1536 shtypur Fakulteti i të Drejtës Kanonike dhe ndalimit studimin e filozofisë skolastike. Studimi i ligjit kanun rënë, dhe klasike greke dhe latine, matematikë dhe biblike studime tani erdhi në krye.

Ndryshimet në Universitetin janë përjetësuar nga ndërhyrjet e njëpasnjëshme Royal; monarkët ishin të shqetësuar me universitetet si prodhuesit e udhëheqësve të ardhshëm të kishës së reformuar, dhe Statutet e 1570 siguruar këtë. Ata përqendruar pushtet jo, si më parë, në Masters Regent dhe Proctors, por në zëvendës-kancelari dhe Kryetarëve.

Indaumenti nga Henry VIII të pesë professorships, të professorships Regius e hyjnisë, hebraik, grek, fizik dhe e drejta civile, theksoi ndryshimet në metodat e mësimdhënies dhe të vendosur një shembull për donatorët privatë. Në trazirat kombëtare të 1640 te 1660, dhe në një shkallë më të ulët të 1688-89, çoi në trazirat në emërimet dhe disiplinë, por ndikimi Royal në formën e urdhrave të Këshillit të fshehtë, dhe i kërkesave për gradë për emëruarit të gjykatës (gradë mandati) vazhdoi deri në fillim të shekullit të tetëmbëdhjetë.

Printime ishte ndërmarrë në Kembrixh në 1520 dhe një karte Royal në 1534 dha në Universitetin fuqinë për emrin (ose licencë) tre printera (stationers) të cilët ishin të shtypur dhe të botojë vepra të cilat miratohen. Një tjetër pesëdhjetë vjet do të kalojë para se ky privilegj u ushtruar rregullisht dhe përfundimisht u zhvillua në Press University. nga 1584, Publikimi i rregullt filloi nën privilegj të Universitetit dhe vazhdoi pak a shumë në mënyrë të qëndrueshme, por nuk arrijnë forcë të vërtetë deri në riorganizimin e Richard Bentley në dekadën e fundit të shekullit të shtatëmbëdhjetë dhënë premisa të reja dhe llojet. Këto përmirësime lejuar Press Universitetit në kohën e duhur për të shfrytëzuar më plotësisht monopolin e shtypjes Biblës të cilat të përbashkët me të Oksfordit dhe "Printera mbretëror ', dhe për të prodhuar një rrjedhë e qëndrueshme të veprave të domosdoshme për zhvillimin e studimeve të saj. University Press The Cambridge vazhdon sot e kësaj dite si një nga më të vjetra dhe më e madhe botuese akademike në botë.

Puna matematikore të shekullit të shtatëmbëdhjetë kishte zhvilluar lule e saj të plotë në karrierën e Sir Isaac Newton (1643-1727), të cilët me ndjekësit e tij i ndoqi hetimet shkencore të gjitha llojet. Kjo është reflektuar në ngritjen e shpejtë nga Universiteti dhe nga donatorë privatë të një serie professorships për matematikë (Lucasian), kimi, astronomi (Plumian), anatomi, botanikë, gjeologji (Woodwardian), astronomi dhe gjeometria (Lowndean), dhe filozofi eksperimentale. Profesorët inkurajoi sigurimin e mjeteve mësimore në kuadër të Universitetit: kjo është koha kur Kopshti Botanik dhe Muzeu i Woodwardian Fossils janë krijuar përmes donacioneve private, dhe një Observatori u ngrit nga Trinity College. Paralelisht me këtë aktivitet shkencor, dy professorships e arabisht (Sir Thomas Adams dhe Zoti nëpunësi i komitetit social të), Filozofia morale (Knightbridge), muzikë, historia moderne (Regius), hyjni (Norrisian) dhe ligji (Downing) janë krijuar për të plotësuar nevojat e tjera.

Në grindje dhe opponencies të së kaluarës janë përshtatur për studimet e reja. Ata përfundimit fazat e para të diplomimit të tyre janë të rregulluar në një mënyrë të meritës, e cila u njoftua në Ash Wednesday. vargje argëtuese, nganjëherë satirike, janë lexuar në ceremoninë e diplomimit me BA lartë (ose 'bachelor vjetër') i ulur, si një budalla të licencuar, në një stol me tri këmbë ose trekëmbësh. Në kohë, lista e diplomimit erdhi për të jenë të shtypura në pjesën e prapme të këtyre vargjeve Tripos, dhe u bë i njohur si lista e Tripos.

Pavarësisht nga dispozitat për shkencat natyrore dhe artet, nga fundi i shekullit të 17-të, matematikë erdhi për të dominuar studimet në Cambridge, dhe përfundimisht "Tripos’ erdhi të thotë provimin në matematikë. Kjo është bërë në Senat-House, ku kandidatët e mundshme për të bërë mirë mori letra të veçanta të "problemeve", në fillim diktuar atyre nga moderatorët, por nga 1800 shfaqet si një letër e shtypur.

Biblioteka Universiteti kishte zgjeruar me pjesën tjetër të Universitetit gjatë mëvonshme të shekullit të shtatëmbëdhjetë, dhe pas dhuratës nga George I të dorëshkrimeve dhe librave të peshkopit John Moore, ai outgrew lagjet e saj origjinale në shkollat ​​e Vjetër. Planet tashmë ishte sugjeruar për ndërtimin e një të Senatit-House në frontin e Shkollave të vjetër, dhe kjo përfundoi në 1730. Në mes të kësaj date dhe 1758 një seri e ndryshimeve dhe përshtatjeve të ndërtesave të vjetra dhënë hapësirë ​​dhe pajisje të shkëlqyer për Bibliotekën, të cilat janë të njohur nga vizatimet Rowlandson-së: shumë prej rasteve të mbijetojnë në Bibliotekën Universitare e tanishme.

Plotësimi i plan programeve lëndë matematikore vetëm janë bërë ngadalë: një ekzaminim për LLB në të drejtën civile u shfaq së pari në 1816, një Tripos klasike filloi në 1824 dhe, pas 1843, ordinands mund të marrë një provim vullnetar në teologji e cila do të zhvillohet në një Tripos teologjik.

Këto ndryshime filloi në një kohë kur administrata qendrore e Universitetit u forcuar dhe zgjeruar nga një sërë reformash të vogla të cilat ishin të jetë thelbësore për ndryshimet e ardhshme. Statutet, për shembull, ishin për herë të parë të lëshuar në një version të shtypur në 1785, dhe sistemi i komiteteve të përhershme ose të përkohshme (sindikatat zakonisht e quajti) zgjeruar për të mbuluar mbikëqyrjen e pronave (të cilat dhurimet e professorships reja kishte zgjeruar në masë të madhe), dhe gjithashtu i ndërtesave dhe institucioneve të tilla si Kopshtit Botanik, Biblioteka dhe Press.

Pavarësisht këtyre zhvillimeve, ka pasur në gjysmën e parë të shekullit të nëntëmbëdhjetë një thirrje e vazhdueshme për ndryshime dhe reforma në Universitetin, e cila pjesërisht reflektuar lëvizjet politike të vendit në tërësi. Zgjedhjet si kancelari i Prince Albert Prince bashkëshorte në 1847 është një tregues i fuqisë së lëvizjes për reformën, dhe ne 1850 Komisioni Royal u caktua për të bërë hulumtime në dy universitete të lashtë të Oksfordit dhe të Kembrixhit. Raporti i Komisionit rezultoi në shpalljen e Statuteve të reja për Kembrixh në Aktin e Universitetit Cambridge e 1856. Këto Statutet janë shumë më të rishikuar që nga pamja e tyre të parë, por forma e qeverisjes të cilat ata mishëruar ka mbetur si një kornizë. Autoriteti përfundimtar në Universitetin ishte parë Senat, i tërë trupi i të diplomuarve, së bashku me kancelaren, Zëvendëskancelar, dhe mjekët.

Të gjitha kompetencat të rëndësishme të këtij organi ka ardhur që të ushtrohet nga ato të anëtarëve të saj që mbajnë poste zyrtare në Universitetin apo Kolegjeve (Shtëpia Regent), i cili nga ana e tij të zgjedhur një pjesë të anëtarëve të organit ekzekutiv, Këshilli. Kurrikula dhe përmbajtja e provimeve ishin përgjegjësi e ndonjë organi tjetër të zgjedhur, Bordi i Përgjithshëm i Fakulteteve (e cila filloi në 1882), ndërsa Bordit Financiar (tani Komiteti i Financave i Këshillit) marrë me kontabilitetin dhe menaxhimin e pasurive të Universitetit. Komitetet apo bordet merren me mësimin brenda disiplinave të veçanta të zhvilluara në fakultete sistematike gjatë viteve midis luftrave. Çdo fakultet ka një komision të saj të bordit drejtues dhe shkallë.

Futja dhe ekzaminimin e studimeve të reja – Ndërtesa pjesërisht mbi forcën e lashtë Kembrixhit në matematikë – përparuar shumë shpejt pas Komisionit Mbretëror të 1850 kishte raportuar. Shkencat natyrore dhe shkencat morale (tani filozofike) Triposes u miratuan në fillim 1851, dhe para 1900 Triposes në ligj, histori, teologji, gjuhë indiane, semit (vonë oriental) Gjuhë, mesjetare dhe moderne (evropian) Gjuhë, dhe shkencat mekanike (inxhinieri vonë) të gjithë u krijua. Për të zhvilluar këto degë të reja të mësuar një numër të profesorit të reja ose rimodeluar janë të përcaktuara nga Universiteti dhe nga bamirës private, më të hershme duke qenë Disney profesori i arkeologjisë në 1851.

Numri i postimeve tjera të përcaktuara mësimdhënies ka mbetur i vogël, dhe mësimi më i universitare është bërë nga pedagogët, emëruar dhe të paguar nga Kolegjet, ose nga trajnerët private. Si numri i studentëve u rrit gjatë gjysmës së fundit të shekullit (matriculations rritur nga 441 në 1850 te 1,191 në 1910), strehim shumë është shtuar në Kolegje ekzistuese, tri institucione krejtësisht të reja u shfaq në shekullin (Downing, Selwyn dhe St Edmund-së), dhe një numër përpjekjesh janë bërë për të siguruar lirë hostele jo-studentor ushqyer për studentët më të varfër. Shumica e këtyre hostele ishte zhdukur para 1900 (ndërtesat e një, i njohur si Cavendish College, tani janë zënë nga Homerton), por një shoqëri e re jo-kolegjial ​​mori punën e tyre dhe më vonë u bë Fitzwilliam College.

Burimet për studimin e artit, arkitektura dhe arkeologjia ishte dhënë, nën vullnetin e Sir Richard Fitzwilliam, me krijimin e muzeut e cila mban emrin e tij. Një seri edhe më të gjerë të lokaleve është vendosur në faqen e vjetër të Kopshtit Botanik i cili u transferua në Hills Road, duke lënë të lirë një sipërfaqe të konsiderueshme pas Lirë School Lane për faqe Muzetë reja. Kjo faqe erdhi në shtëpinë Laboratori Cavendish për fizikë eksperimentale, si dhe departamentet e mjekësisë, kimi, zoologji, anatomi, dhe inxhinieri. Ndërkohë nëpër rrugë disa të tepërta tokës fituar fillimisht për Downing College u shit në Universitetin e dhënë në hapësirën Downing Site për laboratorët dhe muzetë për botanikë, gjeologji, bujqësi, fiziologji dhe arkeologjia dhe antropologjia, dhe një shkollë të ligjit. Biblioteka Universitare, zgjeruar ndjeshëm në këtë faqe interneti Old shkollave gjatë shekullit të nëntëmbëdhjetë, outgrew shtëpinë e saj origjinal dhe u zhvendos në 1935 të ndërtesave të shkëlqyer të reja në perëndim të lumit Cam me ndihmën e një benefaction shumë të konsiderueshme nga Fondacioni Rockefeller.

'ligjërata Extension’ në qendrat provinciale ishin një tipar i rëndësishëm i aktiviteteve të Universitetit në fund të shekullit të nëntëmbëdhjetë. Ata shpesh janë të lidhura me përpjekjet për të siguruar mësimin profesional dhe provimet për vajzat përmes provimeve lokale për shkollat ​​e ofruara nga Universiteti në lidhje me Oksford. kurse trajnimi për mësuesit e diplomuar meshkuj filloi në Kembrixh në të njëjtën kohë, por ndoshta efekti më me ndikim të gjerë i lëvizjes ishte krijimi në Kembrixh të dy Kolegjeve për gratë studentët (Girton në 1869 dhe Newnham në 1872). Nga e para, këto Kolegje qëllim të përgatisë studentët për Tripos, dhe gratë e para ishin në fakt ekzaminuar në 1882. Përpjekjet për të bërë grave anëtarë të plotë të Universitetit u mundën në mënyrë të përsëritur deri në 1947. Nga 1860, Colleges filloi ngadalë për të lejuar Fellows e tyre të martohen. Kjo pati një ndikim të thellë në shoqërinë e Kembrixhit dhe mbi topografinë e qytetit, kur shtëpitë erdhi që do të ndërtohet për të akomoduar familjet e reja. Një nxënës Disa avancuara shfaq në Universitetin, veçanërisht në laboratorët, në fillim të shekullit XX, por gradë pasuniversitare, kryesisht e PhD, bëri një fillim të ngadalshëm, pas futjes së tyre në 1921.

sport i organizuar erdhi për të luajtur një rol të dukshëm në jetën e Kolegjeve dhe Universitetin pas 1851. Varkë-gare mes Oksfordit dhe të Kembrixhit dhe ndeshjet kriket ndër-universitar kishte filluar qysh në 1827, dhe u bë ngjarje vjetore në 1839. ndërkohë, klubet varkë, organizata të tjera sportive dhe gara ndër-studentor (Lents dhe Mays – emëruar pas kushtet në të cilat ato kanë ndodhur – dhe cuppers) u bë një tipar i themeluar mirë të jetës nën-universitar. Të Proctors vazhduar, në bashkëpunim me zyrtarët e Kolegjit, të mbikëqyrë rendin publik dhe për të ruajtur disiplinën dhe duhet theksuar se deri 1970 gowns janë veshur në rrugë pas errët nga të gjithë anëtarët e rinj, dhe Kolegje mbyllur portat e tyre edhe para mesnatës.

Në Luftën e Parë Botërore (1914-19), 13,878 anëtarë të Universitetit të shërbyer dhe 2,470 u vranë. mësim, dhe tarifat të fituar, erdhi pothuajse në një ndalesë dhe vështirësi të rënda financiare ndjekur. Si pasojë Universiteti i parë ka marrë mbështetje sistematike e shtetit në 1919, kushtëzohet me një hetim të mëtejshëm në burimet e saj dhe organizimin, dhe Komisioni Royal emëruar në 1920 Rekomandohet që Universiteti (por jo Kolegjet) duhet të marrin një grant vjetor, dhe duhet të riorganizohet në mënyrë që të marrë përsipër përgjegjësinë për ligjërata dhe mësim praktik. Të Colleges ruajtur kontrollin e mësimit individual të studentëve të tyre dhe kjo ndarje e përgjegjësisë vazhdon sot.

Kjo periudhë ka parë një normë të përshpejtuar të zhvillimit në pothuajse çdo drejtim. Reputacioni i shkencëtarëve Kembrixhit tashmë ishte themeluar në fund të shekullit të nëntëmbëdhjetë nga Clerk Maxwell dhe Darwins ndër të tjera dhe është ruajtur më pas nga J. J. Thomson, Lord Rayleigh dhe Zoti Rutherford. Punën e bërë nga nxënësit dhe bashkëpunëtorët e tyre gjatë Luftës së Dytë Botërore rritur shumë këtë reputacion dhe një numër të madh të studentëve në ankth për të përdorur laboratorët dyndën në Universitetin dhe për rritjen e numrit të institucioneve të sponsorizuara nga qeveria e vendosura në qytet (e cila është e privilegjuar si një qytet në 1951). departamentet e universiteteve dhe institutet kërkimore u krijuan si zona të reja të studimit të zhvilluara, dhe me ta kurse të reja të mësimdhënies.

Vitet 1950 dhe 1960 pa një zgjerim të paparë të akomodimit mësimor të Universitetit. Disa ndërtesa të vjetra departamenteve dhe fakulteteve u zëvendësuan – për shembull, ato për Kimisë dhe Inxhinieri – dhe rritje të artit fakultetet marrë strehim të përhershëm për herë të parë, sidomos në kompleksin e ndërtesave në Sidgwick Avenue Faqes. Zhvillimi i një spital të madh të ri rajonal i përgjithshëm në jug të qytetit, eventualisht zëvendësuar Spitalin e Addenbrooke lashtë në qendër të qytetit, me kusht bërthamën për një gamë të gjerë të departamenteve dhe instituteve lidhur mjekesore, duke përfshirë një shkollë të re të Mjekësisë Klinike. Nevoja për më shumë hapësirë ​​se sa do të mund të vihen në dispozicion në faqet qendrore imët çoi në shpërndarjen e departamenteve të tjera, sidomos Laboratori Cavendish në një vend të gjerë në perëndim të Kembrixhit në 1970. Perëndimi Zgjerimi Cambridge vazhdon edhe sot, dhe zona tani shtëpi shumë objekte, duke përfshirë Laboratorin Kompjuterike dhe Qendrën për Nanoscience.

aktivitete sociale dhe kulturore nuk janë lënë pas dore, dhe në këtë periudhë një qendër të përhershme sociale për studentët dhe stafin e diplomuar – Qendra University – është themeluar me fonde të siguruara nga Fondacioni Wolfson, një muzikë shkollë dhe koncert sallë qëllim-ndërtuar është ndërtuar, sërish pjesërisht nga benefactions, Biblioteka Universitare u zgjat përsëri, grumbullimi modern arti i Yard kazan ishte fituar dhe të zgjeruar, dhe teatër vjetër Anglisë University, ADC, hap nga Dramatike Club Amateur në 1855, është dhënë me qira nga Universiteti dhe rinovuar si një qendër për dramë universitare. Zhvillime të tilla si këto kanë treguar një vetëdije në rritje të përgjegjësive më të gjerë të Universitetit, si të anëtarëve të vet dhe për komunitetin në përgjithësi.

lidhen më drejtpërdrejt me aktivitetet e saj kryesore ishte zhvillimi quajtur "Dukuria Cambridge", rritja e shpejtë dhe të suksesshëm të industrisë së shkencës me bazë në dhe rreth qytetit, shumë nga ajo që rrjedh nga hulumtimi i kryer në laboratorët e Universitetit. Vendimtare në këtë proces ka qenë krijimi i Parkut Shkencës Cambridge nga Trinity College, një risi e cila tani është rritur shumë në madhësi dhe e cila është ndjekur nga zhvillime të tjera të ngjashme. Zyra e vetë Universitetit Industrial Ndërlidhëse e filloi në vitin 1970 me mbështetjen e Fondacionit Wolfson, dhe tani ka zhvilluar në Zyrën e Kërkimeve.

Ndërkohë numri universitare janë rritur pas luftës nga ana e pranimit për anëtarësim të plotë nga 1947 e grave nxënësve, nga themelimi i një Kolegji të grave të tretë, Hall i ri (1954, tani Murray Edwards College), si dhe themelet e Churchill (1960) dhe Robinson (1977). Më shumë hapa revolucionare janë marrë në vitet 1960. Katër Colleges reja janë themeluar për të siguruar bursa për disa nga rritjen e numrit të stafit të mësimdhënies dhe të kërkimit, si dhe vende më shumë për studentët e kërkimit (Darwin, Wolfson, Clare Hall dhe Lucy Cavendish). Disa fondacione të vjetra fillimisht të lidhura lirshëm me Universitetin – Hughes Hall, St Edmund-së dhe Homerton – njiheshin si Kolegjeve. Colleges pleqtë s tani filluan të pranojnë gratë studentët dhe të emërojë gratë Fellows. Tani 'bashkë-qëndrimit’ është e zakonshme, por tre Kolegje pranojnë gra vetëm studentët – Newnham, Hall i ri (tani Murray Edwards College), dhe Lucy Cavendish.

Në 2009, Universitetin e Kembrixhit ka arritur një moment të veçantë - 800 vjet e njerëzve, ide dhe arritjet që vazhdojnë për të transformuar dhe për të mirën e botës. Festimi më të mirë të historisë së pasur Kembrixhit dhe duke kërkuar përpara për të ardhmen, Universiteti reflektuar mbi arritjet panumërt dhe ideve të botës në ndryshim të lindur brenda mureve të saj, nga krijimi i bazave të fizikës në zbulimin e strukturës së ADN-së; nga të menduarit transformues të filozofëve të mëdhenj Cambridge, poetë dhe artistë; të novator punës së shumë fituesve të saj të Çmimit Nobel.

Përvjetori i 800 u shënua me një shumëllojshmëri të ngjarjeve dhe projekteve gjatë gjithë vitit. Ne ftuar stafin, alumni, studentët, komuniteti lokal dhe shokët universitetet tona për të festuar me ne gjatë 2009.

një vështrim

Hapja Zhurme në rastin e Vitit të tërhequr mbi 10,000 vizitorët në Kembrixh qendrore për të parë një lightshow bespoke - i pari për Cambridge. Përveç kësaj, rrugët e Kembrixhit ishin stolisur me parulla përshkruajnë imazhet dhe një përzgjedhje e datave nga Universiteti, një tjetër i parë për qytetin.

Nga koha e Partisë Kopshti veror në korrik, një tren ishin emëruar nga Kancelari për të përkujtuar përvjetorin e, lightshow ishte përsëritur në Kinë, Festivali Science kishte festuar 800 vjet të shkencës dhe qindra universitete në mbarë botën, si dhe fëmijët e shkollës lokale, ishin shkruar letra të zënë për të ardhmen. Partia Garden tërhequr mbi 9,000 anëtarë të stafit dhe familjeve të tyre.

Katër ditë më vonë, koncerti Cambridge në proms BBC shfaqur kompozitorë Cambridge, muzikantë dhe këngëtarë nga 16 Kolegje u mbajt në praninë e HRH Princi i Uellsit. Nga vjeshta, disa ngjarje të reja të kishte ndodhur. Pikat kryesore të përfshira: një lojë porositur posaçërisht kryer nga nxënësit e shkollave lokale të drejtë 0-800 në 60 Minuta dhe një vizitë nga HM ​​Mbretëresha, gjatë së cilës ajo dhënë e re Regius profesori i Botanikës. Quentin Blake, illustrator i njohur dhe ish-nxënës, kontribuar një seri të re të veprave që shfaq figura të njohura nga e kaluara e Universitetit. Ne dhjetor, Empire State Building u ndez për një natë në Kembrixh blu.

në 18 janar 2010, saktësisht një vit më nga ngjarje tonë të parë, Vjetorin u përmbyll me një lightshow madhe tregon kërkimet e tanishme University. Shfaqja inkorporuar King, Clare, dhe Gonville dhe Caius Colleges në një rrugë në këmbë që filloi në Senat House dhe të tërhequr të paktën 20,000 njerëz.

aspekte të tjera

Dy fillesat kryesore të aktivitetit më të vogël në shkallë të ndërprerë gjatë vitit. E para ishte 2009 Fond, e cila ishte mjeti kryesor për 42 "bottom-up" Ngjarjet e partneritetit. Shumica e tyre ishin nxënës të udhëhequr; ata përfshihen muzikë korale në kapela, revista të reja të shtypura dhe faqet e internetit të arsimit, teatri i ri dhe një makinë me energji diellore eko-racing që konkuruan në Australi.

Fillesë e dytë kalon nëpër vit ishte Ideas Cambridge, një seri e audio dhe video podcast shfaqur akademikë Cambridge trajtimin e problemeve të mëdha të sotme. Ky ishte vetëm një aspekt i një prani të madhe të re në mediat e reja, duke përfshirë YouTube, zhvilluar posaçërisht për Vjetorin 800, por duke vazhduar si një trashëgimi në të ardhmen.

Përveç vjetorit 800, Cambridge është edhe nikoqir i Festivalit Darwin, në të cilin jeta dhe puna e Çarls Darvinit u festua si 2009 shënuar 200 vjet që nga lindja e tij dhe 150 vjet që nga botimi i "Mbi Origjinën e Specieve". Festivali, e cila u zhvillua në verë, bisedimet me tipare, diskutime, shfaqje, punëtori, ekspozita dhe turne.

Për të mësuar më shumë për mënyrat në të cilat Vjetorin 800 festoi të kaluarën, tashmen dhe të ardhmen e Universitetit, shih menynë në anën e majtë.

Ju lutem shikoni raportin përfundimtar të 800 Komitetit Drejtues vjetorin poshtë.


A doni diskutuar Universitetin e Kembrixhit ? Ndonjë pyetje, komente apo komente


Universiteti i Kembrixhit në hartën


Foto


Fotografitë: Universitetin e Kembrixhit zyrtari Facebook

video

Ndajeni këtë informacion të dobishëm me miqtë tuaj

Universiteti i Cambridge komente

Bashkohen për të diskutuar e Universitetit të Kembrixhit.
PLEASE NOTE: EducationBro Magazine ju jep aftësinë për të lexuar informacion rreth universitetet në 96 Gjuhë, por ne ju kërkojmë të respektojnë anëtarët e tjerë dhe të lënë komente në anglisht.