Universiteti i Glasgow

Universiteti i Glasgow. Studim në Mbretërinë e Bashkuar. Arsimi në Skoci. Education Bro - Studimi Magazine jashtë vendit

Universiteti i Glasgow Details

 • vend : Mbretëria e Bashkuar
 • qytet : Glasgow
 • akronim : CORNER
 • i themeluar : 1451
 • studentët (përafërsisht.) : 27000
 • Mos harroni të diskutuar Universitetin e Glasgow
Regjistrohen në Universitetin e Glasgow

Përmbledhje


The Universiteti i Glasgow është universiteti i katërt më i vjetër në botë-të eEnglish-folës dhe një nga katër universitete të lashtë Skocisë. Ajo u themelua në 1451. Së bashku me Universitetin e Edinburgut, Universiteti ishte pjesë e iluminizmit Skocez gjatë shekullit të 18. Ajo është aktualisht një anëtar i Universitas 21, rrjeti ndërkombëtar i universiteteve kërkimore, dhe Grupi Russell.

Në të përbashkët me universitetet e epokës para-moderne, Glasgow fillimisht arsimuar nxënës kryesisht nga prejardhje të pasur, megjithatë ai u bë një pionier në arsimin e lartë britanik në shekullin e 19 duke ofruar edhe për nevojat e nxënësve nga rritja e klasës së mesme urbane dhe tregtare. Universiteti Glasgow shërbyer të gjithë këtyre studentëve duke i përgatitur ata për profesione: ligji, mjekësi, shërbimit civil, mësim, dhe kisha. Ajo gjithashtu trajnuar një numër më të vogël, por në rritje për karrierë në shkencë dhe inxhinieri.

vendosur fillimisht në High Street të qytetit, që nga 1870 kampusi kryesor i Universitetit ka qenë e vendosur në Gilmorehill në West End të qytetit. Përveç kësaj, një numër i ndërtesave të universitetit janë të vendosura në vende të tjera, të tilla si University Detare biologjike Station Millporton në ishullin e Cumbrae në Firth e Clyde dhe Campus Crichton në Dumfries.

Alumni ose ish-personeli i Universitetit të përfshijë filozof Francis Hutcheson, inxhinier James Watt, filozof dhe ekonomist Adam Smith, Fizikanti Lord Kelvin, Kirurgu Joseph Lister, 1st Baron Lister, shtatë laureatë të çmimit Nobel, dhe dy kryeministrat britanikë.

Universiteti i Glasgow

 • renditet e 62 në botë dhe është i pari dhe i vetmi universitet në Mbretërinë e Bashkuar që të vlerësohen si 5 Stars Plus përgjithshëm. (QS Botërore Universiteti renditjen 2015)
 • është vlerësuar të tretë në Britani të Madhe për kënaqësinë ndërkombëtar të studentëve (në mesin e universiteteve pjesëmarrëse në Barometri Summer Student International 2013)
 • mirëpret studentë nga më shumë se 140 vendet në mbarë botën
 • ka më shumë se 25,000 studentë dhe pasuniversitarë
 • është një punëdhënës i madh në qytetin e Glasgout me më shumë se 6,000 stafi, duke përfshirë 2,000 hulumtuesit aktive
 • ka të ardhura vjetore kërkimore prej më shumë se £ 181m
 • është anëtar i prestigjioze Russell Grupit të çojnë universitetet kërkimore në Mbretërinë e Bashkuar
 • renditet lartë në Skoci dhe të tretë në Grupin Russell në Studimin Kombëtar të Studentëve 2015
 • është një anëtar themelues i Universitas 21, një grupim ndërkombëtar të universiteteve të përkushtuar për vendosjen e standardeve në mbarë botën për arsimin e lartë
 • përfshin në mesin e alumni e saj, babai i ekonomisë Adam Smith, Arkitekti Skocisë të decentralizimit Donald Dewar dhe fizikan i njohur dhe inxhinier Lord Kelvin.

shkollat / kolegje / departamentet / kurse / fakultetet


Kolegji i Arteve

 • ArtsLab Glasgow
 • Graduate School i Kolegjit të Arteve
 • Shkolla e Studimeve Kritike
 • Shkolla e Kulturës dhe Arteve Kreative
 • Shkolla e Shkencave Humane
 • Shkolla e Gjuhëve Moderne dhe kulturave

Kolegji i Mjekësisë, Veterinare dhe Jeta Shkenca

 • Shkolla e Shkencave Jeta
 • Shkolla e Mjekësisë (përfshirë Stomatologji)
 • Shkolla e Mjekësisë Veterinare

Kolegji i Shkencës dhe Inxhinierisë

 • Shkolla e Kimisë
 • Shkolla e Shkencave Kompjuterike
 • Shkolla e Inxhinierisë
 • Shkolla e Shkencave gjeografike dhe Tokës
 • Shkolla e Matematikë dhe Statistikë
 • Shkolla e Fizikë dhe Astronomi
 • Shkolla e Psikologjisë

Fakulteti i Shkencave Sociale

 • Adam Smith School Business
 • Shkolla e Arsimit
 • Shkolla e Studimeve Ndërdisiplinore (në Crichton Campus, Dumfries)
 • Shkolla e Ligjit
 • Shkolla e Shkencave Sociale dhe Politike

histori


Gjatë pesë shekujve të fundit dhe më shumë, ne kemi punuar vazhdimisht për të shtyrë kufijtë e asaj që është e mundur. Ne kemi nxitur talentet e shtatë laureatëve Nobel, një Kryeministri dhe Ministri inaugurues Skocisë First. Ne e kemi mirëpritur Albert Einstein për të dhënë një leksion në origjinën e teorisë së përgjithshme të relativitetit. Të diplomuarit e parë mashkull të Skocisë mjekësore përfunduar studimet e tyre këtu në 1894 dhe imazhet e para me ultratinguj në botë e një fetusit janë publikuar nga Glasgow Profesor Ian Donald në 1958. Në 1840 ne u bë universitetin e parë në Mbretërinë e Bashkuar për të emëruar një Profesor i Inxhinierisë, dhe ne 1957, e parë në Skoci që të ketë një kompjuter elektronik.

E gjithë kjo do të thotë se në qoftë se ju zgjidhni për të punuar apo të studimit këtu, ju do të jetë duke ecur në gjurmët e disa nga inovatorët më të njohur në botë, nga shkencëtar Lord Kelvin dhe ekonomisti Adam Smith, për pionier i televizionit John Logie Baird.

 

Universiteti i Glasgow u themelua në 1451 nga një statut ose qarkore papale nga Papa Nikolla V, në sugjerimin e Mbretit James II, duke i dhënë Peshkopi William Turnbull, një i diplomuar i theUniversity of St Andrews, leje për të shtuar një Universitet në katedralen e qytetit. Kjo është universiteti i dytë më i vjetër në Skoci pas St Andrews dhe e katërt më i vjetër në botën anglisht-folëse. Universitetet e St Andrews, Glasgow dhe Aberdeen ishin themelet kishtare, ndërsa Edinburgh ishte një themel qytetare. Si një nga Universitetet lashtë të Mbretërisë së Bashkuar, Universiteti Glasgow është vetëm një nga tetë institucioneve për dhënien e titujve universitare master në disiplina të caktuara.

Universiteti ka qenë pa Bull tij origjinale që nga mesi i shekullit të XVI. Në 1560, gjatë trazirave politike shoqërues theScottish reformimit, atëherë kancelar, Kryepeshkopi James Beaton, një mbështetës i kauzës Marian, iku në Francë. Ai mori me vete, për ruajtje, shumë nga arkivat dhe vlerë e katedralen dhe Universitetin, përfshirë Mace dhe Bull. Edhe pse Mace u dërgua përsëri në 1590, arkivat nuk ishin. Principal Dr James Fall tha Komisionerët Parlamentare e ndëshkimit të 28 gusht 1690, se ai e kishte parë Bull në Kolegjin Scots në Paris, së bashku me shumë dokumentet e dhëna për Universitetin nga monarkët e Skocisë nga James II të Merjemes, Mbretëresha e skocezëve. Universiteti këshillua këtyre dokumenteve në 1738 por është informuar nga Thomas Innesand eprorët e Kolegjit Scots, që nuk janë të gjendet të dhënat origjinale të themelimit të Universitetit. Në qoftë se ata nuk ishin humbur në këtë kohë, ata me siguri devijuan gjatë Revolucionit Francez, kur Kolegji Scots ishte nën kërcënim. të dhënat e tij dhe me vlerë u zhvendos për ruajtje jashtë qytetit të Parisit. Bull mbetet autoriteti me të cilin çmime gradë University.

Mësim në Universitetin filloi në chapterhouse e Glasgow Katedrales, më pas të lëvizte në Rottenrow afërt, në një ndërtesë të njohur si “Auld Pedagogji”. Universiteti i është dhënë 13 akra (5.3 ai ka) e tokës që i përkasin Friars Zi (Dominicans) në High Street nga Mary, Mbretëresha e skocezëve, në 1563. Nga fundi i shekullit të 17-të, ndërtesa University përqendruar në dy oborret e rrethuar nga kopshte me mure, me një kullë orën, e cila ishte një nga tiparet e dukshëm horizont Glasgow, dhe një kishëz përshtatur nga kisha e ish Dominikane (Blackfriars) manastir burrash. Mbetjet e kësaj ndërtese skocez Rilindjes, kryesisht pjesët e fasadës kryesore, janë transferuar në kampus Gilmorehill dhe u quajt si “Pearce Lodge”, pasi Sir William Pearce, manjatin ndërtimit të anijeve që financohet ruajtjen e saj. Lion dhe Unicorn Shkallë ishte e transferuar edhe nga faqja e vjetër kolegj dhe është bashkëngjitur tani me ndërtesën kryesore.

John Anderson, ndërsa profesor i filozofisë natyrore në universitet, dhe me disa kundërshtimeve nga kolegët e tij, pioneered arsimin profesional për burrat dhe gratë që punojnë gjatë revolucionit industrial. Për të vazhduar këtë punë në vullnetin e tij ai themeloi Kolegjin Anderson, e cila ishte e lidhur me universitetin përpara se bashkimi me institucionet e tjera për të bërë në Universitetin e Strathclyde në 1964.

Në 1973, Delphine Parrott u bë profesor i saj i parë grua, si Gardiner Profesor i Imunologjisë.

në tetor 2014, gjykata universiteti votoi për Universitetin për t'u bërë institucionin e parë akademik në Evropë që të ndahen nga industria e karburanteve fosile.


A doni diskutuar Universitetin e Glasgow ? Ndonjë pyetje, komente apo komente


Universiteti i Glasgow në hartën


Foto


Fotografitë: Universiteti i Glasgow zyrtari Facebook

video

Ndajeni këtë informacion të dobishëm me miqtë tuaj

Universiteti i Glasgow komente

Bashkohen për të diskutuar për Universitetin e Glasgout.
PLEASE NOTE: EducationBro Magazine ju jep aftësinë për të lexuar informacion rreth universitetet në 96 Gjuhë, por ne ju kërkojmë të respektojnë anëtarët e tjerë dhe të lënë komente në anglisht.