Универзитетот во Ерланген во Нирнберг

Универзитетот во Ерланген во Нирнберг

Универзитетот во Ерланген во Нирнберг Детали

Се запишат на Универзитетот во Ерланген во Нирнберг

Преглед


Универзитетот во Ерланген во Нирнберг е јавна истражувачки универзитет во градовите во Ерланген и Нирнберг во Баварија, Германија. Името Фридрих Александар доаѓа од првиот основач на Универзитетот Фридрих, Маркгрофот на Бранденбург-Бајројт, и неговата добродетел Кристијан Фредерик Чарлс Александар, Маркгрофот на Бранденбург-Ансбах.

Во Германија, традиционални универзитети либерални уметности обично немаат инженеринг училиште или оддел. Сепак, ЕФП го имаат различни факултет.

ЕФП е вториот најголем државен универзитет во државата Баварија. Тоа има 5 факултети, 23 одделенија / училиштата, 30 клинички одделенија, 19 автономни сектори, 656 професори, 3,404 членови на академскиот кадар и грубо 13,000 вработени.

Во зимскиот семестар 2014/15 околу 39,085 студентите (Вклучувајќи 3,556 странски студенти) запишани на универзитетот во 239 области на студии, со околу 2/3 студираат на кампусот во Ерланген, а останатите 1/3 во кампусот Нирнберг. Овие статистички податоци се стави ЕФП во листата на врвот 10 најголемите универзитети во Германија.

во 2013, 5251 дипломирани студенти од универзитетот и 663 докторати и 50 пост-докторски тези се регистрирани. Згора на тоа, ЕФП доби 171 милиони евра (2013) надворешно финансирање во истата година, што го прави еден од најсилните трети финансирани универзитети во Германија.

во 2006 и 2007, како дел од националната иницијатива совршеност, ЕФП беше избран од страна на Германската фондација за истражување како еден од победниците во извонредност иницијатива германските универзитети. ЕФП е исто така член на DFG (Германската фондација за истражување) и Топ индустриски менаџери за мрежа во Европа.

Во академската Пласман на светски универзитети за годината 2014, ЕФП на второ место меѓу германските универзитети во инженерство / технологија и компјутерски науки група за сите четири ранг параметри ВРВ, ЗАБАВА, HiCi и PUB.

училишта / колеџи / оддели / курсеви / факултети


  • Факултетот за општествени науки, Општествени науки, и теологија
  • Факултет за бизнис, Економија, и Законот
  • Медицински факултет
  • Факултетот за науки
  • Факултетот за инженерство

историја


1743 - На Универзитетот е основан од страна на маркгрофот Фридрих од Бранденбург-Бајројт

На Универзитетот во Ерланген е основана во духот на просветлен апсолутизам. Функцијата на германските универзитети во осумнаесеттиот век беше да им служи на потребите на многу кнежевства, со тоа што одредбите за едукација и обука на државните службеници да ја зголеми репутацијата на принцовите.

Ова исто така беше главниот извор на мотивација за маркгрофот Фридрих од Бранденбург-Бајројт кој е основач на Friedrichs-Universität во неговото кнежевство 1743 со помош на Margravess Вилхелмина и прв ректор на Универзитетот, Даниел Superville.

Тоа беше трет универзитет за да се утврди во Франконија, по универзитетите во Altdorf и Вирцбург, и е со седиште во царскиот град во Ерланген во академијата на поранешниот витез кој се наоѓа на Hauptstraße. На официјалното отворање на Универзитетот се одржа на 4 ноември 1743, настан кој се уште се празнува секоја година во academicus умира.
1769 - На Универзитетот се прошири со грофот Александар

Во своите рани денови, Универзитетот во Ерланген беше една од најмалите институции од ваков вид. А вкупно 64 студенти се запишани во новиот универзитет во годината на основањето и се предава од страна на 16 професори; на просечниот број на студенти остана на околу 200 за некое време.

Во првите неколку децении од постоењето на Универзитетот беа обележани со економски потешкотии од Маркгрофството Бранденбург-Бајројт е релативно мал и не е особено богат. Таа не беше до 1769, кога линијата Бајројт згаснато и Маркгрофството Бранденбург-Бајројт беше обединета со онаа на Бранденбург-Ансбах, дека Friedrichs-Universität беше дадена повеќе солидна финансиска основа. Во чест на грофот Александар, новиот владетел, кој беше, исто така, да стане првиот голем заштитник на Универзитетот, Универзитетот беше преименувана Фридрих Александар-Universität во истата година.

Традиционалните спектар на дисциплини се изучува во рамките на факултетите на Богословскиот, Законот, Медицина и филозофија. За разлика од Хохензолерн палата која, дом на dowager, само игра маргинална јавна улога, малите margravial Градот Ерланген немаше значајни политички, економски или културни институции, и професорите на Универзитетот сега стекнати значаен статус во општеството на градот.
1810 - Франконија станува дел од Баварија

Педесет години по неговото основање, Универзитетот помина низ големи промени како резултат на политички пресврт. Трансферот на власта на пруската круна во 1792, на француската империја во 1806 и конечно да се баварскиот круна во 1810 трансформираше margravial Универзитетот во државна институција. Иако ова значи дека изгуби голем дел од својата автономија, како што се на своето подрачје и посебните привилегии дадени на универзитет државјанин, тоа исто така го подобри финансии на Универзитетот.

Бројот на студенти кои се искачи и остана стабилен на околу 400 во ова време. Плановите за централизирање на високото образование на Универзитетот во Landshut, утврдени со баварскиот министер, Максимилијан Јозеф Montgelas, значи дека на почетокот на осумнаесеттиот век, иднината на Универзитетот беше загрозена на повеќе од една прилика. Го должи својот опстанок на крајот на фактот дека тој имал само факултет на протестантската теологија во Баварија. Ако оваа не продолжува да постои, сите баварскиот студентите на протестантската теологија, чиј број значително се зголеми како резултат на неодамнешната интеграција Франконија е во Баварија, ќе беше принудена да студираат надвор од Баварија.
1818 - На Schloss официјално се донирани на Универзитетот

во 1818, Универзитетот се стекна со значителен број на нови згради. По смртта на Софи Каролина, втората сопруга на основачот на Универзитетот, кој престојувал во Ерланген како dowager уште од 1764, Цар Максимилијан I Јосиф од Баварија донирани на замокот, на Schlossgarten, оранжерии и други објекти претходно во сопственост на margraves на Универзитетот.

Во првата половина на XIX век, исто така, видов голема реформа на концептот на високото образование Вилхелм фон Хумболт, во која тој се залагаше за комбинација на истражување и настава. Предавања кои претходно се концентрирани на строго exegetic пристап до стандард дела сега се фокусира на методологијата на академски студии и насочување кон независни истражувања.
1824 - Universitätsklinikum Ерланген е основана
Изградбата на Универзитетската болница во Ерланген, болницата во источниот дел на Schlossgarten, беше првиот голем проект за изградба преземени од страна на Универзитетот и е завршена во 1824. Брзиот развој со цел да расте диференцијација помеѓу субјектите, и нови истражувачки области во медицината и науката во втората половина на XIX век, ја наметна потребата за изградба на повеќе нови згради околу Schlossgarten и заедно Universitätsstraße, кои дојдоа да го формираат јадрото на Универзитетот. Највпечатливите градби од овој период се Kollegienhaus (1889), анатомија и патологија згради (1897 и 1906) и универзитетска библиотека (1913).
1890 - На Универзитетот има просек од илјада студенти
Проширувањето во големина одеше рака под рака со создавањето на многу нови оддели со институти во рамките на нив, кои, за разлика од секторите, не само што научи академски дисциплини, но, исто така, спроведе независно истражување. На бројот на студентите, исто така, значително се зголеми во втората половина на XIX век. Во летниот семестар 1890, бројот на запишани студенти на врвот на 1000 марка за прв пат,

што значи дека Универзитетот е рангирана број 15 меѓу 21 универзитети во Германското царство во однос на големината. Овој развој, исто така, радикално да се менува односот помеѓу Универзитетот и градот. Со оглед на сликата Ерланген во осумнаесеттиот век бил утврден од страна на занаети Huguenot и занаети, во деветнаесеттиот век Универзитетот почна да игра значајна улога.

Меѓу најпознатите професори кои предава на Универзитетот беа теологот Адолф фон Harleß, адвокатот Кристијан од среќа, професорот по медицина Франц Penzoldt, историчар Карл Хегел, филозофот Лудвиг Фојербах, на професор по германски Бено фон Визе, професор на ориентални студии и поет Фридрих Rückert, математичар Макс Noether, физичарот Eilhard Видеман, на хемичари Емил и Ото Фишер, ботаничар Јохан Кристијан Даниел фон Schreber, фармацевтите Теодор и Ернст Martius, на зоолог Енох Зандер, и геологот Бруно фон Freyberg.

Некои од познати студенти Ерланген ОК вклучуваат теолог Вилхелм Lohe, адвокатот и пруски државник Карл Фрајхер фон Штајн да Altenstein, лекар Самуел Ханеман, писателите Хајнрих Wackenroder, Лудвиг Тик, Даниел Schubart и август Граф фон Котури, хемичар Јуст фон Liebig, физичар Георг Симон Ом и математичар Еми Noether.
1920 - Проректорот станува ректорот

На почетокот на Првата светска војна 1914 имале значителен ефект на Универзитетот. Уште на првиот ден на мобилизација, на Kollegienhaus , замокот и неколку одделенија во Universitätsklinikum Ерланген се претворени во болниците за повредените. Околу три четвртини од студентите беа погодени од воениот рок или доброволно запишување. Ова доведе до огромен пад на бројот на студентите кои продолжија да ја проучуваат. За време на војната обично само околу 300 студентите присутни во Ерланген.

Настаните на баварската револуција 1918 и 1919 и после укинувањето на монархијата значеше дека титулата 'Ректорот Magnificentissimus ", кој претходно бил роден од страна на владејачката монарх сега исчезна. Затоа канцеларијата на Проректорот беше сменето во "Ректорот (Magnificus)'во 1920. Слично, терминот "Проректорот" замени претходниот наслов "Exprorektor". За повеќето студенти, годините непосредно по завршувањето на Првата светска војна беа обележани со сиромаштијата и многу студенти од сиромашни средини дојде на Универзитетот во надеж за изградба на нова иднина за себе и покрај нивните скромни школување.

Инфлацијата и банкрот на голем број организации стипендија додадени на нивните маките. Комитетот за студентски претставници е основана во 1919 и беше проследено со 1922 од она што е сега на Studentenwerk (студентски сервис) кои, во 1930, отвори Studentenhaus што се 'уште стои на Langemarktplatz денес. Во целина, сепак, по брзиот раст во средината на XIX век, 1920-тите години беа период на стагнација за Универзитетот.
1928 - На Факултетот за науки е основана
Зголемување на важноста на природните науки, кои толку очигледна во втората половина на XIX век доведе до промена во структурата на Универзитетот. во 1928, природните науки се одвоени од она што беше тогаш на Факултетот за хуманистички и општествени науки и додели статус на факултет на свој.
1933 - Автономија на Универзитетот паѓа плен на национал-социјализмот
Националистичка клима на мислење веќе јасно беше како доказ на Универзитетот во Ерланген време на Вајмарската Република, а во ноември 1929, Германската национална асоцијација на Социјалистичката Студентски доби апсолутно мнозинство на места на изборите во Комитетот студентски претставници за прв пат во секое германски универзитет. За време на годините на нацистичката диктатура, Ерланген не беше поштеден ниту еден од настаните што се случија на други универзитети, како што се отпуштање на професори кои не сакаат да останат на линија, книгата палења на мај 1933, или вклучување на субјекти кои усогласиле со нацистичката идеологија, како што се "трка истражување".

академската автономија на Универзитетот беше отстранет за време на владеењето на нацистите и на принципот на Фирерот, исто така, се применува на универзитетот устав, што е ректорот веќе не беше избран од страна на професорите тело, но беше назначен од страна на Reichsminister на академски работи. Како што се случи на универзитетите низ Германија во тоа време, на бројот на студентите во Ерланген падна во голема мера како резултат на образовната политика на нацистичка.
1945 - На Универзитетот се подложува на реконструкција

До крајот на Втората светска војна, Ерланген беше единствениот универзитетски град во Германија, освен Хајделберг, кој речиси целосно избегале уништување. Студентите се собраа на Универзитетот кога наставата продолжи во зимскиот семестар 1945/46, и имаше пет пати повеќе студенти како и пред војната. Додека во летниот семестар 1927 имало 1340 студентите и десет години подоцна имало 967, од страна на летниот семестар 1947, Универзитетот има 5316 студентите.

Сепак, како и други германски универзитети постепено повторно го отвори своите врати, броеви во Ерланген почна да се откажат повторно кон крајот на 1950 година, така што од зимскиот семестар 1956/57, Ерланген беше најмалиот универзитет во Западна Германија.

Универзитетот сега треба да обезбеди доволно нови објекти за сместување на сите на нејзините министерства и институти. Во обид да се зачува ликот на Универзитетот со своите индивидуални згради групирани заедно во центарот на градот, новите згради не се изградени на еден сајт кампусот изолирани од центарот на градот, како што беше случајот на друго место, но наместо тоа, се изградени на различни централните места кои претходно работел за други цели.

Таков беше случајот со старите бараки во Bismarckstraße, каде што нов комплекс за законот, теологија, Уметност, хуманистички и општествени науки беше откриен во 1953. Понатаму нови згради следи во центарот на градот, особено за потребите на Факултетот за медицина, како што се на Одделот за неврохирургија во 1978, која била изградена на Schwabachanlage каде што претходно психијатриската клиника стоеше.

Најзначајните експанзија, што се одржа на Универзитетот во 1960 година беше во областа на инженерството. Повоениот потребата да се модернизираат обезбеди поттик за да додадете Одделот за инженерство, желба, што беше изразена како почетокот 1903. Вработените во Факултетот за науки сега ја истакнаа потребата за независна Факултетот за електротехника и Машински факултет, која му беше дадена поддршка на Сенатот 1957.
1961 - На Факултетот за бизнис, Економски и социјални науки е основана

Набрзо по овие дополнувања, Универзитетот се прошири во поинаква насока со инкорпорирање на општинска финансиран од Колеџот за бизнис, економијата и општествените науки во Нирнберг, основана во 1919, во универзитет за да формираат она што тогаш беше шеста факултет. Од тогаш, на Универзитетот го усвои името под кое што е познато денес, Универзитетот во Ерланген-Нирнберг.

Учењето за економија и бизнис администрација, кој имаше до овој момент одигра само мала улога во она што тогаш беше на Факултетот за хуманистички и општествени науки во Ерланген, сега може да се врши на многу поголем обем на свој сајт во Нирнберг. Ова соединување забрзуваат растот на бројот на студенти кој достигна нов врв на крајот на 1960 година.
1966 - На Факултетот за инженерство е заснована

во 1962, по долга дебата, баварскиот парламент конечно одлучи да формира Факултетот за инженерство во Ерланген. Во однос на ова, Универзитетот го доби против град Нирнберг кој бил барајќи технички универзитет да се воспостави во Нирнберг со децении.

Од експанзивна области на градежно земјиште потребни за овој проект не беа на располагање во центарот на Ерланген, темелите за нов универзитетски кампус беа поставени во југоисточниот дел на градот во 1964. Формалното воспоставување на Факултетот за инженерство, која стана седмиот факултет во ЕФП во времето, се одржа во 1966. Во ова време, Универзитетот беше единствената институција во Германија со Факултетот за инженеринг, која беше интегриран во постојните структури на класичен истражувачки универзитет и не се постави како автономен универзитет.
1968 - Движење на студентот се развива
на ЕФП, како и секаде, следните години доминираше студентското движење, движење кое беше да се има таква долготрајни ефекти на академскиот живот. Студентските протести, што влијае на универзитетите низ цела Германија, на почетокот биле одговор на прашања кои се чисто универзитет поврзани со, како што се лошите услови за студирање. во 1969, студентското движење порасна повеќе радикални и стана инструмент на опозицијата за политичкиот систем. Во соработка со други социјални групи, тоа се разви во она што стана познато како движење на екстра-парламентарна опозиција.

Имаше голема конфронтација, особено во дебатата за Законот за Баварската високото образование на 1974, делови од која забрани претставниците на студентите во остварувањето на општ политички мандат, и над германскиот Закон за високото образование на 1976. Овие години, исто така, донесе многу промени во јавниот имиџ на Универзитетот, како што многу одамна воспоставени традиции биле укинати. Немаше крај на професори носат наметки и, во 1968, на прославата на Денот на основачот, на "умира academicus", кои дотогаш биле одржувани во барокниот сјај на Redoutensaal, бил префрлен во прилично помалку екстравагантен амбиент на Аудиториум Максим каде што се одржува уште од.
1972 - На Факултетот за образование е основана
На Факултетот за образование е основана во 1972, станува осмиот факултет на Универзитетот во времето. Тоа произлезе од Институтот за обука на наставници која е основана во 1956 а подоцна и се надградува во 1958 да стане Универзитетот за образование во Нирнберг, колеџ за обука на наставници, пред да стане факултет на ЕФП. Со 2007, Универзитетот има 11 факултети, како на Факултетот за хуманистички и општествени науки е поделен на два независни факултети и на Факултетот за науки беше пролеана во три други.

ЕФП достигна нова пресвртница во зимскиот семестар 1991/92 кога, за прв пат, ја имаше во однос 30,000 студентите. До средината на деветнаесеттиот век, околу 40 проценти од студентите се запишани на факултетите на Богословскиот и Законот, но почнувајќи од втората половина на дваесеттиот век, голем процент од студентска популација беа привлечени кон нови дисциплини на инженеринг и бизнис администрација, економијата и општествените науки.
2000 - Нови реформи се одржи

На почетокот на дваесет и првиот век,, Фридрих Александар-Universität Ерланген-Нирнберг се соочува со нови предизвици. Проширувањето на зградите на Südgelände (јужниот дел на кампусот) и изградба на нови згради во центарот на градот во моментов се менува физичкиот изглед на Универзитетот. во 2000, Николаус Fiebiger Центарот за молекуларна медицина на Glückstraße заменетиот поранешната зграда физика и 2001 видов на отворањето на новиот Röthelheim Кампусот на местото на стариот артилериски касарна. Во првата фаза од изградбата на нови не-хируршки центар е започната во 2002.

Универзитетот беше брзо да се спроведе промената на нови студиски програми диплома 's и мајстор' s како што е пропишано од страна на Баварската државна Министерството за науки, Истражување и уметностите, и овие програми замени поранешната Диплома програми и Магистер до крајот на деценијата.

Исто така, со цел да се задржат на конкурентската позиција на меѓународно ниво и да се одговори на предизвиците на иднината, Сенатот гласа за 7 февруари 2007 да се спроведе сеопфатна реформа на структурата на Универзитетот. соодветно, во зимскиот семестар 2007/08, факултети единаесет беа реорганизирани во петте факултети на Универзитетот кој денес. Овие факултети се поделен на оддели со внатрешните структури, кои се наменети за зајакнување на постоечките соработки и создавање на можности за нови.


Дали сакаш разговараат Универзитетот во Ерланген во Нирнберг ? Секое прашање, коментари или критика


Универзитетот во Ерланген во Нирнберг на сајтот


Фото


слики: Универзитетот во Ерланген во Нирнберг официјалната Фејсбук

Видео

Сподели ја оваа корисни информации со вашите пријатели

Универзитетот на коментарите во Ерланген во Нирнберг

Зачлени се за да разговараат на Универзитетот во Ерланген во Нирнберг.
ТЕ МОЛАМ ЗАБЕЛЕЖИ: EducationBro списание ви дава можност да го прочитате информации за универзитети 96 јазици, но бараме од вас да ги почитуваат другите членови и да ја напушти коментари на англиски јазик.