Универзитетот во Бремен

Универзитетот во Бремен. Образование во Европа.

Универзитетот во Бремен Детали

Се запишат на Универзитетот во Бремен

Преглед


на Универзитетот во Бремен е еден од 11 институции класифицирани како “елита универзитет” во Германија, и универзитетски од околу 23,500 луѓе од 126 земји кои се школуваат, настава, истражување, и работи во Бремен. Таа стана наука центар на Северна Западна Германија.

Универзитетот има најзначајните углед во политички науки, Индустриски инженеринг, дигитални медиуми, физика, математика,микробиологија, науки за земјата (особено морските науки за земјата), и европското право.

Нејзината посветеност која награден со титулата "Град на науката 2005" (Град за наука на 2005), кои науката, политика, бизнис и култура освои заедно за Бремен и Бремерхафен, од страна на Фондацијата за германската наука (Здружението донатори за германската наука).

Некои од патеки, кои беа преземени тогаш, исто така, се нарекува “Бремен модел”, оттогаш стана карактеристики на современите универзитети, како интердисциплинарна, изследователен учење, релевантност на пракса-ориентирани студии проекти кои уживаат висок углед во академскиот свет, како и во бизнисот и индустријата. Другите приоди реформата на поранешниот "нов универзитет" се покажаа како грешки, како што се откажува од факултет во средината на ниво, трипартитното застапеност или премногу "студент-пријателски" прописите за испитување и беа дадени во Бремен пред неколку години.

приближно 23,000 луѓето се во моментов се активни како студенти, наставниците, истражувачи, или вработени на Универзитетот во Бремен. Таа стана една од Germany`s единаесет врвни универзитети на совршеност. Тоа е научен центар на Северна Германија, познат по своите сили во науката и инженеринг дисциплини, како и хуманистичките и општествените науки.

Работата што ја врши од страна на своите истражувачи, од кои многумина од меѓународен углед, обезбедуваат важни стимул за развојот на иновативни идеи и за решавање на проблемите со кои се соочува општеството во целина. Посета на гости од целиот свет се збогати кампусот живот на Универзитетот во Бремен, кој е добро познат во студентската заедница како космополитски место за проучување и истражување. Секогаш отворени за нови идеи и се во потрага по начини да се прилагодат и да се подобри, администрацијата на универзитетот и на академскиот кадар се во интеракција со јавноста и работа со групи во заедницата во изминатите четириесет години.

Извонреден квалитет на истражување во Бремен се должи, меѓу другото, на тесна соработка на универзитетот со бројни независни истражувачки институти, како на кампусот и во регионот. Нивната надлежност и виталност привлекоа повеќе од четиристотини истражувања и бизнис
вложувања на технолошки парк околу кампусот, создавање на национално признаен центар на високата технологија.

училишта / колеџи / оддели / курсеви / факултети


 • Физика / Електроинжинерство
 • Биологијата / хемија
 • Математика / информатика
 • производство инженеринг – Механички инжинеринг & процес Инженеринг
 • науки за земјата
 • Законот
 • Бизнис студии и економија
 • Општествени науки
 • културни студии
 • Јазици и книжевни студии
 • Човекови и здравствени науки
 • Педагогија и образовни науки

историја


Основана во време на социјални реформи

На Универзитетот во Бремен е млад универзитет. Таа е основана во 1971 за целите на обуката на наставниците. Она што ќе стане познат како "Бремен модел" бил зачнат во време на социјални реформи. Нејзините основни елементи се однесуваат на овој ден и тоа беше овие основни принципи што прв го направи можно следните истражувања успехот на: интердисциплинарни ориентација, учење засновано на истражувања во наставата проекти, ориентација на пракса и социјална посветеност. Некои нови Водечките принципи беа додадени од: Интернационализација на наставата и истражувањата, еднакви можности за двата пола, и одговорност за животната средина.

Консолидација во 80-тите години - патување по должината на патот кон успехот

По основањето на Универзитетот - како "академски комплекс" во предградието на градот - и голем број на реформи на почетокот, период на консолидација поставени низ деветнаесет осумдесеттите години. На Универзитетот во Бремен се зголеми во големина. беа воспоставени нови факултети за природните науки и инженерство, Универзитетот започна соработка со Алфред Wegener Институтот за поларни и Океан истражување во Бремерхафен на, и технологија парк е создаден (1988).

На Универзитетот во Бремен, исто така, почна да го постигне својот прв успеси со формирањето на заеднички истражувачки центри (во 1988 Универзитетот беше прифатен во Истражувачкото друштво на германската – DFG) и стекнување на значителна надворешно финансирање. Постојано подобрување на истражување ВТА, расте национално и меѓународно признание и голем број на донација professorships беа видливи плодовите на овој успех.

На Универзитетот во напредна овој успех понатаму со воспоставување на сет на нови Водечките принципи. Меѓу другото, Универзитетот концентрирани напори за промоција на младите таленти истражување и програми за развој спроведува персоналот за своите млади истражувачи, од кои многумина беа доделени professorships во пресрет на промена на генерацијата што се случува.

Во прилог на сето ова, наставата и студии на Универзитетот во Бремен подложен на значителни промени: Новата политика за прием, на пример,, со барањата на запишување програма специфични, и брза транзиција на студиските програми на диплома и Постдипломски студии. Наградата за оваа обврска дојде со титулата "Град на науката 2005", доделени на Бремен и Бремерхафен, како резултат на заеднички напори од страна на науката, политика, култура, и секторот на претпријатија.

денес, некои 25,000 луѓето студија, учат, истражување и работа на Универзитетот во Бремен. Таа стана центар на науката и истражувањето во Северозападната на Германија, особено познат по своите сили во природните и инженерските науки и општествените науки и хуманистичките науки. Работата која ја врши со своите одлични истражувачи, од кои многумина од светско реноме, обезбедува важен стимул за општествен развој.

Како исклучително поволен исход на своите резултати во долна црта, Универзитетот не е содржината да се искапат во минатото успех и едноставно да се одмораат на своите ловорики. Како "организација за учење", таа е постојано прилагодување на улогата што ја има намера да игра во сегашноста и иднината на истражување и академска сцена.


Дали сакаш разговараат Универзитетот во Бремен ? Секое прашање, коментари или критика


Универзитетот во Бремен на сајтот


Фото


слики: Универзитетот во Бремен официјалната Фејсбук

Видео

Сподели ја оваа корисни информации со вашите пријатели

Универзитетот на коментарите во Бремен

Зачлени се за да разговараат на Универзитетот во Бремен.
ТЕ МОЛАМ ЗАБЕЛЕЖИ: EducationBro списание ви дава можност да го прочитате информации за универзитети 96 јазици, но бараме од вас да ги почитуваат другите членови и да ја напушти коментари на англиски јазик.