Универзитетот во Хамбург

Универзитетот во Хамбург

Универзитетот во Хамбург Детали

Се запишат на Универзитетот во Хамбург

Преглед


Односи со јавноста Хамбург е најголемата институција за истражување и образование во северниот дел на Германија. Како еден од најголемите универзитети во земјата, Ние нудиме разновиден спектар разбира и одлични можности за истражување.

Универзитетот може да се пофали голем број на интердисциплинарни проекти во широк спектар на теми и широка мрежа на партнери со водечки институции на регионално, национално и меѓународно ниво.

Одржлив науката и образованието

Односи со јавноста Хамбург е посветена на одржливост и сите наши факултети се направени големи чекори кон одржливост во истражување и настава.

Одлично истражување

во 2007 Односи со јавноста Хамбург доби одобрение за финансирање на кластер на совршеност во истражување на климата, како дел од Иницијативата за извонредност во Германија. кластерот “Интегриран анализа и предвидување на климатизацијата” (CliSAP) е дом на голем центар обезбедување на вештини и обука во истражувачки климата и земјата науки систем.

во 2012 Односи со јавноста Хамбург доби средства за дополнителни кластер на совршеност, Хамбург ultrafast Центарот за обработка на слика (Кју): Структура, Динамика и контрола на материјата на атомско ниво, кој ги набљудува движењето на атомите во реално време.

Клучните истражувачки области

Покрај климатските, земјата, животната средина, понатамошна успешна клучните истражувачки области вклучуваат: Фотон и Нанонауки, ракописот култури, невронауките, инфекција истражување / Структурните системи и биологија, физиката на честички, Астрофизика и Математичка физика, и здравствената економика.

Најдобро различни: повеќе 170 академски програми

Односи со јавноста Хамбург нуди околу 170 програми за образование во следните осум факултети: Правен факултет; Факултет за бизнис, Економски и социјални науки; Медицински факултет; Факултет за образование; Факултетот за општествени науки; Факултетот за математика, Информатика и природни науки; Факултет за психологија и движење за човекови; Факултет за бизнис администрација (Хамбург бизнис школа).

Односи со јавноста Хамбург, исто така, има неколку музеи и збирки, како што се Музејот зоолошката, нахербариум Hamburgense, геолошко-Палеонтолошки Musuem, ботанички градини, и Опсерваторијата Хамбург.

За малку 5,000 меѓународни студенти од повеќе од 130 земји се запишани во нашиот универзитет.

Односи со јавноста Хамбург има за цел да се зајакне меѓународната истражувачки напори, а зголемување на своите меѓународно присуство и унапредување на мобилноста, помеѓу факултетот и студентите. Така, ќе се развива стратешки партнерства, како и со:

 • Универзитетот во Архус во Данска
 • Јужна Африка Универзитетот во Јужна Африка
 • Macquarie University во Австралија
 • Универзитетот на Калифорнија во Беркли во САД
 • Државниот универзитет во Санкт. Петерсбург во Русија
 • Универзитетот во Кина

Исто така, факултети на Универзитетот, се дел од една светска мрежа, вклучувајќи повеќе 300 партнерските универзитети.

училишта / колеџи / оддели / курсеви / факултети


Правен факултет

 • Судска пракса

Факултет за Економски и социјални науки

 • Одделот за бизнис администрација (BWL)
 • Одделот за социјална економија
 • Одделот за општествени науки
 • Одделот за макроекономија (VWL)

Факултет за медицински науки

 • медицински науки

Факултет за образование, Психологија и движење за човекови

 • Одделот за движење за човекови
 • Министерството за образование
 • Одделот за психологија
 • Секторот на услуги за евалуација

Факултетот за општествени науки

 • Азија – Африка Институтот
 • Одделот за теологија
 • Одделот за историја
 • Одделот за културна историја и современата култура
 • Катедрата за филозофија
 • Одделението за јазик, Литература, медиумите (SLM)

Факултетот за математика, Компјутерски науки и природни науки

 • Одделот за биологија
 • Одделот за хемија
 • Одделот за науки за земјата
 • Одделот за компјутерски науки
 • Одделението за математика
 • Катедрата за физика
 • Центар за биоинформатика
 • Центар за шумски производи

Факултетот за инженерство

 • Одделот за Машински факултет

историја


На почетокот на 20 век, богатите поединци направија неколку претставки до Хамбург Сенатот и Парламентот бара основање на универзитет, сепак тие се направени за да не ги искористи. Иако за време, сенаторот Вернер фон Melle поддржан спојување на постојните институции во еден универзитет, овој план не успеа поради составот на парламентите, поради ефектите на гласање класа. Голем дел од воспоставувањето сака да ја види Хамбург ограничен на својата доминантна улога како трговски центар и избегнувана и на трошоците на универзитетот и социјални барања од професорите кои ќе треба да бидат вработени.

Постигнат е напредок сепак, од поборниците на универзитет основан на Фондацијата Хамбург Наука (Хамбург научна основа) во 1907 и Хамбург колонијален институт во 1908. Поранешниот институција поддржан вработување на научници за претседателите на Генералното предавање систем и финансирање на истражување Патувања, а вториот е одговорен за сите образовни и истражувачки прашања во врска со прекуокеанските територии. Во истата година,, граѓанството одобри градилиштето на Moorweide за воспоставување на предавање зграда, кој беше отворен во 1911 а подоцна и да стане главната зграда на универзитетот. Сепак, плановите за основање на универзитетот самиот мораше да се стави на полица по избувнувањето на Првата светска војна.

По војната, првиот слободно избран Сенатот изберете фон Melle како градоначалник. Тој и Рудолф Рос направи притисок за реформа на образованието во Хамбург, и нивниот закон за основање на универзитет и возрасни средно училиште, конечно отиде преку. во март 28, 1919 на Универзитетот во Хамбург ги отвори своите порти. Бројот на целосна professorships во Хамбург беше зголемен од 19 до 39. И колонијален Завод и генералниот систем Предавање се апсорбира во универзитет. Првите факултети создадена од страна на универзитетот биле право и политички науки, медицина, Филозофија и природни науки.

За време на Вајмарската Република, Универзитетот прерасна во важност брзо. Неколку илјади студенти континуирано се запишани, и привлече научници како Албрехт Менделсон Бартолди, Aby Варбург и Ернст Cassirer во Хамбург. Бројот на редовни професори имаше од страна на 1931 прерасна во 75. Затоа што многу студенти мораше да страдаат поради лошата економска ситуација која преовладуваше во почетокот на Републиката, Хамбург Здружението на Студентски помош е основана во 1922. Ернст Cassirer стана главен на универзитетот во 1929, една од првите образовани Евреи да го стори тоа во Германија.

Академската ситуација префрли брзо по општите избори во март 1933. Веќе во мај 1 истата година - на универзитетот се одржа церемонија во чест на Адолф Хитлер за свој водач. Масивни политичко влијание од страна на нацистите проследено, вклучувајќи го и отстранувањето на книги од библиотеките и малтретирање против наводни непријатели на народот. Педесетина научници, вклучувајќи Ернст Cassirer и Вилијам Стерн, мораше да го напушти универзитетот.

се осомничени и уапси најмалку десет студенти кои работат со Белата Роза во Хамбург; четири од нив почина во притвор или се извршени. Во фоајето на салата за предавања на дизајн на Фриц Fleer спомен-плоча е направена во 1971 во спомен на борци на отпорот, четири во земјата.

По завршувањето на Втората светска војна, Универзитетот беше повторно отворен во текот на зимата на 1945 со 17800 вработени. Од 2.872 студентите кои се запишани на Универзитетот во Хамбург во првите повоени семестар на 1945/46, 601 бил примен на Филозофскиот, 952 на Медицинскиот и 812 на Факултетот за правни и политички науки. Најмалиот број приклучи на Факултетот за математика и природни науки со 506 ученици во вкупно. Првата студентска асоцијација во овој период беше избран во 1946 под британска контрола, и ја формира основата на Asta во 1947.

За време на германската ера на Запад, нови одделенија беа додадени на универзитет, особено на Богословскиот факултет и Факултетот за економски и општествени науки во 1954. На крајот на 1950 година и почетокот на 1960-тите години видов многу изградба: Аудиториум и кула на мудроста каде инаугуриран во близина на Фон Melle-парк, додека Ботаничка институт и ботаничката градина се пресели во Flottbeck. На универзитетот се зголеми од 12,600 студентите во 1960 до 19,200 во 1970. А бран на протести за време на студентски движења на 1968 предизвика реформа на структурата на универзитетот, и во 1969 факултетите се раствора во корист на повеќе интердисциплинарни одделенија. Студентите и персоналот вмешаност во администрација, исто така е зајакнат, и канцеларијата на Ректорот укината во корист на претседателот на универзитет. Сепак, делови од реформата подоцна беа отповикани во 1979. Понатамошна изградба во 1970 година, исто така, изградена на останатиот простор на главниот кампус на четвртина Ротербаум, со Geomatikum зграда и Wiwi-бункер (именуван по неговиот бункер како архитектура) се карактеристични за тоа дека деценија. Од тогаш, нови својства беа отворени во други делови на Хамбург. Две новоизградените згради беа отворени во непосредна близина на главната зграда во 1998 и 2002, ревитализација на областа Moorweide на универзитетот.

во 2005, на Хамбург универзитет за економија и политика се спојува во Универзитетот во Хамбург од страна на политички чин, кој не беше поддржан од двете институции. Со истото дело, на 17 одделенија беа споени реконструира во шест факултети. На Универзитетот стана исто така се користи на редовна намалувања на буџетот од страна на државата во Хамбург. Спроведувањето на Болоњскиот процес, исто така, беше главна точка на несогласување во текот на таа деценија. беа воведени школарината 500 евра 2006, но подоцна беше намалена на 375 евра и целосно укинати во 2012.


Дали сакаш разговараат Универзитетот во Хамбург ? Секое прашање, коментари или критика


Универзитетот во Хамбург на сајтот


Фото


слики: Универзитетот во Хамбург официјалната Фејсбук

Видео

Сподели ја оваа корисни информации со вашите пријатели

Универзитетот на коментарите во Хамбург

Зачлени се за да разговараат на Универзитетот во Хамбург.
ТЕ МОЛАМ ЗАБЕЛЕЖИ: EducationBro списание ви дава можност да го прочитате информации за универзитети 96 јазици, но бараме од вас да ги почитуваат другите членови и да ја напушти коментари на англиски јазик.