Руската државна Универзитетот за општествени науки

Руската државна Универзитетот за општествени науки

Russian State University for the Humanities Details

Enroll at Russian State University for the Humanities

Преглед


ussian Државниот универзитет за општествени науки произлезе од Московскиот државен институт за историја и архиви. Нејзината официјална роденден 27 март 1991.

Во првиот круг на приеми во RSUH се одржа во 1991. И покрај неговата релативно млада возраст, RSUH дојде да биде еден од најдобрите меѓу најреномираните универзитети во земјата, појавувајќи се како од водечките образовни и истражувачки центри во Русија. Нашиот универзитет е прв во земјата да се комбинираат со зборовите: "руски" и "хуманистичките" во своето име. Ние сме горди и чест да се носи оваа титула, постојано се залага за натамошно афирмира нашиот статус. Напредокот што го направи се признава и во земјата и во странство. Во сите изминати години RSUH е еден од најпознатите стенене-по институции меѓу потенцијалните студенти. И чувствуваме обврска не само да се зачува, но, исто така, да се развие и да се збогати наследство со кои ќе влезат во третата деценија од нашата историја.

Универзитетот образовни принципи:

 • Европската образовниот систем на две нивоа (B.A. - M.A.) значително се зголемува бројот на видови обука и нуди можност да учат и работат во странство.
 • Интеграција на истражување и образование им овозможува на студентите да развијат истражувачки вештини и да се здобијат со потребните сет на компетенции.
 • Одржливост и интердисциплинарност е претставена со унифициран образовниот комплекс што е спротивно на серија на специјализирани програми не се поврзани со.
 • Пракса-ориентиран пристап за образовни патеки е врз основа на внимателно креирана комбинација на основните теоретски знаења и практични вештини.
 • Образовната средина е погодна за учење, и се базира на идејата за слободата на креативни и професионални себеизразување и врз принципите на меѓусебна толеранција.
 • Студент-ориентирана образовниот систем овозможува прислушување во индивидуалните способности на студентите. Универзитетот има активен систем за учител.
 • концептот на доживотно учење гледа образованието како продолжување и uninterrupting процес. RSUH нуди подготвителна обука за потенцијалните студенти, континуирана едукација програми, како и додипломски и постдипломски песни. Програмите работат и во Москва и во регионите.
 • Принципот на "Едукација преку уметноста" доведе до создавањето на еден уникатен обука на животната средина - настава во музеи и изложбени сали.

училишта / колеџи / оддели / курсеви / факултети


Institute for History and Archives

 • Division for Archival Studies
 • Division for Documentation Studies
 • Division for Archives and Documentation Storage Technology
 • Division for History, Политички науки и закон
 • The high school of documentation and documentation provision of managment

Institute for History and Philology

 • Division for History and Philology

Institute for Linguistics

 • Division for Theoretical and Applied Linguistics

Institute for Economics, Управување и закон

 • Division for Management
 • Division for Economics
 • Law Division
 • Division of International Relation

L.S.Vygotsky Institute for Psychology

 • Division for Psychology
 • Division for Social Psychology and Pedagogy
 • Division for Clinical Psychology

Mass-Media Institute

 • Division for Journalism

Institute for Information Sciences and Security Technologies

 • Division for Information Security
 • Division for Information Systems

Institute for Oriental and Classical Studies

Division for History of Art

Division for Sociology

Division for Philosophy

истражувачки институти

 • Institute for Advanced Studies in the Humanities
 • Institute for Oriental and Classical Studies
 • Institute for Russian History
 • Russian Anthropology School” Институтот

 

 • Social Anthropology Research and Education Center
 • Vldimir S. Golenihchev Center of Egyptology
 • Center for the Study of Religion
 • Russian-American Study and Research Center for Biblical and Jewish Studies
 • Russian-American Academic Center for American Studies
 • Research-education Centre for Cognitive Programs and Technologies
 • Russian-Swiss Center of RSUH
 • Руската – Swedish Center for Education and Research
 • Руската – Turkish Educational and Research Center
 • The Depatment of Iranian Studies
 • Graduate School of European Cultures
 • RSUH Prep Center
 • The College of the Humanities
 • The Art Design Center
 • Chair of history of scence

историја


Moscow Public University, основана во 1908 through the initiative of Alfons L. Shanyavsky, an eminent Russian patron of arts, played a special role in Russian education.

до 1918, it was Russia’s first “free” university center unfettered by formal limitations and open to everyone “truly thirsting for knowledge”. It implemented the progressive principles of alternative education in conjunction with a sound academic foundation available to all.

во 2012, Russian State University for the Humanities celebrates the 100та anniversary of its main building, коиbelonged to Moscow Public University before the Russian Revolution of 1917.

Moscow State Institute for History and Archives was founded in 1930 for training archive studies specialists.

Over the years it became a center of academic research. In its archival pursuits in the areas of history and such auxiliary realms as the study of primary sources, archaeology and palaeontology, it managed to preserve the very best of the Russian research tradition.

By the beginning of the 1990s this institution achieved the level of “university”, which naturally enabled it to become the structural heart of RSUH, која е основана во 1991.

Several RSUH departments are located next door to the Kremlin. It is literally within a 5-minute walking distance. Thus our students can enjoy Medieval Rus architecture as well as the very heartbeat of Moscow, its main street Tverskaya.

Russian State University for the Humanities is one of the leading universities in Russia. Based on century-long traditions, it is also poised on the cutting edge of innovations.


Дали сакаш discuss Russian State University for the Humanities ? Секое прашање, коментари или критика


Russian State University for the Humanities on Map


Фото


слики: Руската државна Универзитетот за општествени науки официјалната Фејсбук

Видео

Сподели ја оваа корисни информации со вашите пријатели

Russian State University for the Humanities reviews

Join to discuss of Russian State University for the Humanities.
ТЕ МОЛАМ ЗАБЕЛЕЖИ: EducationBro списание ви дава можност да го прочитате информации за универзитети 96 јазици, но бараме од вас да ги почитуваат другите членови и да ја напушти коментари на англиски јазик.