Националниот универзитет Ужхород

Националниот универзитет Ужхород

Ужхород Националниот универзитет Детали

Се однесуваат на Ужхород Националниот универзитет

Преглед


Ужхород Националниот универзитет припаѓа на класичен универзитети на Украина, има највисок 4та ниво на акредитација. Таа е една од најголемите и најдобрите универзитети на регионот Карпатите, се наоѓа во прекрасна студентски град Ужхород на падините на Карпатите во Западна Украина. На универзитетот е млад, е основана во 1945 но тоа има стекнато добро заслуженото реноме во научниот свет, стане обележје и на Алма Матер за генерации на ученици кои успешно работат и во Украина и други земји во светот. Ужхород Универзитетот е формирана моќна научни училишта на светот признанија. Соработува со многу врвни универзитети во странство.

научни достигнувања

Според меѓународните scientometric податоци, Ужхород Националниот универзитет е рангиран меѓу стабилно 10 водечки научни центри на Украина. Во текот на 69 години, таа има работено свои сопствени училиштето на настава (настава), научни и образовни традиции.

На Универзитетот се гордее со својата 150 доктори на науки, 136 кандидати на науката, 12 лауреати на Државната награда, 57 Доктори Honoris Causa, 2 соодветните членови на Националната академија на науки, 2 соодветните членови од гранките на Националната академија на науките на Украина.

Наставниот кадар на универзитетот брани до 10 докторски и 40 кандидат дисертации на годишно ниво.

Повеќе од 300 постдипломски студенти и 400 adjuncts во 53 специјалитети се обучени на Универзитетот. Постојат пет специјализирани академски совети за доделување на награди на докторски и кандидат степени во физиката, математика, хемија, економија, Историја и Законот.

Секоја година на научници од Универзитетот објавува 12 списанија, повеќе од 40 учебници и прирачници, држете 30 научни конференции, од кои половина се забавуваат странските учесници.

образовни приоритети

Ужхород Националниот универзитет им овозможува на студентите целосно да ги реализираат својот потенцијал и да станат добро заоблени лица. Во моментов за 15,500 студентите учат тука.

Универзитетот обезбедува програми за обука во 9 Специјалитетите на квалификација Помлад специјалист, како и во 36 полиња на програми диплома и 84 области на специјалист и магистрирал програми.

тријада иновации се спроведува во сите области и специјалности: широко учење на странски јазик, мастеринг на информатичките технологии и промовирање на интензивни информативни врски на различни нивоа.

Нашиот универзитет, ја покажува доследен и систематски интерес за јазиците на своите соседи.

Девет јазици меѓу кои и Украина, Англиски, германски, француската, Руската, унгарскиот, Романскиот, Словачка и Чешка се изучуваат интензивно на Универзитетот.

МЕЃУНАРОДНИ АКТИВНОСТИ

Во промовирањето на меѓународните односи, Ужхород Националниот универзитет следи три топ-приоритет задачи: да се зголеми бројот на странски студенти, да се осмисли програма за двојна диплома, и да се натпреваруваат за грантови во насока на модернизација на универзитетот.

Во моментов на Универзитетот се стреми врски со 86 партнери од 17 земји.

Соработка за спроведување на истражување во рамките на реализација на меѓународни проекти во областа на астрономијата, информациски технологии, економија, историја, политички науки, социологија, култура, туризмот и прехранбената индустрија е особено интензивна.

Најважните истражувачки проекти на Универзитетот се: "Иновации лаборатории: употребата на отворени иновации образовни платформи и истражување во образованието за претпријатија "во согласност со програмата Темпус. Системот за заштита на просторот од итни случаи - системот прекуграничниот за предвидување на итни природни катастрофи врз основа на употреба на сателитски технологии во Унгарија, Словачка, Романија и Украина и "Пи @ netour" - создавање научни туристички производ и мрежна инфраструктура за научно-туризам во пограничните региони Maramuresh и Zakarpattya (Transcarpathia) се остварува во рамките на програмата за прекугранична соработка EIC.

Студентите на Универзитетот учествуваат во различни меѓународни програми за академска мобилност: "Еден мандат студијата", "Двојна диплома", различни видови на практики. Постои договор за соработка помеѓу Националниот универзитет Ужхород и Pomorka академија во Stutsk (Полска) кој им овозможува на студентите од различни специјалности да се студира на држава образовна институција во Полска.

Секоја година повеќе од 400 наставниците, научници, докторати, Дипломирал и postgraduated се испраќаат во странство да учествуваат во програмите за размена (меѓународни конференции, обука). На Универзитетот поздрави ист број на странските партнери на годишно ниво.

LEISURE & спортски објекти

Постојат различни вокални, поп и кореографски групи во центарот на студентите слободно време "Јувентус. Посебен прашање на гордост на нашиот универзитет е аматерски изведби од страна на машкиот хор "Бојан".

Дваесет и четири спортови се развиваат во универзитет. Нашите ученици и наставници се национални и светски шампиони, мајстори на спортот на националните и меѓународните ранг во кревање моќ, ракомет, атлетически, пливање, итн.

Универзитетот тимови успешно учество во националните првенства во американски фудбал, рагби фудбал, безбол, кошарка и нетбол.

Членовите на универзитетската заедница имаат на располагање 18 фудбалските терени, ски-центар "Plischka"Со ски-лифтови, 25 базен метар, големи и мали сали на центарот спортови "Burevisnyk", студент рекреативен центар "алпинеум", се наоѓа во живописен, планинската област на падините на планината "Synatoriya ".

Сите шест сали на живеење куќа четири илјади студенти. Постојат сали со фитнес опрема, каде што студентите можат да се обучуваат раката и Martial-Arts обука. Пристапот е дадена во било кое време и е слободен. На сопствена иницијатива на студентите да се создаде различни општества да уживаат во музиката драма, поезија и различни видови на танц.

Објекти за истражување & СТУДИЈА

На универзитетот води движење волонтирање во регионот. училницата и точка за пристап за лица со хендикеп биле создадени во нашиот универзитет. Само три високо образовни установи во Украина имаат вакви објекти.

Универзитетот истражување библиотека содржи повеќе од 1.5 милиони документи на различни медиуми за чување. Тоа caters за повеќе од 20 илјади читатели. Нејзините депозитар добива повеќе од 15 илјади украински и странски документи, во врска со 250 академски списанија. Илјадници уникатни примероци на книгата печатење, инкунабулите кој излезе во Латинска пред 1500 и Острог Библијата испечатени од страна на Иван Фјодоров во 1581 особено, се чуваат во библиотеката.

Музејот на Зоологија се состои од 5 илјади експонати од различни континенти. Нејзините депозитар има повеќе од 150 илјади примероци од фауната. Таа има најдобрите во Централна Европа собирање на птици грабливки и бувови (повеќе од 170 полнети птици) собрани во Закарпатска и Источна Словачка.

Ботанически градини се речиси 90 хектари земјиште. Повеќе од 500 дрвни видови и грмушки, во врска со 450 суптропски и тропски култури се одгледувале.

алпски Biocentre “Kolochava”, кој се наоѓа во Zakarpatskii Verkhovyna, област Mizhgirya дава на студентите единствена можност за студентите по биологија да има летна пракса во природни услови на теренот.

Сателитски земски астрофизички забелешки се врши со користење на state-of-the-art опрема во лабораторијата за истражување на вселената.

процесот на прием во Ужхород Националниот универзитет


There're only few steps for admission in Ukraine:

 • Choose your course to study
 • Choose university to study
 • Apply to ukrainian university
 • Get invitation letter from university
 • Get visa in ukrainian embassy
 • Come and study in Ukraine

училишта / колеџи / оддели / курсеви / факултети


 

 • Факултетот за биологија
 • Географски факултет
 • Факултетот за општествени науки и природни науки со унгарскиот јазик на настава
 • Факултетот за инженерство
 • Факултетот за историја
 • Факултетот за математика
 • Медицински факултет
 • Факултет за стоматологија
 • Факултет за економски науки
 • Факултет за здравство
 • Факултет за информатички технологии
 • Факултетот за постдипломски и предуниверзитетското образование
 • Факултетот за општествени науки
 • Факултетот за странски Филолошкиот
 • Факултетот за туризам и меѓународна комуникација
 • ФзФ
 • Факултетот за меѓународни односи
 • На Филолошкиот факултет
 • Факултет за меѓународна политика, Менаџмент и бизнис
 • Факултет за хемија
 • Правен факултет

 

историја


октомври 18, 1945 се смета дека е официјалниот датум на Ужхород Државниот универзитет основа. Само на овој ден на Советот на народните комесари на Украинската Советска Социјалистичка Република и на Централниот комитет на Комунистичката партија на Украина донесе заедничка одлука (резолуција) на инаугурацијата на државниот универзитет во Ужхород. оваа уредба (резолуција) вели дека особено: "Имајќи ја предвид исклучителната (ексклузивни) потребата да се подигне (се подигне) култура во Transcarpathian Украина и петиција (посредување) на Народниот совет на Transcarpathian Украина, Советот на Народна комисија на СССР и на Централниот комитет на Украина КП решителност:"Да се ​​најде на државниот универзитет во Ужхород во 1945 со следниве факултети: на историјата, филолошки, биолошки и медицински оние ".

Познатиот украински писател, на Transcarpathian по потекло, Иван Chendey напиша во колоните на весникот "Zakarpatska Правда" многу емотивно: "На страниците на историјата на културниот живот на нашата земја ќе има запишано денот на основањето на Државниот универзитет. Толку многу најдобрите синови на нашиот народ сонував да го продолжат своето образование по завршувањето на студиите во средно училиште. Но, ретко тие беа во можност да го исполни. Морале да ја напуштат својата татковина и да влезат на странските факултети. Животот на овие млади луѓе кои сакаат да истражување беше доста тешко: тие морале да работат напорно ноќи да заработуваат за живот ... Затоа долгоочекуваниот ден дојде во минатата година. "Во октомври 1945 на Фондацијата се разбира за оние кои сакаат да бидат примени на универзитетот почна со работа. во февруари 1, 1946 студенти за прв пат ја својата работна маса седишта. 168 младите момчиња и девојки од различни градови и села на Украина почна студентски живот. образовниот процес почна во четири факултети - историски, филолошки, биолошки и медицински. Степан Dobosh стана првиот ректорот на Универзитетот.

образовниот процес на Универзитетот е претежно изведена од страна на специјалисти и научници од други високо образовни установи на Советскиот Сојуз, поради недостатокот на ефикасен кадар за настава на Универзитетот во Ужхород.

Кандидатот на биолошки науки, доцент јас. H. Rohal стана првиот декан на медицински и биолошки Факултети; високи наставник M. H. Yasko стана декан на Филолошкиот факултет; високи наставник јас. К. Borysov стана вршител на должноста декан на Историскиот факултет.

Таму се назначени раководители на одделенијата за: Украина литература - М. H. Yasko; Украина филологија - Т. H. Cherednychenko; Руската книжевност - Јас. К. Bolysov; странски јазик - V. јас. Sulinchak; СССР историја - P. M. Смит; органска хемија - А. M. Kurishko; неорганска хемија - S. Т. Orlovsky; ботаниката - Kh. Ју. Krasnopolska; физика – V. M. Буш; Марксизмот-ленинизмот - М. P. ретко. Во текот на учебната година 23 повеќе предавачи од различни високо образовни и истражувачки институции на Украина дојде на Универзитетот. Домородци на Zakarpattya почна да работи тука.

Ботанически градини е основана во универзитетот во 1946. Повеќе од 500 видови на дрвја и грмушки, а околу 450 суптропски и тропски култури се зголемува во тоа сега.

Со 1 јули 1946 Универзитетот се отелотворени (вклучени) 15 одделенија со 42 предавачи кои работат таму. универзитетскиот кадар вклучен еден професор, 9 асистенти, 14 високи наставниците, 11 наставниците, 8 асистент наставници. Во истата година на Советот на министри надградена Ужхород на Државниот универзитет во првата категорија на високите стручни школи и го даде под / во рамките на власт / надлежност на Министерството за високо образование на Советскиот Сојуз.

во 1946 Факултетот за хемија и во 1950 на Факултетот за физика и математика ја започна својата работа. Дваесет и пет идните физичари и дваесет и пет иднина математичари биле запишани на првата година на студии.

во 1951 првиот дипломирањето на специјалисти се одржа и следната година на првата дипломирањето на лекарите се одржа во медицинскиот факултет.

Пост-дипломски предмети во Ужхород Државниот универзитет е основан во 1953. Првиот пост дипломирани студенти, кои ги бранеа своите кандидати тезата стана Ју. јас. лет, M. јас. Холовеј, на. M. Kyshko, јас. V. Smolanka.

На почетокот на 1950 година, весникот универзитет "Radyansky студент" почна да се издава / излезе да биде објавен /.

Хронологија

1954

Ужхород Наставник Институт за обука е додадена на Универзитетот. Институтот работи од 1950 и подготвени повеќе од 500 наставниците со некомплетна (недовршени) високо образование во текот на своето кратко време на функционирање.

1957

станица на Универзитетот (пост) за следење на вештачки Земјата Sputniks е основана на Kalvaria Хил во северното предградие на Ужхород. На Универзитетот во лабораторијата на вселенските истражувања е стациониран таму сега.

1959

Шест факултети утврди нивниот вечер оддели за да се подготват универзитет професионалци без прекин на нивната работа (за вонредни студенти).

1960

Општи Инженерство вклучени во обука инженери за индустриски претпријатија на Zakarpattya отворена и започна со работа на Универзитетот. Тој спровел првата фаза на обука. По третата година, на студентите им се пренесат на други универзитети на Украина за дипломирање. Истата година, Универзитетот започна програма за истражување патувања во странство. Социјални и културни активности не беа запоставени во оваа година. Таму се создадоа камео театар и групата месинг, кои често се изведуваат пред студентите, вработените на универзитетот и на жителите на градот.

1962

Универзитетот беше домаќин на сите унија конференција за физика на електронски и атомски судири за прв пат.

1963

Факултетот за науки со четири одделенија беше отворена. Таа беше преименувана во Факултет за конверзација студии подоцна. Истата година беше основа година на Одделот за унгарскиот јазик и книжевност на Филолошкиот факултет. Тоа е обука на наставниците за училиштата со унгарскиот јазик на настава. Истата година, Универзитетот започна меѓународна соработка со Сегед Педагошкиот институт именувана по Dyula Ûgas (Унгарија).

1964

Универзитетот создаде аматерски машки хор на академски и помошниот персонал "Бојан". Истата година, студент рекреативен центар "Skalka ", се наоѓа во близина на селото Kam'yanitsya, во живописното, планинската област на падините на планината "Synatoriya ", е изградена.

1966

На Факултетот за романски и германски Филолошкиот беше отворена. Во истата година,, на Факултетот за физика и математика беше поделена во две одделни структурни единици.

1973

Изградбата на првата фаза / круг од центарот спортови "Burevisnyk "беше готово. Нејзината главна изградба на куќи две големи сали, Одделот за физичка култура и една радио станица. Други спортски објекти, како одбојка, тенис и кошаркарски игралишта, фудбалскиот терен и трчање песна биле изградени околу спортскиот центар.

1974

На изградба на главните академски зградата на Универзитетот започна. Меѓу студентите и предавачите, како и жителите на Ужхород, го доби неформална името "BAM". Ова се должи на фактот дека истите 1974 Бајкал-Амур железница, BAM Скратен "’ се гради во Советскиот Сојуз. Нејзината изградба беше прогласен за "на сите унија топ-приоритет на проектот Komsomol.’ Затоа, голем број на млади луѓе низ Советскиот Сојуз учествуваа во неговата изградба. Оттука, по аналогија, како главен академски зграда е изградена во голема мера од страна на студентите на универзитетот го добила своето име. Тоа беше свечено отворена во 1980. Истата година новата сала на живеење № 4, дизајниран да се прилагоди 1500 студентите е завршена.

1982

На Универзитетот во ТВ-центар, кој требаше да се емитува писмена прием испитувања, беше отворена.

1987

Усогласување на Факултетот за економија на Универзитетот беше надградена на целосна оддел време. Оваа година во центарот Hungarology беше отворена со помош на Универзитетот и на Министерството за култура на Република Унгарија.

1991

Украина стана независна. А новата ера почна во историјата на Универзитетот. Оваа година беше обележан со отворањето на Факултетот за инженерство и Одделот за правни науки при Факултетот за економски науки.

1992

Институти за истражување на хербални лекови, Физика и хемија на цврсти материи, Институтот за Karpatoznavstva се создадени. Истата година, Универзитетот вклучен во системот со два ниво на обука (Диплома и магистрирал).

1993

Со одлука на Регулаторната комисија за интердисциплинарни акредитација и Колегиумот на Министерството за образование на Украина на Универзитетот беше доделена целосна четврто ниво на акредитација, со автономија во решавањето на многу прашања од животот на универзитетот. Истата година го отвориле Универзитетот на Правниот факултет.

2000

За значителен придонес за развојот на националното образование и наука на Универзитетот беше доделена национален статус и преименуван Ужхород Националниот универзитет со четвртото ниво на акредитација со декрет на претседателот на Украина.


Дали сакаш разговараат Ужхород Националниот универзитет ? Секое прашање, коментари или критика


Ужхород Националниот универзитет на сајтот


Фото


слики: Националниот универзитет Ужхород официјалната Фејсбук

Видео

Сподели ја оваа корисни информации со вашите пријатели

осврти Ужхород Националниот универзитет

Зачлени се за да разговараат за Ужхород Националниот универзитет.
ТЕ МОЛАМ ЗАБЕЛЕЖИ: EducationBro списание ви дава можност да го прочитате информации за универзитети 96 јазици, но бараме од вас да ги почитуваат другите членови и да ја напушти коментари на англиски јазик.